Mijn opleiding

Al een paar keer is het me gevraagd, wat voor opleiding doe jij nou eigenlijk? Op mijn oude blog heb ik er wel eens, niet te uitgebreid, over geschreven. Maar omdat het toch wel een vrij ‘bijzondere’ maar ook vooral leuke, en creatieve opleiding is, zal ik jullie vandaag vertellen wat voor opleiding ik doe. Ook zal ik vertellen wat het inhoudt, en wat ik over een half jaar ( nadat ik geslaagd ben) wil gaan doen!

Ik doe de MBO opleiding Desktop Publishing (afgekort is dat DTP ). Desktop Publishing is ongeveer het zelfde als Grafische Vormgeving, alleen zijn wij op deze opleiding ook/meer bezig met het ‘druk-proces’ (posters printen, uitsnijden etcetera)

DTP is een hele creatieve opleiding, waar je eigenlijk de hele dag achter de computer zit. Als DPT-er ontwerp je o.a nieuwsbrieven, flyers en posters. Je krijgt bijvoorbeeld de opdracht een poster voor een Dance feest in Arnhem te maken. Je krijgt informatie over het feest, beeldmateriaal (foto’s, logo’s, etc.) en maakt een poster waarvan jij denkt dat deze aansluit op de doelgroep. Je moet er voor zorgen dat alle foto’s scherp zijn, de tekst goed leesbaar, maar natuurlijk ook dat de poster er aantrekkelijk uitziet voor de doelgroep. Eerst schets je een aantal posters, en de beste schets werk je uit. Als je poster klaar is print je deze, en snij je deze eventueel uit/bij.

Dit is maar een klein voorbeeld. Natuurlijk krijg je veel meer van dit soort opdrachten, en moet je ook logo’s, of zelfs hele huisstijlen maken voor een bedrijf (logo, visitekaartje, briefpapier, envelop…).

Dit is mijn laatste jaar van de opleiding, en hierna wil ik de MBO opleiding Multimedia gaan doen. Deze opleiding wilde ik oorspronkelijk al doen, maar toentertijd was er de regel dat je eerst DTP moest doen, voordat je Multimedia vormgeving kon gaan doen. Vandaar dat de DTP opleiding maar 3 jaar ( 2 jaar als je in het versnelde traject zit, zoals ik ) duurt, net zoals de Multimedia Vormgeving ( die je ook versneld kan doen ). Zo ben je uiterlijk 6 jaar bezig met je MBO opleiding, en kan je daarna naar het HBO.

DTP is toch erg op papier gericht, als dtp-er maak je vaak nieuwsbrieven en flyers voor minder flitsende dingen, zoals een hockeyclub of een bloedbank (om maar even wat te noemen). Dit is gewoon niet mijn ding, ik zie het niet zitten om later 5 dagen per week van 9 tot 5 hockeyblaadjes in elkaar te zetten.

Ik ben meer geïnteresseerd in het video en internet deel. Video’s bewerken, zelf filmen, en internetsites opzetten. Momenteel krijgen we een beetje les in HTML en ik merk dat ik dit erg interessant vind en er graag verder mee wil. Daarom dus de opleiding Multimedia vormgever, die ik volgend jaar wil gaan doen. Op deze opleiding leer je dit soort dingen allemaal.

Dit was in het kort mijn opleiding! Hopelijk vonden jullie het leuk om te lezen. Natuurlijk houdt mijn opleiding nog veel meer in, maar daar wil ik niet te veel op ingaan, anders wordt het zo’n saai verhaal. Maar als je meer informatie wilt, omdat je eraan denkt zo’n opleiding te gaan doen, mail me dan gerust of laat een reactie achter bij de comments.

En oja, het is natuurlijk wel lachen dat ik zo’n opleiding doe, maar we weten allemaal dat ik over een paar jaar toch mijn eigen grote lifestyle-mode-beauty-personal website heb, waarmee ik miljóenen verdien. Maar ja, je moet toch wat in de tussentijd doen! (;


Reacties

Door Patricia op 4 december 2009 15:29

Leuk om te lezen wat voor opleiding je doet. Die Multimedia opleiding klinkt echt heel erg leuk =)
XX,, Patricia

[Beantwoorden]


Door Jessica op 4 december 2009 15:48

Het is niet zo dat Grafisch Vormgevers niet weten wat een drukproces en schoonsnijden in houdt hoor :O Ik heb zelfs 2 jaar druktechnieken gehad. Het verschil (zoals ik dat geleerd heb) is dat vormgevers in de praktijk echt vormgeven, en dat DPT-ers de vormgeving perfectioneren zodat alles echt 10 mm boven en 10 mm aan de zijkant staat bijv. ;)

Je hebt wel een beetje hetzelfde als ik. Ik heb eerst 3 jaar GV gedaan en nu doe ik Communication and Multimedia Design ;) Grappig zeg.

[Beantwoorden]


Door Laura op 4 december 2009 16:00

Hahaa, die laatste alinea! You go girl!

[Beantwoorden]


Door Josephine op 4 december 2009 16:16

Jaaa leuk! Ik wil de opleiding Vormgeving gaan doen en dat is erg uitgebreid, maar ik zie nog! Ik wil in ieder geval wel die kant op!

[Beantwoorden]


Door Sharon op 4 december 2009 16:19

Thanks dat je dit artikel hebt gemaakt! Ik ben er zeker in geïntereseerd. Vooral flyers/posters ontwerpen en website’s maken lijkt me heel leuk. Als je nog nuttige info hebt mag je het me sturen ;)
Liefs!

[Beantwoorden]


Door Regina op 4 december 2009 17:39

iets in die richting lijkt me ook leuk. zoals die reactie Communication and Multimedia Design lijkt me een leuke opleiding, maarja heb nog 3 jaar ofzo de tijd ;D

[Beantwoorden]


Door Beitjuh op 4 december 2009 17:46

menneke is TDIP-er :) erg leuk idd, en daarnaast tekenaar met eigen bedrijf :)

[Beantwoorden]


Door Suzanne op 4 december 2009 17:48

ja, maar dat zit aan het einde van de dag niet echt meer perfect, en meestal heb ik geen zin om bij te werken enzo :P. bovendien is foto’s maken in de winter echt een ramp! ik haat het.

ja, janken deed iedereen sowieso al, dus jou zal het waarschijnlijk wel extra raken dan. maar het kan ook opluchten :) ik zou gewoon gaan.

[Beantwoorden]


Door Suzanne op 4 december 2009 18:16

sowieso :D!

het klinkt wel leuk, maar ook wel eenzijdig, wat je toen ook al zei. denk dat het wel echt gaat vervelen, maar als je ermee verder kunt, prima toch?

[Beantwoorden]


Door Trista op 4 december 2009 18:42

Goh, wat leuk zeg dat je dit doet =D! Ik wil zelf graag grafisch ontwerper worden =D! Ik zit nu in 5havo, maar straks wil in naar het HBO op de kunstacedemie =)!

[Beantwoorden]


Door charlotte op 4 december 2009 20:12

ooh wat leuk ik zit ook in arnhem op school en op rijn ijssel alleen dan op de appeldoornseweg.
Creatief bezig zijn lijkt me wle leuk alleen de hele dag achter een computer pfff.
Ik doe de opleiding gastvrouw in de horeca.

[Beantwoorden]


Door Elsemieke op 5 december 2009 10:03

Leuk geschreven! Ik zag op tegen de lap tekst, maar je schrijft het zo dat je door blijft lezen, leuk gedaan, vooral de laatste zin ;)

[Beantwoorden]


Door Maris op 5 december 2009 19:45

Dat van dat Grafische Vormgever hetzelfde ongeveer doet als een DTP’er klopt niet helemaal. Ik doe dezelfde opleiding, Allround DTP, en ik heb in een les te horen gekregen dat een DTP’er geen Vormgever is per definitie. Verder is het inderdaad een zeer creatieve opleiding. Ik heb al vier periodes lang HTML-les gehad en ik ben hier ook zeer geïnteresseerd in. Ik wil hierna Communicatie en MultiMedia Design doen, of alleen MultiMedia Vormgeven zoals jij al zei. Op zich lijkt het mij ook erg gaaf om nog verder te stromen tot een professionele DTP’er.

Maar dan vraag ik me toch echter af… op welke school zit jij dan? Ik ken namelijk alleen het Grafisch Lyceum Utrecht, Grafisch Lyceum Rotterdam en Media College (voorheen Grafisch Lyceum Amsterdam) die deze opleiding bieden…

xoxo

[Beantwoorden]


Door nathalie op 6 december 2009 13:15

Hé, wat leuk! Lijkt me erg interessant! Ik begrijp alleen helemaal niet goed hoe het in nl in elkaar zit. MBO, HBO? In totaal 6 jaar terwijl je verkort traject doet? Wow! Jullie moeten wel heel lang studeren.

[Beantwoorden]


Door Lizzy op 6 december 2009 17:55

Interessant :)

[Beantwoorden]


Door Ingelise op 7 december 2009 01:31

Klinkt leuk! Klinkt ook wel als iets voor jou. Ga je hierna nog HBO doen, of lekker aan het werk? En als je kunt rondkomen van internet, laat me weten hoe je het gedaan hebt. Ik wil dat ook, maar het gaat nogal lastig. :’)

[Beantwoorden]


Door Anouk op 10 december 2009 21:51

Hahaha typische Vera opmerking die laaste alinea ;)

En wil je hierna nog HBO doen? Aangezien je er wel over begint, of vind je het na die 2e opleiding genoeg?

[Beantwoorden]


Door VeraCamilla.nl op 16 juli 2010 13:01

[…] opgehaald – hier zijn helaas geen foto’s van, we waren de camera vergeten – Mijn opleiding heeft 2 jaar geduurd en aankomend jaar begin ik aan de opleiding die ik in eerste instantie wilde […]


Door MartJuH op 15 augustus 2010 16:07

Heey,
Ik zou later ook zoiets willen doen, site layout maken ofzoo.
dat lijkt mij echt leuk…

maar moet je dan ook echt die eerste opleiding doen?? (ik kan totaal niet tekenen ofzoo, en zo heel creatief ben ik ook niet)

XX MartJuH

[Beantwoorden]


Door VeraCamilla.nl op 8 september 2010 13:01

[…] ruim een halfjaar vertelde ik jullie over de opleiding die ik toentertijd deed. Inmiddels heb ik mijn DTP diploma behaald en heb ik de eerste schooldag van mijn nieuwe […]


Door Love op 18 april 2011 21:35

Success means having the courage, the dedication, plus the will to be the individual you believe you were supposed to become

[Beantwoorden]


Door Tamara Schrijft! * op 29 april 2011 23:27

Leuk, doe ik ook.
En natuurlijk ben ik van de fotografie. (:

Ieder geval creativiteit kwijt kunnen. :D

[Beantwoorden]