Samenwonen, huren of kopen?

rabobank3

In 2015 zijn Jeffrey alweer een jaar samen. Wat is het snel gegaan, time does really fly when you’re having fun. Iets wat steeds meer door mijn hoofd spookt is het samenwonen. Omdat Jeffrey en ik bijna elke vrije minuut samen spenderen en zijn woning in Strijen ondertussen stof staat te vangen. Nu het einde van 2014 hier is, blik ik graag vooruit. Naar komend jaar, waarin we nog meer samen zullen zijn.

Jeffrey en ik gaan voorlopig nog niet echt samenwonen, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Bovendien kan voorpret (bijna) net zo leuk zijn. Ik denk na over alles wat bij samenwonen hoort. Simpele dingen als ‘waar gaat hij zijn kleren laten?’ maar ook: ‘hoe voorkomen we dat onze verschillende inkomens niet voor irritaties gaan zorgen?’

Deze blogpost is gesponsord.

Van sommige dingen weet ik al dat het goed zit. Jeffrey maakt nauwelijks rommel, kookt graag(!) en helpt mij zelfs met schoonmaken. Geld is eigenlijk mijn enige zorg. Ik ben gewend om te sparen, om meer dan genoeg reserve te houden. Mijn inkomen is variabel en daarom wil ik geen risico lopen. Jeffrey heeft wat minder risico en verdient elke maand hetzelfde.

Omdat we daarin verschillen, denk ik dat we goede afspraken moeten maken. Dat we allebei sparen voor vakanties bijvoorbeeld, maar ook dat we evenveel geld inleggen voor boodschappen en als we uit eten gaan. Ik denk dat een gezamenlijke bankrekening het handigst is, zodat we daar iedere maand een bedrag kunnen storten en daarbij ook een spaarrekening openen, voor vakanties en andere grote uitgaven.

Het is fijn om houvast en richtlijnen te hebben voor het sparen van geld, zeker in het begin. Bij Rabobank hebben ze een handige tool waarmee je je uitgaven kunt vergelijken met andere stellen die evenveel verdienen. Dit inzicht vind ik handig en geeft ons meer duidelijkheid over hoe we onze uitgaven kunnen regelen.

Ik denk niet alleen na over geld sparen. Er is ook de vraag of we een huis gaan huren of juist kopen. Jeffrey en ik weten al dat, als we een woning gaan zoeken, we een koophuis nemen. Maar, hoeveel gaat dat kosten? En dan niet alleen de hypotheek, maar bijvoorbeeld ook gas, water, elektriciteit en verzekeringen. Fijn hierbij is de koop of huren tool van Rabobank. In 5 stappen weet je wat je ongeveer kwijt bent als je huurt of koopt. Dat is handig, want een beslissing over het kopen of huren van een huis maak je niet zomaar. Daar moet je echt goed over nadenken. En dat gaan we zeker doen volgend jaar.

Twitter Facebook
Categorie: Sponsored | 22 december 2014 | 31 reacties

Reacties

Door Lise op 22 december 2014 11:56

Handig, ik wil binnenkort ook gaan samenwonen met mijn vriend. :)

[Beantwoorden]


Door Simone op 22 december 2014 12:00

Exact deze (gesponsorde) post heb je al eens gepost.

[Beantwoorden]

Naomi antwoordt op 22 december 2014 om 13:09:

Dat dacht ik inderdaad ook!

[Beantwoorden]

marleen antwoordt op 22 december 2014 om 13:52:

nog geen maand geleden inderdaad

[Beantwoorden]

Miriam antwoordt op 22 december 2014 om 16:09:

Als je zegt ‘exact deze (gesponsorde) post’ dan denk ik dat het bericht woord voor woord hetzelfde is. Maar deze opmerking klopt gewoon niet. Vorige maand zijn er inderdaad ook twee blogposts geweest over Samenwonen & Rabobank… en de inhoud lijkt op elkaar, maar het is niet exact hetzelfde.

[Beantwoorden]

Jose antwoordt op 22 december 2014 om 17:51:

Het was niet exact hetzelfde, maar ik heb dit ook al 1 of 2 keer voorbij zien komen op je site. Jammer, want ik vind het zo weinig toevoeging nog hebben. 1x is prima, maar dan ‘weet ik het wel’.

[Beantwoorden]


Door femketje op 22 december 2014 12:13

ik woon zelf alweer 6,5 jaar samen met mijn (nu alweer man maargoed) vriend, waarvan we ruim een jaar geleden ons eerste huis kochten :) het is echt een must om duidelijk op papier te zetten wie wat waar wanneer qua financiën!

[Beantwoorden]


Door beautifulday4makeup op 22 december 2014 12:22

Mijn vriend en ik hebben een app op de telefoon. Daar hou ik alle uitgaven bij en na een bepaalde tijd vereffenen we de verschillen :)

[Beantwoorden]


Door Anoeska op 22 december 2014 12:43

Mijn vriend en ik wonen nu bijna twee jaar samen en dit gaat heel goed! Ik doe het schoonmaakwerk en hij kookt veel. (heel fijn!) Verder hebben we allebei een gezamenlijke rekening bij Rabobank. Alles wat we verdienen gaat hierop en we hebben bij de ABN Amro een gezamenlijke spaarrekening waar we iedere maand een bedrag op zetten. Werkt heel goed zo! :)

[Beantwoorden]


Door Julie op 22 december 2014 13:22

Mijn vriend en ik hebben pas een huis gekocht, binnen dit en een maand wonen we dus samen! :-) Normaal in december nog, maar dat wordt nog even spannend dus! ;-)

[Beantwoorden]


Door Margot op 22 december 2014 14:14

Een gezamenlijke bankrekening is zeker handig!

[Beantwoorden]


Door marieke op 22 december 2014 15:05

Aah tof dat jullie volgend jaar serieuzer gn kijken naar het samenwonen, tof voor je Vera! En een gezamenlijke bankrekening is wel zo makkelijk inderdaad, hebben wij ook! :)

[Beantwoorden]


Door Annemarie op 22 december 2014 15:24

Wij hebben geen gezamenlijke rekening en houden niets bij qua geld. Soms betaalt de een meer, dan weer de ander, soms verdient de een meer dan de ander (allebei eigen bedrijf). Zo gaat het al jaren prima!

[Beantwoorden]


Door Gaya op 22 december 2014 16:11

Ik woon met mijn man in een gehuurd appartement nu. Maar we wonen wel in het buitenland, dan is het toch makkelijker om iets te huren te vinden dan in Nederland.
Ik vind huren wel veel veiliger en ik wil me ook niet graag vastpinnen op 1 huis om minstens 10 jaar ofzo te wonen.
Maar als we aan kinderen beginnen gaan we toch wel een huis kopen denk ik.

[Beantwoorden]


Door Nicole op 22 december 2014 16:44

Mijn advies voor beginnende samenwonende stellen zou ook zijn een gezamenlijke rekeningen te openen en goede afspraken op financieel gebied te maken. Maar daarnaast zou ik toch wel eerst echt samen een woning/appartement huren i.p.v. direct over te gaan op een koopwoning. Ook al ben je nu (bijna) alle dagen al samen, samen een huishouden officieel delen is nog steeds heel anders dan als je ieder nog je eigen woning hebt. En mocht een relatie toch stranden (daar gaat uiteraard niemand vanuit, maar die dingen gebeuren) dan kan je toch beter een huurwoning hebben dan samen een grote investering in een koophuis.

[Beantwoorden]

Inge antwoordt op 25 december 2014 om 00:40:

Nu ni voor ‘teen of ’t ander, maar ook hier een dame van 33 die op haar 24ste samen met haar vriend, ondertussen man, een huis kocht én bovendien kwamen we beiden uit de ouderlijke woning, we hadden dus ook nog nooit op onszelf gewoond, wel vertoefde mijn vriend heel wat dagen bij mij thuis. Eerst enkel in’t weekend, op de duur ook in de week omdat hij wel een 40km ver woonde en de combinatie school, studeren en elkaar zien moeilijk werd. Het kan dus echt wel perfect lopen, ik heb echt mijn soulmate gevonden, we hebben wel eens een meningsverschil maar hebben nog NOOIT, nee echt nog nooit, ruzie gehad. Je moet gewoon ook goede afspraken maken qua inkomsten, uitgaven, … en daar zitten wij wel op dezelfde golflengte mee, ja heb je met 2 boekhouders natuurlijk. Wij hebben een gezamenlijke zichtrekening waarop we iedere maand naar verhouding van onze wedden ons deel storten en de rest houden we gescheiden op onze eigen rekeningen. Zo zie ik niet al zijn uitgaven en hij de mijne niet, scheelt ook wat in irritaties denk ik: mijn man vind het leuk om me bezig te zien met make up maar de tijd die erin steekt minder en ik denk moest hij weten wat het allemaal kost nog minder, en ik heb dat dan weer met zijn games die hij koopt. Ach, voort loopt het allemaal wel goed met ons en zijn we ook mama en papa van een dochter van 6 en een zoon van 4.
Het zit hem dus allemaal in de afspraken die je samen maakt en waaraan je je dient te houden natuurlijk. Het is echt niet zo omdat je al keilang samen bent met iemand dat je dan zekerder mag zijn van je relatie om te kopen dan dat je net uit huis komt of al na een jaar relatie een huis koopt.
Greetz, Inge.

[Beantwoorden]


Door FabulousHeidi op 22 december 2014 16:55

Ik zal net als Nicole het advies geven om eerst te gaan huren, ik heb altijd koophuizen gehad en nu een huurhuis. Zelfs na 2-3 jaar een relatie hebben, elkaar zoveel als mogelijk zien, kan samenwonen nog heel anders zijn heb ik gemerkt. Pas als je het echt zeker weet (ok dat doe je nooit) en weet waar je je wilt gaan settelen, pas dan zal ik gaan kopen. Dat heb ik nu zelfs en ik heb geen relatie meer. Huren is makkelijk en ben je het zat dan kan je weg. Die tool is wel handig, die hadden ze in mijn tijd nog niet haha!

[Beantwoorden]


Door Carmen op 22 december 2014 18:28

Maar Vera je wilt toch niet verhuizen?!
Je appartement is zo perfect gestyled en ingericht. En lijkt me ook groot genoeg voor wanneer je met zn tweeën bent.
Lijkt me echt jammer

[Beantwoorden]

Lisanneleeft antwoordt op 22 december 2014 om 21:17:

Haha, ik zou dat zo zonde vinden inderdaad! Ik vind het bij Vera ook praaaachtig ingericht :) Alles is zo mooi kloppend bij elkaar enzo, als je dat in een andere ruimte moet stoppen is het toch anders.

Maar aan de andere kant: ben wel heel benieuwd hoe het dan zal worden!

Ik vind het trouwens wel een beetje lame dat dit over huren/kopen gaat en dat ze bij die samenwonen tool uitgaan van huren. Dan heb je er al niets meer aan als je wil gaan kopen!

[Beantwoorden]


Door anouk op 22 december 2014 19:16

Ik wil graag zo snel mogelijk een huis kopen. Mijn vriend en ik wonen nu sinds een half jaartje samen en het bevalt zo goed! Het liefst willen we een huisje met drie slaapkamers met een mooie grote woonkamer met veel ramen, droomdroomdroomdroom!

[Beantwoorden]


Door chantal op 22 december 2014 19:46

Beetje jammer dat je hier weer over begint. En wil je echt gaan kopen en niet huren? Je bent nog zo jong en je huis is hartstikke leuk en groot genoeg voor 2 mensen

[Beantwoorden]


Door Cindy op 22 december 2014 20:15

Wij wonen nu 3 jaar samen, hebben bewust voor particulier huren gekozen toendertijd omdat we allebei naar een nieuwe woonplaats gingen. Als het ons niet beviel, konden we altijd zo terug, zonder schulden. Nu naar 3 jaar hebben we toch een huis gekocht, omdat de particuliere huur zo onwijs duur was dat we met een hypotheek gewoon per maand goedkoper uit zijn. Succes!

[Beantwoorden]


Door lucindainwonderland op 22 december 2014 20:53

En toch ben ik super blij dat ik 5 jaar geleden, toen ik ging samenwonen, voor huren heb gekozen. We waren al drie jaar samen voor we gingen samenwonen en na drie kwart jaar wisten wij wel dat, ondanks dat we elkaar super leuk vonden, wij niet in één huis konden leven. We zijn onderhand al 4 jaar uit elkaar en soms vind ik het nog best wel jammer, want hij is zo leuk, maar we kunnen gewoon niet bij elkaar leven. xxx Lucinda

[Beantwoorden]


Door Rebecca op 22 december 2014 21:47

Mijn vriend en ik wonen nu net twee maanden samen, in een particulier huurhuis met de optie om te kopen na een jaar huren. Ideaal! Ook hebben wij een gezamenlijke rekening + spaarrekening geopend :) Even wennen, maar erg handig! Wij zitten alleen wel bij een andere bank, de bank waar mijn vriend al bij zat.

Veel succes met jullie keuzes en beslissingen en bovenal veel geluk!

[Beantwoorden]


Door Roxanne op 23 december 2014 00:24

Wij zijn eerst gaan samen wonen in een huurhuis en nu, 2 jaar later, gaan we voor een koophuis. Eerst even ‘veilig’ kijken hoe het samen gaat, dan de volgende stap zetten. Wij zijn na een jaar samen ook overgestapt op een gezamenlijke rekening + spaarrekening. Veel makkelijker en fijner. Geen gedoe over wie wat betaalt, wie welk deel in legt, hoe je moet sparen enz. Gewoon samen geld op de rekening storten, en samen aankopen doen en sparen

[Beantwoorden]


Door Chantal op 23 december 2014 12:57

Ik droom ook over samenwonen. Valentijnsdag 2015 ben ik een jaar samen met mijn lieve vriendje en in april is hij klaar met zijn opleiding. Ik ben al bijna 2 jaar afgestudeerd en wil wel heel graag mijn eigen plekje.
Dit kan ik niet in mijn eentje helaas omdat ik 1) nog geen vast werk heb 2) 2 kleine baantjes heb waar ik geen vetpot mee verdien.

Huren lijkt mij het meest praktische om “mee te oefenen”. Stel je bent opeens op elkaar uit gekeken als jullie samen gaan wonen dan zit je met een koophuis waar je misschien never niet van afkomt. Dan lijkt huren mij ff wat praktischer.
Wij komen allebei uit Amsterdam en willen graag hier blijven dus dat word sowieso enorm sparen aangezien het hier niet goedkoop is (en zeker niet als je een beetje een behoorlijke woning wil hebben). Ik spaar al heeuuull lang voor een huis, al minimaal vanaf mijn 13. Zakgeld nooit in mijn handen gehad maar op een rekening waar ik niet bij kon (als ik dan wat wou hebben kon ik het wel krijgen maar met toestemming van ouders) waardoor ik nu best wel wat heb.

Hoop dat het snel april is en dat we allebei financieel goed gaan :)
Home tours maken alleen maar dat ik meer het huis uit wil! :D

[Beantwoorden]


Door eveline op 23 december 2014 20:56

Helaas veel spelfouten, maar leuk artikel!

[Beantwoorden]


Door Marieke op 23 december 2014 23:23

Ik zou hem eerst bij jou laten intrekken en dan een goed samenlevingscontract op laten stellen. Geef hem echter wel huurrechten. Nu verdien je misschien meer, maar over een aantal jaar misschien minder. Ik vind dat je dat verschil in een relatie voor elkaar over moet hebben. Voordat je gaat samenwonen zet je een streep onder elkaars vermogen. Wat je voor het samenwonen had blijft voor altijd van jou en wat je na het samenwonen opbouwt wordt van elkaar. Dus als je een BV hebt kun je beter geld in de BV laten zitten voor magere tijden en om het zo niet in het gezamenlijke potje weg te laten vloeien.. ;)

[Beantwoorden]


Door Marlies op 25 december 2014 16:36

mijn vriend en ik leggen een vast percentage in van ons loon op een gezamenlijke rekening.
Als je een vast bedrag kiest kan dat voor de ene persoon veel meer zijn dan voor de ander. Als je besluit om allebei standaard 75% in te leggen (of wat je fijn vindt) is dat veel eerlijker.
Bij ons werkt dat echt heel goed. We sparen van de gezamenlijke rekening een vast bedrag per maand en hebben zelf een eigen rekening + spaarrekening.
We hebben nooit ruzie over uitgaven die we doen omdat we ook nog eigen geld hebben.
Heel fijn!

[Beantwoorden]


Door Nadia op 25 december 2014 17:44

Ik zou gewoon allebei een X aantal procent van je loon inleggen in een rekening die voor jullie huishoudelijke uitgaven is, of voor etentjes uit samen etc. Dan kun je zelf nog sparen voor dingen die jij wilt hebben, als jij dan 800,- aan een designertas wilt uitgeven kun je dat zelf beslissen.

[Beantwoorden]


Door Demi op 28 december 2014 22:34

Als je over geld in zit inverbant met kopen , kan je ook anti kraak gaan wonen , het kost veel minder dan een huis en zo kun je het samenwonen “proberen” je hebt geen vaste hypotheek en je kan er uit wanneer het jou uit komt . Ik doe het zelf ook het het schilt me heel erg in de portomenee , ik dacht ik zeg t even voor het geval je er wat aan hebt
Ik hoop dat jullie het geschikte huis vinden en dat jullie samen gelukkig worden

[Beantwoorden]