A Touch Of Fashion: Fashionlover gone guilty…

Eén keer in de twee weken neemt Suzanne mijn plek in voor haar mode column ‘A Touch Of Fashion’. Vandaag is het weer zo ver en kun je genieten van Suzanne’s schrijfkunsten en gevoel voor mode.

First of all: I’m back! En, voor degenen die het nog niet begrepen hadden, IK BEN GESLAAGD! Tegen alle verwachtingen, angsten en stress in, heb ik het uiteindelijk –met twee vijven, dat wel- gewoon gered. Omdat ik weet dat ik via dit ‘platform’ heel veel mensen bereik: nog maar een keer heel erg bedankt voor alle felicitaties en meelevende reacties van jullie allemaal! Écht, ze hebben enorm geholpen om de moed erin te houden.

Toen ik een paar maanden geleden deze column schreef, zei ik jullie dat ik een A Touch Of Fashion-pauze zou nemen van één of twee ‘keer’. Het spijt mij dat die pauze iets langer heeft geduurd. Vooral omdat ik en Vera (gelukkig!) steeds meer vragen kregen: ‘Komt Suzanne niet meer terug?’, ‘Waar blijft A Touch Of Fashion nou?’. Dames, het probleem lag voornamelijk in mijn karakter verscholen: als ik iets beloof, wil ik het ook doen. En laat ik jullie nou een spetterende fashion give-away (rember?) beloofd hebben! De winactie heeft een vertraging opgelopen waar de NS ‘U’ tegen zegt, vandaar dat ik besloten heb het schrijven gewoon weer op te pakken, maar niet zonder alsnog te beloven dat, op een dag, jíj, híer, kunt lezen dat ik mijn comeback wil vieren met een leuke traktatie!

Deze column heet echter niet voor niets fashionlover gone guilty… Ik heb namelijk iets op te biechten. Iets waar ik heel eerlijk en oprecht ook echt mee zit. Als fashionlover, nota bene fysiek (mentaal is een ander verhaal…) verblijvende in Arnhem, ben ik niet naar de Arnhemse Mode Biënnale 2011 geweest. Nog geen entree, nog niet de kleinste tentoonstelling, show, lezing, nog niet het gekste paar schoenen. He-le-maal niets heb ik gezien. En eigenlijk toch ook weer alles, want gelukkig heb ik een hoop ‘bloglega’s’ die wél het halve land afreisden voor dit evenement. Helaas, zoals sommigen van jullie misschien wel weten, gisteren was mijn allerlaatste kans, dus vandaag mag ik me echt en officieel schuldig voelen.

Uit ervaring weet ik dat er nog een hoop mensen zijn die geen idee hebben wat de Mode Biënnale precies inhoudt. Dit is hoe de organisatoren het zelf omschrijven:

“Arnhem Mode Biënnale eert haar muze door iedere twee jaar een wereldwijd uniek evenement te organiseren dat op inspirerende en informerende wijze de status quo van de internationale mode(-vormgeving) toont.”

In de praktijk betekent deze ‘mode-maand’ in dé modestad van Nederland tentoonstellingen, lezingen, modeshows, metamorfoses en andere fashionable kunstzinnigheid. En bij dat laatste woord wringt nou net de schoen…

Ik ben dan jong, toch geen tien jaar meer, en wil hier echt niet gaan verkondigen dat kunst nutteloos is en ik er niets van begrijp. Maar ik was eigenlijk juist heel erg blij dat ik het vak nét heb afgesloten. Laat ik maar heel eerlijk zijn: ik denk dat ik met mijn zeventien jaar, én karakter, met kunst gewoon nog niet goed uit de voeten kan. Als controlfreak met licht autistische trekjes moet alles voor mij concreet, helder en duidelijk zijn. En als iets dat niet is, is het natuurlijk kunst wel. Waarbij interpretatie ten slotte het keyword is. Vandaar dat ik, aan iedereen die het horen wil, regelmatig mondig verkondig dat ik meer van de commerciële kant van mode ben, en dat de kunstacademie daarom waarschijnlijk ook niets voor mij. Ik bedoel: ik heb in mijn hele leven nog geen schetsje van een jurkje gemaakt.

Maar goed, niet alleen kunst is niet zo concreet… de stichting Arnhem Mode Biënnale onderscheidt zich ook niet in een sublieme vorm van duidelijkheid. Hoewel ik toch echt inwoner van deze stad ben, lijkt de Mode Biënnale wel zo exclusief te willen blijven als de schoenen die ze laten zien, en wist ik halverwege de maand juni pas wáár in Arnhem het vooral allemaal was te doen. Dát het te doen was, stond overal. Maar ja, dát de Oscars zijn, weet ook iedereen. Om maar even een flauwe vergelijking te gebruiken.

Natuurlijk, in de Gelderlander staat het hele programma (niet dat ik ooit een krant in mijn handen heb, maar toch…), en Internet moet mij toch ook niet vreemd zijn: helemaal gelijk in. Bij deze neem ik dan ook alle schuld op mij, want als net geslaagde VWO-leerling, die druk bezig is haar toekomst verder uit te stippelen in dit vakgebied, is het alleen theoretisch denkbaar om zo’n evenement compleet aan je neus voorbij te laten gaan. Waarom dan toch?

Laat ik maar heel eerlijk zijn: de Mode Biënnale spreekt mij niet aan. Nogmaals, met extra nadruk, heb ik geen recht van spreken om enige kritiek op dit evenement te hebben. Dat zou tenslotte te hypocriet voor woorden zijn. Maar dat het me niet aanspreekt, dat is toch wel geoorloofd?

Om te beginnen word ik, als kleur liefhebber, niet bijster enthousiast van het strakke, zwart/witte logo. Al is dit, natuurlijk, maar een detail. Toch ben ik er voor om, als je Nederland wat meer op wilt voeden op modegebied, te beginnen bij de jeugd. Dus gooi een lekker kleurtje over ‘Amber’ en ga midden op ‘de Korenmarkt’ staan. Maar nee, de Biënnale was verspreid over heel Arnhem, en de hoofdtentoonstelling op het ‘Akzo terrein’ – wat mij persoonlijk meteen aan mannetjes met koffertjes deed denken.

En oké, mijn ontwijkgedrag voor de Biënnale komt stiekem ook nog ergens anders vandaan. Twee jaar geleden was ik namelijk wél van de partij en zelfs vrijwilligster voor het evenement. Nét aan het bloggen en nét aan het snuffelen aan het ‘echte’ mode-begrip, stond ik als 15-jarig meisje in de zinderende hitte bij één van de huisjes die deel uitmaakten van de hoofdtentoonstelling. Toen nog wel in het centrum.

Terwijl ik zaterdagochtend me nog de longen uit mijn lijf liep om de kleren weer enigszins op de hangers te hangen bij de C&A, ging ik na afloop –zonder lunch, rond 13:00- linea recta naar de markt om me in te zetten voor mijn grote passie totdat de zon weer onder ging. Als stank voor dank kreeg ik verwaande opmerkingen over dat mijn jurkje wel erg kort was (het was 35 graden maar à la, het zal wel…) en durfde ik die middag alleen nog maar met mijn achterkant tegen de muur te staan. Ik voelde me als jonkie een beetje weggekeken en niet serieus genomen, op een paar hele lieve mensen na natuurlijk.

Drie dagen later was mijn proefwerkweek begonnen, maar ook daar liet ik me niet door tegen houden: op een dinsdag middag met dezelfde hitte, plús noodweer – er was geen kip- stond ik weer voor mijn huisje, maar had ik ditmaal wel mijn leerboek meegenomen. Los van dat ik graag mijn jaar wilde halen, was dat ook het enige waar de tijd mee door te komen viel. Helaas viel dit niet in goede aarde en werd mijn toets maatschappijleer dan ook geen beister succes.

Toch had ik weer moeten gaan dit jaar, en vind ik het jammer dat ik niet geweest ben. Als ik goed wil worden in dit vakgebied moet ik weten wat er speelt, contacten leggen en ervaring opdoen. Ook als iets me wat minder aanspreekt. Pas daarna mag ik zeuren over de kleurtjes van het ‘Amber’ logo.


Reacties

Door Emma op 4 juli 2011 15:12

Leuk geschreven (:

[Beantwoorden]


Door Marlijn op 4 juli 2011 15:12

Gefeliciteerd, dat je geslaagd bent, en leuk dat Touch of Fashion terug is!!!

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 4 juli 2011 om 16:14:

dankjewel en vind ik ook leuk :D

[Beantwoorden]


Door Tessa op 4 juli 2011 15:12

Amber! Daar ben ik gister heen geweest, erg vond erg erg bijzonder en leuk. Apart, maar mooi gemaakt!

[Beantwoorden]


Door LottedeJ op 4 juli 2011 15:13

Leuk artikel! Mooi geschreven, je hebt echt talent!!

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 4 juli 2011 om 16:14:

dankjewel, leuk om te horen ;)

[Beantwoorden]


Door Milou op 4 juli 2011 15:22

Wat een super leuk stukje! En nog gefeliciteerd dat je geslaagd bent. :)

[Beantwoorden]


Door Marie op 4 juli 2011 15:26

Gefeliciteerd dat je geslaagd bent! En die foto’s zijn echt super leuk.
x

[Beantwoorden]


Door jasmien op 4 juli 2011 15:35

congrats!! ^^)

[Beantwoorden]


Door Natascha op 4 juli 2011 15:50

Weer super leuk geschreven!
Enne volgend jaar ga je gewoon! :ja:

[Beantwoorden]


Door Miranda op 4 juli 2011 16:03

Echt weer leuk geschreven, leuk dat je weer terug bent (:

[Beantwoorden]


Door Fleur op 4 juli 2011 16:19

Echt geweldig leuk geschreven, je hebt talent! :)
En fijn dat je weer terug bent :)

[Beantwoorden]


Door Silke op 4 juli 2011 16:40

Jeeeh!
Ik zat pas nog te bedenken dat ik dit zo miste. Leuk dat je weer terug bent (:

[Beantwoorden]


Door Anne op 4 juli 2011 16:45

Aiaia, ik ben een groot mode biënnale liefhebster ;) wat doe je me aan?! Oke; het is niet meer in het centrum; handig is anders. Maar je had het moeten zien! Fantastische ruimtes bij de Akzo. Trouwens; op elke poster/flyer staat dit keurig vermeld jonge dame! Plus ik vind het zwart/witte logo (dat overigens elke keer veranderd) uitblinken in eenvoud (op een goede manier). MAAR! Om het goed te maken daag ik je uit om naar ‘the mirror has two faces’ te gaan in het MMKA (in Arnhem, mocht het anders mis gaan haha) een tentoonstelling van spijkers & spijkers die semi-onderdeel was van de biënnale. En ach.. je hebt nog 2 jaar om je voor te bereiden op de volgende biënnale ;) misschien trekt het je dan wel! Oh en nog een vraag: wat ga je WEL studeren?

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 4 juli 2011 om 17:13:

haha… die vraag stelt iedereen me, en daar ga ik een keer ‘algemeen’ antwoord op geven, goed? :)

maar ja, ik zag vandaag akzo nobel eronder staan. maar goed, dat kan ook de sponsor zijn, duidelijk vind ik het nog niet. het is ook niet alléén daar, maar overal. ik had het liever allemaal wat centraler gezien, maar ik vind je idee een goedmaker en het lijkt me leuk om daar te gaan kijken… heb er al het één en ander goeds over gehoord en gelezen.

[Beantwoorden]

Anne antwoordt op 4 juli 2011 om 18:03:

Ja ik ben het met je eens dat het niet makkelijk is en zeker niets voor toeristen. Je moet Arnhem een beetje kennen wil je ALLES zien, wat op zich (ook financieel gezien) een gemiste kans is. Maar die tentoonstelling vond ik erg leuk! En ook wel ‘hapbaar’ haha. En volgens mij is MMKA ook niet zo duur.. (heb zelf een museumjaarkaart, heb dus geen idee).

[Beantwoorden]


Door Eljah op 4 juli 2011 16:57

Supergoed geschreven! Ik ben superblij dat je weer terugbent! En GEFELICITEERD hè!
Liefs, xxx (love)

[Beantwoorden]


Door Josephine op 4 juli 2011 17:01

Wooohooow, she’s back! Echt heel leuk geschreven en dit keer ook lekker lang, leuk :D

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 4 juli 2011 om 17:13:

hihi, ben blij dat je het leuk vindt ;). ik kreeg al strafpunten van vera dat ie zo lang was, maar ik wist niet zo goed weer in te korten *-)

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 4 juli 2011 om 17:45:

*geeft stokslagen* (A)

[Beantwoorden]


Door Esmay op 4 juli 2011 17:03

Echt, dit heb je zo leuk geschreven :D
Ben blij dat je weer terugbent, en gefeliciteerd met je examen – geslaagdheid haha :D

[Beantwoorden]


Door justine op 4 juli 2011 17:06

Gefeliciteerd! Leuk dat je terug bent!

[Beantwoorden]


Door bobie op 4 juli 2011 17:09

Hmm ik vind het jammer dat je nu zo’n negatief beladen stuk schrijft. Ik begrijp dat het volkomen je eigen mening is, maar misschien kon je het iets minder..
Ik zal je namelijk zeggen, ik ben van nature niet perse een kunst liefhebber en schaar mij ook onder de groep van de commerciele mode. Toch heeft de mode biënnale alles om mij te interesseren.
Wat ik stiekem dus denk is dat je van je zelf baalt dat je niet gegaan bent (wat ik trouwens heel goed kan begrijpen door de examenstress) en daarom in je hoofd de mode biennale een negatieve connotatie geeft.
hahaha voor de rest gefeliciteerd hoor!!

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 4 juli 2011 om 17:15:

nou wil ik de bal niet teruggooien, maar als je het stuk goed leest dan staat daar ook (op het einde nog) dat ik vind dat ik inderdaad had moeten gaan en dat ik inhoudelijk niets op de biënnale aan te merken heb – wat natuurlijk niet eens kan.

halverwege benadruk ik nog maar eens dat iets je niet zo kan aanspreken… dat wil helemaal niet zeggen dat als ik was gegaan dat ik het dan niet leuk had gevonden. hoop dat je dat uit het stuk kunt halen, volgens mij is het duidelijk.

op het einde deel ik puur mijn ervaringen van twee jaar terug, en als vrijwilliger waren die niet leuk – ik kan er niets anders van maken.

[Beantwoorden]


Door Leah op 4 juli 2011 17:12

Altijd leuk om te lezen en lekker lang het artikel :D

[Beantwoorden]


Door Alissa op 4 juli 2011 17:17

Leuk geschreven ;D

[Beantwoorden]


Door Paola op 4 juli 2011 17:39

Leuk geschreven!

[Beantwoorden]


Door Jasmijn op 4 juli 2011 17:51

gefeliciteerd! (love)

[Beantwoorden]


Door Joyce op 4 juli 2011 19:10

You’re back Suus! Volgend jaar beter! :yes:

[Beantwoorden]


Door lena op 4 juli 2011 19:37

17 jaaar pas ;o ik dacht echt dat je veel ouder was. je oog volwassen meisie, en dat is een compliment!

[Beantwoorden]


Door Claudia op 4 juli 2011 19:38

Gefeliciteerd! Geweldig geschreven ook en man ik heb ook niks met de MB, komt waarschijnlijk omdat ik in Klarendal woon en daar de mode zo’n beetje in je strot wordt geduwd met ’t mode kwartier wat echt voor geen meter loopt maar waar dan niet over gepraat wordt en eigenlijk alleen maar lovend over wordt gedaan :S jammer, had leuk kunnen zijn maar gewoon echt niet hier :-/

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 4 juli 2011 om 21:01:

oh, ik vind het modekwartier wel leuk! en ik snap wel dat je denkt: waarom hier? dat heb ik zelf ook wel een beetje. maar klarendal was natuurlijk geen geweldige wijk voorheen, en ik denk wel dat het ertoe heeft bijgedragen dat het meer ‘in balans’ (klinkt wel heel zen dit, haha…). no offence overigens!

[Beantwoorden]


Door Aileen op 4 juli 2011 20:01

Yaay! You’re back! Gelukkig, ik dacht al dat je er misschien voorgoed mee was gestopt :(.
Van harte gefeliciteerd!! Super leuk trouwens, dat het wat langer is dan gewoonlijk, jouw schrijfstijl leest heel lekker ;) (Die van Vera ook!!)
Leuk stukje!,
X

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 4 juli 2011 om 21:01:

dat is goed om te horen! vond ook dat ik wel eens een uitschieter mocht hebben, vooral omdat het even geleden was ;). maar de volgende zal ik in een iets toegankelijkere lengte schrijven ;)

[Beantwoorden]


Door charile op 4 juli 2011 20:08

Leuk geschreven!
x

[Beantwoorden]


Door Tamarah op 4 juli 2011 20:19

Hartstikke leuk geschreven Suzanne! Ik vind dat je stukjes steeds beter worden! Jammer om te lezen dat je toen als enthousiastie vrijwilligster van zo’n event zo bent afgeknapt. Dat is gewoon jammer. Leuke foto trouwens met de taart! :D

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 4 juli 2011 om 21:02:

dankjewel! ja, vind ik zelf eigenlijk ook jammer. maar wie weet was ik gewoon te jong of was het gewoon te heet en moet ik het over twee jaar nog eens proberen :)!

[Beantwoorden]


Door xMarteee op 4 juli 2011 20:31

Leuk stukje, en proficiat met je slagen! :yay:
En ik vind je haarkleur echt geweldig! (love)

[Beantwoorden]


Door Lisa op 4 juli 2011 20:47

Gefeliciteerd dat je geslaagd bent! :D

[Beantwoorden]


Door MyStylehistory op 4 juli 2011 21:35

leuk geschreven meid!
(kwam hier via je eigen blog ^^) )

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 4 juli 2011 om 21:57:

haha, dat mag ook wel eens;) thanks!

[Beantwoorden]


Door Nikki op 4 juli 2011 22:37

Allereerst: Gefeliciteerd! ^^)
ben blij dat je het gehaald hebt, het is niet niks de kunst academie.
3 jaar terug zat ik ernaast! ik heb mbo mode gedaan, helaas niks voor mij. Hbo mode gaan we over een jaar proberen.
In dat jaar heb ik regelmatig geholpen bij de arnhemse mode bienale en heeft onze klas zelfs de jurkjes gemaakt die de vrijwilligers aanhadden tijdens de mode bienale.
Je kunt je wel voorstellen hoeveel dat er zijn, z’n 200 waren het er.
Ik was zo blij toen ze klaar waren! maar het was een hele leuke ervaring.

Al met al, leuk geschreven en ik ben blij dat je terug bent! :)

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 5 juli 2011 om 22:11:

oh, maar even voor de duidelijkheid: ik heb de kunstacademie niet gehaald hoor… ik ben net geslaagd voor mijn vwo-examen nog. toe aan de kunstacademie ben ik nog lang niet!

[Beantwoorden]


Door Asmae op 4 juli 2011 22:47

Gefeliciteerd Suzanne! En leuk artikel, lekker lang! Fijn. Wat ga je studeren? Mode?

[Beantwoorden]


Door Jennifer op 4 juli 2011 23:33

Leuk dat je weer terug bent! :wave: En gefeliciteerd met je diploma!

[Beantwoorden]


Door Esmée op 4 juli 2011 23:37

haha ben ik nou de enige die over de giveaway heenleest?
ik heb ook veel met mode, maar de biennale interesseert me ook niets

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 5 juli 2011 om 22:10:

eeuhm.. ik weet niet precies wat je bedoelt, maar de winactie ziet niet in deze column. er staat dat ie er nog aan komt binnenkort!

[Beantwoorden]


Door Samira op 5 juli 2011 13:05

Love your colomns!!!

[Beantwoorden]


Door kirsten op 5 juli 2011 14:44

Gefelici en leuk artikel (love) ^^)

[Beantwoorden]


Door Nicky op 7 juli 2011 09:59

Leuk dat je terug bent :D

[Beantwoorden]


Door jamilla op 7 juli 2011 12:55

yeeeey !!! ze is terug:) gelukkig
ik dacht echt iedere keer waar blijft ze nou dit maakt veracamilla.nl echt af met 1 keer in de 2 weken een A touch of fashion:):)
super leuk geschreven ook leuk dat je het verleden even in gaat!

[Beantwoorden]

jamilla antwoordt op 7 juli 2011 om 12:57:

trouwens gefeliciteerd:) nog met je diploma op zak:)

[Beantwoorden]


Door Iris op 7 juli 2011 13:28

Leuk geschreven!

[Beantwoorden]


Door Iris op 7 juli 2011 18:49

Nog van harte gefeliciteerd met je diploma ;).

[Beantwoorden]


Door chocolafolie op 7 juli 2011 23:32

Hey, gefeliciteerd met je 1 jaar voor je website. Je hebt echt een leuke blog!

Ik heb ook een beautyblog:

http://www.outfit-of-the-day.be

[Beantwoorden]


[…] Waarom ik dat graag wil heb ik in de intro al door middel van twee redenen omschreven. Nadat de Mode Biënnale twee jaar geleden nogal flopte heb ik er geen goede associaties meer bij. Ook het vrijwilliger zijn, tijdens de Mode […]