A Touch Of Fashion: Mode is terreur?

1 keer in de twee weken neemt Suzanne mijn plek in voor haar fashion column: A Touch Of Fashion. Vandaag is het weer zo ver en kun je genieten van Suzanne’s schrijfkunsten én gevoel voor mode.

Tijdens het pinksterweekend legde mijn oom triomfantelijk een artikel voor mijn neus. Mijn oom –die mode leuk en aardig vindt, maar deze hem vooral niet in de weg moet zitten- keek vooral uitdagend naar mij toen ik klaar was met lezen. Alsof hij wilde zeggen: ‘Zie je nou wel?’. De strekking van de tekst? Mode is terreur.

Gek genoeg misschien, vind ik dat er ook meer vóór deze uitspraak te zeggen is dan tegen. De eigenlijke definitie van mode is namelijk: idee dat veel mensen tegelijk hebben over wat mooi is. Het standaard straatbeeld dus. En hoewel ik deze nog geen terreur wil noemen, is dat niet de mode waar ik me graag hard voor maak. Mode voor mij namelijk natuurlijk een manier van stylen, om creatief te zijn met kleding, als kunstvorm, als expressie.

Als argument had de schrijver voor zijn standpunt een persoonlijk voorbeeld genomen: ‘Een jaar of tien geleden moest een broekspijp zodanig lang zijn dat er een op de wreef een grote hoeveelheid plooien en vouwen viel. Voor mannen zoals ik –met tamelijk korte benen- was dat geen gezicht, als een circusolifant die op zijn achterste poten stond te trompetteren. Ik smeekte de verkopers de broekspijp wat korter af te spelden, maar kreeg te horen dat dit ‘zo hoorde’ en ‘nu eenmaal de mode was’.

De schrijver maakt een punt, maar wat er ook vóór de uitspraak te zéggen is, mijn gevoel gaat er vanzelfsprekend dwars tegenin. Waarmee de schrijver vervolgt slaat hij voor mij dan ook volledig de plank mis: ‘Je wordt geacht je neer te leggen bij een samenzwering tussen ontwerpers, fabrikanten en winkeliers. Mensen doen dit slaafs, met als gevolg dat het overgrote deel van de bevolking voor paal alsmede voor aap staat’. Als ik namelijk zoek op de definitie van ‘voor aap staan’, kom ik uit bij ‘voor gek staan’. Gek is wat niet normaal wordt gevonden, en onder normaal verstaan wij wat gedaan wordt door de meeste mensen. Je moet bovenstaande even twee keer lezen, maar dan heb ik taalkundig al door de stelling van de schrijver heen geprikt. Een tweede hypocriet punt van het standpunt van de schrijver is het feit dat hij het slaafs vindt dat mensen zich neerleggen bij een modieuze samenzwering, maar eerder in de tekst al verklapte dit bij de kwestie over zijn broekspijpen dit zelf ook te hebben gedaan.

Dus, beste schrijver, ik zou graag tegen u willen zeggen: als mode dan terreur is, zet u zich er dan vooral tegen af. Gaat u dan vooral niet met het standaard straatbeeld mee, maar doet u gezellig met mij mee: wees creatief, laat u inspireren en inspireer zelf, durf met uw uiterlijk uw stem te laten horen. Dan praten we tegen die tijd verder.

Twitter Facebook
Categorie: A Touch Of Fashion | 7 juni 2010 | 21 reacties | Tags: , , , ,

Reacties

Door elle op 7 juni 2010 13:16

leuk geschreven!

[Beantwoorden]


Door Gabrielle op 7 juni 2010 13:43

Sowieso gaat het artikel nergens over. Broekspijpen zijn altijd te lang, zodat mensen met korte benen de broek zelf kunnen inkorten. Mode is geen terreur, het moet gewoon winstgevend blijven. Als broeken op de precieze beenlengte van de schrijver werden gemaakt, zouden mannen met lange benen die broek dus never kopen. De schrijver is gewoon lui, of heeft geen vrouw/moeder die zijn broek even wilde aanpassen.
Get over it.

[Beantwoorden]


Door Jopske op 7 juni 2010 13:48

Super leuk geschreven! Je hebt helemaal gelijk ;)

[Beantwoorden]


Door Lee; op 7 juni 2010 13:58

Ik vind dat je gewoon moet dragen, waar jij je prettig in voelt ;)

[Beantwoorden]


Door Kelly op 7 juni 2010 15:36

mwoaaah, ik vind jou artikels leuker eigenlijk! ;o

[Beantwoorden]


Door Teddy op 7 juni 2010 16:01

Je moet dragen wat je zelf leuk en lekker vind zitten!

[Beantwoorden]


Door Mandy M op 7 juni 2010 16:11

Door lis. op 7 juni 2010 17:12

haha je hebt helemaal gelijk! ik vind het artikel echt helemaal nérgens op slaan, hij gaat vreselijk de mist in

[Beantwoorden]


Door Eline op 7 juni 2010 17:32

Leuk geschreven! :)

[Beantwoorden]


Door Ingelise op 7 juni 2010 18:05

Je stelt me teleur, Suus, je ziet iets belangrijks over het hoofd. De schrijver van het artikel gaat terug naar winkel omdat hij de broek te lang vindt, en hij trekt hem dus niet aan. Hij wíl de broek niet aan omdat hij vindt dat hij voor paal staat. Daarmee zijn beide argumenten die je aandraagt meteen nietig verklaard.
Kom op Suus, je kunt beter. Ik houd van afzeikcolumns maar doe het dan wel goed. Dat kun je, daar ben ik van overtuigt. Zeik lekker af waar je echt een hekel aan hebt, niet een één of andere nietszeggende column. Wees niet bang om gemene reacties te krijgen van lezers. Ze vinden je toch wel leuk, want je schrijft prima. (Ik ben ooit met de dood bedreigd omdat ik een hatelijk stukje over Uggs had geschreven, briljant!)

Wat ik eigenlijk wilde zeggen over mode is terreur: de graatmagere modellen, de photoshopindustrie, het geldslurpende systeem. Maar daar wordt al genoeg over geschreven. Al is dat wat mij betreft de terreur in de mode

(Derde artikel mist trouwens nog één apostrofje laatste zin. ;))

[Beantwoorden]


Door Ingelise op 7 juni 2010 18:06

Overtuigd, excuus.

[Beantwoorden]


Door Sylvia op 7 juni 2010 19:00

Ik weet niet hoor, maar deze column komt op mij behoorlijk arrogant over. Alsof jij het, het allerbeste weet van iedereen. Niet echt leuk om te lezen dus. En sowieso iemand anders afzeiken is zeker niet stijlvol.

[Beantwoorden]


Door Lizzy op 7 juni 2010 21:17

Wat heb je toch een superleuke schrijfstijl :) Slijt echt aan bij de site!

[Beantwoorden]


Door Lizzy op 7 juni 2010 21:17

Slijt? Uhhhm ik bedoel sluit ;)

[Beantwoorden]


Door Do op 7 juni 2010 21:54

Leuke schrijfstijl! Alleen beetje jammer dat je argumenten niet echt veelzeggend waren, maar hier leer je alleen maar van denk ik!

@ingelise schreef jij ook af en toe voor fashiondiva?

[Beantwoorden]


Door Manon. op 8 juni 2010 12:05

Als ik heel eerlijk ben vind ik je verhaal niet echt samenhangend. Ik weet zeker dat je het wel in je hebt, want je gebruikt leuke woorden en je weet ook waar je het over hebt. De zinnen vind ik soms alleen een beetje krom. Neemt niet weg dat ik dit een hele leuke toevoeging vind van de site, je vorige stukje vond ik wel leuk :)

[Beantwoorden]


Door Suzanne op 9 juni 2010 06:48

bedankt voor jullie complimentjes!
op sommige dingen wil ik even reageren:
@ ingelise; je hebt zeker gelijk met je punt. inderdaad: de onderwerpen die jij noemt zijn veel algemener, ik ga hier in op een individu. en natuurlijk is mijn stuk eenzijdig. ik snap ook wel dat een man van zijn leeftijd gewoon een broek wil en er last van heeft dat die steeds een andere lengte moet zijn door ‘de mode’. maar een column moet (laat ik zeggen: mág) naar mijn idee ook eenzijdig zijn. ik wil graag het statement maken dat mode ook iets is wat je moet proberen, en dat ik gewoon wil laten zien dat mijn passie me aan het hart gaat…
de schrijver doet naar mijn idee namelijk precies hetzelfde; hij noemt mode alleen terreur, terwijl er ook een heleboel leuke kanten aan zitten. en dat zal hij ook vast weten, maar hij wil over dit aspect schrijven.
@sylvia. ik heb niet de indruk willen wekken dat ik iemand afzeik en naar mijn idee doe ik dat ook niet. ik ben het niet met de schrijver eens, maar ik val hem nergens persoonlijk aan. ik denk bovendien helemáál niet dat ik het allemaal zo goed weet, maar in een column moet je zelfverzekerd overkomen om je punt te kunnen maken vind ik.
@ manon: ik zou graag willen weten wat je niet samenhangend vindt; daar leer ik weer van!
@ do: ik wil ook graag weten welke argumenten je niet goed vindt!

en tot slot… meiden, natuurlijk snap ik al de argumenten van de schrijver en zijn kant van het verhaal, ik hoop dan ook dat jullie mijn stuk inderdaad kunnen zien als een standpunt, en het voorbeeld opzich niet zo serieus hoeven te nemen, want de schrijver heb ik -hoe lullig ook- alleen maar gebruikt als voorbeeld voor veel mensen, en vervolgens mijn reactie op hen gegeven.

[Beantwoorden]


Door Manon. op 9 juni 2010 11:54

Natuurlijk wil ik nog even zeggen wat ik niet ‘samenhangend’ vind, dat is wel zo eerlijk :)

De volgende zinnen heb ik een beetje moeite mee:
‘Mijn oom –die mode leuk en aardig vindt, maar deze hem vooral niet in de weg moet zitten- keek vooral uitdagend naar mij toen ik klaar was met lezen.’

Maar deze hem vooral niet in de weg moet zitten, klinkt een beetje raar vind ik zelf. Ik moest de zin iig twee keer lezen.

Volgende zin:
‘Mode voor mij namelijk natuurlijk een manier van stylen, om creatief te zijn met kleding, als kunstvorm, als expressie.’

Volgens mij mist het woordje ‘is’ in deze zin ;)

Laatste:
‘Een tweede hypocriet punt van het standpunt van de schrijver is het feit dat hij het slaafs vindt dat mensen zich neerleggen bij een modieuze samenzwering, maar eerder in de tekst al verklapte dit bij de kwestie over zijn broekspijpen dit zelf ook te hebben gedaan.’

Vanaf het woordje ‘maar’, na de komma, klopt de zin naar mijn gevoel niet meer. ‘Maar eerder in de tekst al verklapte DIT?’

Nogmaals, ik wil je écht niet afkraken want ik vind de stukken die je schrijft echt tof! Maar omdat je om uitleg vroeg, vond ik het wel zo eerlijk om deze even te geven!

Hopelijk heb je er wat aan :)

[Beantwoorden]


Door Sylvia op 9 juni 2010 16:31

@Suzanne Oke ik denk dat je het duidelijk hebt uitgelegd.

[Beantwoorden]


Door Marleen op 10 juni 2010 13:58

mwah. ik heb mijn twijfels over dit stukje. waar gaat het nu eigenlijk over? wat is de clue?

[Beantwoorden]


Door Suzanne op 11 juni 2010 17:04

@ manon. bedankt dat je jezelf even wilde toelichten! deze punten hebben alleen niet zoveel met de samenhang, maar meer met vloeiend lezen te maken (samenhang heeft meer met inhoud te maken toch) maar ik kan me vinden in je punten en zal de volgende keer wat kritischer proberen te zijn.
@ marleen. ik snap dat je de clue mist. je mag er zelf je eigen clue uithalen, ik heb geprobeerd er verschillende in te verwerken; dat het makkelijk is om ergens over te zeuren als je er zelf weinig van afweet/niet aan meedoet/niet aan bijdraagt. dat ik het jammer vind als mensen de negatieve kant van mode zien en ze graag wil aanmoedigen te positieve te zien. en dat ik me stiekem een beetje aangevallen voel als mensen vinden dat mode terreur is (ik probeer graag op een eerlijke manier het tegendeel te bewijzen).

[Beantwoorden]