The Make-Up Basics: Oogschaduw en oogschaduw basis.

Image Hosted by ImageShack.us

Vandaag is het tijd om oogschaduw en oogschaduwbasis te behandelen. Ik zelf draag ongeveer 6 dagen per week oogschaduw. De ene dag draag ik een heftige blauwe ooglook, en de andere dag draag ik weer mooie naturelle kleuren bruin op mijn oogleden. Ik weet dat veel meiden geen oogschaduw durven te dragen, omdat ze bang zijn dat het te heftig is. Dat hoeft helemaal niet! Experimenteer eerst eens met bruintinten (het mooiste bij blondines en roodharigen met een lichte huid) en anders met groen (schitterend bij brunettes). Heb je geen idee hoe je het moet aanbrengen? Kijk dan dit filmpje van mij over het aanbrengen van 3 kleuren oogschaduw. Ook handig als je maar 1 oogschaduwkleur wilt gebruiken, want ook hoe dat moet leg ik uit in deze video. Drie kleuren oogschaduw aanbrengen is een eitje en veel mooier dan wanneer je maar 1 kleur gebruikt.

Heel vaak krijg ik de vraag welke oogschaduwkleur mooi staat bij blond/bruin/rood haar met een lichte/donkere huid en blauwe/groene/bruine/grijze ogen (doorhalen wat niet van toepassing is). Er zijn wel ‘regels’ voor welke kleuren bij jouw huidtype, haar en huidskleur passen, maar daar geloof ik niet in. Je moet gewoon echt zelf proberen en experimenteren welke kleuren jij mooi vindt en bij jou passen. Wees niet bang, je kan je make-up er altijd nog afhalen. Ikzelf heb een lichte huid, blond haar en grijs/blauwe ogen. Paarse kleuren staan me erg mooi, hetzelfde geldt voor bruin. Groen en oranje gebruik ik liever niet en hoewel blauw me volgens het boekje ook niet mooi zou staan, gebruik ik deze kleur ook met regelmaat.

De meest voorkomende soort oogschaduw is in de vorm van een vaste poeder. Dit kunnen gedrukte poeders zijn, maar ook gebakken oogschaduws. Ook zijn er losse poeders, ook wel ‘pigments’ genoemd, te koop. Dat zijn oogschaduws, die vaak in een klein potje komen, los van vorm zijn en meestal een schitterende kleur afgeven. Zulke oogschaduws zijn wel vaak een stuk prijziger (Gosh vraagt €7.00 voor één losse oogschaduwpoeder). Daarnaast zijn er ook nog creamy eyeshadows, of vloeibare oogschaduws. Hier ben ik zelf geen fan van, je kunt moeilijk meerdere kleuren gebruiken (ze zijn slecht te blenden) en het trekt snel in de lijntjes. Oogschaduw in de vorm van een vaste poeder komt het meeste voor en werkt het prettigst.

Er kan veel verschil in de kwaliteit van oogschaduw zitten, maar duur is écht niet altijd beter. Zo vraagt Chanel zonder moeite 50 euro voor een slecht gepigmenteerde oogschaduw quattro (4 kleuren), terwijl je voor nog geen 20 euro een palette met 88 schitterende en goed gepigmenteerde oogschaduws hebt (88 palettes zijn alleen online te bestellen). Pigment betekent hoeveel kleur er van de oogschaduw afkomt wanneer je met je vinger of kwast er overheen gaat. Pigment is ‘duur’ waardoor goedkope oogschaduws vaak minder pigment afgeven als duurdere oogschaduws.

Image Hosted by ImageShack.us
Oogschaduw met weinig pigment (dit zijn swatches van La Femme oogschaduw in 02 en 01.
Image Hosted by ImageShack.us
Oogschaduw met veel pigment (dit zijn swatches van Mac oogschaduws in Ricepaper en Expensive Pink).

Maar dat pigment zo duur is, dat vind ik ondertussen een beetje achterhaald. Vooral online zijn er geweldige oogschaduws, bomvol pigment voor nog geen $3 te vinden. Helaas is het met de oogschaduws in de Nederlandse drogist niet zo goed gesteld. Essence en Catrice maken oogschaduws met redelijk veel pigment, maar het kan beter. Wanneer je niet online mag bestellen, niet zoveel te besteden hebt, of simpelweg niet wilt dat oogschaduw zo opvalt; dan is oogschaduw van de drogist een prima optie.

Note: Pigment zit ook in andere make-up producten – in alles wat kleur bevat – zoals blush, bronzer en concealer. Wanneer van deze producten dus weinig kleur afkomt (bij bronzer is dat een positief feit, je wilt bronzer natuurlijk aabrengen) dan weet je dus dat het product weinig pigment bevat.

Een nadeel van goedkope oogschaduws is echter wel dat ze vaak heel erg korrelen. Wanneer je een kwast voorzichtig in de oogschaduw dipt, pak je vaak veel overtollig poeder mee. Wanneer je de oogschaduw aanbrengt, komt er poeder op je wang terecht en dat is natuurlijk niet zo mooi. Dit kun je enigszins voorkomen door de kwast af te tikken aan je hand of een ander object, zo ‘tik’ je het overtollige poeder eraf. Ikzelf breng ook altijd wat extra poeder op mijn wang aan, zodat wanneer er oogschaduwpoeder op mijn wang valt, ik de poeder met een grote kwast van mijn wang kan vegen.

Mijn favoriete oogschaduws: Ik ben dol op de 88 palettes, die helaas alleen online te koop zijn. o.a hier en hier. Ook maakt wet ’n wild geweldige oogschaduw trio’s (in België te koop bij Di. Nederlandse meiden zullen WnW helaas online moeten bestellen). Ik heb weinig -goede- ervaring met oogschaduws uit de nederlandse drogisterijen, vandaar dus dat ik alleen oogschaduw noem die online te bestellen is. Hebben jullie nog verzoekjes van oogschaduws uit een een drogist die ik moet testen?

Maar! Voordat je oogschaduw aanbrengt, is het van belang dat je eerst een oogschaduw basis of eyeshadow base/primer aanbrengt. Dit is meestal een doorzichtig goedje, wat je heel lichtjes op je hele ooglid aanbrengt en wat er voor zorgt dat oogschaduw beter blijft zitten, niet in de lijntjes trekt en er ook nog eens voor zorgt dat de kleur van de oogschaduw intenser is.


De eerste swatch is e.l.f. single eyeshadow in Mystic Moss met één veegje en zonder basis. Daarnaast zie je Mystic Moss aangebracht op de transparante Mineral Eyeshadow Primer van e.l.f. (die ik in bijna al mijn how-to video’s gebruik). Als laatste zie je Mystic Moss aangebracht op de NYX Eyeshadow Base in White.

Op de transparante basis is de kleur al een stuk beter gepigmenteerd, op de witte basis is dat ook het geval; maar op beiden basisen ziet de oogschaduw er anders uit. Op de witte basis lijken naar mijn idee de gouden deeltjes in de oogschaduw beter op te vallen. Maar wat jij mooi vindt en het prettigst vindt werken is natuurlijk persoonlijk.

Wanneer ik swatches van oogschaduws op mijn site plaats, is dit altijd zonder basis. Maar zoals je ziet, is een oogschaduw op een basis aangebracht veel mooier van kleur. Wanneer je geen oogschaduw basis hebt, kun je ook concealer of dikke (oogschaduw) oogpotloden als basis gebruiken. Maar een ‘echte’ oogschaduw basis werkt het allerbeste.

Ikzelf ben dol op de eyeshadow primer van e.l.f. en de nyx eyeshadow base (allebei hierboven gebruikt). maar de eyeshadow primer van Hema is ook fijn en binnenkort komt er ook een review van de eyshadow primer van Gosh, die ik momenteel aan het testen ben.

Wanneer je oogschaduw aanbrengt, zorg dan wel dat je goede kwasten hebt. Met een paar basic oogschaduw kwasten en een blendingkwast kom je al een heel eind. Ik ben zelf fan van Sigma kwasten, maar Hema verkoopt ook prima oog kwasten (die met het zwarte handvat, niet de zilveren!)

Experimenteer en have fun. Oogschaduw is geweldig om te dragen!

Next in The Make-Up Basics: Eyeliner, oogpotlood en mascara.


Reacties

Door Jessica op 31 augustus 2010 13:01

Wat een lang artikel!
Handige tips ook.

[Beantwoorden]


Door Teddy op 31 augustus 2010 13:04

Wat een handig artikel Vera, goed geschrevn en ik denk dat je hier heel lang voor hebt moeten typen hahaha ;)

[Beantwoorden]


Door Lara op 31 augustus 2010 13:05

Lang artikel, maar wel handig om te weten en fijne tips!

[Beantwoorden]


Door Milou (Cherize) op 31 augustus 2010 13:07

Heel wat tekst maar zeker informatief :)
Ik hou zelf ook niet zo van crème oogschaduws. Ik begin de laatste tijd steeds meer verliefd te worden op die van de make up store!
Echt super gepigmenteerd en de oogschaduw is niet losse poeder. 3,5 gram voor 16 euro! Had van mij wel de helft oogschaduw de helft prijs mogen zijn maar ik vind ze echt super!

[Beantwoorden]


Door Sharon op 31 augustus 2010 13:07

Ontzettend handig artikel! Alles goed uitgelegd tot in de puntjes en ook nog eens op een niet zo moeilijke manier :) Good job.

[Beantwoorden]


Door Laura op 31 augustus 2010 13:07

Leuk artikel!

[Beantwoorden]


Door Marloes op 31 augustus 2010 13:08

Erg handig artikel, Vera! Ik ben zelf ook gek op mijn 88 palette, ik gebruik eigenlijk bijna geen andere oogschaduws meer. Ik vind de oogschaduws van Essence niet briljant, ook al heb ik ze vroeger wel altijd gebruikt. De kleuren vervagen erg snel!

Ook gebruik ik altijd een basis. Ik gebruik nu ook die van Gosh, die ik zelf best wel fijn vind eigenlijk. Ben benieuwd naar jouw review!

En ik wil niet heel erg vervelend zijn, maar ik zie een spelfoutje… Sorry!

“Pigment betekend…” moet zijn:

“Pigment betekenT hoeveel kleur er van de oogschaduw afkomt wanneer je met je vinger of kwast er overheen gaat..”

Maar verder echt een TOP artikel!

[Beantwoorden]


Door Esmay op 31 augustus 2010 13:08

Heel wat tekst inderdaad. maar heel erg handig! :D
Hier zat vast veel tijd in!
Erg goed en ja.. Ik hou me ook niet zo aan de ‘regels’. Ik heb namelijk groene ogen, maar ik draag wel blauwe oogschaduw :P. Ik expirimenteer, and i have fun :P

[Beantwoorden]


Door Laura op 31 augustus 2010 13:12

Heel erg handig artikel en goed uitgelegd! IK ben zelf ook gek op palettes!

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 31 augustus 2010 13:21

@Marloes: thanks for noticing, heb het gelijk aangepast :D en dankjewel!

[Beantwoorden]


Door Bertine op 31 augustus 2010 14:07

Wow super artikel! Vast veel werk aan gehad! Het is echt leuk om te lezen en ik denk dat iedereen er wel wat aan heeft:)

[Beantwoorden]


Door Frauke op 31 augustus 2010 14:21

Pfoe wat een artikel! Zeer interessant :D

[Beantwoorden]


Door Lee; op 31 augustus 2010 14:25

Je doet er echt goed aan die artikelen met ‘the basics’ te vertellen :D!

Ook deze is weer super! Ik gebruik echt elke dag oogschaduw en kan inmiddels (bijna niet) meer zonder :P

[Beantwoorden]


Door Merel op 31 augustus 2010 14:29

Super handig :D

[Beantwoorden]


Door Danique op 31 augustus 2010 14:38

Ik neem me telkens voor om oogschaduw ’s ochtends op te doen, maar ik herinner het me pas als ik mn eyeliner en mascara al op heb. Het moet nog even in mn systeem komen, en ik wil ook eerst kijken of het mij ook écht staat. Smokey eyes staan me op zich wel mooi, maar die doe ik niet op naar school, en verder blijf ik bij mn punt dat ik oogschaduw mooier vind staan bij meisjes met wat grotere ogen (wat ik dus niet heb).

[Beantwoorden]


Door Sanne op 31 augustus 2010 14:46

Door nina op 31 augustus 2010 15:07

supergoed en duidelijk artikel! Ik gebruik zelf de laatste tijd een te dikke foundation als basis, omdat m’n oude basis op is, en dat werkt ook prima!

[Beantwoorden]


Door Amber op 31 augustus 2010 15:34

Handig artikel zeg!

[Beantwoorden]


Door Liennnn op 31 augustus 2010 15:55

heee vera! komt er ook nog een back to school look? oke, ik ben al weer naar school maar toch. xd je had het er eens over en het zou me wel leuk lijken!

[Beantwoorden]


Door Lara op 31 augustus 2010 16:26

Leuk artikel! En mij lijkt zo’n back to school look ook wel leuk.
Je zou misschien die nieuwe oogschaduw van L’oreál proberen.. Volgens mij heet die Quad Pro… Die zagen er iig mooi uit:)

[Beantwoorden]


Door Jessica S op 31 augustus 2010 16:27

Super leuk en handig artikel! Ik vind mijn 88 pallette echt geweldig en ik denk dat die er gauw nog meer bij komen :) En toevallig was ik vandaag bij de kruidvat en ik zag dat ze van essence nu nieuwe oogschaduw hebben en ik moet zeggen dat ze stukken beter zijn als de oude (voor essence dan he) (quatros en baked zijn het). Maar alsnog natuurlijk niet te vergelijken met MAC enz.

[Beantwoorden]


Door Denise, JustPink op 31 augustus 2010 16:31

Goed en weer lekker uitgebreid artikel! Vind deze rubriek erg leuk en handig!

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 31 augustus 2010 16:32

@Lee: wow, dankje Lee! :D

@Liennn: geen back to school, maar misschien wel een ‘school look’ we zullen niet :)

@Lara: Ik weet welke je bedoelt! k heb de oude versie, best mooi.

@Jessica S: goede tip! daar ga ik naar kijken :D

[Beantwoorden]


Door lisanne op 31 augustus 2010 16:46

echt een heel handig en leuk artikel, maar hoe lang ben je er wel niet mee bezig geweest?!

ik zou het leuk vinden als je ook make-up van miss sporty uittest! ik kan er namelijk niet veel op internet over vinden en ik wil weten of de oogschaduw enzo een beetje goed gepigmenteerd is.

[Beantwoorden]


Door marjolein op 31 augustus 2010 16:56

handig en leuk artikel :) ik moet ook nog een keer goede oogschaduwbasis, maar vind er steeds geen ;) en @ lisanne, meestal is de miss sporty niet erg goed ;)

[Beantwoorden]


Door Sharony op 31 augustus 2010 17:04

Goed geschreven!

[Beantwoorden]


Door jolanda op 31 augustus 2010 17:31

leuk artikel!
alleen ik heb zelf bruin haar, met bruin/groenige ogen, en bruin/bronzige tintjes staan mij het beste
dus meiden gewoon experimenteren!

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 31 augustus 2010 17:54

@lisanne: Goed idee! Enige vervelende daaraan, is dat in Arnhem centrum nergens Miss Sporty te vinden is :(

[Beantwoorden]


Door Lisa op 31 augustus 2010 18:26

Leuk en informatief artikel ;)

[Beantwoorden]


Door Josephine op 31 augustus 2010 18:35

EN ZWART HAAR DAN? :O. Nee hoor grapje, maar ik ben toch wel benieuwd (A). Heel handig artikeltje, lekker uitgebreid met veel informatie, top!

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 31 augustus 2010 18:37

@Josephine: Zwart is eigenlijk donkerbruin :$

[Beantwoorden]


Door Melanie op 31 augustus 2010 19:02

Ik zit al zoooo lang en zoooo graag een 88 palette (warm). Echt die moet ik gewoon hebben! Maar mijn moeder doet de hele tijd moeilijk ze is bang dat het pakketje niet geleverd word.. :S

[Beantwoorden]


Door Myrna op 31 augustus 2010 19:21

Heel leuk artikel! Ben je vast wel even mee bezig geweest, maar het resultaat mag er zeker zijn.

Ik vind ook dat duurdere oogschaduws niet altijd beter zijn dan goedkopere, ik ben zelf niet iemand die even 20 euro neer legt voor 1 oogschaduw. Niet alleen omdat ik niet dagelijks oogschaduw gebruik maar ook omdat er zoveel oogschaduws zijn die net zo goed (of misschien wel beter) en veel goedkoper zijn. Ben trouwens zelf er gek op de NYX paletjes, die van de Caribbean, Runway en For Your Eyes Only.

[Beantwoorden]


Door Patricia op 31 augustus 2010 20:17

een lekker lang maar leuk artikel! Ik heb voor me bday eindelijk een 88 palette gekregen en ik ben hier zooo blij mee! Dat zijn echt me favo oogschaduws!

[Beantwoorden]


Door Lotte op 31 augustus 2010 20:39

Ik vraag ook 88 palette voor mijn verjaardag, ben over een maandje jarig :D

[Beantwoorden]


Door m op 31 augustus 2010 20:58

Zou je ook een keer de trio oogschaduws van Hema willen testen/reviewen? Deze bleken goed gepigmenteerd.

[Beantwoorden]


Door evatje op 31 augustus 2010 21:42

wauw mooi artikel ik heb net oogschaduw basis van sensai gekocht maar die is super fijn (wel duur)

[Beantwoorden]


Door Desiree op 1 september 2010 07:24

Leuk artikel.

[Beantwoorden]


Door Eva op 1 september 2010 08:19

Ik vind deze artikels heel fijn ! ♥

[Beantwoorden]


Door Eline op 1 september 2010 09:00

Goede uitleg vera! Is denk ik voor heel veel meiden erg handig!

[Beantwoorden]


Door M@R!E op 1 september 2010 09:16

I love deze website!
Ik heb in de girlz! je artikel gelezen
en ik wilde wel een keer kijken en hij is echt SUPER!
vooral zo doorgaan
(l)

[Beantwoorden]


Door M@R!E op 1 september 2010 09:16

I love deze website!
Ik heb in de girlz! je artikel gelezen
en ik wilde wel een keer kijken en hij is echt SUPER!
vooral zo doorgaan
(l)

[Beantwoorden]


Door Ann op 1 september 2010 11:39

Erg leuk artikel om te lezen. Ik had alleen wel een klein vraagje is de oogschaduw basis van de Hema overal te koop? Want in Groningen kon ik hem niet vinden

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 1 september 2010 12:02

@Melanie: Serieus? tuurlijk kan een pakje wel eens kwijtraken, maar ik heb al zo vaak online besteld en het is nog nooit gebeurd. Zonde dat je niet online mag bestellen!

@Myrna: NYX is amazeballs!

@Lotte: oeeeh nice! welke 88 palette vraag je?

@m: Komt eraan!

@ann: Oei, dat zou ik niet weten. ze liggen volgens mij tussen de oogpotloden en mascara’s.

[Beantwoorden]


Door Ann op 1 september 2010 12:11

Oke thnx ik zal daar is goed tussen kijken!

[Beantwoorden]


Door Touch of Make-up op 1 september 2010 12:33

Leuk, lang en handig artikel! Ik ben heel tevreden met men 88 pallet! Al die kleurtjes! Zo veel keuze!

[Beantwoorden]


Door Margaux op 1 september 2010 16:59

Leuk artikel! Wet N Wild gaat in belgië uit het assortiment :( Heb snel spulletjes voor 50% korting kunnen inslaan

[Beantwoorden]


Door anneloes op 1 september 2010 19:15

Die van http://www.lotuslabel.com werken echt heeeel relaxed!

[Beantwoorden]


Door Dees'. op 3 september 2010 14:05

Ik gebruik zelf nooit OogschaduwBasis maar nu door dat filmpje zit er toch aan te denken om er een te kopen . Gewoon om het eens een keer te proberen.

[Beantwoorden]


Door anne op 5 september 2010 09:27

leuk artikel! maar waarom moet je de kwasten van hema met een zwart handvat kopen en niet de zilveren? ik heb namelijk de zilveren kwasten..

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 5 september 2010 10:04

@Dees: om eens te proberen? als je een fijne hebt, dan wil je nooit meer zonder!

@anne: omdat die kwasten slecht zijn :)

[Beantwoorden]


Door Soraya op 4 december 2010 11:30

Ik heb een vraag: Als je een donkere huid hebt, moet je dan gewoon een huidskleurige oogschaduw gebruiken als highliter?

xxxx

[Beantwoorden]