Op wie stem jij?

Het is bijna zo ver, morgen gaan de stembussen open en mag er weer gestemd worden! Ik ben de afgelopen twee jaar nauwelijks met politiek bezig geweest, op de middelbare school was ik een stuk meer into politiek – ik was ook nog eens dol op discussiëren – maar totdat ik me een paar weken geleden realiseerde dat ik mocht stemmen, was ik er niet mee bezig.

Na veel te hebben gelezen en na het doen van de stemwijzer, ben ik er 100% zeker van, ik ga stemmen op PvDA. Ik ben het bijna volledig met PvDA eens, mijn stem gaat uit naar Lea Bouwmeester. Het korte interview met haar in Glamour heeft me definitief over de streep getrokken. Lea’s got my vote!

Het is wel ontzettend lastig, er is een kleine kans dat je het volledig met een partij eens bent. Natuurlijk zijn er een paar partijen die automastich afvallen (voor mij waren dit de PVV, ChistenUnie, CDA en SGP) maar er is een grote kans dat je nog twijfelt tussen een paar partijen. Ikzelf heb ook even gedacht aan D66 (Booooris!) en SP.

Wat stem jij? En als je nog niet mag stemmen, op wie zou je dan stemmen en waarom? Ik wil graag weten wat jullie vinden en denken. Let’s talk politics!


Reacties

Door Madelon op 8 juni 2010 06:11

Ik twijfel nog tussen de PvDa waar ik de afgelopen jaren op heb gestemd en Groenlinks…

[Beantwoorden]


Door Simone op 8 juni 2010 06:24

ik mag nog niet stemmen (A)

[Beantwoorden]


Door Mariska op 8 juni 2010 06:26

Ik mag nog niet stemmen, maar als ik zou moeten stemmen zou mijn keuze waarschijnlijk uitgaan naar PVDA, Groenlinks of D66. In ieder geval net als jij niet naar de PVV, ChristenUnie en CDA

[Beantwoorden]


Door Tamarah op 8 juni 2010 06:36

Ik ga groenlinks stemmen, femke halsema :)

[Beantwoorden]


Door Lee; op 8 juni 2010 06:44

Ik mag nog niet stemmen, maar ik zou het ook echt niet weten! Heb me er ook eerlijk gezegd niet mee bezig gehouden. ;)

[Beantwoorden]


Door Luisa op 8 juni 2010 06:53

Ik kan nog neit stemmen maar wij houden scholieren verkiezingen en dan gaan ze kijken waar scholieren op zouden stemmen. Ik begrijp er niet veel van en heb gewoon stemwijzer gedaan kom uit op pvda & Sp. Dus 1 van die 2 en ik zou NOOIT op pvv stemmen (a)

[Beantwoorden]


Door Sophie op 8 juni 2010 06:58

ik mag nog niet stemmen, maar op school hebben wij hetzelfde als Luisa en ik heb op groenlinks gestemt!

[Beantwoorden]


Door Allet op 8 juni 2010 07:04

Ik twijfel ook nog steeds tussen Pvda, D66 en GroenLinks.. lastig!

[Beantwoorden]


Door Amber op 8 juni 2010 07:09

Ik twijfel heel erg. VVD = voor strenger zijn met uitkeringen en zoveel mogelijk mensen aan het werk krijgen. Ik heb een gedeeltelijke uitkering en krijg 0,0 hulp dus daar moet verandering inkomen! Daarbij krijg je het net makkelijker op het moment dat jij ECHT arbeidsongeschikt bent, dus alleen maar voordelen wat dat betreft.
De hypotheekrente aftrek blijft ook bestaan wat toch wel erg belangrijk is voor mensen zoals wij die een huisje hebben gekocht.
Dieren zijn voor mij ook erg belangrijk en VVD staat daar neutraal in. Zou dus liever op een partij stemmen die daar wat meer mee bezig is, maar goed, je moet ook kijken naar wat nu het belangrijkste is en waar je het meest aan hebt.
Werkloosheidsuitkering van 3 naar 1 jaar vind ik ook goed want je krijgt nu meer geld al duurt het niet meer zo lang wat dus voordeliger is want daardoor val je niet in een gat en kun je gewoon je huis/huur nog betalen wat anders lastig is… Binnen een jaar moet het te doen zijn om nieuw werk te vinden en dan spoor je mensen gelijk aan om gelijk te solliciteren en niet ‘een jaartje te wachten en dan eens te gaan kijken, want ik krijg toch nog wel geld’ (ik ken er teveel die dat doen namelijk).
Verder komt PVV en daarna CDA het hoogst uit bij stemwijzers… PVV ben ik het met bijna alles eens behalve hetgeen wat hun hoofddoel is (de Islam uitbannen om het zo maar even te noemen) dus zou daar sowieso nooit op stemmen. CDA niet omdat ze teveel Christelijke trekjes hebben en dus moeilijk doen over abortus e.d. daarbij zijn ze VOOR bio industrie (dieren zijn minder dan mensen) en dat soort dingen en daar wil ik absoluut niet aan meewerken!
Dus ja… Beetje dubbel, en velen zeggen dat VVD maar mooie praatjes heeft… maar goed; dat kun je bij iedere partij wel zeggen… Het is toch altijd maar afwachten wat ze waar gaan/kunnen maken… :’) Ik zat eerst bijna te denken NIET te gaan stemmen of blanco, want alle partijen hebben wel dingen waar ik het niet mee eens ben.
Je zou maar per categorie moeten kunnen stemmen (een voor uitkeringen, een voor scholing, een voor dierenwelzijn, een voor milieu, belastingen, zorg..) en welke partij per categorie het hoogste uit komt mag het dan uitvoeren. :P

[Beantwoorden]


Door lisanne op 8 juni 2010 07:39

Ik mag niet stemmen.
Als ik zou mogen stemmen zou ik ChristenUnie stemmen denk ik. Maar ik ben neit zo van de politiek…

[Beantwoorden]


Door Esmee op 8 juni 2010 07:39

Ik zweef nog steeds lekker rond ;-) Haha
Ik twijfel heel erg, wat je zegt: ik ben het met een enkele partij volledig eens. En alle partijen hebben wel iets wat me tegen staat.
Een aantal partijen vallen sowieso al af, dus er blijven er nog een stuk of drie over waar ik tussen twijfel… lastig!!!

Vandaag de programma’s nog maar eens doorspitten en nog een nachtje over slapen dan maar ;-)

[Beantwoorden]


Door sophie op 8 juni 2010 07:58

Ik ga stemmen op partij voor de dieren :)

[Beantwoorden]


Door Marleen op 8 juni 2010 08:00

ik weet het nog steeds niet. haha. weet eigenlijk ook niet of ik er morgen zelfs nog tijd voor heb. :’)

[Beantwoorden]


Door kirsten op 8 juni 2010 08:03

PVV, kom maar op met geert wilders!
Hij heeft gewoon gelijk. We geven te veel geld uit aan asielzoekers etc. en we leiden er zelf onder.
zo kan ik nog wel even doorgaan, hij heeft gewoon gelijk. (vind ik!)
Hoewel VVD ook wel iets heeft haha :)

[Beantwoorden]


Door katrien op 8 juni 2010 08:09

ik woon in België en hier moeten we zondag gaan stemmen. en ik weet het nog niet zo goed.. nog eens een stemtest doen op internet, misschien helpt dat !:)

[Beantwoorden]


Door Denise JustPink op 8 juni 2010 08:17

Ik twijfel nog..

[Beantwoorden]


Door SUZANNE op 8 juni 2010 08:26

ik als broekie mag nog niet stemmen hè ;)

[Beantwoorden]


Door Natascha op 8 juni 2010 08:26

Ik ga waarschijnlijk SP stemmen. PVV (muv het hele islam gedoe zijn de punten die Geert heeft niet verkeerd) en GroenLinks zijn mijn backup partijen xD
Iets wat ik ABSOLUUT nooit zou stemmen is VVD, die willen de huren met 52% verhogen iets wat ik absoluut niet snap aangezien je dan een heleboel mensen benadeel. Ik huur en ik mag dan ivp ruim 400 euro ruim 600 euro gaan betalen voor mijn appartementje. En dat is de helft van mijn salaris. Hoe moet ik dan ingodsnaam rondkomen? Een eigen huis kopen kan ik niet dat is te duur. Lekker sociaal die vvd.. En dan ook nog wat ze willen doen voor de studenten. Ze willen wel 1 miljard in het hogere(!!) onderwijs stoppen maar dan moeten studenten wel een sociale lening(!!) afsluiten die ze in 25 jaar na het beeindigen van hun studie moeten afbetalen na 25 jaar wordt de schuld weggescholden maar je begint wel je carrière met een schuld. Iets wat ik niet vind kunnen. En het leukste vond ik nog wel dat Mark Rutte in het debat van gisteren zei dat de hogere inkomens nederland dragen. Tuurlijk Mark als jij dat geloof mag je echt met je plas naar de dokter! Persoonlijk zou ik ook niet PvdA stemmen, die willen namelijk alle bezuinigingen die er nodig zijn voor het begrotingstekort voor zich uit schuiven en ik ben dan bang dat we straks in hetzelfde bootje komen te zitten als Griekenland.

Nja dat was dan mijn politieke gelul haha

Oh en voor de zwevers die t echt niet weten en eigenlijk niet willen stemmen stem dan de Piratenpartij! Dat is een 1 punt partij en die richten zich voornamelijk op privacy en het vernieuwen van auteursrechten ed!

[Beantwoorden]


Door kirsten op 8 juni 2010 09:33

ja maar de vvd heeft wel een punt met dat je een lening moet nemen, dat zijn mensen die later een goeie baan krijgen dus een goed salaris, je kan het dan makkelijk terug betalen en bijna renteloos. het was alleen maar een extraatje dat je dat geld gewoon kreeg. dus. hahaa

ik ben zo duidelijk van mening.. nouja, misschien twijfel is toch nog ;)

[Beantwoorden]


Door Sanne op 8 juni 2010 09:34

Ik ga SP stemmen, na heel veel getwijfel tussen SP en GroenLinks. Uiteindelijk kies ik toch voor de SP omdat ik een overzicht van standpunten in de NRC van zaterdag zag staan en ik daar zag dat ik het vaker met de SP eens ben dan met GroenLinks.
Voor mij vielen VVD, SGP, PVV en TON gelijk af. ;)
Oh en Lea Bouwmeester is heel goed en sympathiek! Ze is bij mij op school geweest voor interviews.

[Beantwoorden]


Door Ingelise op 8 juni 2010 09:47

Grappig, D66 en SP zijn twee heel andere partijen. Uit de stemwijzer kwam bij mij steeds CDA, maar de punten die ik belangrijk vindt (stufi onder andere) verschillen toch met mijn mening. Heb heel wat verkiezingsprogramma’s dorgelezen, en uiteindelijk kom ik toch het meest overeen met CDA. Twijfel nog of ik nummer 1 van de lijst stem.

[Beantwoorden]


Door F. op 8 juni 2010 09:50

SP. Zat te twijfelen tussen SP en PvdA. Maar PvdA wilt mijn basisbeurs wegpakken; en dan kan ik mijn school niet meer betalen en moet ik stoppen met mijn studie. Andere kinderen die krijgen dan hulp v hun ouders; maar mijn ouders kunnen dat niet. Dan moet ik dus heel veel lenen om te studeren =S!! (Oh ja, dan moet ik ook myn kamer uit; dus ben ik ook dakloos). Bij mijn ouders wonen kan niet, zo vroeg rijden de treinen niet eens naar mijn school.

Iedereen denkt oooh studenten die geven alles uit in de kroeg en ze vergeten de mensen die het geld echt nodig hebben, omdat hun ouders het al moeilijk hebben.

Dan blijven de kinderen die studeren die middelmatig presteren. Mensen die hoge cijfers halen, maar niet de school kunnen betalen; moeten maar lekker lenen en het maar uitzoeken. Hopen op een goede baan later.

En rijke inkomens dragen Nederland pfff… die mensen die verdienen al ZO veel en dan zitten ze te zeuren over de belasting. Lekker egoïstisch voor die paar centen die dan in je portemonnee blijven. “Ik werk hard voor mijn geld” zegt dan zo’n hoge piet. Nou mensen die net kunnen rondkomen, die werken ook hard en proberen hun hoofd boven water te houden. Een klasgenoot zei: dan moeten ze maar beter hun best doen. Ik dacht echt: WTF; sommige mensen hebben niet de middelen om door te studeren of kunnen geen baan vinden.

Ik was altijd PvdA-fan; maar nu stellen ze me echt heel erg teleur!

(sorry vd huge comment (A))

[Beantwoorden]


Door A op 8 juni 2010 09:50

Ik stem sowieso rechts :)

[Beantwoorden]


Door Sanne op 8 juni 2010 09:56

D66= Alexander Pechtold en geen Boooris
Ik stem overigens op de d66 :-)

[Beantwoorden]


Door Ingelise op 8 juni 2010 10:18

@Sanne: Boris van der Ham is nog steeds D66. ;)

[Beantwoorden]


Door Ana op 8 juni 2010 10:25

Ik ga op de SP of PVDA stemmen.

Sowieso niet op de PVV, VVD en het CDA.

[Beantwoorden]


Door Lotte op 8 juni 2010 10:56

Wij zijn zo flink de zak als de PvdA aan de macht komt op economisch gebied. Ik zie in Job Cohen geen sterk leider, maar eerder Sinterklaas. Het is niet voor niks dat zelfs PvdA’se economen voorkeur geven aan het plan van de VVD.

[Beantwoorden]


Door Jill. op 8 juni 2010 11:13

ik mag nog niet stemmen, maart als ik het wel mag doen, dan zou ik stemmen voor pvv. ik weet niet, met dat islam gedoe… alleen ik vind het ook niet verkeerd.. want tja.. ze pakken veel werk enzo, en daardoor staan nederlanders zonder werk.. en nederland is wel HET land van de nederlanders.. maar PvdA is ook niet verkeerd;).

[Beantwoorden]


Door Laura op 8 juni 2010 11:20

Ik ga waarschijnlijk VVD stemmen :) Ik krijg van alle kanten mailtjes dat ik op de SP moet stemmen omdat die de studiefinanciering willen behouden zoals het nu is, maarja, eerder dat dat doorgevoerd is ben ik al klaar met studeren :’) Dan is het natuurlijk wel kut voor de mensen die na mij komen, maar voor mijzelf past de VVD dan goed.

[Beantwoorden]


Door Jeske op 8 juni 2010 11:41

Ik ga vanavond mijn definitieve keuze bepalen. Maar ik neig erg naar GL

[Beantwoorden]


Door Charlotte op 8 juni 2010 11:52

Ik mag nog niet stemmen, maar morgen hebben wij verkiezingen op school. Ikzelf ga dan D66 stemmen. Ik heb de stemwijzer gedaan en bij mij kwamen D66 en GroenLinks als eerste eruit. GroenLinks is voor mij té links, D66 zit wat mij betreft precies goed. Ik heb dus ook hun programma gelezen en wat bij mij de doorslag gaf was het feit dat ze de belastingen van de onderste 2 schijven willen verlagen, zodat mensen sneller aan het werk gaan omdat ze meer gaan verdienen. Ik ben het daar echt volledig mee eens. Ook hun visie op onderwijs spreekt mij erg aan.
Waar ik me erg aan erger zijn de mensen die PVV stemmen, omdat ze niet weten wat ze anders moeten doen. Ik vroeg aan wat mensen bij mij op school wat ze gingen stemmen en ZOVEEL zeiden ‘Ach, ik weet het niet. Ik ga maar PVV stemmen.’ Ik ben niet anti-Wilders, veel mensen vergeten dat hij ook goede ideeën heeft voor het dieren welzijn en de oudere mensen in Nederland. Ik hou niet van kortzichtige mensen en hoop dat iedereen goed nadenkt over zijn/haar keuze. Politiek is belangrijk, het gaat je zoveel meer aan dan je denkt.

[Beantwoorden]


Door Britt op 8 juni 2010 11:55

Ik mag nog niet stemmen, maar anders zou ik PVV stemmen, Geert Wilders.

[Beantwoorden]


Door Lieke op 8 juni 2010 11:57

Ik ben nog niet helemaal zeker, haha!

[Beantwoorden]


Door Sylvia op 8 juni 2010 12:06

PvdA! En Ik vind Geert Wilders echt hartstikke gek. Hij discrimineert moslims en dat vind ik echt belachelijk. Daarbij komt dat hij ook nog eens doet alsof alle asielzoekers criminelen zijn. En nog meer van dat soort onredelijke generaliseren. Ik ben trouwens Christen en 100% NL. ;)

[Beantwoorden]


Door Olga op 8 juni 2010 12:08

Ik dacht heel lang PVV, maar ik ga voor de zekerheid even een testje maken om te kijken wat er eventueel beter bij mij past.

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 8 juni 2010 12:18

@Ingelise: i know, maar ben t toch wel beetje met ze eens.

@Sanne: Boris zit ook bij d66!

[Beantwoorden]


Door Liz op 8 juni 2010 12:19

Of SP of D’66.

[Beantwoorden]


Door Maud op 8 juni 2010 12:26

ik mag niet stemmen,
maar anders miss toch wel pvv,
niet zozeer voor t buitenlandersbeleid,
maar wel omdat ik vind dat ze bij heel veel andere dingen wél gelijk hebben!
zoals studiefinanciering behouden en
pencioensleeftijd blijft op 65 etc..

en ik vind geert wilders wel wat hebben..

[Beantwoorden]


Door anna op 8 juni 2010 12:28

Christenunie!

[Beantwoorden]


Door Anne op 8 juni 2010 12:30

Ook al ben ik het ook soms goed eens met rechtse partijen, wil ik er alles tegen doen om geen volledig rechts kabinet te krijgen, er moet in mijn ogen een gulden middenweg komen

[Beantwoorden]


Door Anouk op 8 juni 2010 13:03

Ik zou dan op de ChristenUnie gaan stemmen, en anders op Groen Links denk ik… Geert Wilders is voor mij totaal geen optie, ik krijg bijna braakneigingen als ik hem hoor discussieren/debatteren

[Beantwoorden]


Door Wianda op 8 juni 2010 13:09

Heb een poosje getwijfeld tussen PVV en SP, maar ga toch voor de SP :).

[Beantwoorden]


Door Myrna op 8 juni 2010 13:37

Ik ga niet stemmen, heb niks met de politiek.

[Beantwoorden]


Door Anna op 8 juni 2010 13:47

Ik mag nog niet stemmen, maar als ik mag stemmen, zou ik op groenlinks of d66 stemmen..

[Beantwoorden]


Door Myrthe op 8 juni 2010 13:52

Ik weet het nog niet zeker ik denk VVD uit alle tests die ik doe komt dat namelijk eruit!
PVV ga ik absoluut niet stemmen! Ik hoef echt niet zo’n gek die het land regeerd! Wat die vent allemaal uitkraamt is niet normaal!

[Beantwoorden]


Door Suanne op 8 juni 2010 13:56

Ik mag nog niet stemmen (16) maar ik zou ook de PvdA doen. ;)

[Beantwoorden]


Door nina op 8 juni 2010 14:01

ik mag nog niet stemmen, en ben er dan ook niet echt mee bezig. Mijn vader zit in de politiek, en hij wil graag dat ik er veel van af weet, maar dat is tot nu toe nog niet echt gelukt.
Mijn gevoel zegt PvDA of GroenLinks, geen idee waarom..
Maar voor de tijd dat ik ga stemmen ga ik me er nog maar eens goed in verdiepen, want ‘zomaar’ stemmen lijkt me ook niet goed.

[Beantwoorden]


Door Cindy op 8 juni 2010 14:16

Waarschijnlijk SP, maar ik ga vanavond nog even nadenken.

[Beantwoorden]


Door linda op 8 juni 2010 14:18

ik weet het nog niet precies.

[Beantwoorden]


Door Nikki op 8 juni 2010 14:19

Ik stem VVD. Ben het met het grootste deel van de punten eens en Mark Rutte is iemand waar ik wel vertrouwen in heb. Een heel stuk meer als in bijv. Job Cohen en Geert Wilders die naar mijn mening af en toe maar wat uitkramen.

[Beantwoorden]


Door LInda op 8 juni 2010 14:35

Ik stem op de VVD.
Zoals je al zei kun je het met geen 1 partij volledig eens zijn, zo ben ik het er niet mee eens dat de VVD de basisbeurs wil afschaffen.

Verder vindt ik de standpunten van de VVD erg goed en ze hebben naar mijn mening de beste strategie om de credietcrisis te boven te komen.

[Beantwoorden]


Door Dueees op 8 juni 2010 14:45

Hahah, Ik kom bijna met niemand overeen =P.
Zoals iedereen kom niet voledig overeen met ook maar 1 partij. Maar ik ga op de VVD stemmen, ik ben niet met alles eens wat ze zeggen maar het was voor mij de PVV of de VVD. Ik ben met veel dingen eens wat Wilders zegt, maar de manier waarop hij dingen zegt vind ik dramatisch en daar wil ik echt niet achter staan. Ik zou voor geen goud op de PvDa stemmen =P.

[Beantwoorden]


Door Anneloes op 8 juni 2010 14:57

Als k zou mogen stemmen zou het de VVD of de PvdD worden denk ik. PvdA ben ik het niet mee eens (doordat het een linkse partij is, en ik vind dat mensen moeten werken als ze meer willen verdienen en ik vind het onmenselijk als iemand die op de bank zit niks te doen of achter de kassa zitten (Terwijl diegene wel kan werken, uitzonderingen als arbeidsongeschikte mensen heb ik geen problemen mee), bijna evenveel zouden verdienen als mensen die 12 jaar voor arts hebben gestudeerd bijvoorbeeld.

[Beantwoorden]


Door mirte op 8 juni 2010 15:15

hhahahah grappig, ik zei nog tegen me zus, miss stem ik wel op boris, die ziet dr wel leuk uit =p maar ik ga stemmen op sp….. geen idee wie ofzo … ik denk de bovenste ?

[Beantwoorden]


Door Pleun op 8 juni 2010 15:26

Als ik zou mogen stemmen zou ik op Job Cohen (PvdA) stemmen, ik vind hem gewoon heel goed.

[Beantwoorden]


Door Ester op 8 juni 2010 15:32

FEMKEEE fer sure! zij is de beste, heeft de beste ideeën en als enige een vrouw ;) doet er natuurlijk niet doe maar ik ben het gewoon met de standpunten van GL eens! D66 heeft trouwens ook goede ideeën wat onderwijs betreft :) en pvda ook hoor haha

[Beantwoorden]


Door As op 8 juni 2010 15:32

Misschien kun je even wat partijprogramma’s lezen in plaats van te stemmen op een leuk koppie, Mirte? Door dit soort reacties zou ik bijna willen zeggen: laten we alleen mensen met een IQ boven de 120 laten stemmen… Anyway, dat gaat natuurlijk niet gebeuren, want we leven in een democratie. Ik stem zelf op D66. Ik snap echt niet dat de SP hier zo veel aanhangers heeft. Die Roemer heeft het steeds over rijke stinkerds in kasten van huizen. Lekker veroordelend, als je neerbuigend over allochtonen praat word je er – terecht! – op afgerekend, maar mensen die veel verdienen mag je zeker wel door de mangel halen. Hallo, in Nederland betalen ‘rijke stinkerds’ al meer belasting dan mensen met lage(re) inkomens. Wat wil -ie nu eigenlijk, dat iedereen hetzelfde verdient? Omdat een dom persoon er nu eenmaal niets aan kan doen dat -ie dom is en daarom nooit chirurg kan worden? Getver, ben helemaal allergisch voor zulk soort ideeen. En de SP is anti-Europa en ik ben juist fel voorstander.
Ik hoop op een Paars kabinet, waarin ruimte is voor liberale, sociale en progressieve geluiden. De VVD heeft een gedegen economisch programma, maar wil bijvoorbeeld geen geen meer geven aan ontwikkelinkshulp. Om dit soort rechtse ideeen te beteugelen en de balans te bewaren, zijn sociale coalitiepartners nodig.
Als je twijfelt tussen Groenlinks en PvdA, ga dan strategisch voor de laatste, want dan is de kans groter dat er een Paars kabinet komt ipv een coalitie tussen VVD/CDA/PVV (nachtmerrie).
Ik stem zelf D66 omdat ik geloof in de kracht en eigen verantwoordelijkheid van mensen. Verder is het een partij met genuanceerde standpunten: je kunt namelijk niet voor ieder issue óf een rechtse óf een linkse aanpak kiezen. Vaak ligt de oplossing ergens in het midden. En hun visie op onderwijs en het belang dat ze daaraan hechten spreekt mij erg aan. Verder zijn ze nog groen ook, dus waarom stemmen jullie niet allemaal op D66? ;)

[Beantwoorden]


Door As op 8 juni 2010 15:34

Oh, zie een leuke Freudiaanse verspreking van mezelf in mijn vorige reactie: ‘ontwikkelinKshulp’ ;) En die tweede ‘geen’ moet natuurlijk ‘geld’ zijn. Jammer dat er geen editknop is, haha.

[Beantwoorden]


Door beautyofcosmetics op 8 juni 2010 15:45

Door laura op 8 juni 2010 15:46

PVV krijgt mijn stem!

[Beantwoorden]


Door Marieke op 8 juni 2010 15:54

Ik mag nog niet stemmen, maar ik moest het op school wel doen en toen koos ik voor D’66. Ik twijfelde erg, anders had ik denk ik PvdA gekozen.

[Beantwoorden]


Door Mariska op 8 juni 2010 16:49

Ik vind het heel moeilijk…. Ik ben het namelijk met geen enkele partij volledig eens. Wat zeg ik, ik ben het zelfs niet eens met de meerderheid van de stellingen op de stemwijzers. Wat ik belangrijk vind is stufi (tja, student he) en ik ben tegen de kilometerheffing in de vorm van o’n kastje. Dat gaat nog meer geld kosten om het in te voeren dan de ov-chipkaart en het idee dat mensen weten waar je op welk moment bent, nee dat vind ik te ver gaan (Big Brother is watching you!). Verder vind ik het belangrijk dat iedereen moet kunnen studeren. Het argument over de slager en de advocaat vind ik trouwens nergens op slaan: Nederland is een sociale samenleving waarin iedereen de kans moet krijgen om te studeren. Nu betaalt de afgestudeerde rechtenstudent nml ook mee aan de studies van de kinderen van de slager. Bovendien zijn er veel beroepen die minder of evenveel verdienen als ‘ de slager’ met een diploma. Denk bijvoorbeeld aan docenten of archeologen. Die mensen hebben later ook niet het salaris van de advocaat maar zijn wel belangrijk en moeten dus kunnen studeren. Of dit nu slagerskinderen zijn of dokterskinderen.

[Beantwoorden]


Door Marleen op 8 juni 2010 17:05

Ik twijfelde tussen SP en PvDA. Uit mijn stemwijzer kwam ook PvDA en uiteindelijk heb ik toch besloten dat het PvDA gaat worden. Dit omdat ze een belangrijk standpunt hebben waar ik van vind dat die sowieso moet komen. Namelijk dat iedereen automatisch orgaandonor is, tenzij je er zelf een bezwaarschrift naartoe zendt. Ik vind dit echt een super belangrijk punt. En niet veel partijen staan hier achter.

Verder zijn er ook wel een aantal punten waar ik het niet mee eens ben, maar ach helemaal eens zijn met een partij komt haast niet voor ;) En voor de rest zijn er zoveel overeenkomsten tussen verschillende partijen..

[Beantwoorden]


Door Kelly op 8 juni 2010 17:24

Zoiezo PVV omdat ik het gewoon met alles eens ben wat ze zeggen, ik heb niets tegen buitenlanders maar genoeg is genoeg en vooral als ze zich niet aanpassen

[Beantwoorden]


Door Dionne op 8 juni 2010 17:37

als ik zou mogen stemmen zou ik PvdA stemmen. ik vind het zo jammer dat ik nog niet mag stemmen, want ik ben er op dit moment erg bezig met de politiek en ik vind het allemaal gewoon zo interessant

[Beantwoorden]


Door emari op 8 juni 2010 17:48

SP/Groenlinks/Partij voor(of van?) de dieren ben erg links haha en vegetarier
en over Wilders, hoewel ik het qua ouderenzorg &bioindustrie met hem eens ben zal ik nooit op hem stemmen, want qua dat moslimgedoe ben ik het absoluut niet met hem eens! bovendien vind ik hem niet sympatiek en denk ik dat hij geen goede premier zal zijn, omdat het enige wat hij kan schreeuwen is.

[Beantwoorden]


Door Charlotte op 8 juni 2010 17:56

Pvv! Ik denk dat als de Pvda het voor het zeggen krijgt, en dan met name Job Cohen, dat we onze spullen kunnen pakken, dan gaat heel Nederland naar de KL*te, voor zobver er nog iets van over is!

Ik ga iig weg hier, omdat het hier geen doen is een normaa huis te krijgen als starter, ik vertrek met mijn Vriend net over de grens in Duitsland en daar heb ik een mooi huis voor een normale prijs, want de prijzen hier zijn natuurlijk idioot.

Maar mijn stem gaat morgen absoluut naar de PVV, Geert Wilder!

[Beantwoorden]


Door Margreet op 8 juni 2010 17:59

Lijst 17, Jongerenpartij!

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 8 juni 2010 18:04

@Dionne: erg herkenbaar, hield me er op de middelbare school veel mee bezig en baalde toen ook zo dat ik niet mocht stemmen!

@Charlotte: prijzen zijn idd heel hoog hier in Nederland en als VVD aan de macht komt worden die nog hoger… ex collega van me woont ook in Duitsland, veeel goedkope idd. maar even gezellig?

@Margreet: Ja die verdienen zeker ook stemmen! heb ook even gedacht op lijst 17 te stemmen.

[Beantwoorden]


Door Alida op 8 juni 2010 18:04

Ik mag nog niet stemmen, maar bij de jongerenverkiezinggen heb ik op piratenpartij gestemd ;p

[Beantwoorden]


Door iemand op 8 juni 2010 18:08

Waarom vallen de christelijke partijen allemaal weg? Mensen hebben als snel een oordeel over de kleinere partijen als de SGP maar ken jij de standpunten wel?

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 8 juni 2010 18:20

@iemand: ik snap je reactie. Maar ik ken de standpunten van de christelijke partijen en ben het echt niet met ze eens. SGP vind ik sowieso… ontzettend ouderwets. Vind CDA nog t minst erg, maar toch. Zou er niet op stemmen :)

[Beantwoorden]


Door As op 8 juni 2010 18:28

@ iemand: omdat ik vind dat staat en religie zo veel mogelijk gescheiden moeten blijven.

[Beantwoorden]


Door Amber op 8 juni 2010 18:32

Over die studiefinanciering trouwens hè… Mensen die het willen houden zoals nu, dat is redelijk oneerlijk. Mensen die straks een opleiding gedaan hebben en een goede baan krijgen en dus geld hebben, kunnen het terug betalen. Mensen die hun opleiding niet af kunnen maken om wat voor reden dan ook (ziekte bijvoorbeeld) hebben geen baan, geen inkomen en moeten het WEL terug betalen. Hoe krom is dat? Ik zeg dit niet trouwens omdat ik zelf met een studieschuld zit door ziekte, maar daardoor ga je wel nadenken. Ik snap dat het geen leuk vooruitzicht is dat het maar een lening is, maar als je wat overkomt en je je studie dus niet af kunt maken, zal je maar wat blij zijn dat je het niet terug hoeft te betalen terwijl je geen cent hebt.
Vond ik toch wel even belangrijk eigenlijk… :P

[Beantwoorden]


Door Regina op 8 juni 2010 19:26

Ik mag nog niet stemmen, maar als ik 18 ben zou ik denk op Lijst 17 (jongerenpartij) stemmen of D66 of groenlinks :P

[Beantwoorden]


Door Iris op 8 juni 2010 19:46

Ik stem CDA. Stabiele en betrouwbare partij, sterk economisch beleid, voldoende oog voor evenwichtig sociaal beleid en ze zijn internationaal gericht.

Balkenende heeft veel kritiek gehad, maar veel te weinig credit voor wat hij allemaal wel gedaan heeft in een tijd van economische crisis en sociaal turbulente tijden. Denk dat geen ander die in de afgelopen jaren in de politieke top heeft gezeten het beter had kunnen doen.
Ik heb inmiddels wel geaccepteerd dat Balkenende waarschijnlijk niet de nieuwe premier word, gelukkig heb ik afgelopen tijd wel wat meer vertrouwen in Rutte gekregen. Ik hoop op een coalitie waar in iedergeval vvd/cda/d66 in zitten!

[Beantwoorden]


Door Denise op 8 juni 2010 20:20

Ik stem VVD. Mijn ouders stemmen al zo lang dat ik weet VVD en ik snapte altijd nooit dat ze hierop stemde. Vond het altijd zo’n afgezaagde partij. Alleen nu mag ik zelf stemmen en ben ik me er wat meer in verdiepen en is gebleken dat ik het met bijna alles waar zij voor staan eens ben. Had ook nog de stemwijzer ingevuld en daar kwam ook VVD uit. Dus dan is de keuze snel gemaakt.

Ik weet alleen nog niet op wie van de lijst ik ga kiezen. Dat vind ik wel moeilijker.

[Beantwoorden]


Door amber op 8 juni 2010 20:38

ik mag nog niet stemmen, maar bij de stemwijzer die ik voor de grap deed kwam pvv uit, en daarna vvd. pvv of vvd als ik zou mogen stemmen dus! ik vind geert wilders en mark rutte allebei goede standpunten hebben.

[Beantwoorden]


Door Lize op 8 juni 2010 20:42

Ik mag nog niet stemmen. Maar als ik mocht stemmen koos ik voor de sp of Groenlinks. Ik ben links. :) ( Maar ik schrijf met rechts ;)

[Beantwoorden]


Door Sanne op 8 juni 2010 20:43

PvdA is voor onverdoofd dieren slachten..

Ik stem Groenlinks. Op Nadya van Putten.

[Beantwoorden]


Door Kelly op 8 juni 2010 21:06

Het verbaast me hoeveel mensen PvdA willen stemmen, ik zou echt absoluut niet op PvdA stemmen. Die valt echt automatisch weg, de standpunten vind ik helemaal niks. Ik weet nog niet of ik ga stemmen, maar dan wordt het denk ik de SP. Met de meeste dingen ben ik het eens, en ze willen natuurlijk de studiefinanciering behouden :P.

[Beantwoorden]


Door Sylvia op 8 juni 2010 21:33

@Sanne..Uh ja dieren die geslacht worden zijn op slag dood. Dus om dan geld te verspillen aan verdovingen zou nogal nutteloos zijn.

@Anneloes Zeg je nou dat mensen achter de kassa niet werken?!

[Beantwoorden]


Door Givenchy op 8 juni 2010 21:46

Als ik mocht zou ik CDA stemmen, maar ’t kan me eigenlijk echt niet schelen wie er wint..

[Beantwoorden]


Door Tessaa op 8 juni 2010 21:56

ik mag nog niet stemmen, maar als ik zou mogen stemmen.. denk ik toch dat ik op SP zou stemmen

x

[Beantwoorden]


Door Danique op 8 juni 2010 22:07

Ik zou SP stemmen. Ik ben het niet over alles met ze eens, maar het lijkt mij ook vrin onmogelijk om het bij een partij met alle punten eens te zijn. voor mij belangrijk is onderwijs, milieu, en europa. Ik ben niet zo pro-europa, ik vind EU prima als we het economisch houden, maar vind dat wij onze eigen wetten moeten kunnen maken zonder bemoeienis.
Ik ben trouwens al meer tegen de VVD. niet alleen vind ik Rutte echt een bal, maar weet ik dat liberaal van oudscher al een stroming voor de rijkeren in de samenleving is.. Wat ik ook weer terugzie in hun program.

[Beantwoorden]


Door sanne op 8 juni 2010 23:31

Verbaast me dat er zoveel jonge meiden hier PVV stemmen, haha. Denk dat veel mensen bang zijn daar voor uit te komen.
Mijn stem gaat morgen uiteraard ook naar Geert. :)

[Beantwoorden]


Door Natascha op 9 juni 2010 09:05

@As Dus jij vind iedereen die modaal verdiend dom?
Nou dan kan jij dus tegen iedereen die jij tegenkomt zeggen dat ze dom zijn hoor.
Geloof mij de rijken verdienen echt niet zo veel geld omdat ze slim zijn hoor! Mensen met hoge functies bij banken ed zijn echt niet slimmer dan jij of ik hoor. Maar ze verdienen wel heel erg veel geld terwijl ze met ons geld risico’s nemen (economische crisis iemand??) Maar hé ze verdienen meer dan een normale hardwerkende nederlander dus dan moeten ze wel slimmer zijn! En waar wil jij het geld vandaan halen wat er nodig is om de staatschuld weg te werken als je het niet bij de rijke stinkerds ga halen? Inderdaad bij normale hardwerkende nederlanders, die mensen die nu al niet heel veel overhouden nadat ze alle belastingen en vaste lasten hebben betaald.
En jij wil ook dat ze in Brussel beslissingen kunnen nemen over wat er in nederland moet gebeuren? Volgens mij weet je nog niet half hoe kut dat dat dan kan gaan lopen.. Je geeft als je Pro-Europa ben namelijk alle macht aan die mensen die in Brussel zitten en dat zijn niet alleen maar Nederlanders dat zijn ook mensen uit andere landen die totaal niet weten hoe iets in nederland in elkaar zit.

Ik hoop dat de meiden die thuis wonen stemmen op een partij die goed voor later. Die dus niet er voor gaat zorgen dat als ze het huis uit willen dat ze dan elke maand een torenhoge huur hoeven te betalen of dat ze eerst 10 jaar moeten sparen voor ze een eigen huis kunnen kopen. Dat ze denken aan dat ze als ze uit huis gaan vaste lasten gaan krijgen en dat als ze dus meer belastingen over hun loon moeten gaan betalen ze ook minder overhouden.
Dus als je ga stemmen stem op een partij die JOUW toekomst niet gaat verknallen!

[Beantwoorden]


Door iemand op 9 juni 2010 11:37

Nou kerk en staat gescheiden houden is onmogelijk, want onze wet is vanuit de bijbelse geboden gemaakt. Ik heb nog wat vragen ben jij voor/tegen abortus?

[Beantwoorden]


Door As op 9 juni 2010 13:40

@ iemand: ik zeg toch ook zo veel mogelijk? En ik ben voor de mogelijkheid om abortus te kunnen plegen, daar is ieder mens vrij in.

[Beantwoorden]


Door Jaleetah op 9 juni 2010 18:23

Heb vandaag gestemd, en wel vol trots op VVD’s Mark Rutte :-) waarom? simpel omdat ik voor 90 procent met hun standpunten overeen kwam. Ik dacht eerst eens lekker radicaal te gaan doen en voor de PVV te gaan (tot gister) twijfelde ik tussen pvv en vvd totdat ik eens goed research ging doen en vandaag ging debatteren met mijn vriend… En toen begonnen de lampjes te branden. VVD it is.

[Beantwoorden]


Door Marieke! op 9 juni 2010 18:43

Ik heb zojuist gestemd op de VVD. Ik heb de stemwijzer een aantal malen gedaan en het was óf SP óf VVD óf PVV. Nou zou ik zoiezo al nooit op Wilders stemmen dus werd het de VVD, omdat ik Mark een prima kerel vind die goed kan debatteren, en goede ideeen heeft.

Ik wil ook nog even reageren op al het ‘gezwets’ dat de VVD een partij voor de rijken is. Onderzoek heeft uitgewezen dat de nederlanders aan de top die het meest verdienen massaal op de PVDA stemmen.

[Beantwoorden]


Door Ingelise op 9 juni 2010 23:18

@Iemand: Als christen heb ik de CU eerst overwogen. Maar op veel vlakken ben ik het niet eens. Neem abortus. op het moment dat je dat weer gaat verbieden, krijg je weer abortusboten, dolle mina’s, baas in eigen buik, hatseflats, daar hebben we zin in. Wel ben ik voor betere seksuele voorlichting, goedkopere anticonceptie, betere begeleiding bij besluitvorming, e.d. Het abortuscijfer moet wel degelijk teruggedrongen worden. Of euthenasie. Lees “Komt een vrouw bij de dokter” of “Ik omhels je met duizend armen” maar eens. Homohuwelijk. Of het goed of fout is, daar oordeel ik niet over. Maar er tegen kan ik niet zijn, wie ben ik? Ambtenaren die homostellen niet willen trouwen: daar moet goed naar gekeken worden. Dat kan ik me namelijk wel goed voorstellen. Gedoogbeleid ben ik voor. Maar ook hier: zorg dat er betere voorlichting komt. Van wiet kun je ook psychoses krijgen. Wist ik veel.

Dus, om op je vraag terug te komen: als je een beetje hersens hebt, dan check je ook christelijke partijen. Hier zijn er in ieder geval wel uren verdieping aan mijn stem vooraf gegaan: VVD, CDA, CU, PVV, PvdA, niet bepaald dezelfde partijen. Als het goed is denk je na over wat goed is voor Nederland voordat je stemt. Ja, minder bedeelden zullen linkser stemmen dan ‘de rijken’. Maar uiteindelijk gaat het over de toekomst van Nederland. Ieder normaal mens denkt daar als het goed is over na. Christelijk of niet.

Excuus voor de lange comment. :)

[Beantwoorden]


Door Britt op 10 juni 2010 07:38

ik mag nog niet stemmen en weet ook niet alles van die partijen ofz, maar wat ik sws wel weet is dat ik nooooit maar dan ook nooit op de PVV zou stemmenn!

[Beantwoorden]


Door Sylvia op 10 juni 2010 08:50

@Marieke! Dat zegt niks over het beleid van de partij. VVD is een partij voor de rijken, omdat hun maatregelen mensen met weinig geld hard treffen en mensen met veel geld niet.

[Beantwoorden]


Door Fenna op 10 juni 2010 21:59

Ik heb VVD gestemd, Mark Rutte. Voor mijn keuze op deze partij viel, heb ik wel van een aantal partijen de programma’s gelezen en ik was het met de meeste standpunten van de VVD eens, dus vandaar. Veel jongeren die ik spreek stemmen op een partij die de studiefinanciering geen lening willen maken, alleen om die reden. Ik vind dat echt een van de minst interessante dingen die erbij staat, daar stem ik niet voor. Ik vind het onder andere belangrijk dat niet iedereen zomaar een verblijfsvergunning krijgt, dat niet iedereen zomaar en voor lange tijd een uitkering krijgt. De VVD wil geen recht op bijstand verlenen aan mensen die geen Nederlands spreken of korter dan 10 jaar in Nederland wonen. De overheid hoeft daarnaast niet te betalen voor de misdaden die mensen onder de 18 plegen, dat doen ze maar lekker zelf. Eigen schuld. Daarnaast heb ik ook absoluut geen zin om belachelijk veel belasting te betalen, omdat er mensen zijn die TE LUI ZIJN om te werken en vind ik het ook onzin dat de rijken meer belasting moeten betalen, mensen het gaat hier om een PERCENTAGE, de rijken betalen dus sowieso al meer!? Er zijn vast genoeg uitzonderingen, maar de meeste rijke mensen werken daar ook keihard voor, 60/70 (of meer) uur per week. Ik ontken niet dat mensen met een lager salaris ook hard werken, maar ik vind het een behoorlijk verschil, 30/40 uur tegenover 60/70. Dus vandaar dat ik absoluut NOOIT op de SP zou stemmen.. Dat is gewoon niet mijn ding, ik ben het echt met bijna niks eens wat de SP wil invoeren.

[Beantwoorden]


Door Rosanneke op 11 juni 2010 14:00

Ik heb PvdA gestemd, zoals ik al jaren doe. Erg jammer dat ze net niet gewonnen hebben, want het scheelde echt niet veel. Ik blijf echter in de PvdA geloven, ik vind ook dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Er kan je een hoop overkomen in het leven, waar je zelf totaal geen controle over hebt, en dan is het in de huidige samenleven moeilijk overleven. Iedereen is zo op zichzelf gericht: als ik het maar goed heb. En ik vind juist dat we voor elkaar moeten zorgen, dat is beschaving!

[Beantwoorden]


Door marie op 11 juni 2010 20:53

ik mag nog niet stemmen
maar ik zou in ieder geval nooit op partij voor de dieren stemmen
en ik ben links dus dan denk ik groenlinks of pvda

[Beantwoorden]


Door Daniella op 12 juni 2010 15:33

Ik mag nog niet stemmen en houd me er niet echt bezig mee, vroeg wilde ik altijd op de Partij van de Dieren stemmen ;)

[Beantwoorden]


Door San op 30 juni 2010 14:17

ik heb Femke Halsema gestemd, groenlinks dus :)

[Beantwoorden]