5 lessen die ik leerde van bloggen

5_lessen_bloggen01b

Op de blog van Lenneke las ik het artikel ‘5 lessen die ik leerde van bloggen’. Ik vond dat zo leuk en herkenbaar om te lezen en bovendien zette het me ook gelijk aan het denken. Ik blog alweer zeven jaar op veracamilla.nl. Een mooi moment om 5 geleerde lessen te delen.

1. ik schrijf alleen over wat ik leuk vind

In het verleden voelde ik een sterke bewijsdrang. Ik zocht naar erkenning en daardoor luisterde en keek ik teveel naar anderen en niet naar mezelf. Wat ik wilde, waar ik gelukkig van werd en waar ik in geloofde. Tegenwoordig schrijf ik alleen nog artikelen die ik leuk vind, die ik zelf zou willen lezen en waar ik ‘trots’ op ben. Ik maak alleen reviews van producten waarin ik oprecht geïnteresseerd ben. De reden is simpel: ik word er gelukkiger van en ik vind mijn blog er leuker op geworden.

2. ik ben wel ergens goed in

Op de middelbare school had ik een meisje in de klas dat waanzinnig goed kon zingen en een ander had duidelijk acteertalent, kon geweldig discussiëren, of heel goed leren. Ik had destijds heel erg het gevoel nergens goed in te zijn. Ik had veel moeite met school en haalde met veel leren gemiddelde cijfers, werd met hockey vergeten, bij ballet wilden ze me zelfs geen les meer geven en ik vond zingen heel erg leuk, maar ik kon er niks van.

En toen begon ik op mijn 17e uit verveling deze blog en opende ik een YouTube account en ontdekte ik dat ik wel ergens goed in ben. Daar ben ik echt ontzettend blij om. Al was ik niet meteen heel goed in bloggen en video’s maken, maar dat is niet erg.

3. oefening baart kunst

In het begin van veracamilla.nl schoot ik foto’s met een digitale camera en filmde ik met mijn webcam. Ik schreef met veel spelfouten en maakte reviews met enkel swatches. Ik vond het bloggen gelijk heel erg leuk, maar ik had nog veel te leren. Al doende leerde ik. Mijn taalfouten verminderden en mijn foto’s werden mooier. En natuurlijk kan ik nog steeds leren, zijn mijn blog en ik niet perfect. Blijven oefenen dus, want oefening baart kunst.

4. Als het niet goed voelt, doe ik het niet

Over het algemeen luister ik al vrij automatisch goed naar mijn gevoel, maar soms vind ik het lastig. Omdat ik ook wel eens iets buiten mijn comfort zone wil proberen, maar bijvoorbeeld ook omdat ik als iemand met een angststoornis weet dat mijn gevoel me nogal eens voor de gek kan houden. Toch is er wel een bepaald onderbuikgevoel dat me vaak heel goed kan vertellen of ik iets wel of niet moet doen.

Dat gevoel heb ik wel eens genegeerd toen ik ging samenwerken met een merk dat teveel controle wilde uitoefenen en niet luisterde naar wat ik wilde. Ik was onzeker, wilde geen onnodige problemen maken en durfde me niet te verzetten. Toen ging ik ge-na-de-loos op mijn (excuseer me) bek. Niet fijn, maar ook een wijze les. Dat gebeurt me niet nog een keer. Nu weet ik: wat een ander ook tegen me zegt, als het niet goed voelt doe ik het niet. Echt niet. No way. En nou ophouden.

5. ik kan niet meer zonder

Zoveel is zeker. Ik kan het me niet meer voorstellen, dat ik mijn blog niet heb. Ik heb er nog steeds heel veel plezier in. Het schrijven, bergen foto’s en lekker veel ooglooks maken. Na zeven jaar krijg ik er nog steeds geen genoeg van. Mijn blog blijft mijn kindje.

5_lessen_bloggen02

Het leek me wel leuk als jij als bloglezer me kan vertellen of er misschien iets is wat jij geleerd hebt door het lezen van blogs? En wanneer je zelf blogt, deel dan vooral ook de lessen die jij leerde.

Twitter Facebook
Categorie: Personal Life Site | 12 oktober 2016 | 52 reacties | Tags: , ,

Reacties

Door Femke op 12 oktober 2016 06:22

Ik heb het idee dat veel bloggers door het bloggen erachter zijn gekomen wat ze allemaal goed kunnen. Dat vind ik een goed iets, want iedereen heeft bepaalde kwaliteiten en het is fijn als je ontdekt wat dat zijn. Gelukkig kun jij niet meer zonder, ik geniet er nog dagelijks van namelijk.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 12 oktober 2016 om 12:59:

Ja, dat idee heb ik ook wel. Ik heb er echt zo ontzettend veel van geleerd, dat is me heel dierbaar.

[Beantwoorden]


Door Yvonne op 12 oktober 2016 06:26

Wat een leuk artikel! Ik was vroeger ook niet goed in leren. Tekenen deed ik wel graag en verhaaltjes schrijven. Eerst nooit wat mee gedaan, tot ik in 2007 het roer omgooide en begon met schrijven. Nu schrijf ik voor Vrouw.nl en ik ben er bet trots op dat het zover is gekomen. :) Ik heb ook geleerd voor mezelf op te komen. Leuk om te lezen hoe jouw zelfvertrouwen ook gegroeid is in die jaren!

[Beantwoorden]


Door Maaike op 12 oktober 2016 06:28

Iets geleerd door het lezen van blogs? Heb je even? Maar ik denk met name het gebruik van oogschaduwbasis. Dat was echt een ontdekking. Ik kom uit de tijd dat je als tiener maar wat aanmodderde en er niet hele volksstammen op internet uitleg gaven hoe je je make up moest doen. Helaas vind ik het hier en daar wat doorgeslagen inmiddels, maar ik heb zoveel technieken geleerd via blogs en youtube.

[Beantwoorden]


Door Sennett op 12 oktober 2016 06:59

Wat een leuk artikel en leuk om te lezen dat het bloggen je positief heeft beïnvloed. Dit zien wij natuurlijk ook door de jaren heen. Bloggers hebben me zoveel geleerd.. dat het ok is om meerdere soorten en tinten lipsticks te hebben ;-) wat voor moois je allemaal kan met oogschaduw en zo kan ik uren doorgaan. Het leukste is dat door jullie reviews ik niet meer lang hoef te dubben bij het schap. Door bijvoorbeeld jou eerlijkheid bouw je als lezer een bepaalde mate van vertrouwen en baseer je toch deels je keuze in bepaalde producten door reviews :-) X

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 12 oktober 2016 om 13:01:

Thanks! Vind ik leuk om te horen :)

[Beantwoorden]


Door Susan op 12 oktober 2016 07:08

Heel leuk om te lezen! En of bloggers mij wat geleerd hebben, ja zeker! Genoeg :)

[Beantwoorden]


Door Aranka op 12 oktober 2016 08:19

Wat een mooie punten en ik herken mezelf er heel erg in. Ik ben nog steeds niet iemand die zegt dat ik ergens goed in ben, maar ik voel wel dat ik met bloggen echt mij echt gelukkig maakt en waarschijnlijk omdat ik er dan enigszins goed in ben. Ik heb vooral geleerd mezelf te zijn, niet iemand voor te doen die ik misschien zou willen zijn, dat werkt alleen maar averechts. En inderdaad naar je gevoel luisteren, je hart heeft altijd gelijk!

[Beantwoorden]


Door Vanessa op 12 oktober 2016 08:35

Leuk om te lezen! Als blogger herken ik me zeker in bovenstaande punten. Ik zou het bloggen ook echt niet meer kunnen missen. Ik vind het fijn dat je enkel schrijft over wat je leuk vindt en dat je er steeds meer plezier aan hebt. Dat straal je ook uit naar je lezers want ik ben het er helemaal mee eens dat je blog (en filmpjes) leuker zijn geworden. Al heb ik jou altijd al een leuke blogger gevonden omdat je gewoon jezelf bent.

[Beantwoorden]


Door Ellen op 12 oktober 2016 08:36

Heel mooi gezegd! Het stukje over dat er wel iets is dat je goed kan, vind ik heel fijn om te lezen. Je mag trots op jezelf zijn, Vera!

Ik leer van jouw blog dat je niet alles meteen perfect kunt doen. Je beschrijft zelf ook dat je in de loop der jaren onwijs bent gegroeid. Dat zie ik ook en dat doet me beseffen dat waar ik ook mee bezig ben, ik al doende er alleen maar beter in kan worden.

Uiteindelijk zijn we allemaal bij 0 begonnen, toch?

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 12 oktober 2016 om 13:00:

Ja, absoluut! Ik heb dat nu ook heel erg met YouTube, dat ik voel dat ik er nog niet ben. En dat is ook wel lekker hoor, want als je alles al kan dan is er ook niets meer aan.

[Beantwoorden]


Door Mariëlle op 12 oktober 2016 08:49

Leuk om te lezen inderdaad! En je bent hier zeker heel goed in hihi!!

[Beantwoorden]


Door Roos op 12 oktober 2016 08:53

Goede punten heb je opgeschreven. In punt 1 herken ik mij helemaal. Dit is denk ik ook wat ik het meest van andere bloggers heb geleerd.. Je kunt over alles schrijven wat jij leuk vindt, en als je het niet leuk vindt om over te schrijven zullen lezers dat ook snel doorhebben.

[Beantwoorden]


Door Nicole op 12 oktober 2016 08:58

Wat een leuk artikel! Ik heb zelf ook onwijs veel geleerd van het bloggen

[Beantwoorden]


Door romy op 12 oktober 2016 11:49

Ik volg jou nu al een aantal jaren
En wil je toch even een compliment geven. Je bent de laatste jaren enorm gegroeid maar toch lekker jezelf gebleven. Heb echt bewondering voor je. Ga zo door!

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 12 oktober 2016 om 12:59:

Dankjewel Romy, vind het heel lief dat je dat zegt.

[Beantwoorden]


Door Melike op 12 oktober 2016 11:59

Bloggen opened up my world. Echt, het geeft zo een voldoening.

[Beantwoorden]


Door marleen@burgertrutjes op 12 oktober 2016 12:00

Mooi artikel! Ik heb inderdaad een soortgelijk (maar toch een beetje ander ;)) artikel geschreven over hoe ik ontdekte dat bloggen mijn passie is :) Leuk om dit ook bij anderen zo te lezen <3

[Beantwoorden]


Door Demi op 12 oktober 2016 12:25

Leuk artikel! Ik ben ook heel blij dat ik begonnen ben met bloggen! Voelt zo goed en geeft zo’n voldoening!

[Beantwoorden]


Door Saar op 12 oktober 2016 12:48

Heel tof artikel om te lezen!

[Beantwoorden]


Door femketje op 12 oktober 2016 13:28

super leuke post <3 iedereen heeft altijd wel 1 of meerdere talenten, het is alleen de kunst om er achter te komen welke de jouwe is :D

[Beantwoorden]


Door Dingske op 12 oktober 2016 13:29

Wat een mooie post, ik word er helemaal blij van :)
Mooi om te zien hoe je je struikelblokken aanpakt en hoe je eruit leert.

Ik heb je blog pas een paar maand geleden ontdekt, en ik ben je blijven volgen omdat je zo naturel overkomt, je zou mijn buurmeisje kunnen zijn dat toevallig goed is met make-up.
Jij laat me geloven dat ik dat ook allemaal kan leren :)

Als zelfverklaard taalneuroot vind ik het trouwens heel erg meevallen met je taalfouten, fijn dat je dat ook belangrijk vindt :)

Mijn complimenten, blijf vooral zo doorgaan.

[Beantwoorden]


Door Merel op 12 oktober 2016 15:25

Ik herken mij heel erg in de dingen die jij hebt geleerd en ik ben nog minder dan een jaar bezig! Schrijffoutjes maak ik af en toe nog steeds, dat is een leerpunt voor mij. Ook moet ik leren om vooral te schrijven wat ik zelf leuk vind, soms denk ik: oh dit soort artikelen zijn populair! Maar dan vind ik het zelf niet zo heel leuk om over te schrijven.

[Beantwoorden]


Door Marielle | About That Blonde op 12 oktober 2016 16:49

Leuke post! Bloggen heeft mij geleerd beter te fotograferen en plezier hebben in het schrijven en creëren van content. Bij jou vind ik het altijd erg leuk om te zien dat je er plezier in hebt en vooral posts plaatst die bij je passen!

[Beantwoorden]


Door Nienke op 12 oktober 2016 16:55

Prachtig om te lezen! Ik ben super trots op je! Je bent enorme gegroeid en je ziet gelukkig zelf ook dingen die je goed kunt! Super!

[Beantwoorden]


Door hopper op 12 oktober 2016 17:06

Leuk om te lezen! Vroeger wist ik niet eens dat er meerdere beautysites waren. Wat ik vooral bij jou zo leuk vind, is de opbouw. Je houd het dichtbij jezelf. Dat vind ik leuk. Dat maakt het persoonlijk.
Maar wat ik heb geleerd is de goede kleur foundation gebruiken, het feit dat er oogschaduwbasis bestaat en wat je toch eigenlijk met al die kleuren concealer aanmoet. Nou zo kan ik nog wel even doorgaan. Als ik foto’s van vroeger kijk kan ik soms wel door de grond gaan. Maar met dank aan onder andere jou loop ik er nu niet meer zo verschrikkelijk bij. Waarvoor dank van mij en vooral ook mijn omgeving denk ik ;)

[Beantwoorden]


Door Suzanne op 12 oktober 2016 17:59

Ik sluit me hier helemaal bij aan! Leuk om te lezen!

[Beantwoorden]


Door Mariska op 12 oktober 2016 18:13

Wat een leuke tag en vind het heel leuk om te lezen zo tussen de reviews door :)

[Beantwoorden]


Door Sara | MevrouwMiauw op 12 oktober 2016 18:20

Ik denk zeker dat bloggen, net zoals bij jou, bijdraagt aan het ontdekken van kwaliteiten. Jij hebt ontdekt dat je goed bent in wat je nu doet: en terecht!
Sommige mensen die een blog beginnen zullen na een tijdje stoppen maar hebben door het bloggen bijvoorbeeld wel ontdekt dat ze fotograferen heel leuk vinden. Sommige mensen die een blog hebben zullen niet zo sterk zijn met foto’s maar juist op tekstueel gebied erg sterk zijn. Dat vind ik zo leuk aan bloggen: je kunt je op zo veel manieren en vlakken ontwikkelen. Het is echt een feestje.

[Beantwoorden]


Door Lenneke op 12 oktober 2016 20:08

Wat leuk dat je me noemt! Wat is dat bloggen toch een mooi vak, hè… :-)

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 14 oktober 2016 om 09:05:

Ja <3

[Beantwoorden]


Door Marit op 12 oktober 2016 20:19

Echt Vera, dankje.
Toen ik iets meer dan een jaar geleden interesse begon te krijgen in make-up, was jij de allereerste beautyblogger die ik keek (misschien wel leuk om te weten: de foundation routine voor lichte huid was de eerste video die ik van jou zag, niet dat ik überhaupt foundation draag). Ik heb echt heel veel basics van jou geleerd. Ik wist een jaar geleden alleen nog maar van concealer, blush, oogschaduw, lipgloss en lippenstift, moet je nagaan wat ik dan allemaal van jou heb geleerd! Natuurlijk volg ik ook andere beautybloggers nu, maar jij bent echt een van favoriete. Elke donderdag en zondag is jouw filmpje kijken het eerste wat ik doe als ik uit bed ga. En nog steeds leer ik van je. Dus dankje. Ps leuk artikel!

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 14 oktober 2016 om 09:07:

Mega lief dat je dit zegt, dankjewel voor je comment.

[Beantwoorden]


Door Julie op 12 oktober 2016 20:34

Ik studeer, maar of ik het echt leuk vind weet ik niet. Ik vind zelf dat ik eigenlijk niets echt goed kan, behalve blogs lezen. Vriendinnen zeggen ook altijd dat ik zo veel weet over verschillende blogs/bloggers/nieuwe producten etc. Helaas is er nog geen baan als ‘blog lezeres’.. ????

[Beantwoorden]


Door Laura | Victoria op 12 oktober 2016 21:24

Trouw blijven aan jezelf en enkel schrijven over datgene dat JIJ daadwerkelijk interessant vindt, is zo ongelofelijk moeilijk. De blogstroom neemt je mee en verplicht soms om dingen te gaan reviewen of bespreken omdat iedereen dat doet. Komt soms vreemd over, maar mijn blog is vooral een persoonlijk blog. Eéntje waarop vooral mijn eigen ervaringen centraal staan. Ik hoop dan ook dat ik dat kan bewaren! X

[Beantwoorden]


Door Jonna@Burgertrutjes op 12 oktober 2016 22:37

oh my, dit is zo herkenbaar!! Ik snapte nooit dat mensen een passie konden hebben. Maar sinds ik met Marleen onze blog ben begonnen snap ik ineens het gevoel. Ook wij schrijven alleen over items en merken waar we achter staan. Zo houden we plezier in het schrijven. Al Jaren lees ik jouw blogs en kijk ik jouw vlogs, omdat je uniek bent en een Eigen stijl hebt.

[Beantwoorden]


Door Charissa op 13 oktober 2016 00:59

Allemaal heel herkenbaar. Er wordt soms zo aan je ‘getrokken’door allerlei merken en websites. En dan moet je inderdaad keuzes maken en trouw blijven aan wie jij bent en waar je voor staat als blogger. Leuke post Vera, X Charissa

[Beantwoorden]


Door Jik op 13 oktober 2016 12:24

Fijn artikel om te lezen! Oefening baart inderdaad kunst, maar reflectie ook! Je hebt wat gedaan met wat nog niet zo goed ging, daar mag je trots op zijn. Ik hoop dat je nog lang veel plezier beleeft in jouw blog; ik vermoedelijk wel =)

[Beantwoorden]


Door Amber op 13 oktober 2016 14:04

Wat een super leuk artikel. Ik blog en YouTube zelf ook, nog niet zo lang maar ik heb wel geleerd dat ik inderdaad ook moet schrijven wat ik leuk vind en mezelf niet gek moet maken door er te veel druk op te leggen. Tuurlijk probeer ik deadlines te hebben, maar soms gaat dat niet i.v.m. omstandigheden (zoals school). Ik leer nu dat ik moet proberen los te laten en dat als mensen mijn blog en YouTube echt leuk vinden, ze vaker terug komen en het ook zullen begrijpen. Aangezien mijn blog en YouTube (nog) niet mijn werk is, moet ik soms andere prioriteiten stellen, ook al vind ik dat af en toe erg lastig. Dit ben ik mijzelf nu aan het leren.
Wat nog meer voor mij een wijze les is, is dat ik inderdaad ook ergens goed in ben waar ik mijzelf echt mee bezig kan houden en verder in kan groeien. Ik hoop dat andere mensen dit ook als een talent zien.
Nog een les of meer een ontdekking, ik hou dus ongelooflijk van fotograferen. En ik heb er (denk ik) ook een oog voor. Dit kan ik natuurlijk perfect combineren.
Leuk artikel Vera! Dit heeft mij ook weer aan het denken gezet :)
Liefs X

[Beantwoorden]


Door Nicole op 13 oktober 2016 14:42

Heel leuk artikel. Ik zit zelf op een opleiding waar ongeveer 3 kwart ontzettend mooi kan zingen en af en toe voel ik me dan ook echt talentloos dus ik begrijp heel goed hoe je je voelde op de middelbare!

[Beantwoorden]


Door filmverslaafd op 13 oktober 2016 16:22

Leuk artikel en erg leuk om te lezen! Denk dat iedereen zich wel eens talentloos heeft gevoeld & dan is het fijn als je uiteindelijk iets vind waar je goed in bent/plezier uithaalt.

[Beantwoorden]


Door Rosa op 13 oktober 2016 20:37

Ik lees nu denk ik al ongeveer een jaar je blog, en toen ik daarmee begon was ik echt noob met make-up. Ik snapte daarom ook erg weinig van wat je allemaal opschreef, maar ik bleef lezen, en langzamerhand werd ik steeds ‘wijzer’ over make-up. Ik heb heel veel van je geleerd, en ik hoop heel erg dat je nog lang doorgaat met bloggen en er nog lang heel veel plezier in gaat beleven!’
xx

[Beantwoorden]


Door Sietske op 14 oktober 2016 01:44

Wat een leuk artikel! Hoewel ik pas een half jaar blog (en op een heel ander vlak dan jij:haken), herken ik de dingen die je schrijft. Ik begin steeds meer mijn eigen weg te vinden en heb steeds meer voor ogen wat ik nou eigenlijk wil. Leuk dat dat proces bij veel mensen hetzelfde loopt! In de twee jaar dat ik je nu (stil) volg, merk ik echt de ontwikkeling in je blog. Aan je artikelen en video’s is te zien dat je steeds meer je hart volgt!

[Beantwoorden]


Door Tessa op 14 oktober 2016 22:36

Leuk artikel! Ik ben zelf bewuster geworden (mede door Teske) van het gebruik van dierproeven, die probeer ik nu te vermijden.
Je noemt dat je ‘genadeloos op je bek bent gegaan’, mag ik vragen wat er toen is gebeurd? Als dat privé is dan is dat prima hoor!

[Beantwoorden]


Door Style Teen op 16 oktober 2016 13:40

Oh Vera wat een fijn artikel dit. Als ik een goed review wil lezen scrol ik altijd als eerste naar jouw blog, omdat ik weet dat jij eerlijk bent en achter alles wat je schrijft staat. Ik heb al veel van jou geleerd, en ik ga zeker nog meer leren van jou! x

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 17 oktober 2016 om 09:39:

Super lief, dankjewel!

[Beantwoorden]


Door Hanna op 16 oktober 2016 15:14

Puntje 2 is echt zo herkenbaar voor veel mensen denk ik!

[Beantwoorden]


Door N op 16 oktober 2016 19:02

Hi Vera! Ik vind je altijd zo vreselijk intelligent overkomen dat het me verbaast dat je schoolcarrière niet denderend was. Ik denk dus dat ik moet leren, of geleerd heb, dat die twee dingen niet altijd met elkaar te maken hebben. Je keuze om te stoppen met school heeft voor jou natuurlijk heel goed uitgepakt maar zijn er dingen die je, terugkijkend, anders had gedaan? Denk je dat je het nu beter zou doen op schol?

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 17 oktober 2016 om 09:41:

Nee, ik denk het niet. Ik leer gewoon heel lastig, zeker uit boeken. Ik leer veel beter in de praktijk. (en dankjewel trouwens, wat een compliment!).

[Beantwoorden]


Door Janneke op 18 oktober 2016 15:38

Dit vind ik super om te lezen! Ik ben zelf net een blog begonnen. Ik heb al een paar budget make up dingen gehaald om te gaan reviewen. Ik heb echt wat aan dit blogbericht gehad om mijn blog te verbeteren en dingen waar ik zelf nog goed aan kan denken. Bedankt Vera!

[Beantwoorden]


Door Ester op 25 oktober 2016 10:35

Goed artikel! Ik blog inmiddels 14 jaar, al staat m’n blog het afgelopen half jaar wat op een laag pitje vanwege persoonlijke redenen en eerlijk gezegd ook ‘geen zin’. Alleen doen wat je zelf leuk vindt, vind ik ook heel erg belangrijk. Ik hou er van om origineel te zijn, wat overigens niet alleen voor bloggen geldt.

Of ik echt iets geleerd heb van bloggen weet ik niet. Grappig is wel dat ik vroeger al vaak complimenten kreeg over mijn schrijfstijl maar als ik dan oudere blogposts teruglees denk ik echt van “Neeee!”. Ik ben in de loop der jaren wel voorzichtiger geworden. Mijn blog is lange tijd ook een soort uitlaatklep geweest omdat ik die verder niet echt heb en ik merkte al snel dat niet iedereen daar goed mee om kan gaan.

[Beantwoorden]


Door sara op 11 januari 2017 20:50