A Touch Of Fashion: The 42 days challenge part 3

1 keer in de twee weken neemt Suzanne mijn plek in voor haar fashion column: A Touch Of Fashion. Vandaag is het weer zo ver en kun je genieten van Suzanne’s schrijfkunsten én gevoel voor mode.

Om precies te zijn zes weken geleden begon ik aan 42 dagen zonder nieuwe make-up en kleding. Voor een lover toch niet bepaald een makkelijke klus. Ik riep de 42 days challenge in het leven om een aantal redenen en met een aantal doelen. Nu mijn shopverbod weer is opgeheven, blik ik even terug. De tussenstand had een vrij zielige ondertoon, maar hoe moeilijk was het nou eigenlijk écht?

Om je de waarheid te vertellen: véél makkelijker dan ik verwacht had! Na een week merkte ik al dat het heel erg wende. Mijn kijk was niet meer als ‘is het iets voor mij om te kopen?’, maar ‘vind ik dit leuk?’. Hier werd ik zoveel meer relaxter van: geen financiële afwegingen meer, maar gewoon lekker kijken, erover bloggen en mijn mening vellen, zonder dat daar een schuldgevoel bij gepaard ging! Bovendien: als het níet kopen wende, dan moest het wél kopen ook een gewenning zijn, toch? En ja, ik denk dat dat het voor een stuk is.

Die gewenning gaat gepaard met een bepaalde impulsiviteit die ik mezelf heb toegestaan. Als ik zo nu en dan nog eens op de ‘H&M shop online’ kwam, dan dacht ik meteen: dit is nieuw, dit is in de aanbieding, dit is wat ik zoek en ik wilde het allemaal hebben. Als het dan vervolgens niet mocht, vond ik het even jammer, maar deze teleurstelling was altijd van zó’n korte duur. Blijkbaar kan ik echt het onderscheid wel maken tussen wat ik nou écht helemaal geweldig leuk vind en wat ik ‘gewoon’ leuk vind: ik gun het mezelf alleen niet om daarover na te denken! En ook al vond ik het helemaal geweldig: een kledingstuk is niet ineens drie keer mooier wanneer het in je kledingkast hangt, en ik kon er nu dus vrijblijvender van genieten.

Een andere eyeopener was dat ik blijkbaar jaar in, jaar uit als een domme koe achter grote marketingtrucs aangehobbeld ben! Neem nou de Drie Dwaze Dagen. Zonder deze challenge had ik daar waarschijnlijk flink ingeslagen, maar ik ben eigenlijk zo blij dat ik dat nu niet heb gedaan. Want wilde ik het al heel lang, heel graag hebben? Nee. Is het aantrekkelijk omdat het goedkoop is en ben ik gevoelig voor het ‘gele’ saamhorigheidsgevoel? Ja! Ik wil namelijk helemaal niet meer inslaan, maar af en toe iets kopen wat ik echt een toevoeging vind. De Kruidvat en Etos folders hebben me heel hard in zitten palmen, en het is maar goed dat ik me daar nu in ieder geval bewust van ben.

Door deze challenge ging ik veel meer van een afstand naar mezelf en mijn shop gedrag kijken. Liep ik eerder de H&M meerdere malen per week binnen, er zal nu per keer een paar weken tussen hebben gezeten. En weet je wat me dan opviel: dat ik niets gemist had! Ik dacht zoals mijn vader altijd over GTST denkt: je kunt er prima een paar weken tussenuit, want wanneer je er weer invalt, pik je zó op waar het over gaat. Ketens komen helemaal niet zo vaak met iets dat vernieuwend is, en in plaats daarvan zag ik kleding die ik al drie keer eerder had gezien, maar dan in íets andere uitvoering.

Ook merkte ik dat winkelen echt als een soort therapie voor me werkt. Wanneer ik me lekker voel ben ik veel meer tevreden met wat ik heb, maar als ik niet lekker in mijn vel zit dan wil ik zoeken naar iets wat me mezelf beter laat voelen, en soms is dat kleding. In de voorlaatste week had ik dan ook bijna toegegeven en vond ik dat ik het met een ruime maand al heel goed gedaan had. Gelukkig was mijn vriendje bij me en zei hij: niet doen, je krijgt er spijt van. Toen durfde ik niet meer, bang mezelf teleur te stellen. En ja; later was ik echt wel blij!

Nog meer doelen waren mijn kleding en kast beter benutten. Ook dat is helemaal geslaagd! Shoprondjes op het internet werden zoveel korter –om al dat moois te zien was toch alleen maar killing. Achteraf vond ik al die tijd die ik daar eerder wel in stak nu maar verloren. Ook bleek dat ik op de meeste kleding die ik heb helemaal nog niet uitgekeken ben, en deze dus nog veel vaker ‘gerecycled’ kan worden. Zo kwam ik er ook achter wat ik nou écht miste en graag draag, waardoor ik begonnen ben aan een wishlist die als leidraad kan dienen tijdens het shoppen.

Kortom: er waren soms wat baalmomentjes, maar deze waren van zo’n korte duur dat ik ze eigenlijk niet mee vind tellen. Deze challenge heeft voor mij 100% positief uitgepakt en, ook al zal het in de toekomst waarschijnlijk minder nodig zijn, ik ga dit zeker nog eens doen! Nou ben ik natuurlijk nieuwsgierig naar jullie ervaringen. Hebben jullie ook zoveel over jezelf geleerd of hebben jullie een heel ander verhaal? Let me know! Enneuh, als je in de toekomt –net als ik- weer eens een zwak momentje hebt, zorg dan dat je de Fashion Rules for Shopaholics bij je hebt. Na al dat verstandigst denk je wél twee keer na ;).

Twitter Facebook
Categorie: A Touch Of Fashion | 25 oktober 2010 | 27 reacties

Reacties

Door Kimberlyx op 25 oktober 2010 14:20

Haha, geweldig geschreven! En helemaal waar.

[Beantwoorden]


Door seri op 25 oktober 2010 14:28

echt heel leuk geschreven :)
xx mij

[Beantwoorden]


Door Hinke op 25 oktober 2010 14:29

Leuk geschreven!
Xx

P.S:
Yeh! ben de 3de!

[Beantwoorden]


Door A op 25 oktober 2010 14:31

Ik zie allemaal leuke dingen altijd in de winkels staan, vooral nagelakjes en zo, ik wil ze dan wel graag hebben, maar ik gebruik ze dan toch maar een paar keer en dan is dat ‘nieuwe, leuke’ er weer vanaf. Ik koop niet superveel, maar ik heb wel een aantal ‘miskopen’ in de kast staan.

[Beantwoorden]


Door Sylvia op 25 oktober 2010 15:13

Haha, ik heb mezelf voorgenomen om heel oktober & november (till my birthday) geen make-up te kopen. Maar ik vind het nog steeds geweldig om even de kruidvat/etos/da binnen te gaan en even te kijken wat ze nieuw hebben of bijgevuld ofzo.

[Beantwoorden]


Door katrien op 25 oktober 2010 15:32

ik maak veel vaak een wishlist al dan niet op papier wanneer ik ga shoppen. en dat koop ik dan, meer niet. tenzij ik echt iets héél leuks zie ;)

[Beantwoorden]


Door Allungaa op 25 oktober 2010 15:33

Heel mooi geschreven ! Inspirerend!

[Beantwoorden]


Door Jessica op 25 oktober 2010 16:07

Wat interessant om te lezen en heel herkenbaar! Ik hoop heel impulsief en heel vaak beland het ongedragen/ongebruikt in de kast. Ben nu wel erg benieuwd naar je wishlist!

[Beantwoorden]


Door Sharon op 25 oktober 2010 16:16

Leuk geschreven en ik vind het echt knap van je! Zelf heb ik wel eens een no-buy gehouden, maar bij nieuwe LE’s en acties was dat echt wel moeilijk (dan maak je soms uitzonderingen, hihi). Maar over het algemeen ben ik best goed met m’n geld, ik koop haast nooit dingen impulsief en vraag me altijd goed af of ik het wel ga aandoen of of ik het wel nodig heb :)

[Beantwoorden]


Door Denise (Just Pink) op 25 oktober 2010 17:50

Leuk stukje, echt super gedaan! Ik wil het binnen kort ook echt een x gaan doen!

[Beantwoorden]


Door Eline op 25 oktober 2010 19:00

Heel leuk geschreven!

[Beantwoorden]


Door vlaatje op 25 oktober 2010 19:10

Suuuper leuk stuk! Goed geschreven hoor. Zou het zelf ook wel willen doen, maar weetje, het valt best mee hoeveel ik heb. Oké ik heb van alle beauty producten wel meerdere (zoals een aantal mascara’s, meerdere oogpotloden…) maar niet like, tientallen? maaarjaaa ook ik heb wel voornemens qua; minder internetten en makeup bezig zijn, meer schoolwerk doen. Dus dit stimuleert mij wel! =D
hartstikke goed gedaaan ;)

[Beantwoorden]


Door Germa op 25 oktober 2010 19:22

Wat super leuk om te lezen. Ik wist hiervoor niets van je challange af, omdat ik deze site nog maar net ontdekt heb. Maar super leuk om te lezen en ik realiseer mij dat ik ook te vaak in marketingsverhaaltjes tuin. Leuk geschreven meid!

[Beantwoorden]


Door Josephine op 25 oktober 2010 20:36

Het heeft je dus goed gedaan :)

[Beantwoorden]


Door Amal op 26 oktober 2010 09:21

Wat ben ik blij met jouw stuk en de reacties. Ik heb het gevoel dat ik niet alleen ben. Ik heb altijd zwaar impulsief dingen gekocht. En merk tegenwoordig dat het uit de hand loopt. Ik heb echt een gat in mijn hand.
Sinds het lezen van jouw challenge, ben ook kritischer aan het kijken naar mijn koopgedrag. Ik heb mezelf ook echt doelen opgesteld van hoeveel uit te geven etc.
Het gaat nu zoveel beter. Ik vraag bij elke aankoop me af of het echt nodig is. En leg regelmatig dingen terug. Maar ik voel me net een junk als ik zeg, het leek soms wel afkicken. Makkelijk was het niet. Vooral H&M, mijn grote zwakte, heb ik er gemist.
Maar door mezelf op shop momenten te trakteren, eindig ik toch gelukkiger.Ik kan dan met een wishlist idd naar de winkel en goed en gelukkig slagen. Daarnaast hoeft mijn portemonnee er niet onder te leiden.
En goed punt over de drogisterijen. Ik weet dat die 3 dwaze dagen een grote marketingstruc is en dat heeft me eigenlijk nooit geboeid. Maar drogisterijen kunnen er ook wat van. Die hebben elke week wel een actie die je aanspreekt. Echt onwijs lastig om daar weg van te blijven.

[Beantwoorden]


Door Esmay op 26 oktober 2010 10:26

Leuk geschreven :D!
Ik ben nu bezig met een no-buy, maarja donderdag ga ik winkelen en dan mág ik wel wat van mezelf kopen haha :P!
Al is het wel moeilijk voor me :P!

[Beantwoorden]


Door Desiree op 26 oktober 2010 11:56

Knap dat je het vol gehouden hebt. Ik zou eigenlijk ook eens een no buy moeten houden, moeilijk!

[Beantwoorden]


Door Feli op 26 oktober 2010 12:12

Het heeft voor mij ook goed gewerkt! Ben nu bezig 1 maand niets proberen te kopen (op uitzondering van sample sales na =P =P en misschien een paar items)

In iedergeval 1 maand geen make-up kopen, verbazingwekkend hoeveel ik eigenlijk al had, nadat je een beetje experimenteert ontwikkel je nieuwe ooglooks met dingen die je al had. Safe money tip, zo kwam ik erachter dat ik nog een heel leuk Blond palletje had met glittertjes bruine mooie kleur wat geweldig staat bij blauwe ogen.

[Beantwoorden]


Door chocoholic op 26 oktober 2010 12:36

Dit artikel had ik net nodig!! Supergoed van je!

[Beantwoorden]


Door Suzanne op 26 oktober 2010 13:58

ben blij jullie gemotiveerd te hebben ;)! you go girls

[Beantwoorden]


Door barbara op 26 oktober 2010 15:01

ik zag jou net in arnhem op het station:D:D
wat had je een superleuke jas aan!!:D:D
enneh je huid is in het echt supermooi hoor!! niet meer zeuren erover!!
je was zo druk met je telefoon daarom had ik maar niks gezegt haha

[Beantwoorden]


Door Suzanne op 26 oktober 2010 18:52

@ barbara; Vera neem ik aan ;)?

[Beantwoorden]


Door Anne op 26 oktober 2010 21:17

leuk geschreven!
en super goed gedaan! <33

xxxxx

[Beantwoorden]


Door bar op 26 oktober 2010 22:04

@suus
vera ja hahah :)

[Beantwoorden]


Door bar op 26 oktober 2010 22:04

@suus
vera ja hahah :)

[Beantwoorden]


Door Renske op 27 oktober 2010 18:51

Heel leuk geschreven en ik ben het compleet met je eens. Ik weet nog dat een vriendin een keer enorm verbaasd was dat ik de nieuwe dingen van de H&M nog niet gezien had:P Moet je nagaan hoe binnen handbereik alles maar is en hoe verleidelijk.
Net als jij heb ik trouwens ook een soort challenge gehad (per ongeluk dan): heb afgelopen maand mijn salaris niet goed uitbetaald gekregen en dat laat je wel elk dubbeltje twee keer omdraaien. Aan het begin van de maand dacht ik: hoe ga ik het in vredesnaam redden met dit kleine bedrag? En nu denk ik: ik krijg bijna weer loon en ik heb eigenlijk bijna niets uitgegeven. Het ging zo gemakkelijk. Zolang je jezelf maar niet in die verleiding brengt…

[Beantwoorden]


Door Resy op 27 oktober 2010 19:49

Goed en leuk geschreven!
Vind het nog steeds knap dat je het hebt gedaan! Nu in de winter kan ik het niet, zeker omdat in december kerst en mijn verjaardag is waardoor ik toch extra leuke en speciale kleren wil. Maar ik ben van plan het volgend jaar gelijk in januari te doen.

[Beantwoorden]