Emotionele eters

Zoals jullie je misschien nog wel kunnen herinneren, vertelde ik ongeveer een jaar geleden dat ik bezig was met afvallen. Daarna volgden alleen maar positieve berichten en op mijn 18de verjaardag had ik mijn streef gewicht bereikt.

Image Hosted by ImageShack.usNog steeds krijg ik regelmatig de vraag hoe je makkelijk kunt afvallen en hoe het mij is gelukt. Het ís me toentertijd gelukt, maar inmiddels zijn alle kilo’s er weer bij gekomen. Ik wil wel afvallen, maar ik kan het niet meer.

Wanneer je wilt afvallen zijn er een paar simpele dingen die je moet doen: Minder eten, gezonder eten en meer bewegen. Helemaal niet ingewikkeld dus. Maar de eetbuien onder controle houden en ook de kracht vinden om vol te houden, dat kan nog wel eens flink lastig zijn.

Emotionele eters, heb je daar ooit van gehoord? Kort gezegd zijn emotionele eters mensen die ongezond of veel gaan eten wanneer ze niet lekker in hun vel zitten. Ze eten als het ware hun problemen weg. Even niet meer denken aan die narigheid, terwijl je een 500 gram chocoladereep volledig opeet. Hier kan je je als emotionele eter bewust van zijn, dat je die chocolade niet écht nodig hebt, dat je alleen maar denkt dat zo je nare gevoel weggaat. Maar sommige emotionele eters eten onbewust meer of ongezonder wanneer ze niet lekker in hun vel zitten.

Deze mensen eten uit emotie, niet omdat ze honger hebben. Het klinkt misschien raar, maar stel je eens voor dat je een nare dag op school hebt gehad. Je zit niet lekker in je vel en wilt het liefst zielig in een hoekje kruipen en dingen doen waar je je veilig bij voelt -die je troosten. Je voelt je fijn in een lekker warm bed, terwijl je je favoriete tijdschrift leest en… een lekker stuk chocolade eet.

Ik wil voorop stellen dat ik dit stuk absoluut niet schrijf omdat ik medelijden wil. Ik schrijf dit alleen omdat ik tot kort geleden nog nooit van emotionele eters gehoord had, maar nu ik weet dat ik ook een emotionele eter ben, dat het leven voor mij toch wel een tikkeltje gemakkelijker gemaakt.

Image Hosted by ImageShack.usToen ik een jaar geleden begon met afvallen, zat ik lekker in mijn vel. School verliep goed, mijn site was net gestart en ik geloofde erin dat ik er goed uitzag. Ik maakte me nergens zorgen om en dat was heerlijk. Ik had geen schouderklopje nodig, ik hoefde niet getroost te worden; ik wist dat het goed ging.

2 dagen na mijn 18de verjaardag begon mijn halfjaar lang durende stage. Ik had net mijn streefgewicht bereikt, na een halfjaar bezit te zijn geweest met afvallen. Nu was het tijd voor een nieuw hoofdstuk en man, wat vond ik dat spannend! Mijn school werd vervangen voor een kantoor, klasgenoten werden vervangen door collega’s en ik moest opeens 40 uur per week echt aan het werk. Alleen dat al, zorgde ervoor dat ik meer ging eten. De spanning en onzekerheid over mijn nieuwe werkplek vergat ik even, wanneer ik dat extra koekje nam. Nadat de spanning van deze nieuwe plek weg was, kwam de angst iets fout te doen. Ik was zo bang dat ik wat fout deed, ik werd er letterlijk ziek van. Na een stressvolle werkdag, waarin ik me 8 uur lang zorgen maakte of ik iets fout deed, zakte ik thuis op de bank met mijn favoriete tv-serie en een zak chips: alles lekker even vergeten.

Emotionele eters eten meestal omdat ze iets spannend vinden, depressief, boos, gefrustreerd, ongerust, verdrietig of zelfs verveeld zijn. Zoals je hierboven kan lezen, at ik vooral omdat ik niet goed in mijn vel zat. Ik was bang, gefrustreerd, en ik stond dagelijks stijf van de spanning.

Image Hosted by ImageShack.usIn het afgelopen halfjaar heb ik met gemak alle 8 kilo’s die ik was afgevallen er weer bij gegeten. Maar ik vind het niet erg, omdat ik weet dat ik niet anders kon. Ik gebruik dit niet als excuus, het is gewoon zo en ik vind het prettig de reden voor mijn eetgedrag te weten. Ik geloof er heilig in dat ik gewoon niet anders kon. Als jij iets vindt wat je troost in een moeilijke periode, dan sla je dat toch niet af?

Volgende week ga ik weer naar school en ik heb er het volste vertrouwen in dat ik dan eten niet meer als troost hoef te gebruiken. Dat ik dan weer blakend van het zelfvertrouwen door de gangen van school loop alsof het een catwalk is ;)

Als je wilt afvallen, realiseer je dan goed hoe je je voelt en waarom het afvallen eerst niet lukte. Als het kan, houd dan een soort eetdagboek bij. Misschien eet je wel puur uit verveling, ga dan iets actiefs doen. Bel je vriendinnen om af te spreken of ga een stukje hardlopen. En wanneer je eet omdat je je ellendig voelt, vraag je dan af waarom dat is en hoe je dat kan veranderen. Doe er wat aan, zoek afleiding in andere dingen. Realiseer je dat je er mag zijn.

Ik wil op geen manier zeggen dat je moet afvallen of slank moet zijn. Alleen dat het van belang is dat je lekker in je vel zit.

Je bent meer dan welkom je ervaringen te delen in de comments!

Twitter Facebook
Categorie: Anders Columns Verzorging | 3 september 2010 | 116 reacties | Tags: , , , , , ,

Reacties

Door Ellen op 3 september 2010 13:04

Ik ben ook een emotionele eter… sinds mijn vader is overleden en ik daarna zelf in het ziekenhuis belandde zit ik ook niet meer lekker in me vel en kan dan ook echt ‘emotioneel gaan eten’

[Beantwoorden]


Door Marianne op 3 september 2010 13:05

ik vind het een goed artikel!

[Beantwoorden]


Door kelly op 3 september 2010 13:05

ik heb daar zelf ook last van, ik ben niet dik maar ik wil proberen om gezonder te eten, want ik eet echt ongezond (waardoor ik langer als een maand ziek ben geweest) maar elke keer lukte het niet. ik had er wel eens van gehoord, maar snap t nu wel beter. goed artikel!

[Beantwoorden]


Door Lala op 3 september 2010 13:07

Ik ben geen emotionele eter, maar ik kan heel goed begrijpen dat mensen zich vergrijpen aan voedsel als ze niet lekker in hun vel zitten. Jammer dat het dan altijd ongezond eten is hè! ;) Niet dat je denk: zo nu ga ik eens ff 20 snacktomaatjes achterover slaan!

Veel plezier/succes op school!

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 3 september 2010 13:08

@Ellen: wow, wat heftig :( Heb je wel afleiding? vriendinnen en familie die je steunen?

[Beantwoorden]


Door Touch of Make-up op 3 september 2010 13:09

Had ik wel al meer van gehoord. Weet je eenmaal je weet dat je een emo-eter bent, hou je daar ook rekening mee. Als je iets in je mond steekt denk ik toch van ‘wil ik dat nu echt, of heb ik er alleen maar zin in? Heb ik wel honger?’ Het helpt ook om geen emo-food meer in huis te hebben:) Weg chocolade en chips:p

[Beantwoorden]


Door Daisy op 3 september 2010 13:10

Ooooow ik herken me sterk in je artikel. Het is niet dat ik veel eet, want ik eet gezond. Alleen als het examens zijn (of zoals nu herexamens) dan eet ik chips, chocola, koekjes alles.. En als die periode voorbij is dan eet ik beter.. Echt vervelend!

[Beantwoorden]


Door Jessica S op 3 september 2010 13:12

Goed arikel! Ik merk dat ik het zelf ook doe, meestal uit verveling.. Maar ik ben nu ongeveer een week bezig met iedere dag een uur wii fit te doen + alleen water drinken + gezonder eten en ipv een halve zak chips op te eten gewoon een klein schaaltje (wat ik trouwens probeer af te leren) en ik ben nu in die 7 of 8 dagen al 3.4 kilo kwijt! En ik sla geen maaltijden over en doe geen andere rare dingen! ik ben ook niet echt dik maar gewoon stevig en stevige heupen voor al en nog 5 kilo kan er zeker wel af!

[Beantwoorden]


Door Jeske op 3 september 2010 13:13

Ben ook een emo eter. Maar eigenlijk is de beste oplossing hiervoor om de “symptomen” op tijd te herkennen. Daardoor kun je iets veranderen. Zit je niet lekker in je vel… doe er dan wat aan. Niet altijd makkelijk, maar als je kan voorkomen (wat niet altijd kan) dat je je slecht voelt (want dat is vaak niet nodig) dan hoef je dat eten ook niet.

[Beantwoorden]


Door Kim op 3 september 2010 13:15

Ik ben zelf vorig jaar 12 kilo afgevallen. Ik ben gaan sporten en vooral heel erg op mijn eten gaan letten. Ik was nogal van het ”lekkers” s’avonds na het eten nog even knakworstjes, chips, chocola, snoep en ga zo maar door. Ik ben ook gestopt met frisdrank drinken, ik dronk liters cola op een dag. Nu snack ik nog zo af en toe, maar met mate. Ik drink nu vooral spa rood of groen en heel veel cristal clear, en ik eet veel snacks zonder suiker en minder vet. Het heeft mij enorm geholpen.

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 3 september 2010 13:19

@Touch of Makeup: tuurlijk helpt dat wel, maar als je je echt naar voelt kies je daar niet voor. Dan kies je voor die chocoladereep.

@Daisy: Precies! goed voorbeeld.

@Jessica S: wow, nice!

@Jeske: absoluut waar, zeker wanneer je je even rot voelt; als je je dat op tijd realiseert kun je het voorkomen door afleiding in iets anders te zoeken. maar als je je echt langdurig naar voelt, is het natuurlijk een stuk moeilijker.

[Beantwoorden]


Door Linda op 3 september 2010 13:28

Ik ben onlangs in een paar maanden 8.5 kilo afgevallen. Door de zomervakantie (ik ben 3x weggeweest) ben ik onwijs begonnen met jojoen. Tussen de vakanties door probeerde ik heel erg op te letten, en tijdens de vakanties at ik dan natuurlijk best veel (wat moet je dán eten in Disney, of in Italië waar het stikt van de pizza’s en Italiaans ijs). Inmiddels zit er denk ik zo’n 3 kilo dus weer aan.
Ik was sowieso nog niet op mijn streefgewicht, maar ik moet echt nog zo’n 9 kilo. Alleen nu zit ik in mijn examenjaar en dan door de stress ga ik ook meer eten, ik ben dus ook een emotionele eter. Ik moet echt mezelf weer op het goede spoor zetten, toen ik eenmaal bezig was ging het goed, maar nu kan ik gewoon niet meer in het ritme komen.
Ik ben sowieso tegen Weight Watchers, Sonja Bakker, Atkins, enz. Ik ben op eigen houtje afgevallen. In het weekend at ik ook gewoon patat. Ik ben van mening dat 1x in de week zondigen (maar met mate!) echt niet uitmaakt, zo blijft je vetverbranding juist actief. Als je jezelf alleen maar lekkere dingen onthoud wordt het nóg moeilijker.
Maar het is een goed artikel! Je moet goed in je vel zitten. Daarom probeer ik ook af te vallen, ik zit gewoon niet lekker in mijn vel zo.

[Beantwoorden]


Door Angeline op 3 september 2010 13:30

Ik herken dit ook enorm. Ik werd heel erg gepest op school, ik was onzeker over mijn lichaam, alles leek fout te gaan. Altijd at ik het weg. Ik kende gewoon geen mate. Ik bleef eten, tot het op was, ik geen zin meer had of het wel weer ging. Vier weken geleden had ik het erover met mijn moeder. Ze vertelde dat ze zowat precies hetzelfde als mij was. Maar op haar 14e besloot ze dat ze er klaar mee was, en af wou vallen. Dat inspireerde me. Ik besloot dat ik hetzelfde ging doen. Ik was klaar met me onzeker te voelen over mijn lichaam. Inmiddels ben ik vijf kilo kwijt, en ik voel me een stuk zekerder. Ik ben ook gewoon trots op mezelf als ik me bedenk dat ik het toch maar mooi even bereikt heb. Helemaal zelf, op eigen kracht. Dat geeft me ook kracht, en energie. Ik heb het wel vanaf dag 1 puur gezond gedaan. Ik at nog gewoon goed, maar gezond, met weinig calorieën. Dit moest ik namelijk aan mijn moeder beloven. Ze was namelijk best bang dat het fout ging. Want je hoort natuurlijk veel over meisjes van mijn leeftijd die dan een eetstoornis krijgen. Ik zag aan mijn moeder dat ze daar bang voor was, maar ik heb haar beloofd dat ze niet bang hoeft te zijn, en dat ik haar zoiets nooit aan zou doen. Alleen laatst ging het mis. We waren aan het ontbijten, en omdat ik vond dat ergens teveel calorieën in zaten, zei mijn broer dat ik doorgedraait was. Daar schrok mijn moeder zo van, dat ze moest huilen. Ik ben niet doorgedraait, in tegendeel. Ik heb het echt ik controlen, het gaat me goed af en ik weet zeker dat het me gaat lukken.

Dit is mijn verhaal. Succes en Respect allemaal! X Angeline

[Beantwoorden]


Door nora op 3 september 2010 13:32

goed artikel hoor zet je wel aan het denken..

[Beantwoorden]


Door Amber op 3 september 2010 13:41

Ik ben een ‘ik verveel me dus ik ga maar wat lekkers eten’ persoon. Ik verveel me nogal vaak, vooral de laatste week. Raar weer, verkouden, geen energie… croissantjes uit de oven met wat kaas en een reep chocolade zijn dan erg handig om de verveling even tegen te gaan…. Aangezien ik dus geen energie heb, heb ik ook geen fut om een extra rondje te gaan lopen of oefeningen te doen voor ik ’s avonds ga slapen… gevolg: 0,6 kg in 1 week er weer bij terwijl ik er een maand over heb gedaan het eraf te krijgen. Bah. :(

[Beantwoorden]


Door Miranda op 3 september 2010 13:41

Ik heb er zelf wel vaker van gehoord, maar dit is zeker een goed artikel.

[Beantwoorden]


Door Thirza op 3 september 2010 13:43

Ik lees dit, en heb net een hand vol chips in me mond!:O
Ik leg hem denk ik toch maar weer weg:S

[Beantwoorden]


Door Dees'. op 3 september 2010 13:45

Wat een goed artikel Vera jij kan echt supergoed schrijven ;]
Ik heb zulke problemen niet. Maar ik kan mezelf goed voorstellen hoe het zou zijn om je verdriet weg te eten !

Succes voor de meiden die zulke problemen wel hebben . Ik hoop dat het lukt er vanaf te komen !

[Beantwoorden]


Door Charlotte op 3 september 2010 13:45

Goed artikel idd! Ik herken mezelf daar ook in en het is idd goed dat je je bewust bent over je eigen gedrag. Ik heb het ook dat ik in een stresserende periode soms gewoon eventjes een lekkere pizza, een fles ice tea én een pak chocoladekoekjes opeet. Achteraf voel je je daar dan soms nog schuldig over en dat helpt al hélémaal niet om je goed te voelen.

Ik probeer nu te beseffen wanneer ik me slecht voel en wanneer ik wil emo-eten probeer ik een alternatief te vinden, bellen met een vriendin, iets gezond koken en dan trots zijn op mezelf omdat ik aan de pizza-verleiding heb weerstaan is volgens mij wel positief, dan voel ik me weer beter…

Goed nadenken over je eigen gevoelens en wat je in je mond steekt is wel essentieel in zo’n geval, maar het mag natuurlijk niet extreem worden, anders krijg je natuurlijk vermagerings-eetstoornissen…

[Beantwoorden]


Door Benthe op 3 september 2010 13:47

Al sinds ik jong ben, ben ik bezig met afvallen. Nu zit ik lekker in me vel, maar wil toch die overbodige kilo’s weg. Nu sport ik veel (in de vakantie niet), eet gezonder, en ik voel me ook veel fijner.

[Beantwoorden]


Door Josephine op 3 september 2010 13:50

wauw, echt heel goed geschreven.

[Beantwoorden]


Door Chayenne op 3 september 2010 13:51

Voor de meeste mensen is het nooit goed genoeg. Sinds ik bezig ben met Sonja Bakker en na alle inspanning het resultaat zie ben ik heel blij. Ik eet gezond, gevarieerd en genoeg. Maar laat daarvoor wel fris, chips, snoep etc achterwegen door de weeks!

[Beantwoorden]


Door nina op 3 september 2010 13:53

super goed artikel, meer kan ik er niet over zeggen ;)

[Beantwoorden]


Door Nicky op 3 september 2010 13:54

O, zo herkenbaar! Sterker nog, zodra ik me echt goed in m’n vel voel vliegen de kilo’s er als vanzelf weer af! En hoe rotter ik me voel over die vier kilo extra, hoe meer ik ga eten…

[Beantwoorden]


Door DianaAPBL op 3 september 2010 14:02

Ach meid, jij ziet er goed uit, jij moet niet afvallen!
Maar ik denk dat iedereen dat wel heeft. Je dieet en valt af, en als je eenmaal je streefdoel hebt bereikt wil je dat ‘vieren’ omdat je je goed in je vel voelt. En dan eet je wat meer, denk ik… Ach, iedereen is mooi!

[Beantwoorden]


Door michelle op 3 september 2010 14:03

Ik ben ook een emotionele eter ;)
Maar je weet het zelf ook als je bezig bent met alles naar binnen te proppen. Je weet dat je moet stoppen. Dat je het eten weg moet lukken maar het lukt gewoon niet!

[Beantwoorden]


Door Eline op 3 september 2010 14:05

Hoi,
Ik ben echt totaal niet dik (geen eigendunk), maar nu ik dit zit te lezen herken ik mezelf erin, en terwijl ik dit aan het lezen ben, ben ik een pak koekjes naar binnen aan het werken, was een stressvolle dag op school, en zoek dus blijkbaar ook afleiding in eten.
Thnx voor dit stukje, (K)

[Beantwoorden]


Door Em. op 3 september 2010 14:07

Ik ben ook een emotie-eter.
Vlak voor vorig jaar zomervakantie besloot ik dat ik te dik was en wilde afvallen. Acht maanden later pas zag ik in wat voor formaat mijn eetgedrag aan het aannemen was; eetbuien en dan alles proberen weer “kwijt te raken”. Ik heb toen hulp gezocht bij de vertrouwenspersoon op school en ben dit schooljaar zoveel sterker en zelfverzekerder begonnen!

Het gaat erom dat je lekker in je vel zit, en dat zit vooral tussen je oren. Als het helpt om een beetje gewicht te verliezen doe dat dan, maar laat niet alles er vanaf hangen.
Ik ben nu 10 kilo zwaarder dan een jaar geleden, maar ik vind mezelf ook 10x mooier.

[Beantwoorden]


Door Sharon op 3 september 2010 14:08

Goed artikel!

[Beantwoorden]


Door Marjolein op 3 september 2010 14:11

Goed artikel :) Ik eet juist minder als ik me rot voel of boos ben! Maar eten uit verveling.. tsja dan ken ik. Ik hoop dat je je stukken beter gaat voelen als je weer naar school gaat :)

[Beantwoorden]


Door Carmen op 3 september 2010 14:16

Super herkenbaar artikel! Het is zoooo belangrijk om gezond te eten. Ik heb zelf vanaf al vanaf mijn 14e een eetstoornis (ben nu 20). En ik merk dat het beter gaat in periodes dat ik gelukkiger ben. Dingen doe die ik leuk vind, met mensen omga die goed voor me zijn enz. Daar haal je de kracht uit. En je hoeft inderdaad niet extreem te lijnen! Als je 3 maaltijden per dag eet, fruit of gezonde dingen tussendoor en daar regelmaat in houdt voel je je al zoveel beter! Ook van sporten krijg ik altijd echt veel energie. Nu door vakantie al 2 maanden niet gedaan, dan wordt de drempel om weer te beginnen wel groter. Kennen jullie dat ook? Wie heeft er nog tips om meer te sporten/gemotiveerder te zijn om te sporten?
Liefs!

[Beantwoorden]


Door Lisette op 3 september 2010 14:18

Ik ben ook een emotionele eter, vooral wanneer ik veel stress heb vanwege school en mijn omgeving. Ik ben twee weken geleden begonnen met afvallen, aangezien ik in een half jaar stress met school (propedeuse halen of stoppen met de opleiding en daarvoor keihard moeten werken) ben ik 10 kilo aangekomen. Ik schrijf elke dag op wat ik eet en drink met het tijdstip erbij. Ook zet ik erbij wat voor dag het is, een schooldag of werkdag. Nu voel ik me wel wat beter dan het laatste half jaar van vorig schooljaar, maar ik zal tijdens mijn opleiding altijd last hebben van emotioneel eten.

[Beantwoorden]


Door loeder op 3 september 2010 14:23

vroeger was ik ook een emovreter, nu ben ik (te) veel afgevallen, maar nu eet ik niks meer als ik heel boos, verdrietig ben o.i.d.

[Beantwoorden]


Door Freya op 3 september 2010 14:59

Goed artikel!
Ik ben zelf ook een emo-eter en veel andere mensen ook terwijl ze het niet eens weten, en dan kunnen ze er ook niks tegen doen.
Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat emotioneel eten (en overeten) ook een eetstoornis is, net als anorexia en boulimia.
Het is niet gewoon een “luxeprobleem” zoals veel mensen zeggen, het is iets psychisch en verdient het om net zo serieus genomen te worden als anorexia en boulimia!

[Beantwoorden]


Door Danique op 3 september 2010 15:00

super stuk zeg!! en heel erg herkenbaar.

[Beantwoorden]


Door Flo op 3 september 2010 15:14

heeii ja daar heb ik ook last van nu, ik ben wel blij dat ik erachter ben. Bij mij komt dit voornamelijk door school, door school krijg ik altijd stress (faalangst) dus dan ga ik lekker een bak chocoladeijs eten…
maarja het is voornamelijk dat je t weet toch?
vond dit een heel goed artikel, eerst volgende keer dat ik weer een chocoladebakijs wil eten bel ik wel een vriendin;)
ga zo door!
xxx

[Beantwoorden]


Door Madelon op 3 september 2010 15:15

Ik hier een emo-eter. Ik eet niet ongezond, ben ook totaal geen zoetekauw, ik eet gewoon teveel als ik me niet lekker voel. En dat is de afgelopen jaren veel geweest ook door gezondheidsklachten en 4 operaties waardoor ik veel thuis heb gezeten. 2 borden in plaats van 1 bij het eten, rustig de normale hoeveelheid van hoeveel je normaal binnen hoeft te krijgen. Door daar echt op te letten ben ik nu al 8 kilo kwijt geraakt in combinatie met meer bewegen en sporten, er moet alleen nog meer af haha. Ik zit nu al wel een stuk beter in mijn vel en daar gaat het uiteindelijk om.

[Beantwoorden]


Door Christianne op 3 september 2010 15:15

Ik ben zelf geen emotionele eter, maar wel meer een ‘verveling’eter. Ik ben nu anderhalve week bezig met afvallen, en het gaat al veel beter met koekjes enzo afslaan en laten staan. Ben al 1 kilo kwijt =)
Morgen helaas grote opgave, mijn eigen feestje…

[Beantwoorden]


Door jolanda op 3 september 2010 15:20

ik eet omdat ik me verveel..

[Beantwoorden]


Door Suzanne op 3 september 2010 15:20

vind dit een heel goed artikel! ook knap van je dat je je zo kwetsbaar op durft te stellen :) ik had er wel van gehoord, en ik denk dat heeeeeeeel veel te dikke mensen emotionele eters zijn. op een gegeven moment wordt het ook een negatieve spiraal: te veel eten is je zwakte, maar omdat je zo onzeker wordt door je uiterlijk ga je nóg meer eten denk ik. ik weet niet eens wat voor eten ik ben… geen emotionele iig. bij mij werkt het meer zo dat als ik me niet lekker voel ik níet eet. en ik ben gewoon een slechte eter, me te weinig bewust. eet soms te veel, soms te weinig. te weinig gevarieerd, te weinig gezond. en daar heb ik dan wél weer moeite mee, want ik ben eigenlijk nooit fit, en dat heeft vrijwel zeker daarmee te maken. en ik vind gezondheid heel belangrijk en baal ervan dat ik het moeilijk prioriteit laat zijn.

wat een verhaal, haha…

[Beantwoorden]


Door Samantha Gallardo. op 3 september 2010 15:29

haai.
ik hoef niet af te vallen ofzo en ik word er gelukkig ook niet dik van;
maar ik eet soms uit verveling
dan heb ik ineens trek in allerlei lekkere dingen!
haha
ik verveel me niet zo snel haha
ook door jou site enzo ik kan uren lang naar je filmpjes kijken!
…………………………
vertrouw in je zlf ik ken je niet, maar ik denk dat je gewoon duidelijkheid nodig hebt ofzo;)
had ik ook$:
nouja k hoop dat je er iets aan hebt<3
xxxxxx samantha

[Beantwoorden]


Door Samantha Gallardo. op 3 september 2010 15:33

het hoeft niet zo te zijn maar ik hadveel aan duidelijkheid hoe alles in z’n werk gaat. ook toen ik naar de middelbare ging wist ik niet hoe t was enzo dus werd ik misselijk enzo en ging ik thuis eten maar niet ongelofelijk veel ofzo haha
x..
enzo

[Beantwoorden]


Door Liza op 3 september 2010 15:38

Ik vind dit ook een super goed artikel!

Ik ben al sinds ik mij kan herinneren een emotionele eter (ik ben nu bijna 18) Ook staat eten bij mij gelijk aan gezelligheid, dit is er gewoon met de paplepel in gegoten. Eten is in mijn familie altijd heel belangrijk. We (de vrouwen vooral) zijn allemaal ook te dik of hebben aanleg. Toen ik jong was werd ik steeds ietsje dikker en ik voelde me steeds onzekerder, ik liep altijd met mijn hoofd omlaag en ik was nooit trots op mijzelf. Toen ging de knop om toen ik een jaar of 14, 15 was. Mijn moeder was het ook zat en we begonnen met het sonja bakker dieet (daarvoor al samen meerdere anderen dieten gevolgd trouwens). Daar ben ik toen 20 kilo mee afgevallen (in ongeveer 8,9 maanden tijd). Ik was zo trots! Maar toen stopte ik met het dieet en de kilo’s kwamen er weer langzaamaan bij.. Ik leerde mijn vriend kennen en werd steeds ietsje dikker. En uiteindelijk anderhalf jaar later had ik weer ongeveer 17 kilo erbij gegeten…
Ik eet gewoon mijn emoties weg.
Mijn thuissituatie is nogal lastig (mijn broer zit al jaaaren thuis zonder ook maar iets te doen, hij heeft waarschijnlijk een vorm van autisme,en dit zorgt voor heel veel stess en ruzies) en dit zorgt er ook voor dat ik snel grijp naar eten. En dan ook echt veeel.
Nu ben ik sinds maart bezig met weightwatchers en daar ben ik inmiddels zo’n 9 kilo mee afgevallen. Dit werkt voor mij goed omdat ik een eetpatroon leer ontwikkelen. Tuurlijk ga ik de fout nog wel eens in en heb ik een vreetbui. Maar ik probeer het gewoon elke keer weer op te pakken, en dit lukt tot nu aardig. Ook merk ik dat ik mezelf steeds meer begin te accepteren en leuk te vinden. Ja ik ben te dik, maar dan hoef ik nog niet meteen stom of lelijk te zijn toch?!

Ik heb ook sinds kort een lijstje in de keuken hangen met redenen waarom ik wil afvallen en ook tips met wat ik moet/kan doen als ik een vreetbui heb, ik zal het lijstje er even bij pakken..

Bij een eetbui:
– zoek afleiding, ga een rondje lopen, even knutselen, lezen etc. Het is heel moeilijk maar het werkt wel.
– Pak een gezond alternatief, bijvoorbeeld een stuk fruit, een opkikker (helder soepje) of een groot glas water helpt soms ook enorm!
– confrontatie: stel jezelf vragen als:
Heb ik echt honger?
Is dit waar ik echt trek in heb?
Wil ik dit echt?
Heb ik dit nodig?
Wat gebeurt er als ik dit niet neem?
Hoe voel ik me? Ben ik boos, moe, gestrest, verdrietig etc? Zo ja: Is er geen andere manier om dit op te lossen? Schrijf het even van je af, praat erover met een vriendin etc.

Dit hangt dus nu in onze keuken, en tot nu toe helpt het goed!
Sorry voor het lange verhaal, maar hopelijk heeft iemand iets aan de tips!
xx

[Beantwoorden]


Door sharon op 3 september 2010 15:39

Ik ben wel een eter maar geen emo-eter! Ik eet of uit verveling of voor de gezelligheid. Dat noem ik gezelligheidseter. Bij de bios, en met vrienden enzo.
Als ik stress heb of verdrietig ben eet ik niks tot het weer beter gaat…

Heel raar :|

[Beantwoorden]


Door Liza op 3 september 2010 15:40

Woow het is wel een heel lang verhaal geworden, sorry :P!

[Beantwoorden]


Door Lois. op 3 september 2010 15:41

ik heb echt van die eet buien ahahah soms kijk ik wel 4 x in de kast of er wat lekkers is

[Beantwoorden]


Door Geke op 3 september 2010 15:46

Van jongs af aan ben ik altijd al fors geweest, en hierdoor werd ik ook flink gepest. Hierdoor voelde ik me alleen maar slechter in mijn vel en ging ik meer eten en werd ik alleen maar zwaarder. Op de middelbare school hield het pestte op en de kilo’s verdwemen ook snel. Maar als ik weer eens in een zware periode zat dan vlogen de kilo’s er weer aan. De afgelopen 3 jaar waren er weer flink wat kilo’s bij gekomen door het verliezen van verschillende familieleden, examenstress, je kent het wel. En toen heb ik half jaar geleden besloten dat het genoeg was, ik wilde me gewoon weer lekker voelen in mijn en blij zijn met mezelf als ik in de spiegel keek. Ondertussen ben ik 10 kilo afgevallen en voel ik me geweldig. Ik ben nog steeds niet dun, ik heb echt nog de vrouwelijke rondingen, maar dat is gezond, zo ben ik nou eenmaal gebouwd. En ik zit nu weer in een spannende periode met een nieuwe school, en ik merk weer dat ik meer eet. Maar nu kan ik mijn toevlucht gelukkig vinden in groente en fruit, en hierdoor ben ik nog helemaal niet aangekomen. Want ik ben ook ondertussen lekker aan het sporten. En ik zondig ook lekker ieder weekend met een patatje hoor, maar dat moet ook kunnen. En ik eet ook gewoon een koekje, maar dan wel gewoon eentje. Je kunt niet je hele leven geen lekkere dingen meer eten, daar voel je je alleen maar rot van. Mijn manier om af te vallen, zoek gezonde dingen die je lekker vind. Zoek uit hoeveel calorien in bepaalde producten zitten, als je dat eenmaal weet denk je wel 2x na of je dat (calorierijke)koekje echt wil, of misschien gewoon een biscuitje. En als je hem dan wel neemt, geniet je er extra van.

Iedereen die onzeker is over zijn/haar gewicht, deel het met mensen, vrienden of familie of iemand die je niet kent. Maar blijf er niet mee rond lopen, mensen moeten in de gaten blijven houden of je niet doorslaat in het afvallen.
En nog een laatste bedankje voor Vera, ik vind het goed dat je zulke onderwerpen ook aankondigd op je site, want het moet gewoon bespreekbaar zijn, dat mensen hier last van hebben, want het zijn er meer dan je in eerste instantie denkt!

[Beantwoorden]


Door Merel op 3 september 2010 15:48

Interessant verhaal! Heel herkenbaar ook! Al is ’t bij mij ook zo dat wanneer ik vrolijk ben ik ook heel veel kan eten. Heel slecht. Voorheen dacht ik altijd; ik word niet dik. Heb een vrij dunne bouw. Maar heb dit jaar vrij veel gegeten en de weegschaal laat dit toch heel duidelijk zien. opzich heb ik er nu geen problemen mee, al let ik nu wel meer op wat ik eet. Gezond eten is natuurlijk belangrijk.

[Beantwoorden]


Door Desiree op 3 september 2010 15:55

Tja ik vindt het moeilijk hierop te reageren, aangezien ik een eetstoornis heb (gehad). Ik denk dat “emotioneel eten” vooral makkelijk is als excuus… Denken voordat je (niet jij persoonlijk, maar algemeen) is echt niet moeilijk… Maargoed wat ik zeg, ik heb een heel andere kijk op eten dan menig mens, dus misschien ben ik niet objectief.

[Beantwoorden]


Door Denise, JustPink op 3 september 2010 15:56

Interessant en boeiend artikel! Ik herken het ook wel een beetje, maar heel vaak heb ik het gelukkig niet. En ik ben tevreden met mijn gewicht, dus ik hoef er ook niet perse op te letten

[Beantwoorden]


Door Keerthana op 3 september 2010 15:58

Ik weet precies wat je bedoelt! Als je begint met afvallen dan heb je discipline en dan ga je ervoor.. maar na een tijdje gebeuren er dingen en dan ga je weer eten! Ik ben ook echt een emotionele eter.. als ik me niet goed voel moet ik eten, en nee niet één dag maar gerust een hele periode!

[Beantwoorden]


Door femketje op 3 september 2010 15:58

ik ben zeker weten een emotionele eter maar niet in zo’n hoge mate dat ik er echt van aan kom of slechte huid door krijg. ik kan gelukkig nog steeds alles eten zonder aan te komen *hoera!*

en wat dan nog dat er weer wat kilo’s aan zitten. je hebt nog steeds een super mooi gezicht en lichaam. love your body zou ik zeggen. pas als jij van jezelf kunt houden hoe je er ook uit ziet, kunnen anderen ook van je houden en dan maakt het niets uit hoe veel je weegt of welke kleding maat je hebt ^^

[Beantwoorden]


Door natasja op 3 september 2010 16:02

dat ben ik ook, maar dat weet ik al heel lang, mijn vader, -zo kun je het niet echt noemen maar ach- is depressief en flipt altijd, dan gaat hij superhard schreeuwen en met dingen gooien enzo, en ik heb sinds maart -toen is hij weer geflipt- geen contact meer met hem, maar ik stress er wel door omdat ik bang ben om hem tegen te komen, en ik ben daardoor ook veels te veel aangekomen, maar ik heb zoiets van; ja, ik wil het er ook af hebben, maar ik weet waardoor het komt, dus afvallen heeft even geen haast. :)

[Beantwoorden]


Door natasja op 3 september 2010 16:07

oh, en even iets off-topic en misschien wist je het al, bij de nieuwe mega-dikke Glamour, zit een mini Chanel mascara en notitieboekje, ik weet niet of je het leuk vind, maar kdacht ik zeg het maar even :)

[Beantwoorden]


Door Marije op 3 september 2010 16:08

ik denk, eerlijk gezegd, dat ik dit 1 van jou beste artikels vind! gewoon waar en op een fijne manier geschreven. dat zijn je anderen ook, maar deze is gewoon echt overtuigend wauw.

het klopt wel. ik ben ook een emontionele eter en ik begin nu weer met afvallen. waarom? omdat ik me zelf lelijk vind. verafschuw en vooral mijn buik+ benen. die zijn echt dik. en ik overdijf niet. Het isn iet dat ik maatje 50 ofzo heb. maar gewoon ik wil me prettig voelen. veilig voelenin m’n eigen lichaam. en daar ga ik voor vechten!

[Beantwoorden]


Door Melissa op 3 september 2010 16:21

Daar herken ik mezelf ook wel een beetje in. Vaak als ik moe ben of gewoon even zin heb om te relaxen ben ik geneigd om sneller een chocolaatje te pakken of een koekje. Ik denk dat veel mensen dit wel hebben.

Ik vind dat je dit artikel heel goed geschreven hebt, Vera! Echt mijn complimenten. ;)

Ben benieuwd trouwens, ik ben net met een Mbo opleiding begonnen en ga dan ook stage lopen {op kantoor}. Ik zou dan ook ‘bang’ zijn denk ik om dingen verkeerd te doen dus ik hoop dat ik het eten dan een beetje in de hand hou. :’) (omg ik klink echt als een junkie nu) whatever.

Veel succes iig weer op school!

[Beantwoorden]


Door Nadieh op 3 september 2010 16:33

Mmm, ik ben geen emotionele eter, ik eet omdat ik het lekker vindt. Ik heb wél een ziekte, de ziekte van Graves. Er zijn pilen tegen, die ik nu ook slik, maar daardoor is het wel moeilijk om af te vallen, wat ook haast niet lukt. Toch blijf ik de moet erin houden! (:

Elke gelukte afvalsessie van iemand anders pept me weer een beetje op, net zoals die van jou (: Goed geschreven, en super dat je gewoon happy bent met je lichaam! (:

[Beantwoorden]


Door Mariëlle op 3 september 2010 16:34

Ik eet bij stress etc. juist bijna niets. Als ik er bij na denk moet ik al bijna overgeven.

[Beantwoorden]


Door Lisa op 3 september 2010 16:34

Ik heb hier ook wel eens last van, vooral sinds de school weer is begonnen. Ik zit gelukkig best wel snel vol, als ik een keer bij mcDonalds lunch heb de hele dag bijna geen honger meer.
En ik kom niet aan (maar val helaas wel heel snel af). Ik weet heel goed dat dit over 4 jaar niet meer zo is dus ik moet wel zorgen dat ik niet te gewend raak aan veel eten.:P

[Beantwoorden]


Door Marijke op 3 september 2010 16:36

hi ;) ,

Ik zelf ben 1.73 en woog 67 kg, ik zelf wilde graag 1 tot 2 maten kleiner, dik ben ik niet geweest! Nu weeg ik 60kg, en dat gaat me goed af!

Succes….kusjes…

[Beantwoorden]


Door Nadieh op 3 september 2010 16:41

Ik denk dat ik geen emotionele eter ben, ik eet gewoon omdat ik het lekker vind. Helaas heb ik een ziekte aan mijn schildklier, de ziekte van Graves. Gelukkig zijn hier pillen voor, maar we hebben het was te laat ontdekt. Ik wil graag afvallen, maar dat lukt niet echt met die ziekte. Maar ik geef de moed niet op! Je ziet zoveel mensen die het gewoon dóén, en elk gelukt afval-verhaal spreekt me weer moed in, dat het mij gewoon ook gaat lukken!

Super dat je happy bent met je lijf, en heel erg fijn geschreven. 1 van je beste artikels, vind ik (:

[Beantwoorden]


Door Jessica op 3 september 2010 16:52

Amen sista!
Ook ik ben een emo-eter.. maar sinds vorige week begonnen met hardlopen én geen chips meer in huis gehaald.
Je moet ergens beginnen.
Elke keer heb ik geen zin om hard te lopen, maar als ik bezig ben of klaar ben ben ik toch blij dat ik het doe!
Hardlopen was voor mij een goede optie omdat het altijd te doen is, elk moment van de dag. Wat nog een leuke bijkomstigheid is dat het gratis is! Jeej!
Oh maar je moet wel echt goede hardloopschoenen hebben.. ;)

[Beantwoorden]


Door Caroline op 3 september 2010 17:08

Goed artikel meid!

Ik ben een emo-eter, een die van emo-niet eten is omgeslagen naar volproppen als het even niet lekker gaat, er stress is of verveling en je jezelf in de weg zit.

Inmiddels ben ik al 30kg te zwaar, en op mijn leeftijd wordt het bij wijze van spreke met de dag moeilijk om die er weer af te krijgen.

Als je weet dat je en emo-eter bent moet je je daar niet bij neerleggen, je moet inzien dat je een probleem hebt, niet met het eten, maar ergens tussen je oren zit iets dat eruit moet. Dat aandacht vraagt.
Het wegeten heeft echt 0 zin, en maakt zoals iemand hier al opmerkte dat je je na een tijdje ook nog rotter gaat voelen vanwege de overtollige kilo’s. En dan moet je op 2 fronten vechten. De neerwaartse spiraal is in werking gezet. Je voelt je rot, je eet, en daarna voel je je nog rotter omdat je weer gegeten hebt wat maakt dat de weegschaal ook weer naar tegen je doet.

Jullie zijn vrijwel allemaal heel jonge meiden, doe er nu iets aan! Ga praten met iemand, vertel hoe je je voelt, probeer te herkennen wanneer je gaat eten, en probeer zo’n bui om te zetten in iets positiefs.
Je eet om jezelf te troosten maar eigenlijk straf je jezelf ermee, op de lange duur in elk geval wel. Eten geeft geen echte troost, het verbloemt, het is een vlucht. En vluchten is zo jammer, want eigenlijk is geen enkel probleem het waard of zo eng dat je er niet echt iets aan kan doen.

[Beantwoorden]


Door Wieke op 3 september 2010 17:19

zo verschrikkelijk herkenbaar!
ik eet echt veelsteveel, maar meestal gewoon uit verveling of anders gewoon omdat iets niet goed gaat ofzo.
ik probeer niet echt af te vallen maar ik probeer mijn buikje kwijt te raken.
maar dit wil nog niet zo goed lukken jammer genoeg.

[Beantwoorden]


Door Jessica op 3 september 2010 17:29

Heel erg herkenbaar jammer genoeg.
En dat ik in mijn laatste jaar middelbare school zit, gaat er ook niet veel goeds aan doen.
En eerlijk gezegd, ik ben niet mager maar eerder “goedgezet” om het zo te noemen.
En ik ben tevreden met wie ik ben.
Alleen jammer dat ik vandaag bij turnen maar weer eens geconfronteerd werd met mijn slechte conditie.

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 3 september 2010 17:31

@Linda: Je moet gewoon echt je levensstijl veranderen ja. En proberen er niet aan te denken helpt ook. Succes!

@Angeline: heel knap idd, maar probeer niet door te draaien. Niet je hele leven moet om eten draaien.

@Dees: thanks honey :D

@Nicky: Dat is zo waar inderdaad! ik heb precies hetzelfde.

@DianaAPBL: Het gaat er niet om of jij vind dat ik er goed uitziet, het gaat erom dat ik (of een ander) goed in mn vel zit :)

@Em: Goed gezegd! en ben het er volledig mee eens.

@Carmen: wow heftig carmen. En probeer samen te sporten met een vriendin. Vraag je beste vriendin eens of ze met je wilt hardlopen :)

@Freya: agreed

@Flo: goedzo en ik hoop dat het helpt!

@Madelon: Lekker Madelon! Ja het gaat er echt om dat je goed in je vel zit. Dat is zo belangrijk.

@Suzanne: Dat denk ik ook en goed verwoord!

@Samantha: Dat is lief, dankjewel.

@liza: Goede tips!! En wat lastig van je thuissituatie… En als je iets zwaarder bent, betekend dat niet dat je er automatisch niet verdomde sexy uit kan zien? Hoe je eruitziet en wat je uitstraalt hoeft niets met je gewicht te maken te hebben.

@Geke: Af en toe iets snacken is helemaal niet verkeerd, we willen allemaal wel eens een vette hap! zorg wel dat je gewicht en eten geen obsessie wordt, je moet gewoon goed in je vel zitten. wel echt knap dat je 10 kilo bent afgevallen. thumbs up!

@Desiree: Geloof mij, dat is wel moeilijk. Je hebt het (ik in ieder geval) gewoon niet door.

@Femketje: absolutely, love yourself. zo belangrijk!

@natasja: daar kan ik me heel goed in inleven, ik weet hoe lastig het is. Probeer wel het gedrag van je vader niet teveel je leven te beinvloeden, jij kan er niets aan doen… Succes!

@Marije: Thanks Marije! En t is echt van belang dat je lekker in je vel zit, dan gaat alles beter. goodluck!

@Marijke: 60 kg bij die lengte is vrij weinig, k zou niet meer afvallen als ik jou was…

@Nadieh: aiii, dat is naar. hoop dat ondanks je schildklier je toch goed in je vel zit.

@Caroline: Helemaal waar, daarom schreef ik dit ook. Dat je het je realiseert en dat je er dus wat aan doet. Vind ik ook heel belangrijk! tis zo belangrijk dat je gezond leeft en goed in je vel zit.

[Beantwoorden]


Door Ann op 3 september 2010 17:47

Echt goed artikel en het opent vast de ogen van veel andere meisjes. Gezond eten zal altijd een lastig iets blijven

[Beantwoorden]


Door Marloes op 3 september 2010 17:47

Ik ben zeker een emotionele eter, altijd al geweest… Mijn gewicht is altijd een doorn in het oog geweest voor mij. Toen ik op mijzelf ging wonen, zat ik ongelofelijk slecht in mijn vel. Ik zat in de ‘overgangsfase’ – van kind naar volwassene, en raad eens wat ik deed? Juist. Eten.

Ik ben in anderhalf jaar tijd 15kg aangekomen, puur door slecht eten. Op een gegeven moment had ik zelfs vet op mijn handen zitten, en had ik geen enkele conditie meer. Als ik in de spiegel keek, zag ik een propje. Ik was zo zwaar ongelukkig.

Op een ochtend werd ik wakker en dacht ik bij mijzelf: ‘Marloes, wat doe je jezelf in godsnaam aan?! Serieus, dit wordt je dood nog!’ Dat was de dag dat ik veranderde: ik moest en zou afvallen en weer gezond worden.

Ik ben naar een alternatieve gewichtsconsulente geweest, waar mijn moeder goede ervaringen mee had. Deze vrouw begeleidde mij bij een dieet met alleen maar natuurlijke producten. Het was wel een erg streng dieet, ik mocht in de eerste paar weken maar 550kcal per dag eten, maar gelukkig had ik mega goede begeleiding! Het was zwaar, maar ik voelde na de eerste week al dat ik van binnen ‘ontgift’ werd.

En raad eens hoe het 5 maanden later met mij is? Juist. Ik ben ruim 15kg afgevallen sinds april! En oh mijn god, wat voel ik me goed! Ik besef mij nu ook echt dat het een vicieuze cirkel is: als je niet lekker in je vel zit, ga je eten, en omdat je gaat eten, zit je niet lekker in je vel!

Nu ik uit die cirkel ben gestapt, gaat het beter dan OOIT met mij. Ik heb veel meer energie, eet veel gezonder en kan het ook goed volhouden. En wow, als ik nu in de spiegel kijk… ZIE IK EEN STRAKKE BUIK! =D I’m so happy!

[Beantwoorden]


Door leila op 3 september 2010 17:50

@natasja hoeveel kost de glamour?

erg mooi artikel en verhalen bij de comments! :)

[Beantwoorden]


Door Merel op 3 september 2010 17:59

Hmmm. Ik wou nog even reageren. Met name om de reactie van Desiree. Dit is mijn mening, en natuurlijk geld dit voor iedereen anders. Soms verlies je de controle over jezelf. Je kan te veel eten, te weinig eten. Wanneer dit gebeurt heb je naar mijn idee wel een probleem. Wanneer je niet door hebt dat je onbewust ontzettend veel eet is dit niet goed. Wanneer je weet dat je eet door je problemen kan je er naar mijn idee ook voor zorgen dat je die momenten aanvinkt. En hier bedoel ik mee dat wanneer je zo’n moment hebt dat je de knop kan omschakelen en bij jezelf denken; niet doen. Herken zulke momenten en ga leuke dingen doen. Je hamert erop dat je je boven alles goed in je vel moet voelen, waar ik het helemaal mee eens ben. Maar ik vind wel dat je het probleem moet oplossen. Er zijn zat meisjes die véeel te zwaar zijn en nu denken; was er maar iemand die me had gewaarschuwd dat eten niet helpt. Je hebt misschien een tijdelijke oplossing, maar je probleem word niet opgelost.

Wat ik hiermee bedoel is: ik denk niet dat het zo moet zijn dat eten ervoor moet zorgen dat jij je lekker in je vel zit. Ik snoep zelf ook best veel, en hier is natuurlijk niks mis mee. Maar wanneer je erkent te eten als je problemen hebt, kun je beter je problemen oplossen door er bijvoorbeeld over te praten. Lekker in je vel zitten is belangrijk!

[Beantwoorden]


Door Marloes op 3 september 2010 18:19

@Merel – Ik begrijp wat je bedoelt, maar ik heb ook eerst geprobeerd om erover te praten met een psycholoog. Raad eens wat die tegen mij zei: “Wat vind je van jezelf?” Ik: “Mwah… Vind mezelf best stevig.”. Hij: “Ja, ik dacht ook al, mooie meid maar wel best dik. Ga maar naar een dietiste.”

Nee, daar wordt je lekker vrolijk van. Ik merkte dat ik, nadat ik was afgevallen middels dat dieet, beter in mijn vel zat en daardoor ook met de andere ‘problemen’ aan de slag kon gaan. =)

[Beantwoorden]


Door Frauke op 3 september 2010 18:27

I am! En ik heb er al zoveel proberen aan te doen maar kan het niet :S

[Beantwoorden]


Door Patricia op 3 september 2010 18:51

Jaaa ik heb ervan gehoord! Ik heb er zelf vast ook wel eens last van maar niet dat ik mezelf ervan bewust ben in ieder geval! Ik hoef nu in ieder geval niet af te vallen van mezelf! Ik zit nu lekker in me vel en je hebt gelijk dat ik zeker belangrijk! Ik heb een streefgewicht dat ik niet mag bereiken en dat hou ik al 3 jaar vol. Ik sport ook regelmatig intensief dus dat komt helemaal goed! In ieder geval meiden die wel echt dit probleem hebben! Probeer echt de oorzaak te vinden en er iets aan te doen dan voel je ook wel beter!
XX,, Patricia

[Beantwoorden]


Door Lise op 3 september 2010 18:52

Ik eet juist altijd heeeeel veel als ik me verveel! Ben toen 15 kg aangekomen maar ben nu op de goede weg en alweer 10 kg kwijt door heeeel veel handballen en goed letten op wat ik eet. Heel goed artikel!

[Beantwoorden]


Door Leontien op 3 september 2010 18:59

Goed artikel Vera!!
Heel knap ook dat je dit durft op te schrijven.
Ik kan zelf ook eetbuien krijgen als ik me ellendig voel,
als ik lekker in me vel zit heb ik daar geen last van.
Je moet inderdaad voor jezelf na gaan waarom je je ellendig voelt en wat je er aan kunt doen
En ik wil nog wel even meegeven aan de meiden dat Sonja Bakker en al die andere dieten echt niet helpen, gewoon niet aan beginnen.
Je kan dan beter naar een dietiste gaan.
Die kan je echt helpen.
En af en toe eens een chocolaatje eten moet gewoon kunnen, als je jezelf alles ontzegd, heb je ook geen leuk leven :)

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 3 september 2010 19:02

@Marloes: Woooow wat goed! respect :D ik hoop dat je zo lekker in je vel blijft zitten, you deserve it.

@Merel: Het zorgt er ook niet voor dat je echt beter in je vel zit, maar zo voel je dat op het moment zelf wel. Zeker wanneer je je echt een tijd lang naar voelt, grijp je die kans om je even beter te voelen vaak wel aan.

@Marloes: Dat had een vriendin van me ook idd, belachelijk…

@Patricia: You go girl, its all about feeling good in your own skin :D

[Beantwoorden]


Door Leontien op 3 september 2010 19:03

Ohja, wilde nog iets toevoegen,
zoek een sport die je echt leuk vind om te doen, dan houd je het ook vol, klinkt logisch maar het werkt wel
Je kunt jezelf wel naar de sportschool slepen maar na een tijdje haak je waarschijnlijk toch af, en dan voel je je ook rot, dus zoek iets anders wat je echt leuk vind, zwemmen of dansen ofzo.

[Beantwoorden]


Door Zoë op 3 september 2010 19:27

ik eet gewoon veel omdat ik gewoon altijd honger heb
is dat raar? O:
maar nu krijg ik het probleem dat ik mijn broeken niet meer pas
dus moet ik weer af gaan vallen
dat wordt dus een probleem. (:

[Beantwoorden]


Door Laura op 3 september 2010 20:31

Ik heb daar ook veel problemen mee gehad (Vroeger). Maar nu ben ik onderweg naar het dunner worden! ;)

Liefs,
Laura

[Beantwoorden]


Door natasja op 3 september 2010 20:33

@Leila 3,95! ik ging me moeder smeken om hem te kopen haha
@Vera, nee doe ik ook niet, ik heb nu al sinds maart geen contact meer met hem, m’n ouders zijn gelukkig allang gescheiden :)

[Beantwoorden]


Door ellyg op 3 september 2010 20:46

Ik ben ook een echte emotie eter, bij allerlei emoties ga ik snoepen.

En als ik me rot voel dan denk ik voornamelijk: ik voel me nu zo rot, ik mag best wat lekkers.

En als ik dan wat lekkers op heb, dan denk ik: Ik heb nu toch al gezondigd dus de dag is al verpest, heeft nu geen nut meer om niet meer te snoepen vandaag en daar gaat het mis ;-)

[Beantwoorden]


Door Annemiek op 3 september 2010 21:24

Ik vind dat het je siert dat je hier een stuk over schrijft. Maar ik denk wel dat je je echt geen zorgen hoeft te maken om hoe je eruit ziet hoor. Je bent slank en hartstikke mooi!

Ik ben zelf vooral een emotionele koper. :P

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 3 september 2010 21:44

@Leontien: absoluut waar, maar niet ieder meisje is dol op sporten helaas.

@Zoë: als je honger hebt eet dan wel gezond!

@Annemiek: Dankjewel, das lief!

[Beantwoorden]


Door Suus op 3 september 2010 22:36

Ik heb het omgekeerde. Als ik lekker in mijn vel zit, heb ik de hele dag trek. Maar als ik echt verdrietig ben, kan ik zo een paar dagen nauwelijks eten.

[Beantwoorden]


Door Maaike op 3 september 2010 22:53

Ik eet gewoon echt om onzin reden, als ik denk dat ik iets goed of leuks heb gedaan voor mezelf dan verdien ik zogenaamd een extra koekje..Dat slaat gewoon nergens op, of dan mag ik nog een broodje eten, ik eet niet per se ongezond meer gewoon veel (ik houd niet zo van snoepen). Dat is gewoon onzin, ik probeer nu gewoon aleen te eten als ik honger heb anders niet..T gaat allleen wel moeizaam..bleehh

[Beantwoorden]


Door Maaike op 3 september 2010 22:54

Dit was trouwens op tv van de week ik weet niet meer woensdag ofzo geloof ik, ned. 3 ofzo met die vrouwelijke cabretier er ook in!

[Beantwoorden]


Door kimberly op 3 september 2010 23:11

Ik ben ook echt een Emo eter!! Ik heb dan gewoon chocola en gefrituurd voedsel nodig anders kan ik niet functioneren!

[Beantwoorden]


Door loveforeveryone op 4 september 2010 09:12

Ik heb daar zelf eigenlijk geen last van, sterker nog. Ik merk nu eigenlijk dat ik het tegenovergestelde heb. Als ik niet lekker in mn vel zit snoep ik juist helemaal niet, dat kan ik dan ook lang volhouden. Ik eet normaal heel gezond. Heel af en toe iets lekkers, maar niet vaak. Ik eet doordeweeks geen snoep and that stuff. Op zaterdag eet ik soms wel ns een chipje. Gewoon omdat ik het lekker vind.

In groep 8 van de basisschool(2 jaar geleden)zat ik in een hele stomme klas en werd ik soms uitgescholden voor puistenkop enzo. *terwijl ik eigenlijk bijna geen puistjes had*. Hierdoor zat ik echt niet lekker in mijn vel. Ik huilde iedere avond heel stilletjes in mijn bed en kon nooit slapen. Hierdoor bouwde ik langzaam een heel ongezond eetpatroon op. Ik snoepte maandenlang NOOIT en als ik op een verjaardag was mocht ik bijvoorbeeld maar maximaal 1 chipje eten.

Soms heb ik nog de neigingen om dat patroon weer op te bouwen. Maar gelukkig gaat het nu een stuk beter met me en heb ik veel goede vriendinnen.

iedereen veel sterkte die ongeveer hetzelfde heeft,

liefs,

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 4 september 2010 09:36

@loveforeveryone: Dat je gepest werd is kut :( Niet meer dat patroon opbouwen hoor, is erg ongezond.

[Beantwoorden]


Door J op 4 september 2010 10:24

Wow er zijn wel veel emotionele eters! Ik herken mezelf er totaal niet in en ik kan me dus ook echt niet ‘inleven’.
Ik kan me juist niet voorstellen dat je die snacks niet gewoon laat staan als je niet blij bent met je figuur. No food tastes as good as having the body you want feels. En je voelt je alleen maar kutter nadat je het hebt opgegeten. Als je blij bent met je figuur zit je ook al direct een stuk beter in je vel. Maar goed dat ben ik en zo veel mensen hebben er blijkbaar last van dat het wel een echt probleem blijkt te zijn. Ik bedoel het ook niet lullig en ik zeg niet dat emo-eters zich aanstellen ofzo, ik snap dat voor veel mensen dit echt moeilijk is. Maar ik lees alleen maar comments van mensen die zich er in herkennen dat ik dacht laat ik als zowat enige niet-emotionele eter ook eens posten. Niet dat jullie er iets aan hebben denk ik.
Mijn enige tip is al die snacks niet in huis halen, dan kan je het niet eens nemen al zou je het willen. En dan gezonde snacks in huis halen. Ik mocht een tijd niets ongezonds eten voor mijn gezondheid en daar ben ik nu zo aan gewend dat ik het niet lekker meer vind en het ook niet meer doe ook al mag ik het al lang weer. Ik snoep zelf serieus altijd snoeptomaatjes. Door de midden snijden en all seasoning kruiden er op, yummmmm. Of gewoon fruit.

[Beantwoorden]


Door Marijke op 4 september 2010 11:09

Haha nee ik val ook zeker niet meer af, ik ben blij met dicht gewicht en alles met 50 vind ik erg weinig!

Succes…

[Beantwoorden]


Door Marijke op 4 september 2010 11:10

Haha nee ik val ook zeker niet meer af, ik ben blij met dit gewicht en alles met 50 vind ik erg weinig!

Succes…

[Beantwoorden]


Door Merel op 4 september 2010 11:24

Ik ga ook weer beginnen met afvallen. Volgende week ga ik naar een andere school wat voor mij een beetje voelt als een nieuwe start en dan wil ik dus weer gaan afvallen. Aan het begin van het jaar heb ik het ook al 4 maanden volgehouden maar dat is er alweer bij vandaar. ;)

[Beantwoorden]


Door Marije op 4 september 2010 12:19

Ik ben ook zo’n typische emotionele eter.
dat wat je schreef over dat je er dan even niet aan hoeft te denken, dat klopt inderdaad. Je voelt je zo even iets minder rot, of verveeld je iets minder.
Dit zet me eigenlijk wel aan het denken, bedankt daar voor!

[Beantwoorden]


Door Vera op 4 september 2010 13:36

Ik ben geen emotionele eter,
ik steek het gewoon in mijn mond zonder dat ik erbij na denk.
Ik probeer gezonder te eten, en drink eigenlijk alleen nog maar water en fruitsapjes ofzo.
Afvallen is moeilijk, maar ik weet dat ik er 100% voor moet gaan.
Vriendinnen zeggen vaak dat ik helemaal niet dik ben, maar ik weet zelf dat ze dit alleen maar doen omdat ze me niet willen kwetsen, wat ik natuurlijk ook superlief vind, ookal heb ik daar niet zo veel aan. (‘:
Ik probeer ook open te zijn over mijn gewicht enzo, want als we het tijdens biologie op school hebben over gezond eten enzo, zeg ik niks meer. Ik hoop dat ik aan het einde van het jaar gewoon voor de klas op de weegschaal durf te staan!

[Beantwoorden]


Door Lieve op 4 september 2010 16:19

maar vera, waarom wilde je dan eigenlijk die 8 kilo afvallen? :O
want je bent al gewoon slank van jezelf!

[Beantwoorden]


Door Sharon op 4 september 2010 16:36

Hey, ik heb je site sindskort ontdekt, superleuk!
Ik herken mijzelf ook zeker in het emotionele eten, het lekker niks voelen als je een reep naar binnen werkt, ik ken het…
Sinds een aantal jaren merk ik dat het gewicht er makkelijk aankomt naarmate je ouder wordt (ben 26) en heb dan ook verschillende pogingen gedaan om wat kilo’s eraf te krijgen, soms met succes soms niet. Ik wil absoluut geen reclame maken maar ik werk nu een tijdje met de Weight Watchers en het werkt echt super! Niks wordt je ontzegt en je ontwikkeld een nieuwe manier van eten. Ben er nu ongeveer 4 kilo mee kwijt nu. Ik schrans niet meer zoveel, af en toe een lekkere koek en kan mij goed inhouden. Dus misschien een tip voor mensen? Succes!

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 4 september 2010 16:54

@Lieve: Haha dankjewel, maar ik ben niet slank hoor! Ik heb stevige benen en een zwembandje ;) En die 8 kilo was ik afgevallen omdat ik gezonder ging eten en toen veel beter in mijn vel zat. Echt waar, ik was toen ZO zelfverzelerd. heerlijk! :)

@sharon: weight watchers lijkt me ook fijn, maar duur… ik doe het wel eigenhandig.

In ieder geval succes!

[Beantwoorden]


Door paulien op 4 september 2010 17:22

ik denk dat ik dat ook ben. ik ben dit jaar veel aangekomen en ik zit dit jaar ook echt heel slecht in mijn vel.
waar ik ontzettend van baal maar niet weet wat ik er aan kan doen.
ik wil me niet onzeker voelen maarja wat doe je eraan

[Beantwoorden]


Door Sanne op 4 september 2010 18:09

Goed artikel zeg! En ik snap heel goed dat mensen gaan eten wanneer ze zich bijvoorbeeld rot voelen. Ik heb juist dat wanneer ik me niet lekker in mijn vel zit weinig eetlust meer heb. In de afgelopen twee maanden ben ik 5 kg afgevallen en eigenlijk ben ik daar niet zo blij mee want het valt juist af op plekken wat niet nodig is bijv.mijn gezicht. Nu probeer ik weer wat meer te eten om weer wat aan te komen :)

[Beantwoorden]


Door indira op 4 september 2010 22:44

Goed artikel!! Ik heb juist dat als ik me rot voel dat ik dan juist geen hap door mn keel krijg. Maar heb wel heel erge last gehad van eten omdat je je verveelt. Ik was ook veel te dik (maat xxl) en ben inmiddels 18 kilo afgevallen (maat m nu) en ik voel me nu echt zó veel beter! ik snap achteraf niet waarom ik het toen zo ver heb laten kunnen komen haha. maar ik vind jou echt niet stevig, jij bent gewoon mooi slank!

[Beantwoorden]


Door indira op 4 september 2010 22:53

@leontien, idd sporten!! eerst sportte ik echt nóóit, en nu (nu ik 18 kg afgevallen ben) ben ik er verslaafd aan. Ik dacht altijd: sport ís gewoon niets voor mij. Maar dat komt ook misschien doordat sommige tieners dat denken omdat ze de gym op school niet leuk vinden, net zo als ik, nu ben ik er verslaafd aan, en als ik kan, ga ik elke dag sporten! Ik doe trouwens steps (aerobic)

[Beantwoorden]


Door Nicole op 5 september 2010 17:41

Owja, hier herken ik me maar al te goed in. Alsof chocola me liefde kan geven ofzo.. *zucht* En voor mij is het al extra erg, want ik kom snel aan.. Maarja

[Beantwoorden]


Door esmee op 5 september 2010 19:50

ikben nu in een maand 4.5 kilo afgevallen, want dat was mijn overgewicht, en nu eet ik weer gewoon, en gelukkig komt het er niet meer bij.

[Beantwoorden]


Door Mira op 6 september 2010 10:05

Wauw, goed dat je het nu accepteerd!
Eerst at ik ook elke keer na school een reep chocolade.
Ik kwam niet aan, maar ik vond het toch wel vervelend worden…
Ik ben er mee gestopt en dit voelt nu veel fijner.
Het is niet dat ik te dik ben, ik ben 1.61 en weeg rond de 43 kilo, maar ik ben er wel blij mee.
Ik eet nu gewoon gezond (tussendoor eet ik soms ook nog wel iets) en dit voelt gewoon veel beter :D

[Beantwoorden]


Door Eline op 6 september 2010 11:59

Ik vind het zo jammer dat ik hier een hoop jonge meiden zie die zich zo op die kilo’s fixeren. Kilo’s zijn maar een getal, je kan toch veel beter kijken hoe je eruit ziet?
Denk je echt dat je gelukkig bent als je 2, 4 of 10 kilo lichter bent? Zolang je jezelf niet accepteert kun je zoveel afvallen als je wilt maar dan nog zul je het geluk niet vinden.
Ga lekker sporten, eet verantwoord en vergeet vooral niet om af en toe totaal onverantwoord te snacken. Want dat hoort er ook bij.

Een vrouw heeft 2000 kilocalorieën per dag nodig, als ik hier dan lees over meiden die slechts 500 KC tot zich nemen schrik ik. Als je af wilt vallen (blijvend) kun je beter rond de 1500 KC per dag gaan zitten met 1 keer per week een dag met minstens 2000 KC. Ja het zal dan langer duren maar het is èn gezonder, en blijvender.

Genoeg gepreek, ik weet dat het heel moeilijk is. Ik heb zelf gigantisch veel overgewicht maar door gezond en verantwoord te leven gaat het toch langzamerhand de goede kant op.

Ik wil iedereen een hart onder de riem steken en wens iedereen tevredenheid met zichzelf toe.
(Eline, psycholoog en obese)

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 6 september 2010 12:37

@Eline: Dat is waar, maar het gaat er bij mij om dat je lekker in je vel zit en niet je problemen ‘weg eet’. Dat is ongezond en je voelt je er niet beter door! Toen ik 8 kilo kwijt was, voelde ik me zelfverzekerder en leefde ik gezonder. What the problem with that?

Ik wil niemand aansporen om af te vallen en ik zeg niet dat je met maat 46 niet mooi kan zijn. Ik vind het alleen belangrijk dat iedereen lekker in zijn vel zit. En als je je problemen weg eet, zit je dat duidelijk niet ;)

[Beantwoorden]


Door Eline op 6 september 2010 18:34

Tuurlijk is het geen probleem als je daadwerkelijk blijer met jezelf bent als die 8 kilo weg zijn, dat is alleen maar fijn. Wat ik probeerde te zeggen was dat ik mensen adviseer om zich niet stuk te staren op die kilo’s :)

En ik zou willen dat ik maat 46 had :D Dat is dan ook voorlopig mijn doel :) Ik denk ook dat het verstandig is om een bepaalde maat te willen (38/40/42 ik noem maar wat) dan perse die paar kilo’s eraf. Want ik kijk liever naar iemand die dik is maar zelfverzekerdheid uitstraalt dan naar een heel dun iemand die dat niet is :)

Nou ja volgens mij bedoelen we hetzelfde, het draait om zelfacceptatie en blij zijn met wie je bent :)

[Beantwoorden]


Door Roosje op 8 september 2010 10:19

Waauww wat een goed artikel is dit!

[Beantwoorden]


Door Shari op 9 september 2010 15:58

Hmn ja, een emoeter eerste klas hier…
toen het 2 jaar terug uit geraakte met mijn vriend was ik zo ongelukkig en ellendig dat ik van heupmaat 42 en taile maat 38/40 naar heupmaat 46 en taile maat 42/44 ben gegaan. nu vind ik het dan weer erg dat ik het zo ver heb laten komen dus let ik wat op mijn kalorietjes max 1500 per dag en 1x in de week zondigen^^ ook probeer ik elke dag te sporten dan moet je me maar eens bezig zien op de abking circle pro haha XD

[Beantwoorden]


Door Angela op 11 september 2010 12:07

Goed artikel! Ik geef toe dat ik soms uit verveling eet. Of een extra koekje pak na een drukke en lange dag…

[Beantwoorden]


Door mendy op 3 oktober 2010 19:23

hoi
ik ben zelf ook een emo-eter
ik ben 11 en weeg nu 70kilo
heel erg overgewicht dus.
ik probeer af te vallen maar het lukt niet met mijn vriendinnen rij ik vaak langs de snackbar en hallen we een broodje of ijsje en ik ben gek op drop ik eet per week wel 12 zakken drop.
vaak engelse want die vind ik lekker.
ik heb ook een vriendje die wilt het met mij uitmaken behalven als ik 25kilo afval.
kan je me meschien helpen????
xxxxmendy

[Beantwoorden]


Door VeraCamilla.nl op 16 oktober 2010 08:02

[…] er zoveel reacties op het artikel over emotionele eters waren, deel ik vandaag met jullie mijn favoriete blog over en voor de plus […]


Door margot op 20 oktober 2010 17:20

Schat, ik vind dit echt zo’n fijn artikeltje :) Mag ik even wat vragen? Is het erg als ik jouw niet als dik beschouw? Ik vind het juist heerlijk om zo’n lekker vol gezichtje op mijn scherm te hebben in plaats van zo’n uigemergeld hoofdje… Enneuh… Je kunt ook gezond “dik” zijn. Zolang de BMI niet overdreven hoog is is het geen probleem ;). Ik heb ook last van emotioneel eten maar ik eet dan een hele pak bruin brood weg (ik lust geen chips ;). Gewoon zo, zonder boter ofzo.
Eventjes tegenover de Mendy: DUMPEN! Eikel, kliertje. Niet gaan afvallen in naam der liefde want dan krijg je alleen meer stress en ga je alleen meer eten. Wat een loser. Een vriendje vindt je altijd mooi. Punt. Point. Punte!

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 20 oktober 2010 17:34

@mendy: Dumpen!!!

@Margot: Haha dankjewel, geweldige comment!

[Beantwoorden]


Door michelle op 7 oktober 2011 12:52

Ik ben pas geleden veranderd van school. Maar ik zit echt niet lekker in mijn vel op deze school. Ik ben heel bang dat ik het fout doe. En maak me een week van te voren bijv. al zorgen om wat er volgende week gaat gebeuren. Ik kan me heel ongelukkig en onzeker voelen en ga dan ook meer eten. Net als nu, lekker in bed met een stuk chocolade & mijn laptop. Het is niet goed..maar het is fijn als je even aan niks hoeft te denken.

[Beantwoorden]