Werken bij McDonald’s (5 dingen die je nog niet wist)

werken_bij_mc_donalds01

McDonald’s is misschien niet de eerste plek waar je naar binnen gaat als je op zoek bent naar een baantje. Toch kan het een hele leuke en leerzame werkplek zijn. Soumia zit in Havo 5 en werkt bij McDonald’s om zo haar rijlessen te kunnen betalen. Hieronder vertelt ze wat ze er heeft geleerd.

Advertorial.

1. Gestructureerd werken

Bij McDonald’s is het erg belangrijk dat je veilig, snel en hygiënisch werkt. Dat lukt alleen als je heel gestructureerd te werk gaat. Nu mijn examenperiode eraan komt, merk ik dat ik het leren ook veel gestructureerder aanpak. En daardoor met minder zenuwen het examenlokaal inloop.

2. Omgaan met stress

In het restaurant kan het er soms vrij hectisch aan toe gaan. Tijdens lunchtijd sowieso, maar helemaal tijdens bijzondere dagen zoals Koninginnedag. Dan staan de gasten tot op de stoep. In het begin werd ik daar wel zenuwachtig van, maar doordat je merkt dat je als team elke situatie de baas kan ga je steeds beter met stressvolle situaties om.

3. Teamwork

Iedereen van de Crew heeft weliswaar zijn eigen taak, maar je staat er hier nooit alleen voor. Met z’n allen gaan we voor ‘good food fast’ en als iemand in de knel komt, springt er altijd wel een collega bij om te helpen. Er werken hier veelal jonge mensen, dus er ontstaat al snel een hechte groep. We gaan ook regelmatig met een groepje de stad in.

4. Omgaan met diverse mensen

Elke gast in het restaurant is weer anders. Er komt hier vaak een vader met zijn dochtertje, die altijd speciaal bij mij komt bestellen en weer zwaait als ze naar huis gaat. Maar ook op minder leuke momenten moet je vriendelijk blijven. Als iemand kwaad naar de counter komt omdat zijn Happy Meal duurder is geworden door de keuze voor een Milk Shake, moet je dat netjes kunnen uitleggen.

5. Geld verdienen

Klasgenoten denken vaak dat je bij McDonald’s weinig verdient. Dat is niet zo. Sterker nog; overal waar ik hiervoor heb gewerkt, verdiende ik minder dan bij McDonald’s. En in mei krijgen we ook nog vakantiegeld. Dat komt mooi uit, want ik wil de dag na mijn examens een paar dagen gaan shoppen in Londen.

Bron foto: weheartit.com

Twitter Facebook
Categorie: Sponsored | 7 februari 2014 | 69 reacties

Reacties

Door lobke op 7 februari 2014 17:25

eerste whoooo

[Beantwoorden]


Door Britt op 7 februari 2014 17:28

Best interessant om te weten!

[Beantwoorden]


Door Anouk op 7 februari 2014 17:33

Best interessant dit, alleen vind ik niet dat de McDonald’s een restaurant is…

[Beantwoorden]

Sara antwoordt op 7 februari 2014 om 18:52:

haha ik ben het helemaal met je eens!

[Beantwoorden]

Deborah antwoordt op 8 februari 2014 om 09:05:

Ja inderdaad! En om nou op een beautyblog een advertorial te plaatsen over de McDonald’s…… Best vreemd

[Beantwoorden]

Marleen antwoordt op 8 februari 2014 om 09:38:

Agreed.

4444axelle antwoordt op 8 februari 2014 om 13:11:

nee ik vind juist leuk om een keer te lezen een keer afwisseling en geef toe als het je niethad geboeid dan had je ook niet op meer lezen geklilkt dan moet je ook niet zo’n stomme ccommentaar plaatsen ik vind het zeer leuk :-) :-)

Josie antwoordt op 9 februari 2014 om 15:03:

restaurant:
Een plaats waar je voor betaling kan eten.

hihi..

[Beantwoorden]

Elise antwoordt op 13 februari 2014 om 21:29:

Ja maar in een restaurant verwacht je ook gezelligheid en service. Wat bij de mc Donalds(en ik heb er meerdere bezocht en overal hetzelfde) komt dat nog wel eens te kort!

En zeg nou zelf, als jou liefje zegt ” Schat, zullen we vanavond eens lekker uit eten in een restaurant?” En hij neemt je vervolgens mee naar de Mc Donalds, dan had je dat ook niet verwacht toch?

[Beantwoorden]


Door Kirsty op 7 februari 2014 17:34

Interessant om te lezen! Het is dat ik het werken met frituur niet zo schoon vind, maar anders was ik nu misschien wel gaan kijken of ze hier bij de Mac nog plek hebben voor iemand die een bijbaantje zoekt :) Dat harde en gestructureerde werken vind ik wel erg leuk!

[Beantwoorden]


Door Esmée op 7 februari 2014 17:44

Waarom heb ik precies dezelfde tekst van de week op Girlscene gelezen?

[Beantwoorden]

Esmée antwoordt op 7 februari 2014 om 17:46:

niet raar bedoeld hoor btw! vraag het me gewoon af :)

[Beantwoorden]

Kirsten antwoordt op 7 februari 2014 om 17:48:

Omdat dit een advertentie is. Girlscene en Vera krijgen betaald op dit op hun site te posten.

[Beantwoorden]

Michelle antwoordt op 7 februari 2014 om 18:08:

Niet om lullig te doen, maar dan mag het wel even op spelling gecheckt worden. Vertelt ze is namelijk met een t en niet met een d..

[Beantwoorden]

Marloes antwoordt op 9 februari 2014 om 17:54:

Vertellen in de tegenwoordige tijd is wel degelijk met een t ;). Eerst even nadenken voordat je iemand verbetert. En ja, dat is ook met een t.

Michelle antwoordt op 9 februari 2014 om 17:56:

Als je goed leest wat ik zeg, Marloes, zie je dat ik inderdaad zeg dat vertelt met een t is. Dus denk zelf eerst even na voordat je wat zegt.
En het is in de tekst nu aangepast, nu staat het er goed.

yvonne antwoordt op 11 februari 2014 om 21:01:

lekker dom van je marloes

Galina antwoordt op 13 februari 2014 om 16:18:

Gaan jullie nou echt discussiëren over hoe iets gespeld is?-___- Besteed je tijd nuttig


Door Amy Camilla op 7 februari 2014 17:45

Ik ken ook een paar mensen die wij de mcdonalds werken. Die zeggen wel dat n
Je niet zoveel verdient. Het ligt er ook heel erg aan hoeveel je ergens anders verdiende of het veel of weinig is. Maar het is niet veel meer dan het minimul als het al meer is. Is het daarna ook zo ie zo niet verplicht om vakantie geld te kringen? Ik heb ik teminste altijd en overal gehad.

Ik hoor trouwens wel dat het heel leuk is om bij de mcdonalds te werken.

Wel leuk dat je zulke advertorials doet handig voor mensen die werk zoeken.

[Beantwoorden]


Door Reini op 7 februari 2014 17:59

Ik werk ook bij de mac in het outlet Roermond :wave:

[Beantwoorden]


Door Lucinda op 7 februari 2014 18:02

Voor een bijbaantje is het zeker geen verkeerde plek lijkt mij. xxx Lucinda

[Beantwoorden]


Door Deborah op 7 februari 2014 18:10

Ik weet niet, maar ik heb er eens gesolliciteerd en ben toen door de filiaalleidster uitgescholden. Alleen omdat ik na een week gebeld werd om voor het eerst te komen werken (ik was al aangenomen) en pas na drie weken gebeld werd, waarna ik zei dat ik dit raar vond! Voor mij nooit meer, werk ik liever als vrijwilliger bij een poppodium waar ik naar concerten mag! :)

[Beantwoorden]


Door Lauren op 7 februari 2014 18:15

Werken bij Mac donalds …….
Ik zou aanraden het niet te doen!

En ik dacht dat ik een BEAUTYblog bezocht ^^

[Beantwoorden]

Deborah antwoordt op 8 februari 2014 om 09:08:

Ja, inderdaad! Het is een beetje vreemd… Ook verwacht ik eerlijke meningen en geen meningen die zijn gemaakt voor advertorials… Die op 15 verschillende sites PRECIES HETZELFDE komen te staan… Dit is wel een beetje makkelijk geld verdienen Vera…

[Beantwoorden]

Claire antwoordt op 11 februari 2014 om 22:36:

Vera verplicht je totaal niet om dit artikel te lezen dus wanneer het je niet interesseert gewoon verder scrollen. Zo simpel kan het zijn…. (A)

[Beantwoorden]


Door Anouk op 7 februari 2014 18:19

Grappig artikel! Mijn vriend heeft ook een tijdje bij mc donalds gewerkt en hij was niet altijd even positief over de plek waar hij werkte maar het is wel een zeer goede werkgever!

[Beantwoorden]


Door Lisa op 7 februari 2014 18:54

Haha ik heb zelf ook een tijd bij de McD gewerkt (bij een van de grootste, drukste wegrestaurants haha). Zulk ‘gestressd’ werk is het écht niet. Oke soms zijn mensen geïrriteerd omdat je te sloom bent (of een ander ;) maar echt stress kun je het niet noemen. Je moet gewoon snel zijn en niet teutelen. Het is overigens heel erg gezellig en ik vind het jammer dat ik er weg ben, want het is (vrijwel) het enige baantje waarbij je met 5 tot 30 leeftijdsgenoten op hetzelfde moment werkt. Daarnaast kun je gewoon lekker kletsen en dollen want alleen in de rush (1300-1400 en 1700-2000) is het écht druk. Wel is het zo dat het heel erg slecht verdiend. Ligt er natuurlijk aan hoeveel je werkt, ik verdiende toentertijd zo’n 400eu per maand en dat vond ik heel erg veel geld, maar als je je bedenkt dat ik minimaal 32uur per week werkte is dat dus eigenlijk heel erg weinig. (Ik verdiende op mijn 17e 3,53 per uur). Het is maar wat je het belangrijkst vindt, veel verdienen of een leuke baan met gezellige collegas!

[Beantwoorden]


Door Manon op 7 februari 2014 19:10

mac kan wel leuk zijn as een bijbaan hoor! ik hoor van veel mensen dat ze het wel leuk vinden. Ik vind het een beetje raar hoe sommige mensen reageren met ik dacht dat het een beauty blog was, het is een advertorial en als Vera alleen een instadiary plaatst of iets anders dan wordt er ook niet zo gereageerd.

[Beantwoorden]


Door Summer op 7 februari 2014 19:24

Haha leuk, een advertorial zoals deze. Eens wat anders! :)

[Beantwoorden]


Door emily op 7 februari 2014 19:34

‘Hieronder verteld ze…’ het is vertelt ipv verteld! :-P

[Beantwoorden]


Door Bente op 7 februari 2014 19:50

Ik heb op mijn 16e een jaar bij McDonald’s gewerkt. En idd: veel mensen zijn sceptisch maar ik heb het heel erg naar mijn zin gehad!

[Beantwoorden]


Door Amy op 7 februari 2014 20:25

Ik denk dat de macdonalds een prima bij baantje is voor veel jongeren! Bij mij zou het niet passen maar volgens mij is het best leuk als je er van houdt!

[Beantwoorden]


Door Monique Bouwkamp op 7 februari 2014 21:05

Hmmm.. Toch liever geld verdienen met bloggen en m’n webshop ;)

[Beantwoorden]


Door Stèphanie op 7 februari 2014 21:06

Ik vind het zo raar dat veel mensen zo negatief denken over werken bij McDonalds. Ik heb in twee filialen gewerkt. Het werk, de werkdruk en sfeer ligt aan jezelf en hoe jij daarmee omgaat in een team. Ik vond het op zich wel prettig om er te werken.. op de asociale gasten na. Ik snap niet dat mensen altijd denken dat ze tegen McDonalds personeel brutaal mogen doen.

Hoeveel je verdient is per eigenaar verschillend, maar reken op het minimumloon. Soms zit je daar boven, maar dat hoeft niet persé.

[Beantwoorden]


Door Olivia op 7 februari 2014 21:15

Ongelofelijk treurig dat iemand zoals jij, een rolmodel voor jonge mensen, reclame maakt voor een fastfoodketen. Gezien de slechte vleesindustrie en de vele mensen met overgewicht vind ik dat je geen reclame moet maken voor dit bedrijf. Dus mensen, kijk de documentaire Supersize me en zie dat mcdonalds echt geen goede plek is om te werken!

[Beantwoorden]

Tara antwoordt op 8 februari 2014 om 00:39:

Ergens werken en ergens eten heeft niks met elkaar te maken, lijkt mij. Ik werk bij de McDonalds en dat betekend niet gelijk dat ik ongezond ben of obese?

[Beantwoorden]

Dieuwertje antwoordt op 8 februari 2014 om 09:32:

Er is kaats een onderzoek van een leraar geweest die ook alleen nog maar mcdonalds is gaan eten net als de man uit super size me. En hij viel af! Het verschil is dat de msn uit super size me alleen keek naar gevarieerd eten, de leraar keek naar hoeveel calorieën hij innam per dag ging daarbij ook nog eens wandelen. Het gaat er niet om waar of wat je eet maar om de verhouding tussen de calorieën die je inneemt een hoeveel je daarbij beweegt. Je moet eten met mate doen en dat kan zelfs met af en toe McDonald’s. En als je klaagt over wat eet allemaal in het eten zit een hoe nep het is zou ik zeggen kijk eens naar wat met documentaires,dan zul je zien dat de voedsel industrie allang verpest is een in heel veel dingen die gezond lijken die jij ook eet dat die vrienden niet zo doet gezond zijn altijd.
Beetje lang maar mensen moeten eens ophouden fast food ketens de schuld te geven van alles. Wij zijn de mensen die er te veel van in ons lichaam stoppen.

[Beantwoorden]

Dieuwertje antwoordt op 8 februari 2014 om 09:34:

Oeps aantal typfouten

[Beantwoorden]

Caylee antwoordt op 8 februari 2014 om 12:12:

Ik ben het echt helemaal met je eens, ik bedoel je kiest er zelf voor om naar de McDonald’s te gaan.

[Beantwoorden]


Door Stephanie op 7 februari 2014 21:18

Ik werk bij de McDonald’s in het centrum van Amsterdam en ik verdien daar 7,75 per uur en ik ben 22 jaar oud. Best leuk voor een bijbaan :)

[Beantwoorden]


Door Jolijn op 7 februari 2014 21:51

Haha, ik las net bijna excact hetzelfde artikel op Girlscene. Logisch met een advertorial natuurlijk, maar McDonalds had t misschien iets origineler aan kunnen pakken….

[Beantwoorden]

mariska antwoordt op 9 februari 2014 om 21:40:

herhaling is juist goed bij reclame maken… dan onthoud je het.

[Beantwoorden]


Door Stephanie op 7 februari 2014 22:19

Interessant om te lezen alleen kan ik niet met stressvolle situaties omgaan
En maak daardoor snel fouten.

[Beantwoorden]


Door saskia op 7 februari 2014 23:40

Leuk gedaan, ook eens goed om te weten!

[Beantwoorden]


Door Lovebeauty op 7 februari 2014 23:44

Allemaal hartstikke leuk en zo en handig voor mensen die een baan zoeken maar ik kom hier eigenlijk voor beauty en niet voor dingen die je beauty ruïneeren want als je de hele dag boven die frituurpan hangt lijkt me ook niet echt goed voor je huid en ik weet dat je hier geld mee verdient door dit te posten maar ik bedoel alleen maar dat het een beautyblog is en niet een soort van site waar je baantjes op kan vinden ofzo! En ik ben echt superrrrrr fan van je maar ik vind dit een beetje raar!!!! Maar goed! Xx

[Beantwoorden]

Ankie antwoordt op 27 augustus 2016 om 15:01:

Beste Lovebeauty,

Ik werk nu twee jaar fulltime voor McDonald’s (45/50 uur/week) en ik kan je vertellen dat je zeker niet de hele dag boven een frituurpan hangt. Ook heeft het niets slechts met mijn huid gedaan, die is nog altijd even egaal als daarvoor.

Daarbij zullen de lezers hier ook geld moeten verdienen om de beauty producten te kunnen kopen en is en blijft het een advertentie.

Groetjes,

Ankie

[Beantwoorden]


Door merel op 7 februari 2014 23:48

Haha supper grappig, dat wist ik helemaal niet! :lol:

[Beantwoorden]


Door Charlotte op 8 februari 2014 09:53

Hey dit lijkt op een artikel die ik gisteren al las. Maar goed, ik werk zelf nu bijna 1,5 jaar bij mcdonalds en het is superleuk en leerzaam! Je leert omgaan met drukke en stressvolle situaties, werkt veel met mensen en dit is weer goed voor je sociale contacten. Sowieso is mcdonalds heel gezellig! Het is een echt team en iedereen is altijd gezellig, vrolijk en blij.

[Beantwoorden]


Door Kelly op 8 februari 2014 10:45

Ten eerste vind ik het nogal jammer om te lezen dat er lezers klagen over het feit dat hier een advertorial voor de Mac staat. Als je het niet wil lezen, waarom klik je dan toch door? Scroll dan lekker verder naar een artikel dat je wel boeit.

Ten tweede, ik vind het juist superleuk om te lezen! Okay, dat de Mac dit soort artikelen door meerdere sites op dezelfde wijze laat plaatsen is een beetje jammer, maar mijn vriend heeft straks zijn sollicitatie gesprek bij de Mac, en ik hoop echt dat hij er aangenomen wordt. Tegenwoordig is het al moeilijk genoeg om werk te vinden, dus recht van klagen is er niet bij.

En als laatste, wat ik net ook las, je hoeft niet persé dik, ongezond of iets in die trant te zijn om bij de mac te werken, en andersom ook. Ik eet er ook regelmatig, maar heb een normaal gewicht en je kunt altijd zelf bepalen wat je precies koopt en hoeveel je eet. In een restaurant kun je ook vette en ongezonde dingen bestellen en die liggen vaak nog op een enorm bord ook! Dus niet zo klagen, als het je niet aan staat lees je maar mooi verder. Vera beslist toch zeker zelf wat ze plaatst..

[Beantwoorden]


Door Caylee op 8 februari 2014 12:09

Jemig mensen niet zo irritant dit is een heel handige advertorial voor mensen die werk zoeken en officieel is de Mac Donalds een restaurant want een snackbar is het ook niet. En wat maakt het uit dat deze advertorial op meerdere sites staat en dat het makkelijk geld verdienen is, alle kleine beetjes helpen! En dat verteld met een d is weten we allemaal het is maar één klein foutje zoiets kan iedereen overkomen. En ja dit is een beautyblog maar dat betekend niet dat er altijd alleen maar beauty-artikelen op moet staan er mag toch ook wel eens iets anders staan en als je dan al ziet dat dit er niet over gaat klik het dan niet aan en ga er ook niet op reageren want dat is echt heel laag. x

[Beantwoorden]


Door Marion op 8 februari 2014 13:34

Ik vind het logisch dat vera advertorials plaats ze moet ook geld verdienen met haar blog.
en dat gezeur over Mc donalds daar kies je zelf voor en als je het niet wil lezen lees je het toch niet.
:) xx

[Beantwoorden]


Door Anna op 8 februari 2014 15:22

Dit komt van Girlscene af?

[Beantwoorden]

anna antwoordt op 8 februari 2014 om 17:32:

woops, sorry, zie nu pas dat het een advertorial is!

[Beantwoorden]


Door Joyce op 8 februari 2014 17:52

Ik snap dat advertorials meer geld oplevert, maar ik vind het geen meerwaarde aan de site. Jammer…

[Beantwoorden]


Door Iris op 8 februari 2014 19:02

Leuk dat hier een artikel over geschreven word! Ik werk zelf bij McDonalds en het is erg vervelend dat iedereen je altijd uitlacht of zichzelf te veel waard vind om bij de mac te werken. Maar ik vind het super leuk en ik zou ook echt niet zomaar meer weg willen! We hebben een super hecht team en het is altijd een gezellige boel.

Knuf Iris

[Beantwoorden]


Door Roselien op 8 februari 2014 22:33

Ik ken zelf mensen met een mcdonalds, heb even gevraagd. Blijkt dat de mc ingeschreven staat bij horeca nederland als restaurant en is dus een restaurant, GEEN SNACKBAR, ik ben wen huge fan van de mc, superleuk item dit! ^^) ^^)

[Beantwoorden]


Door Judith op 8 februari 2014 23:58

Ik werk zelf ook bij de Mac, het is zeker een super leuk bij baantje! Zeker als je een heel erg gezellig team om je heen hebt!

[Beantwoorden]


Door Sidy op 9 februari 2014 01:01

Wat leuk, McPromotie! Ik werk er ook voor wat extra centen en kan hier volledig mee instemmen. Fijne werkgever!

[Beantwoorden]


Door Anoeska op 9 februari 2014 06:09

Leuk om te lezen. Zelf lijkt het me echt vreselijk om daar te werken, gewoon door de chaotische sfeer die er hangt. Respect voor de mensen die ’t wel doen. :)

[Beantwoorden]


Door Leen op 9 februari 2014 14:23

Vind het niet gepast om een advertentie van de Mac op je website te plaatsen. Jammer..

[Beantwoorden]


Door Lisa op 10 februari 2014 17:49

Ik ben afgewezen door de McDonalds omdat ik meer in een kledingwinkel paste volgens hen, wat ook letterlijk gezegd is. Daardoor neem ik ze niet zo heel serieus meer. Op het moment dat je in een uniform staat zie je er vrijwel uniform (goh) uit.

[Beantwoorden]


Door Linda op 10 februari 2014 23:07

Leuk om dit te lezen (wat trouwens je eigen keuze is). Ik werk nu bijna 10 jaar bij de McDonald’s. En nog steeds met veel plezier. Het is een prima bijbaantje en ja ik verdiende, zeker op mijn 16e, meer dan mijn vrienden.
Je collega’s maken het werk vooral erg leuk. Kijk het is geen uitdaging, geloof me. Maar op de drukke momenten sta je echt als team te knallen.

[Beantwoorden]


Door Bernadet op 11 februari 2014 11:23

Lekker broodje plofkip of euroknaller rundvlees… Je zult mij er niet vinden!

[Beantwoorden]


Door Savannah - DREAMxLOVELY op 11 februari 2014 16:48

Yummie, :star:

[Beantwoorden]


Door Marieke op 12 februari 2014 14:28

Veel mensen hebben altijd een oordeel over om bij de mac te werken en ook vaak als ik zeg dat ik daar gewerkt heb lachen ze me uit. Maar ik heb het er echt naar mijn zin gehad, ik heb op mijn 16e een paar maanden er gewerkt en in een ander filiaal op mijn 20e toen ik met mijn studie stopte voor een half jaar. Ik heb het er beide super naar mijn zin gehad. Ook kan je bij de mac doorstromen als je er je echte baan van maakt en je kan er ook studies volgen!

[Beantwoorden]


Door Laura op 12 februari 2014 22:15

Op dit moment weet ik natuurlijk niet of deze tekst van McDo of van Vera komt, maar als het laatste het geval is, zou ik toch eens een eindredacteur aanstellen. Er valt echt nog een hoop te verbeteren aan deze tekst (die anders erg leuk en doeltreffend geweest was).

[Beantwoorden]


Door jill op 14 februari 2014 00:25

Als oud medewerker kan ik zeggen, dat het niet zo heel goed verdiend. Ja je krijgt gewoon het minimum loon, maar je moet eens zien wat je er voor moet doen. Voor de werkdruk krijg je gewoon te weinig. Daarnaast zijn in sommige restaurants de werkomstandigheden niet super. Wij hadden bijvoorbeeld geen werkende airco. Met buiten 30 graden en al die frituurpannen, grills etc. Was het niet erg prettig. Ondanks dat het wel gezellig was, zou ik er nooit meer willen werken. Er is ook vaak onderbezetting, waardoor je je echt uit de naad moet werken.
Het is ook zo dat ook al is het een restaurant, het door overige horeca niet zo gezien wordt. Ik werd niet serieus genomen door cafés als ik zei dat ik werkervaring in de horeca had en dan zei dat ik bij mcd had gewerkt.
Het is een leerzame bijbaan (je leert stressbestendig te worden). Maar deze advertorial maakt het echt mooier dan het is.

[Beantwoorden]


Door Matt op 28 augustus 2014 23:13

Hey,

Weet iemand hier ook hoeveel een 16jarige verdient bij de mac??

Mvg. Matt

[Beantwoorden]


Door girl op 3 februari 2015 22:22

allemaal onbeschoft Mac is gewoon de beste en jah je hebt ook KFC, daar kan je ook wel supppppper dik van worden en toch gaan er duizenden mensen per dag heen? dus niet verder lullen over Mac. het is maar hoeveel je eet en dat je op je eten oplet dat je niet teveel eet en niet waar je eet.
dus mensen aub niet zo veel doorlullen, zeiken en fucking arrogant doen achter de computer.

[Beantwoorden]