Wat ik van mijn ouders heb geleerd

PicMonkey Collage

Een aantal maanden geleden las ik op Teske haar blog wat zij van haar ouders heeft geleerd. Dat vond ik zo leuk om te lezen! Het zette me gelijk aan het denken. Ik heb enorm veel van mijn ouders geleerd en dat doe ik nog steeds, bijna elke keer dat ik ze zie. Vandaag vertel ik over een aantal belangrijke lessen die ik van mijn ouders heb geleerd.

Doorzetten en niet opgeven

Ik denk dat ik wel het meest blij ben met dat mijn ouders me hebben geleerd om door te zetten en niet op te geven. Al vanaf toen ik klein was. Ik weet nog wel dat áls ik dan bijna wilde opgeven, mijn ouders duidelijk lieten blijken dat ze teleurgesteld waren en dat had zo’n effect dat ik toch doorzette. Dan waren zij heel blij en trots omdat het me toch gelukt was, maar ik voelde me nog het allerbest. Op school, met sport, bijbaantjes… Van alles. Ik heb daar nog bijna elke dag profijt van en ik weet zeker dat als ze mij dit niet bijgebracht hadden, ik niet had gestaan waar ik nu sta. Als ik daar over nadenk, word ik een beetje emotioneel. Vind het echt heel waardevol.

Sta erboven

Mijn ouders – vooral mijn moeder – hebben me geleerd zo min mogelijk met andere te bemoeien en hoe verleidelijk ook, als andere mensen zich wel met mij bemoeien en mij zwartmaken, erboven te staan. Ik heb meegemaakt dat ik online werd gepest. Ik heb geprobeerd daar altijd boven te staan en er niet op te reageren, hoe ontzettend moeilijk dat ook was en hoe verdrietig ik me ook voelde. Natuurlijk praatte ik er wel over met vriendinnen en familie, maar ik viel mijn volgers er niet mee lastig. Ik wilde mijn blog een fijne plek houden. Reageren via social media zou de situatie alleen maar verergeren. Het is nog steeds niet altijd makkelijk mijn mond te houden, maar uiteindelijk voelt het toch altijd beter.

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden

Dit spreekwoord heb ik al vaker aangehaald, het is iets wat mijn vader tijdens mijn middelbareschooltijd regelmatig tegen me zei en nog steeds wel eens aanhaalt. Bijvoorbeeld wanneer ik baal omdat iets wat ik graag wil, niet lukt. Maar ook toen ik me rot voelde omdat ik in groep 8 de laagste CITO score van de klas haalde, of toen ik op mijn negentiende stopte met mijn opleiding. Soms neem je de verkeerde afslag, of staat er file en moet je gewoon wat meer geduld hebben. Helemaal niet erg, want er zijn vele wegen die naar Rome leiden en ook met een omweg kun je er komen. En ook hier geldt eigenlijk: ook al is het niet altijd makkelijk, geef niet op.

Nooit iets op straat gooien (ook niet het allerkleinste papiertje)

Ik zal nooit vergeten dat ik met mijn moeder op straat liep en dat we net een flesje drinken hadden gehaald, alleen zat er nog een stukje papier op en met dat papier kon ik niet drinken. Ik maakte het stukje papier los en omdat ik geen prullenbak zag, gooide ik het op de straat. Mijn moeder werd echt heel boos, dat ik nóóit iets op straat mocht gooien. Ik moest het oppakken en het in de eerste afvalbak gooien. En groot gelijk had ze. Dit is alweer jaren geleden en ik gooide destijds al vrijwel nooit wat op straat/grond, maar een klein stukje papier of plastic kon er nog wel eens tussendoor glippen. Sindsdien doe ik het echt nooit meer. Als ik geen afvalbak zie dan houd ik het nog even bij me, stop ik het desnoods in een zak of in mijn tas. Ik word dan ook echt boos als ik andere mensen lege McDonald’s menu’s uit hun auto de weg op zie smijten. Belachelijk, het is zo’n kleine moeite het even bij je te houden en zoveel beter voor het milieu.

Op tijd opstaan en nooit in pyjama blijven zitten.

Ik ben een waardeloze uitslaper en dat zou best eens komen omdat ik toen ik nog thuis woonde, elke ochtend (ook op zondag) op tijd uit bed werd getrommeld. De gordijnen gingen open en ik hoorde een ‘Goedemorgen Veer, wakker worden!’ of een ‘Hup! Opstaan!’ Ik vond dat heus niet altijd fijn, maar vaak ook wel. Toen ik een jaar of 16 was en regelmatig ging stappen, zorgde ik zelfs dat ik zondagochtend om 9 uur weer aan het ontbijt zat, omdat dat altijd zo gezellig was. Al dook ik dan ’s middags vaak nog wel weer even mijn bed in voor een dutje. Ik kan me dan ook niet herinneren dat ik ooit een dag de hele dag in pyjama heb gezeten. Dat deden we gewoon niet. Mijn ouders gingen aan het werk in de tuin, maakten schoon in het huis en ik kon aan mijn blog werken en mijn eigen kamer schoonmaken. En eigenlijk ben ik wel blij dat ik dit zo geleerd heb, alleen als ik ziek ben blijf ik de hele dag in pyjama en in bed. Anders vind ik het toch maar zonde van mijn dag.

Wat heb jij van je ouders geleerd?

Twitter Facebook
Categorie: Personal Life | 5 augustus 2016 | 45 reacties

Reacties

Door Eline op 5 augustus 2016 06:50

Wat een mooie lessen die je van je ouders hebt geleerd. Fijn om af en toe stil te staan en dankbaar te zijn voor dat soort dingen.

[Beantwoorden]


Door Elles op 5 augustus 2016 07:31

Dat je erboven moet staan zeggen mijn ouders ook altijd. Maar het klopt ook gewoon, je moet altijd laten zien dat het je gewoon niks doet. Toen een aantal kinderen uit mijn klas er achter kwamen dat ik een blog had maakten ze allemaal nare grapjes. Eerst reageerde ik er altijd op dat ik het niet leuk vond maar nadat ik een opmerking maakte dat ik er ook geld mee verdiende waren ze gestopt.
Liefs,
Elles

[Beantwoorden]


Door Sandra op 5 augustus 2016 07:39

Ah wat een mooi artikel! Ik heb van mijn ouders geleerd dat ik alles kan, als ik er zelf maar in geloof.

[Beantwoorden]


Door Liset - Beautydagboek op 5 augustus 2016 07:42

Wat is dit ontzettend mooi om te lezen! Je ouders hebben het goed gedaan en moet je kijken waar je staat, dat is iets om trots op te zijn. Ik merk in jouw artikelen ook dat je een goede, hechte band hebt en dat jullie veel voor elkaar betekenen!

[Beantwoorden]


Door Vanessa op 5 augustus 2016 08:10

Mooi om te lezen! Je ouders hebben je mooie lessen mee gegeven. En hoe moeilijk het soms ook was / is, je mag ontzettend trots zijn om wie je bent en waar je nu staat.

[Beantwoorden]


Door Mariëlle op 5 augustus 2016 08:26

Wat een mooie dingen! Doorzetten en dergelijke heb ik ook geleerd, maar ook genieten van het leven! :)

[Beantwoorden]


Door Lindsey Beljaars op 5 augustus 2016 08:34

Ah wat een lieve woorden. Heel mooi om te lezen!

[Beantwoorden]


Door Michelle op 5 augustus 2016 09:11

Heel herkenbaar, en grappig van dat vuilnis, is ook echt iets waar mijn ouders altijd op gehamerd hebben en wat ik ook weer door ga geven aan mijn kinderen later… laatst gooide mijn vriend iets uit het venster, dat durft’ie nooit meer haha :D

[Beantwoorden]


Door Kiss & Make-up op 5 augustus 2016 09:30

Mooie lessen heb je meegekregen!

[Beantwoorden]


Door Annemarie op 5 augustus 2016 09:33

Ik dacht dat deze post over make up zou gaan xD. Naja ook wel leuk om te lezen, maar niet wat ik er van verwachtte. Denk dat iedereen deze dingen wel geleerd heeft van zijn ouders

[Beantwoorden]


Door beautifulday4makeup op 5 augustus 2016 09:43

Doorzetten heb ik ook onder andere geleerd door mijn ouders. Ik ben er echt blij mee dat ik dat geleerd heb.

[Beantwoorden]


Door Yvonne op 5 augustus 2016 09:48

Wat ik van mijn vader geleerd heb: laat maken? Prima, maar je gaat wel naar school/werk/andere verplichtingen. Dat leerde ik gauw af, na een paar keer doodmoe ergens te zijn geweest. Als er niets was mocht ik gewoon uitslapen. En wat ik vooral heb geleerd van mijn ouders is blij te zijn met kleine dingen. Mijn vader was en is een nuchter persoon. En in de winter was het altijd reuze gezellig thuis. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik juist dol ben op de winter, in tegenstelling tot de meeste mensen. ;-)

[Beantwoorden]


Door Yvonne op 5 augustus 2016 09:53

Mijn dochter leer ik trouwens juist voor haarzelf op te komen als anderen haar onheus behandelen. Zelf ben ik ook ooit een tijdje gepest. Niet reageren werkte juist niet in mijn geval. Pas toen ik echt pislink werd stopte het. Ze waren zich rot geschrokken want dat hadden ze natuurlijk niet verwacht. En zo zijn er wel meer dingen gebeurd waaruit is gebleken dat negeren niet altijd helpt. Daarom leer ik mijn dochter vooral dat ze haar grenzen moet aangeven.

[Beantwoorden]

Nanda antwoordt op 5 augustus 2016 om 11:21:

Klopt, hier net zo. Mijn ouders zeiden ook er boven staan en negeren want dan zou het niets meer aan zijn en zou het vanzelf stoppen. Het stopte niet en ik durfde ook niets te doen.
Mijn kinderen leer ik dat ze voor zichzelf moeten opkomen, persoon er op aanspreken en als ze een klap krijgen, terug meppen.

[Beantwoorden]

Yvonne antwoordt op 5 augustus 2016 om 11:27:

Inderdaad! Ze mag nooit beginnen, maar niks mis met zelfverdediging. Er wordt snel gezegd dat je geweld niet oplost met geweld, en dat is waar, maar als je in de bosjes wordt getrokken of wanneer je in elkaar wordt geslagen, zeg je toch ook niet: ik heb geleerd dat ik niet mag terugslaan. Kom op zeg! ???? Nee hoor, van mij mag ze. Mijn ervaring is dat jezelf verweren wel degelijk kan helpen. ????

[Beantwoorden]


Door Suzanne op 5 augustus 2016 09:55

Leuk om zo eens te lezen hoe het in andere gezinnen is. Mooie lessen heb je geleerd.

[Beantwoorden]


Door Charile op 5 augustus 2016 10:09

Leuk om te lezen!

[Beantwoorden]


Door Susan op 5 augustus 2016 10:11

Mooi artikel Vera! Een deel hiervan heb ik ook van mijn ouders geleerd en is inderdaad zo waardevol! <3

[Beantwoorden]


Door Meriam op 5 augustus 2016 10:51

Ooi artikel, en mooi om te lezen hoeveel je van je ouders hebt meegekregen. Sommige dingen waar je vroeger niet van snapte waarom ze zo iets zeiden of deden kan nu zo waardevol zijn.

Momenteel lees ik dit aritkel in mijn pyjama haha. Alleen heb ik die nog aan omdat ik dadelijk mama ga meehelpen het huis te poetsen, dan mag het wel toch? ;)
Uiteraard dadelijk douchen en mijn gewone kleren aan.

Liefs x

[Beantwoorden]

Meriam antwoordt op 5 augustus 2016 om 10:52:

Ooi = Mooi :D

[Beantwoorden]


Door Aboutsbstyle op 5 augustus 2016 10:56

Wat een leuk bericht ok te lezen zeg. En toch vele dingen herkenbaar. Zeker op zondag ochtend aan het ontbijt. Liefs soraya

[Beantwoorden]


Door marleen@burgertrutjes op 5 augustus 2016 10:57

Heel mooi artikel. Ik heb eigenlijk een beetje hetzelfde meegekregen van mijn paps en mams! Dus het is zeker wel herkenbaar! Alleen dat vroeg opstaan en niet in je pyjama blijven zitten lukt me niet zo goed hihi!

[Beantwoorden]


Door Stephanie op 5 augustus 2016 11:07

Wat een mooie dingen heb je geleerd van je vader en moeder! Vooral de eerste 2 vind ik heel bijzonder :)

[Beantwoorden]


Door anna op 5 augustus 2016 11:27

Wat een mooi artikel. Ook wel erg herkenbaar trouwens! Dit zijn inderdaad waardevolle dingen die je ‘hoort’ mee te krijgen van je ouders. Alleen het gedeelte van de pyjama is bij mij niet helemaal doorgekomen, hahaha. Misschien verandert dat nog in de toekomst :-)

[Beantwoorden]


Door Jonna@Burgertrutjes op 5 augustus 2016 11:53

Wat een mooi artikel, zo herkenbaar!!

[Beantwoorden]


Door Amélie Cammaert op 5 augustus 2016 12:41

Haha, wat grappig, volgens mij hebben we hetzelfde typen ouders. Mijn ouders hebben me exact dezelfde dingen geleerd. Ik ben daar trouwens heel dankbaar voor!
Toen ik een jaar of tien was, werd ik ook gepest. Nu, gaat het allemaal veel beter en ben ik een compleet anders men door de hulp van mijn ouders en vrienden!
Echt een heel mooi artikel!

[Beantwoorden]


Door femketje op 5 augustus 2016 12:46

Ik heb van mijn ouders geleerd om een vechter te zijn in elke situatie, leidereigenschappen maar wel ontzettend democratisch :)

[Beantwoorden]


Door Amber op 5 augustus 2016 14:17

Echt interessant om over na te denken! En vind zo’n persoonlijk artikel van je erg leuk!

[Beantwoorden]


Door Kirsty op 5 augustus 2016 14:56

Leuk om te lezen! Je hebt mooie lessen geleerd van je ouders. Zelf heb ik ook wel echt geleerd om door te zetten.

[Beantwoorden]


Door AGT op 5 augustus 2016 15:52

Wat een mooie blogpost om te lezen. Dat van het opstaan en niet in pyjama zitten, geldt zeker ook voor mijn ouders. De zondagochtend samen ontbijten was heilig. Ik woon nu niet meer thuis, maar ga er later met mijn gezin zeker ook een gewoonte van maken.

Verder gooi ik ook nooit iets op straat (vermoedelijk ook van mijn ouders geleerd) en dat doorzetten is inderdaad iets heel moois wat ze jou hebben bijgebracht.

Het allermooiste vind ik dat ze je hebben meegegeven dat alle wegen naar Rome leiden. Dat is gewoon écht écht waar.

Ik denk dat je bent opgegroeid tot een hele fijne dochter en dat ze oprecht fier op jou kunnen zijn.

[Beantwoorden]


Door Jacqueline op 5 augustus 2016 16:11

Wat een mooie blogpost! Je ouders hebben je hele mooie dingen meegegeven. Ik herken de frustratie van afval op straat heel erg. Ik ben daar zelf ook heel erg tegen. Ik kwam afgelopen zaterdag terug van 2 weken vakantie/werk uit een land waar ze ook alles op straat gooien. Hier waren ook eigenlijk geen prullenbakken en verbranden ze hun eigen afval in de avond. Dat was voor mij echt zo’n omschakeling. Ik bewaarde a mijn afval in een plastic zak om het aan het einde van de week leeg te gooien in de uitzonderlijke prullenbak :’)

[Beantwoorden]


Door Styleteen op 5 augustus 2016 17:56

Mooie dingen heb je van je ouders geleerd! Ik heb, net als jou, geleerd dat je boven al die haters moet staan, liefs

[Beantwoorden]


Door Mariska op 5 augustus 2016 18:39

Wat een mooi artikel is dit! Soms heb ik het er ook nog wel eens over met mijn broertje en zusje wat wij hebben meegekregen. Wij hebben helaas niet zo’n leuke jeugd gehad (moeder aan de drank, gescheiden ouders, vader altijd aan het werk etc.), maar daardoor zijn we onwijs sterk met z’n drietjes, zijn we ontzettend zelfstandig geworden en weten we wel wat we wel en niet willen. Mijn broertje is nu 29 en heeft vanaf zijn 17e zijn eigen loonbedrijf (met trekkers en kranen), ik heb (ben nu 31) al 12 jaar een vaste baan gehad en nu aan het switchen én van mijn blog mijn bedrijf kunnen maken. Mijn zusje doet nog een opleiding in de zorg. Ben ik enorm trots op!

[Beantwoorden]


Door Denise op 5 augustus 2016 19:13

Wat een mooi artikel! <3

[Beantwoorden]


Door Marlies op 5 augustus 2016 20:00

Mooie lessen heb je geleerd van je ouders, en mooi heb je het ook opgeschreven.

[Beantwoorden]


Door anneloes op 5 augustus 2016 22:29

Hoeveel had je voor je cito? Ik had ook een erg lage score, maar ben toch goed terecht gekomen. Maakt eigenlijk ook helemaal niet zoveel uit.

[Beantwoorden]

EliseDingen antwoordt op 6 augustus 2016 om 09:07:

Ik vind eigenlijk dat hele CITO systeem nergens op slaan. Er zijn zoveel dingen/vaardigheden waar je goed in kunt zijn die er niet mee worden gemeten. Daarnaast leert niet iedereen op dezelfde manier. Gewoon lekker je ding doen :) Zo lang je iets doet wat je leuk vindt en het gaat je goed af is het helemaal prima, toch?

[Beantwoorden]

Lousaa antwoordt op 6 augustus 2016 om 13:21:

Toch ben ik juist blij met de cito. Met 550 was er geen twijfel over dat ik naar het gymnasium op een uur reizen kon, maar omdat ik in een dorp woonde werd al snel gedacht aan het plaatselijke atheneum op een vreselijke (christelijke) school. Zonder die uitslag was ik misschien wel gesetteld for less.

[Beantwoorden]

Priscilla antwoordt op 6 augustus 2016 om 16:13:

Klopt helemaal. Daarnaast is het maar een moment opname en als je overal goed in bent. Behalve bijvoorbeeld in rekenen dan haalt dat je score zeer omlaag. Terwijl je algehele niveau hoger ligt.

[Beantwoorden]


Door Kimberly op 6 augustus 2016 09:10

Ow no! Na het stappen al om 9u aan de ontbijttafel zitten. Dat is een talent hoor!

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 18 augustus 2016 om 11:05:

Haha! :D

[Beantwoorden]


Door Fenna op 6 augustus 2016 11:34

Heel leuk om te lezen! x Fenna

[Beantwoorden]


Door J op 7 augustus 2016 00:01

Ik reageer nooit, maar wilde het nu toch echt doen: wat een mooi en orgineel artikel!

[Beantwoorden]


Door Ingrid op 8 augustus 2016 17:17

Ik zou willen dat mijn ouders mij altijd op tijd hadden wakker gemaakt! Ik maak er helaas een gewoonte van om op vrije dagen (en zeker nu in de vakantie) vaak ontzettend uit te slapen, te blijven liggen tot ik honger heb en de rest van de dag in chill outfit rond te lopen als er verder niets op de planning staat..

[Beantwoorden]


Door chris op 14 augustus 2016 19:51

ouders zijn zo onwijs belangrijk voor ons. dat gaan we pas op een latere leeftijd beseffen. dat we ze ten alle tijden ere en hoog houden gr chris

[Beantwoorden]