Samenwonen en een eigen bedrijf hebben

rabobank_samenwonen2_01
Twee weken geleden vertelde ik dat Jeffrey en ik nadenken over samenwonen. Nog niet voor nu, maar voor over een paar jaar. We zijn al voorzichtig aan het sparen en struinen samen voor de lol het internet af, op zoek naar mooie woningen. Voorpret is misschien nog wel leuker dan het echte werk.

Er komt namelijk best veel kijken bij samenwonen, zeker als je een huis wilt gaan kopen én een eigen bedrijf hebt. Dat is niet zonder risico. Zowel Jeffrey als ik hebben een eigen bedrijf. Ik heb mijn blog, hij is schilder en heeft een winkel. Daardoor moet je goed voorbereid zijn, een buffer hebben en de bewust zijn van de risico’s.

Deze blogpost is gesponsord.

Zowel mijn inkomen als dat van Jeffrey is variabel. Zo verdien ik in de zomer een stuk minder, maar hij juist meer. Terwijl hij in de winter minder werk en dus minder inkomsten heeft. Daarom moeten we goede afspraken maken, zodat we ieder evenveel inleggen. Het is belangrijk dat we de kosten eerlijk verdelen, zodat daar geen ruzies over kunnen ontstaan. Ik denk dat we daarom ook een gezamenlijke rekening zullen openen, waarop we iedere maand een bedrag storten en waarmee we bijvoorbeeld de boodschappen en de huur, maar ook de vakanties betalen.

Rabobank heeft een aantal handige tools. In & Uit is mijn favoriet, waarmee je je eigen uitgavenpatroon kunt vergelijken met die van anderen. Wat is een ‘normaal’ bedrag om te spenderen aan bijvoorbeeld eten en drinken, vrije tijd en vakanties? Daarmee wordt in de tool ook rekening gehouden met wat je verdient. Ik vind het fijn wat richtlijnen te hebben, dat maakt het overzichtelijker.

Het is voorlopig nog niet zo ver, ik ben veel te blij met mijn woning hier en vind het wel prima om nog te huren. Toch is het goed om me alvast te oriënteren en ook nu ik officieel nog alleen woon, mijn uitgaven in de gaten te houden.

Meer weten over het thema samenwonen? Lees hier meer leuke artikelen!

Twitter Facebook
Categorie: Sponsored | 24 november 2014 | 27 reacties

Reacties

Door Dinieke op 24 november 2014 10:52

Wat leuk dat jullie misschien gaan samenwonen!

[Beantwoorden]


Door beautifulday4makeup op 24 november 2014 11:00

Goed dat jullie er goed over nadenken!

[Beantwoorden]


Door Denise op 24 november 2014 11:27

Ik ga je een geheim vertellen, …… je hoeft niet meteen samen te kopen je kan ook huren!!! Mijn vriend en ik huren een prachtig appartement, wat niet zo duur is, wat ons des te gelukkiger maakt omdat we nu geld hebben voor dingen die we echt willen zoals reisjes of uit eten gaan.

xxx

[Beantwoorden]

Stefniej antwoordt op 25 november 2014 om 19:06:

Soms is huren duurder als kopen ;) ik woon sinds 2011 samen met mijn vriend in een huurhuis en wij zijn meer kwijt aan huur dan dat we kwijt zouden zijn aan koop huis. helaas kunnen we alleen momenteel geen hypotheek rond krijgen om te kopen

[Beantwoorden]

Astrid antwoordt op 26 november 2014 om 18:11:

Het ligt er denk ik heel erg aan waar je gaat huren. In een grote stad ben je er inderdaad behoorlijk veel geld kwijt aan een klein huurhuis en is kopen inderdaad een stuk voordeliger, huur je een (geen nieuwbouw) huis in een stad die wat minder groot is (maar bijvoorbeeld nog niet eens zover weg van de grote steden), is het vaak al een stuk goedkoper. :) Ook verschilt het wat je zelf het fijnste vind natuurlijk, als je huurt via de woningcorporatie dan wordt het onderhoud meestal zonder extra kosten door de gemeente gedaan, wanneer je koopt ben je daar meestal zelf verantwoordelijk voor. Het heeft beide z’n voor en nadelen. ^^)

[Beantwoorden]

Annemarie antwoordt op 26 november 2014 om 21:07:

Je moet natuurlijk wel in aanmerking komen om te kopen, je kan niet zomaar besluiten dat je een huis wilt kopen. Voor mij is een huis kopen nog zo ver weg (terwijl ik op een leeftijd ben dat veel van mijn vrienden een huis kopen) dat ik me afvraag of ik ooit een huis kopen zal. Doe mij voorlopig nog maar huur, zit je ook aan een stuk minder vast.

Mijn vriend en ik hebben ook beide een eigen bedrijf en werken veel vanuit ons (huur) appartement. Prima te doen. Geniet ervan als het zover is :)

Lisanneleeft antwoordt op 28 november 2014 om 11:31:

Ik woon in een kleine stad, hier is kopen alsnog veeeeel goedkoper. Niet alleen als je kijkt naar wat je maandelijkse lasten zijn, maar ook als je kijkt wat je er aan het eind van de rit aan over houdt. Bij een hypotheek ben je langzaam je huis aan het aflossen (+rente betalen natuurlijk), bij huren houd je er zelf niets aan over! Zelfde wanneer je bijvoorbeeld iets aan je huis wilt opknappen….

Ik snap in elk geval heel goed dat je liever wil kopen dan huren. Maar het is wel een grote stap natuurlijk :) je moet er wel heel zeker van zijn, snap dat je dat niet zomaar even doet!


Door Lifesabout op 24 november 2014 11:54

Geniet van de voorpret Vera! En het komt altijd allemaal goed ;)

[Beantwoorden]


Door Bianca op 24 november 2014 12:03

Wat leuk dat jullie nadenken over samenwonen! Het voordeel is dat je al op jezelf woont; je hebt beter zicht op wat je kunt verwachten in vergelijking met iemand die nu nog thuis woont.
Ik hoop dat jullie een leuk huisje zullen vinden! ;d xo

[Beantwoorden]


Door Kiss & Make-up op 24 november 2014 13:31

Las er net al over op Livelifegorgeous, klinkt wel interessant.

[Beantwoorden]


Door Angelique op 24 november 2014 14:39

Goede tips maar ik moet er niet aan denken om samen met mijn partner een rekening te hebben, ja klinkt stom maar ik merk met mijn ex al hoe lastig je van sommige dingen af komt en als je een gezamelijke rekening hebt geeft dit weer extra gezeur als het uit gaat. Het zijn dingen waar ik van geleerd heb en geen zin om weer allemaal gezeur rondom dit soort dingen

[Beantwoorden]

Stefniej antwoordt op 25 november 2014 om 19:07:

Same here, ook ik wil geen gezamelijke rekening. Hier is het zo afgesproken dat vriendlief de huur betaalt en ik de overige vaste lasten als water gas licht upc dat soort dingen. boodschappen doen we samen

[Beantwoorden]


Door Priscilla op 24 november 2014 14:49

Dat ‘In & Uit’ klinkt interessant. Is dit iets wat je alleen via de website kan doen of geeft de applicatie ook toegang tot deze tool?

Erg leuk dat jullie in de toekomst willen gaan samenwonen! X

[Beantwoorden]


Door Eilish (artisticstateofmind) op 24 november 2014 15:20

Die tool klinkt interessant!

[Beantwoorden]


Door Rianne op 24 november 2014 15:25

Wat fijn dat Jeffrey ook een eigen bedrijf heeft, lijkt me niet altijd makkelijk met dit soort geldzaken, maar je begrijpt elkaar wel beter denk ik :)

[Beantwoorden]


Door Floortje op 24 november 2014 15:38

Mijn vriend en ik wonen nu een ruim jaar samen.
Ook hij heeft een eigen bedrijf, ik ben gewoon in loondienst.
Ik ben bij hem gaan wonen in zijn koophuis, super leuk! Maar nu wij iets groter willen gaan wonen en meer in het Centrum van Amsterdam, moeten wij ook veel vast gaan leggen. Trouwen op huwelijkse voorwaarden is daar de uitkomst voor, maar ik ga niet zomaar overstag, ik wacht rustig op de dag dat hij op zijn knieen gaat! ☺️ Tot die tijd betaal ik een deel van de vaste lasten op onze gezamelijke rekening, hiervan gaan wij op vakantie en doen we leuke dingen (en de boodschappen

[Beantwoorden]


Door Margot op 24 november 2014 15:52

Een gezamenlijke rekening is inderdaad heel handig!

[Beantwoorden]


Door Nienke op 24 november 2014 16:15

Dingen waarover je zeker moet nadenken! Ik ga binnenkort zelf samenwonen en we zullen een gezamenlijke rekening openen voor vaste kosten en boodschappen. Toch is het ook belangrijk nog steeds ‘eigen’ geld te hebben waar je lekker je zin mee kan doen :)

[Beantwoorden]


Door lucindainwonderland op 24 november 2014 18:27

Lijkt mij best pittig om die afspraken te maken als je beiden een variabel inkomen hebt. Dat is ook een hele grote reden waarom ik, zoals ik het nu zie, nooit fulltime zal willen bloggen. Ondanks dat ik het super tof vind zou ik die stress en onzekerheid nooit van mijn leven aankunnen, tenminste zou sta ik er nu tegenover. xxx Lucinda

[Beantwoorden]


Door marieke op 24 november 2014 19:23

Zou heel leuk zijn als jullie uiteindelijk gaan samen wonen :) leuk dat jeffrey schilder is! Heel anders dan jouw werk maar misschien daarom des te leuker! :)

[Beantwoorden]


Door Karlijn op 24 november 2014 22:46

Hi lieve Vera, je zou ook eerst kunnen gaan samenwonen in jouw appartement in Amsterdam? Of klink ik nu te erg als je moeder? Goed bedoeld hoor :$

[Beantwoorden]


Door DiaryOfAMua op 24 november 2014 23:30

Wat leuk dat jullie erover nadenken!

Xo

Diary Of A Mua

[Beantwoorden]


Door Inge op 24 november 2014 23:36

Goede afspraken maken is absoluut nodig!!

Zo hebben mijn man en ik destijds een gezamenlijke rekening geopend en storten we elk in verhouding tot onze wedde een gelijk deel erop voor de vaste kosten van de lening, verzekeringen, boodschappen, kosten ivm de kindjes, gezamenlijke uitjes, …
Want ook al zijn wij beiden dan als werknemer ingeschreven, toch scheelt onze wedde ook al eens van maand tot maand: omwille van de afrekening van de maaltijdcheques, of omwille van een ontvangen bonus, of omwille van een weddeverhoging, of omwille van de eindejaarspremie, …

Om het met een voorbeeld uit te leggen: als ik deze maand 100 € zou verdienen en mijn man 150 €, en onze vaste kosten zouden 160 € zijn. Dan verdienen we samen 250 €, trekken we de 160 € ervanaf en houden we samen 902 € over. Wat dus inhoudt dat we elk 45 € kunnen sparen om het gelijk te houden en dus aangeeft dat ik 55 € moet inbrengen en mijn man 105 €. En op een andere maand kan het dan evengoed zijn dat ik dan weer meer moet inbrengen dan mijn man.

Greetz, Inge.

[Beantwoorden]


Door Nicole op 25 november 2014 12:41

Wat interessant om te lezen. Wat leuk dat Jeffrey schilder is, ik vond ‘m al zo een artistiek type (op een goede manier hoor).

[Beantwoorden]


Door Miss Sentinelli op 25 november 2014 12:47

Echt super leuk dat jullie misschien gaan samenwonen :). En handige tool van Rabobank :).

[Beantwoorden]


Door Els op 25 november 2014 17:09

Mijn vriend en ik gaan binnenkort samenwonen. Heb er super veel zin in!

[Beantwoorden]


Door Mirte op 25 november 2014 18:17

goed om dit toch te weten en dat je afspraken maakt is idd ook heel belangrijk! Leuk dat julie misschien gaan samen wonen.

[Beantwoorden]