Vrouwen in Cuba

Een land waar reclame verboden is, elk soort vrouw, hoe dik, dun, lang of klein ze ook is, geweldig wordt gevonden en waar ook homohaat niet lijkt te bestaan; dat klinkt geweldig toch? Na het zien van een aflevering Sunny Side Of Sex die zich afspeelt in Cuba, werd al snel duidelijk dat die geweldige eigenschappen daar heel gewoon lijken te zijn. Vrouwen zijn mooi en reclame kennen ze niet.

Photobucket

Van eind oktober tot half november was elke donderdag het programma Sunny Side Of Sex op Nederland 3 te zien. In de vierdelige serie reist documentaire maakster Sunny Bergman de wereld rond om meer te weten te komen over seksualiteit, de liefde, vrouwelijkheid en het lichaam. Sunny bezoekt Oeganda, China, Cuba en India en leert daar over de hele andere denkbeelden, die wij hier in het Westen niet gewend zijn en onze ideeën over wat ‘normaal’ is, doen wankelen. Het was geen programma wat direct mijn aandacht trok, maar de aflevering over Cuba heb ik toevallig gekeken. Deze aflevering heeft veel indruk op mij gemaakt omdat het er in Cuba zo totaal ander aan toe gaat dan in onze westerse cultuur.


Kijk hier de hele aflevering van Sunny Side Of Sex in Cuba terug.

Aan het begin van de aflevering wordt gelijk heel duidelijk dat de Cubaanse vrouw gek is op haar lichaam. Ieder meisje dat ondervraagt wordt is heel erg tevreden en voelt zich zelfverzekerd. Dat is ook duidelijk zichtbaar in hoe de vrouwen en meiden praten en zich gedragen. In Cuba is reclame verboden, iets wat ik me totaal niet kan voorstellen. Ik weet dat reclame invloed op ons heeft, maar als je na het zien van deze aflevering beseft hoeveel dat is, dan schrik je waarschijnlijk toch wel behoorlijk. In een land als Cuba waar geen spotje over foundation of poster van H&M te zien is, voelen de vrouwen zich heerlijk in hun lijf en zijn ze blij met hun vormen en voelen ze zich goed over hun seksualiteit.

Cuba is een arm en communistisch land, de bevolking is dan ook veel op straat en is dol op het maken van muziek en het hebben van seks, twee dingen die gratis zijn. Als je lekker in je lijf zit heb je een stuk gemakkelijker seks, dat is in de aflevering ook duidelijk te zien. De mannen zijn absoluut dol op de vrouwen met in uiteenlopende maten en uiterlijkheden. En vice versa, want ook vrouwen roepen mannen na en vragen ze uit. Er wordt heel makkelijk over seks gedaan, het is als eten en slapen voor de Cubanen. Maar dat heeft ook een andere kant, want monogamie bestaat nauwelijks onder de hete Cubaanse zon.

Mariele Castro, de dochter van Rául Castro, de president in Cuba, heeft er zelfs voor gezorgd dat homo seksualiteit en travestie steeds opener wordt en nog nauwelijks een probleem is. Wanneer Sunny op het strand mannen en vrouwen vraagt wat ze van homo’s vinden geven ze aan er geen moeite mee te hebben. Mariele Castro is hun voorbeeld, hun moeder. Dankzij haar wordt in het land zelfs sinds juni 2008 geslachtsverandering voor transgenders vergoed.

Ik woon niet in Cuba, ben er nog nooit geweest en heb er voor Sunny Side Of Sex ook nooit onderzoek naar gedaan. De aflevering heeft gewoon heel veel indruk op me gemaakt, en ik ben daarom ook heel benieuwd hoe jullie erover denken. Het lijkt me daarom wel tof als jij in Cuba woont, er vandaan komt, familie er hebt wonen, of er wel eens bent geweest je mening laat horen. Maar ook als je er nog nooit bent geweest hoor ik graag of jij denkt dat het klopt reclame ons zo erg beïnvloedt dat we niet zo openlijk praten en denken over seks, en vaak onzeker zijn over ons lichaam.


Reacties

Door Marieke op 29 november 2011 16:09

Ik heb ook een keer een aflevering gezien over een afrikaans land, ik weet even niet meer welke, bij levensbeschouwing. Best bijzonder hoe tevreden iedereen daar met zichzelf is. Misschien komt dit ook wel doordat er geen reclame is? Je blog is trouwens amazing ! ♥
x

[Beantwoorden]


Door Luana op 29 november 2011 16:12

Ik denk dat het inderdaad klopt dat reclame ervoor zorgt dat we een beeld van de perfecte vrouw in ons hoofd krijgen, en we gaan onszelf daarmee vergelijken. Vind ik ook totale onzin! Ik ben afgelopen zomer naar Brazilië geweest en daar is het bijna net zo als in Cuba. Ik voelde me daar heel vrij en vooral ook zelfverzekerd. Toen ik hier weer een tijdje was, voelde ik mijn zelfvertrouwen weer een beetje afnemen… (bijna) Iedereen vergelijkt zichzelf dus hier en wordt heel onzeker, dus durf je niet echt openlijk meer over je lichaam te praten, je schaamt je er een beetje voor.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 november 2011 om 18:22:

Ik wil ook heel graag een keer naar zo’n soort land, lijkt me super me even helemaal goed te voelen. Stom dat dat hier gewoon niet lukt.

[Beantwoorden]

Alice antwoordt op 30 november 2011 om 13:37:

Hmm… Ik kom zelf uit Brazilië en ik moet zeggen, zo simpel is het niet. Over Cuba kan ik niks zeggen, daar ben ik nooit geweest en zo’n totaal andere situatie, een leven zonder reclames, kan ik me nauwelijks voorstelen (ik heb de aflevering ook bekeken trouwens).

In Brazilië is reclame enorm aanwezig, veel meer dan hier zelfs. Ze kijken ook allemaal naar hetzelfde films en hetzelfde advertenties en voor mijn gevoel kijkt Brazilië veel meer op naar de VS dan bijvoorbeeld hier, en de VS is toch wel dé bron van westerse media tegenwoordig. In Brazilië heerst best een groot druk om mooi te zijn maar de invloed van media is misschien anders omdat de context anders is. Vrouwen daar zijn voor mijn gevoel zelfverzekerder en hebben meer acceptatie voor hun lichaam al voldoen ze niet aan het ‘ideaal’. Dat is cultureel, en heeft niet zo veel met de aanwezigheid van reclame te maken.

Ik heb ook het gevoel dat er in Nederland veel meer vergeleken wordt. Dat zelfwaardering wordt gecreëerd aan de hand van andere – wat andere hebben, hoe ze er uit zien. Een beetje zoals Maaike hier beneden schreef, dat we hier het niet zo leuk vinden wanneer iemand iets heeft wat wij niet hebben. Daar word je onzeker van. En ja, het ideale beeld wordt tegenwoordig gecreëerd door de media (en dus ook reclame) en zonder deze invloed zouden wij misschien toch niet constant ‘onvolmaakt’ voelen, net niet perfect genoeg. Maar het is wel moeilijk om totaal tevreden te zijn. Alsof dat ook weer niet mag…

En om een enorme comment nog langer maken: als je het nog niet hebt gedaan, moet je de andere docus van Sunny kijken, met name Beperkt Houdbaar vind je waarschijnlijk interessant, Vera.

[Beantwoorden]


Door Maria Antoinette op 29 november 2011 16:18

Ik ga deze aflevering nog even bekijken. Kan dat op dit moment niet. Maar ben er erg benieuwd naar :) Lijkt me een bijzonder programma. Heb er al veel over gehoord maar nog niet gezien.

Liefs,

Maria

[Beantwoorden]


Door Mirte op 29 november 2011 16:19

Hmmm… ik denk wel dat reclames invloed hebben over hoe wij over onszelf denken. Maar wat mij ook opvalt (heb ik zelf ook hoor) is dat je altijd wel iets aan te merken hebt op jezelf. Zoals de vrouwen over zichzelf zijn in Cuba lijkt me echt ideaal, iedereen is gewoon tevreden met zichzelf en daar kunnen wij hier echt nog een voorbeeld aan nemen :)

[Beantwoorden]


Door Nicky op 29 november 2011 16:32

Ongelofelijk! Dit wist ik niet. Het maakt voor mij weer maar eens duidelijk hoe immens de invloed van reclame op ons is. Fijn dat je hier een artikel aan besteed!

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 november 2011 om 18:22:

Ja, die invloed is echt ENORM. Veeeel groter dan ik had verwacht.

[Beantwoorden]


Door femketje op 29 november 2011 16:35

ik denk niet dat het alleen reclame is die ons beïnvloed maar meer onze cultuur. onze cultuur is gewoon erg veel veranderd als je kijkt naar wat vroeger en nu mooi gevonden werd. ik denk dat dat altijd wel zal veranderen, of het nu snel of langzaam gaat ^^

[Beantwoorden]


Door Mirjam op 29 november 2011 16:38

Ohh daar wil ik ook wonen!

[Beantwoorden]


Door Dieuwertje op 29 november 2011 16:39

Lijkt me een leuk land om te wonen, Cuba.
,,Nobody cares about your appearance.”

xx-Dieuwzz

[Beantwoorden]


Door Romana op 29 november 2011 16:40

Wauw, geweldig dat er nog landen bestaan waar iedereen zelfverzekerd is over hoe ze zijn en dat ze niet gepest worden om hun uiterlijk en lichaamsbouw. Ik zelf ben stevig en wordt hier al jarenlang mee gepest, mensen weten dat ik een trage stofwisseling heb, maar daar houden ze geen rekening mee: ik ben in hun ogen gewoon ‘dik’ en moet gepest worden. Gelukkig sta ik er zelf boven en ben ik dan ook ontzettend tevreden met mijn lichaam. Ik ben in ieder geval geen dunne plank en heb mooie rondingen.

Maar reclame heeft inderdaad een grote invloed op ons. Heel veel mensen geloven klakkeloos wat er wordt aangegeven in reclame’s en gaan de spullen ook gebruiken, zonder naar hun innerlijke ‘ik’ te luisteren. Ook worden er alleen maar super dunne modellen weergegeven in reclame’s; een grote reden waarom veel tienermeisjes willen afvallen en soms zelfs anorexia krijgen.

Kortom: ik vind het echt goed dat reclame verboden is Cuba. Mensen zijn daar echt en luisteren naar zichzelf. Je kunt daar lekker jezelf zijn, lijkt me heerlijk. Was Nederland maar zo…

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 november 2011 om 18:23:

Pfff… Pesten, dat zou echt verboden moeten worden. Super goed dat jij ondanks het gepest jezelf mooi blijft vinden! Don’t let them get you.

[Beantwoorden]


Door Fleur op 29 november 2011 16:42

Dat filmpje ga ik meteen delen op hyves & twitter. Toen ik het zag zat ik echt met mijn mond open.., haha! Was het in nederland maar zoals daar ;D

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 november 2011 om 18:24:

Tof!

[Beantwoorden]


Door emmaly op 29 november 2011 16:46

wat bijzonder dat ze 100% tevreden met zichzelf zijn!

[Beantwoorden]


Door Gabriëlla op 29 november 2011 16:48

Was dat hier ook maar zo. Zo zie je maar weer hoe reclame invloed op ons heeft en dat is wel jammer. :/

[Beantwoorden]


Door Maaike op 29 november 2011 16:55

Ik denk niet dat het alleen maar door reclame komt hoor. Zoals iemand anders al zei: het ligt ook aan cultuur. Ik ben vaak genoeg naar de VS geweest om te zeggen dat ik me daar ook zekerder voel dan hier en daar hebben ze juist MEER reclame. Waarom? Heel simpel: mensen zeggen het daar tegen je als iets leuks aan hebt of wanneer je haar er leuk uitziet. En dat gaat dwars door alle lage van de bevolking heen. Zo vond een zakenman in New York mijn All Star gympen helemaal geweldig (brings back memories), was een waiter in LA helemaal lyrisch over het feit dat ik goed Engels kan en heb ik in Chicago niks dan complimenten gehoord over mijn tas.

Het mooiste voorbeeld: ik stond op mijn 19de met korte fel rood/paarse lokken in de lift van hotel in New York. Stapt er een dame van in de 60 met bontjas/ bontmuts in de lift die mijn haar helemaal fantastisch vond. Wanneer hoor jij een bejaarde ook maar iets tegen een jongere zeggen in een openbare ruimte hier in Nederland? Never!

In Nederland zijn we star en stug en als iemand iets heeft wat wij niet hebben dan is die persoon ‘minder’ dan ons. Want tja waarom moeten ze daar zo mee rondlopen? En dat gaat ver. Heel ver. Zelfs tot op het punt hoe je leraar je toets nakijkt. In Nederland is het gebruikelijk om uit te gaan van: zoveel fouten is zoveel punten eraf. Met andere woorden: je wordt gestraft voor wat je fout doet. In Amerika krijg je punten voor wat je GOED doet. Beloning dus. En dat heeft een heel grote impact op iemands motivatie.

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar deze comment is nu al ellenlang dus ik laat het hier maar even bij.

[Beantwoorden]

Luana antwoordt op 29 november 2011 om 17:59:

I like your comment, ik ben het er helemaal mee eens :yes:

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 november 2011 om 18:25:

Goed om te horen, verhelderend ook. Zo had ik het nog helemaal niet bekeken.

[Beantwoorden]

Rebecca antwoordt op 29 november 2011 om 18:40:

Ik ben ook in amerika geweest en had preies hetzelfde in nederland zijn mensen zogenaamd zeker van hunzelf en is iedereen die iets leukers heeft dan hunzelf lager. dat denken ze alleen maar om hun zelf beter te voelen. In amerika is iedereen gelijk of je nou met uggs loopt of met slippers?

[Beantwoorden]

Maaike antwoordt op 29 november 2011 om 19:51:

Nou ja niet iedereen is daar gelijk hoor. Er wordt ook veel gedaan alsof, zeker als het over afkomst gaat en homo/ hetero, moslim/ christen. En het verschil tussen arm en rijk is er ook veel groter. Maar het mooie is dus dat daar niet neergekeken wordt op iemand die het goed voorelkaar heeft. Hier in Nederland doen we dat wel. Dat hele ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ denken wat in dit koude kikkerlandje heerst komt me af en toe dan ook echt de strot uit.

[Beantwoorden]

JOY antwoordt op 29 november 2011 om 21:33:

ik ben het hier echt helemaal mee eens.

[Beantwoorden]


Door Myrthe op 29 november 2011 16:59

Wat leuk om te lezen, dit wist ik namelijk helemaal niet! Lijkt me heerlijk dat er in Cuba geen reclame is, maar dat is ook wel heel erg anders zeg. Ik kan het me echt niet voorstellen, geen reclame…

[Beantwoorden]


Door Esther op 29 november 2011 17:06

Cuba is zwaar communistisch, je mag er nog geen scheet laten… misschien ‘goed’ dat er geen reclame is, maar je zou er nooit willen wonen, believe me.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 november 2011 om 18:26:

Ik zeg ook niet dat ik er niet zou willen wonen, ik weet dat het een communistisch land is.

[Beantwoorden]

Lydia antwoordt op 30 november 2011 om 17:16:

Dat is echt aperte onzin, ik ken (oer-Hollandsche) mensen die jarenlang met enorm veel plezier, geluk en vrijheid in Cuba hebben gewoond en gewerkt. Dat iets anders is dan het kapitalistische systeem dat we hier gewend zijn wil absoluut nog niet zeggen dat het verderfelijk is. Het is grotendeels Westerse propaganda dat het volk onderdrukt zou worden. So let’s keep an open mind, shall we?

[Beantwoorden]


Door Milou / Louna op 29 november 2011 17:07

mmm apart.. denk dat ze ergens wel een punt hebben hoor.. :)

[Beantwoorden]


Door Ariane op 29 november 2011 17:10

Hoezo we praten niet openlijk over seks? 50 jaar terug was seks een taboe, dat moeten we wel even goed bedenken. Het is nu alleen maar revolutionair dat we zo openlijk over seks praten. Het is misschien nog niet zo openlijk als van ons wordt verlangt (door wie?), maar het is beter dan seks als een taboe.
Natuurlijk worden we door reclame beïnvloedt, bewust en onbewust, dit kan niet anders.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 november 2011 om 18:26:

Tuurlijk, dat is ook zo, maar niet zo open als in Cuba. Hier heersen toch nog een boel taboes.

[Beantwoorden]


Door Brechtje op 29 november 2011 17:14

Wauw, dat dat zoveel invloed kan hebben! Geweldig om te zien hoeveel zelfvertrouwen die vrouwen hebben. En ik vind het sonde dat het beeld van veel westerse vrouwen zo word beïnvloed door reclame en dat mensen er onzeker van worden.

[Beantwoorden]


Door my life in beauty op 29 november 2011 17:14

dat zouden ze hier ook moeten doen! gewoon van onszelf houden en nergens voor schamen!

[Beantwoorden]


Door LottedeJ op 29 november 2011 17:23

Ik heb ook al een paar afleveringen van The Sunny Side Of Sex gezien, echt een boeiend en leuk programma! Heel gek dat in de meeste landen sex gewoon openlijk wordt besproken en inderdaad dat de vrouwen zich daar niet drukmaken om het hebben van size zero. Ik denk inderdaad dat de commercie wel degelijk invloed heeft op hoe wij over ons eigen lichaam denken. Slank met rondingen wordt gezien als een perfect lichaam, terwijl het in zulke landen als Cuba niet uitmaakt of je een maatje meer (of minder) hebt.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 november 2011 om 18:27:

Vind het ook heel mooi, vrouwelijke familieleden die ook voorlichting geven etc. Kan het me niet voorstellen.

[Beantwoorden]


Door Marijke op 29 november 2011 17:28

Tegenwoordig doet reclame niets meer voor mij, 80 % is photoshop en dan denk ik, doet zo iets dan echt iets met je best sneu!

Ik ben nog nooit in Cuba geweest, ik vlieg al een tijdje als Stewardess en kom niet verder dan Amerika, dus wie weet ooit?!

Maar ik ben het wel met de stelling eens dat ze zo iets in Nederland ook moesten doen, want juist als ik naar dit filmpje kijk denk ik ” wees dan maar eens blij met je eigen figuurtje” :)!

[Beantwoorden]


Door Ris op 29 november 2011 17:31

Whoah! Ik wist wel dat reclame invloed had op onze denkbeelden en idealen, maar zoveel..
Ik denk dat onzekerheid bij Nederlandse vrouwen toch ook wel aan onze nuchterheid ligt; De “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg” – attitude.
Jammer van Nederland vind ik, dat er nog steeds zo verschrikkelijk conservatief wordt gedacht, zeker in de gehuchten, over homo’s. Ondanks het homohuwelijk en de Gay Pride.
Supertof trouwens dat je hierover hebt geschreven, daar kunnen veel blogs nog een voorbeeld aannemen! :yes:

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 november 2011 om 18:28:

Ook in steden als Amsterdam is er helaas nog veel homohaat…

[Beantwoorden]


Door Eva op 29 november 2011 17:32

Ze zouden in Nederland eigenlijk ook een verbod op reclame moeten doen, ik denk dat dan iedereen veel gelukkiger met zichzelf zou zijn. Hoewel ik make-up reclames soms wel leuk vind.. xx

[Beantwoorden]


Door Melanie op 29 november 2011 17:33

Ik denk inderdaad dat het beeld wat wij hebben over de perfecte vrouw, perfecte man, perfect figuur echt van reclames e.d. Komt…

[Beantwoorden]


Door Lizzy op 29 november 2011 17:37

Interessant! Ik denk dat wij in de Westerse wereld ook zeker gelukkiger zouden zijn zonder reclame (of vooral de ideaalbeelden) maar het verandert voorlopig toch niet… frustrerend :P

[Beantwoorden]


Door babkeeeh op 29 november 2011 17:41

had ik ook gezien ja, echt wonderlijk. veel beter daar. het lijkt me heerlijk om over strat te lopen en je nergens voor hoeft te schamen. en zonder reclame, wie wil dat nou niet? :D

[Beantwoorden]


Door babkeeeh op 29 november 2011 17:41

beter doen wij geen vebod tegen reclame, want dan verdient vera geen geld :3

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 november 2011 om 19:01:

Haha inderdaad, daar had ik nog helemaal niet over nagedacht! ;-)

[Beantwoorden]


Door Jill op 29 november 2011 17:43

ooh wat mooi! Ik ben ook echt veel te onzeker,
mooi hoe die vrouwen zo zelfverzekerd zijn!
Leuk om te zien+leuk artikel!

[Beantwoorden]


Door Joyce op 29 november 2011 17:48

Het lijkt me geweldig als men hier wat meer zo zou denken, want er zijn zoveel mooie vrouwen en toch zoveel onzekerheid. Wat moet het fijn zijn om zonder enige vorm van twijfel elke vorm om je heen horen schreeuwen dat ze blij is met zichzelf, lekker in haar vel zit, zichzelf mooi vindt en haar man daar precies hetzelfde over denkt. Ik kan me geen beter zelfbeeld bedenken. Hier zijn het uitersten. Je hebt dames die barsten van het overdreven zelfvertrouwen en dat maar de hele wereld kenbaar moeten maken en muurbloempjes die al hun schoonheid verbergen achter de angst om deze te tonen. Gooi maar wat Cuba in onze samenleving, ik ben voor!

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 november 2011 om 18:55:

Dat je dat lekker kan roepen en dat ook niemand dan denkt of zegt: pffff, met die kuiten?

[Beantwoorden]


Door Gianna op 29 november 2011 17:50

In Cuba wil je echt niet wonen, geloof mij. Het is er zo communistisch als de pest: de een rijdt in een dikke Ferrari, de ander heeft niet eens een normaal huis. Als toerist kun je er je resortje niet uit.

Logisch dat al die mensen daar gelukkig zijn, ze weten niets van de buitenwereld. Het communisme heeft die mensen gemaakt tot wie ze zijn. Ze zijn compleet gehersenspoeld. Natuurlijk draagt de media daar aan bij. En als je geen baan hebt, is het logisch dat je veel buiten bent – en daar hangen seks en polygamie dan weer mee samen.

Een paar jaar geleden voelde ik me er al niet veilig en nu zou ik er helemaal niet meer rond willen lopen. Wij mochten toen al niet eens zonder onze gids rondlopen. Zoals ik al zei, je zou je luxe vandaag de dag – want wat zijn die mooi! – echt niet meer uit kunnen.

Het is fijn voor die vrouwen dat ze zich zo goed voelen, maar Cuba is geen leuk land en het communisme is niet meer van deze tijd! Daarnaast is Raúl Castro een vreselijke vent; net als zijn broer Fidel. Ik weet niet of je überhaupt weet wat zij het volk allemaal aan hebben gedaan? Dat is echt afgrijslijk. Dankzij hen is Cuba al veertig jaar een corrupte, communistische dictatuur.

[Beantwoorden]

Gianna antwoordt op 29 november 2011 om 17:53:

Luxe “resort” trouwens ;-)

Alle respect trouwens Vera, ik geloof zeker dat reclame ons onwijs beïnvloed! Maar ja, als Cuba geen dictatuur was geweest, hadden ze daar ook gewoon reclame gehad… Nu wordt alles gecensureerd en zijn bedrijven volgens mij niet eens privébezit.

[Beantwoorden]

Merel antwoordt op 29 november 2011 om 18:52:

Mee eens!

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 november 2011 om 18:57:

Hee Gianna, dat zeg ik ook niet, dat ik in Cuba zou willen wonen of dat Cuba een geweldig land is want ik weet dat dat niet zo is. Ik heb het nu alleen even over de vrouwen en hoe zij denken over hun lichaam en over seks, niet om de hele boel in het land erheen. Maar ik vind het wel super dat je je verhaal deelt :)

[Beantwoorden]

Mina antwoordt op 30 november 2011 om 09:44:

Zo blij om eindelijk een doordachte reactie te lezen. Normaal vind ik deze blog super om te lezen maar dit artiekel vind ik echt heel erg naief. Er vluchten zeker zoveel mensen van Cuba naar de VS omdat het leven in Cuba te goed voor ze is ofzo?
Ik weet nooit zo goed wat ik moet denken als mensen uit dit soort landen zeggen dat ze gelukkig zijn. Zijn ze dat echt? Of zeggen ze dat voor de tv omdat je negatief uitlaten over het land nog al zware gevolgen voor je kan hebben?

[Beantwoorden]

marlene antwoordt op 27 december 2012 om 19:47:

Ik vind dat je een hoop onzin verkondigd. Cuba is een van de veiligste landen ter wereld. Het feit dat je je resortje niet uit komt is te danken aan je zelf. Die gids is nergens voor nodig. Ja, voor zijn portemonnee is het prima maar het is NERGENS voor nodig.
Wij hebben diverse malen door het land gefietst en hebben nog nooit in een resortje geslapen (gelukkig) Overal bij de mensen thuis gegeten en geslapen. Je kan er midden in de nacht in je korte rok gaan staan liften. Volkomen veilig! Gebeurt nooit iets.
Zal met de hoge straffen te maken hebben.
Super land, tevreden maar veelal arme mensen en het is nog niet vergeven van die idioten die de hele dag met hun telefoontje bezig zijn, zolas hier. Heerlijk!!

[Beantwoorden]


Door sharon op 29 november 2011 18:02

Ik voel me vaak onzeker als ik een modereclame etc. Heb gezien her al die veel te dunne vrouwen

[Beantwoorden]


Door Laura op 29 november 2011 18:03

Erg interessant artikel. Vond het leuk om te zien hoe alle verschillende vrouwen in het filmpje zo zelfzeker waren, wou dat dat in onze westerse samenleving ook zo was…

[Beantwoorden]


Door Elodie op 29 november 2011 18:37

Ik vind het prachtig hoe die vrouwen van zichzelf houden. Tijdens mijn stage in Suriname heb ik dat ook gemerkt. Vrouwen zetten hun rondingen in de kijker en tonen maar al te graag hun lichaam. Ook daar zag je amper reclame in het straatbeeld. En ik ben er wel jaloers op. Ook al is het moeilijk om het toe te geven, reclame beïnvloedt ons meer dan we zouden willen. Tijd om die knop om te draaien:p Al is dat gemakkelijkere gezegd dan gedaan..

[Beantwoorden]


Door Renate op 29 november 2011 18:37

het lijkt me zo leuk om eens naar zo’n land te gaan ! En te kijken hoe het er aan toe gaat. En dat vrouwen gewoon heel openlijk zijn over hun lichaam in plaats van zo onzeker zoals wij.

[Beantwoorden]


Door Stephniie op 29 november 2011 18:51

Ik ben wel in Cuba geweest, en hoewel veel van de mensen er idd gelukkig zijn, is de staat van het land toch niet helemaal fantastisch… Alles wordt gecensureerd, je kan er op tv net Cuba 1 en 2 pakken bij wijze van spreken, en internet is al helemaal uit te boze. Ze proberen toeristen en lokalen zoveel mogelijk uiteen te houden, gewoon omdat ze niet willen dat de Cubanen ermee in contact komen en zouden zien hoe het er buiten de grenzen van hun land aan toe gaat. Winkels hebben ze er zo goed als niet, en voor eten werken ze nog steeds met bonnen. De ene week zijn er tomaten te verkrijgen met hopen, de andere week zal je nergens een tomaat kunnen vinden. Huizen krijgen ze toegewezen van de staat, maar het kan zijn dat je op welk moment ook zal moeten verhuizen met als gevolg dat de meeste in verval zijn geraakt, waarom ook van je zuur verdiende centjes in het opknappen van de woning stoppen, als je toch zomaar verplaatst wordt? Eigenlijk zonde van de woningen, in bv. Havana zie je dat de straten vroeger heel majestueus moeten geweest zijn, in de tijd van de kolonies, zulke mooie architectuur waar je nu alleen nog maar de aftakeling van ziet…

Dat van geen reclame is inderdaad wel waar en eigenlijk wel een hele verademing, al vraag ik me af hoe lang het nog gaat duren, nu Raul aan de macht is…

Het is wel een heel erg mooi land, zeker qua natuur en als je een keertje het gevoel wil krijgen terug in de tijd te gaan, is Cuba echt wel een aanrader :)

[Beantwoorden]

Stephniie antwoordt op 29 november 2011 om 18:52:

Maar dat de mensen zich over het algemeen zich wel goed in hun vel voelen, klopt wel :) Het zijn heel vriendelijke mensen, heel open. En da’s ook wel fijn :)

[Beantwoorden]


Door Megan op 29 november 2011 19:00

Ik woon in de Achterhoek en daar heb je ook al snel dat mensen het ‘raar’ vinden als je bijvoorbeeld iets anders draagt dan de rest, of als je een dag erg blij bent met je uiterlijk. Ik zou graag in een grotere stad gaan wonen waar het normaler is om jezelf te zijn, al ben ik 14 en kan dat dus niet zomaar haha.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 november 2011 om 21:53:

Hmm… lijkt me heel vervelend! Misschien als je ouder bent dat het je dan wat minder kan schelen, dat is bij mij wel het geval geweest :)

[Beantwoorden]

Kim antwoordt op 30 november 2011 om 09:47:

Grappig, want je hebt hier denk ik ook een punt… In een grote stad als bijvoorbeeld Amsterdam, wordt het sneller ‘geaccepteerd’ als je je anders kleed…jezelf bent dus. Misschien is het hele Cuba verhaal dus ook wel, in mindere mate, op Nederland van toepassing. Dat mensen in de grotere steden gelukkiger zijn met zichzelf dan in de kleine dorpen, omdat iedereen daar meer op je let…?

[Beantwoorden]


Door Ilonka op 29 november 2011 19:07

Ik weet wel zeker dat het door de reclames komt dat de vrouw hier veel meer onzekerder is. Iedere vrouw is tegenwoordig wel bezig met hoe zij er uit ziet en of zij niet moet afvallen omdat ze bang zijn dat een man hun niet meer aantrekkelijk vind.

Ik vind dat het zo moet zijn in Cuba en dat je trots bent op jezelf want als je al niet eens van je zelf kan houden dan kan een andere het ook niet!

[Beantwoorden]


Door marlous op 29 november 2011 19:09

Super artikel!

[Beantwoorden]


Door Michela op 29 november 2011 19:15

Oh wat geweldig zeg, dat zo iets nog bestaat kan ik mij eigenlijk amper voorstellen. Ik wist dit ook totaal niet, lijkt me ontzettend gaaf om is naar zo een land te gaan om een indruk te krijgen van hoe zoiets er nou aan toe gaat, volgens mij kijk je na een bezoek daar toch heel anders tegen je eigen lichaam en dat van anderen aan..

[Beantwoorden]


Door Naomy op 29 november 2011 19:24

ik denk dat iedereen wel (onbewust) word beinvloed door reclames enzo ookal weten we dat de meeste reclames ongelovelijk zijn gephotoshopt en vrijwel onrealistisch zijn -nepwimperslooklike door een mascara hell no?!-. goed filmpje maar ik kan t echt niet helpen dat ik t stemmetje wat steeds praat ongelovelijk suf haha xd

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 november 2011 om 21:54:

Haha ja, ik vind Sunny ook niet heeeel prettig praten :P

[Beantwoorden]


Door Mirte op 29 november 2011 20:29

Toch ook best wel confronterend….

[Beantwoorden]


Door Miranda op 29 november 2011 21:29

Ik wist dat niet eens!

[Beantwoorden]


Door Nini op 29 november 2011 21:53

Ik Ben zelf afgelopen zomer in Cuba geweest en je merkt wel dat ze tevreden zijn want ze lopen er wel lekker in laag uitgesneden hempjes (het is natuurlijk ook warm maar toch) je ziet er inderdaad nergens maar dan ook nergens reclame!
Goed artikel !!
Xxxxxx

[Beantwoorden]


Door Estrella op 29 november 2011 22:07

Goede blog! Toevallig heb ik het nog maar een paar dagen geleden met iemand over dit onderwerp gehad. Ik heb de uitzending zelf niet gezien, maar die persoon wel. Het is eigenlijk het ultieme voorbeeld wat reclame en in indirecte zin photoshop met mensen doet.

Vraag eens tien vrouwen uit de Westerse wereld of ze zichzelf mooi vinden en er zal waarschijnlijk geen enkele deze vraag volmondig met ja beantwoorden. Jammer is dat eigenlijk, dat ons gevoel over ons uiterlijk zó erg bepaald wordt door invloeden van buitenaf. Misschien dat we eens zouden moeten proberen ons allemaal een beetje te voelen als die Cubaanse dames!

[Beantwoorden]


Door Germa op 29 november 2011 22:39

Ik denk zeker dat de media en reclames een bepaalde ideaalbeeld creeren. Als je dan onzeker in je schoenen staat, trek je dat meer aan dan dat je zelfverzekerd bent. Ik heb het filmpje bekeken en ik vind het goed dat vrouwen blij zijn met hun lichaam. Ik ga de hele aflevering op een andere tijdstip helemaal bekijken, lijkt mij erg interessant toe.

[Beantwoorden]


Door Tanja op 29 november 2011 23:05

Dat de invloed van reclame groot was dat wist ik, maar zo groot? Nee, dat had ik nooit verwacht. Bedankt dat je me wijst op deze documentaire. Ik ga ‘m zeker kijken!

[Beantwoorden]


Door lindy op 30 november 2011 07:21

Lijkt me een interessante documentaire! Ik kan alleen zo verschrikkelijk slecht tegen die stem van Sunny… ik krijg er kriebels van ;)

[Beantwoorden]


Door Joan op 30 november 2011 08:19

Ik ben nu ook wel erg nieuwsgierig naar die aflevering! Ik weet wel zeker dat reclame ons leven beïnvloedt. Volgens mij is dat ook al meerdere keren bewezen. En ik weet ook wel zeker dat er zonder reclames veel meer mensen zich zekerder zouden voelen.

[Beantwoorden]


Door hermina op 30 november 2011 11:50

Ja dat reclame zoveel invloed heeft op mensen wist ik wel, maar hoe zij denken vind ik ook nie bepaald normaal ofzo hoor. Eten is echt niet hetzelfde als seks, of op wat voor ’n manier zij denken.

[Beantwoorden]


Door Jamilla op 30 november 2011 15:54

Ik vind het wel grappig dat veel meiden zeggen ‘oh wat gek dat iedereen daar tevereden is met zichzelf’ maar eigenlijk is het toch andersom? Wat gek dat wij dat niet zijn!

[Beantwoorden]


Door Iemand op 30 november 2011 16:34

Ja hoor en nu naar Cuba toe en je ervaart er hoe het er echt aan toe gaat….
Niet iedere vrouw word mooi gevonden veel wel maar als je gewoon geen mooie gezicht hebt of te dik bent wilt ook niemand je hebben

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 30 november 2011 om 17:47:

Heb je het filmpje wel gekeken? :)

[Beantwoorden]


Door Chantal op 30 november 2011 17:07

Ik ben van de zomer naar Cuba geweest.
Ik vind het een geweldig land, ik zou er zo kunnen wonen! Geen mening over je bent dik, je bent mager, je bent lelijk, je bent mooi, Alles en iedereen houd van elkaar!
Heerlijk land!

[Beantwoorden]

anna antwoordt op 27 december 2012 om 19:50:

Precies!!!

[Beantwoorden]


Door Lydia op 30 november 2011 17:18

Vera, ik vind het zo leuk dat je dit met ons gedeeld hebt! Echt mijn favoriete artikeltje tot nu toe op jouw blog (wat niet wil zeggen dat ik de rest niet interessant vind hoor!) :ja:

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 30 november 2011 om 17:47:

Dankjewel! ^^)

[Beantwoorden]


Door Princesje op 1 december 2011 09:21

Hallo,
Ik zou graag wat aan het grote verhaal willen toevoegen.
Voor mijn 16 jarige leeftijd ben ik redelijk vaak in Cuba geweest (1e keer 1 maand, tweede keer 3 weken, derde keer 1 maand)
Cubaanse jongens zijn de grootste charmeurs en daarom zit ik ook al 2,5 jaar vast aan hem :)
Gisteren belde ik hem op en vertelde me over het tv programma wat ik ook op tv heb gezien. Hij was het er totaal niet mee eens.
Veel cubanen werken en leren gewoon hard en denken helemaal niet zo veel aan sex.
Ik ben op verschillende Cubaanse feestjes geweest, seks komt dan voor op het strand, in de zee, op straat en in de bosjes. Gewoon overdag word er veel geflirt.
Maar er is wél een ideaal beeld van de Cubaanse vrouw.
Grote borsten, dikke kont dun buikje en daarbij moet ze ook een mooi gezichtje hebben.
Cubaanse vrouwen zitten onder het haar en de meeste hebben een snor. Ze vinden dit afgrijselijk lelijk maar de pruducten hebben ze niet om de haren weg te halen. een vrouw moet veel haar hebben boven op haar hoofd maar de rest moet het liefste kaal zijn (helemaal)
Mijn vriend krijgt ook vaak de opmerking waarom ga je met zo’n dikke buitenlander terwijl ik helemaal niet zo dik ben, Oké ik ben niet de dunste maar weeg gewoon onder de 70 kilo en zo.

Mijn vriend was het er helemaal niet mee eens dat een cubaan ook bijvriendinnetjes heeft. zoals in het filmpje een soort van word gezegd.
Als cubaan in een relatie kan je niet in je eentje naar een feest gaan. Dan word er van je gedacht dat je een vriend zoekt en dat is not done. Maar wat wel bijv. mag is met andere meiden dansen als je vriendin erbij is zodat zij alles kan zien. (tja ik kan nou niet zo goed dansen als een cubaanse)

Als je op youtube kijkt naar filmpjes van El chacal, El medicol, Kola Loka en Osmani Garcia (allemaal cubaanse artiesten) Dan zie je dat er nooit een lelijkere vrouw in de filmpjes voor komt.

Vrouwen die er verzorgd uit zien, die krijgen de aandacht, wel is het zo dat er met iedere vrouw geflirt word. Dit komt doordat er in cuba over het algemeen veel geflirt word. Op ieder potje past een dekseltje. in nederland is dat zo en in Cuba.

en soms kan je ze zelfs combineren ;)

[Beantwoorden]


Door Josephine op 2 december 2011 20:15

Door Tess(16) op 6 december 2011 19:20

heel eerlijk, ze hebben het over dat ze gewoon van zichzelf houden zoals ze zijn en zich niet schamen. en ik ben misschien een van de weinige van NL maar ik schaam me nergens voor en ben vooral blij met me zelf wat mensen ook zeggen en geef andere mensen ook vaak een complimentje en je ziet gelijk dat het helpt. je moet het jezelf gunnen en van jezelf houden en gun het dan een ander ook :) je ziet dat het helpt en ik ben hartstikke zeker over mezelf ook als ik er een dagje niet uit zie :P mensen noemen me kapsones en ik noem het zelfvertrouwen. meer is het niet denk ik.

x

[Beantwoorden]


Door jamie op 11 december 2011 18:02

een vriendin van mij komt uit Cuba :)

[Beantwoorden]


Door BABS op 24 oktober 2012 23:33

WIJ VROUWEN WORDEN IN HET WESTEN ONDERDRUKT DOOR reclame ,,het zijn vrouw haat campagnes !!!!jonge meisjes anorexia ,zelfmoord ,,,er schuilt heel veel miserie in de geesten van vrouwen ,,ook relaties gaan kapot ,,manlief kijkt ook naar reclame
(iets wat God tussen man en vrouw schiep ,,word nu gewoon op straat gegooid -wat is het resultaat ,vrouwen worden gezien als object
-wegwerp producten ,,dat ze in Cuba op sex toer gaan is ook niet goed te praten uiteraard ,,,
koppels gaan massaal uit mekaar de waarde en respect is verdwenen

heeft iemand al eens gehoord over sex in de illuminatie ????????

[Beantwoorden]