Hoe je weet of je een warme of koele ondertoon hebt.

Ik snapte niet waarom, maar elke keer dat ik een ooglook maakte met bijvoorbeeld donkerblauw – zo donker als de nacht, mysterieus en zwoel -, kwam ik er in plaats van als een verleidelijke Arabische schone, uit te zien als iemand die op weg was naar de WC. En dat kwam niet omdat ik verre van een Arabische schone ben (blond en zo mysterieus als een stuk kaas), maar door de verkeerde kleuren oogschaduw.


Dat heeft te maken met mijn ondertoon. Ik heb een warme ondertoon en bij koele kleuren zie ik er niet op mijn best uit (Vera de onuitgeslapen versie). Oneffenheden worden beter zichtbaar en ik lijk zo bleek dat ik er haast ziek van word. Hoe weet je welke ondertoon je hebt? Koel of warm? Ijs of vuur? Mysterieus of kaas?

Het is belangrijk om te weten welke ondertoon je hebt, zodat je de juiste kleuren make-up, kleding en sieraden kunt kiezen. Draag je make-up en kleding met de voor jou juiste ondertoon, dan zal dat je verschijning doen stralen. Draag je kleuren met de verkeerde ondertoon, dan kun je pips en grauw ogen en zullen oneffenheden worden benadrukt.


Links is koel, rechts is warm

Hoe kom je erachter welke ondertoon je hebt?

Pak eens een t-shirt in een warme, en een t-shirt in een koele kleur (bijvoorbeeld oranje en donkerblauw) en houd ze allebei bij je gezicht. Bij welk shirt lijkt je gezicht warmer, gezonder en worden de positieve punten benadrukt? Als dat bij het oranje shirt is, dan heb je een warme ondertoon. Bij het donkerblauwe shirt heb je een koele ondertoon.

Warme kleuren met een koele ondertoon, koele kleuren met een warme ondertoon

Je kunt in de schijf hierboven zien welke kleuren warm, en welke koel zijn. Simpel, toch? Helaas is het toch nog wel iets ingewikkelder. Rood is in de schijf warm, maar rood met paars erin, heeft een koele ondertoon. Die kleur staat dus weer mooier bij iemand die ook een koele ondertoon heeft. Dat is goed nieuws: heb je een koele ondertoon, dan is er ook een rode lipstick voor jou. Niet elke rood is dus warm!


Suzanne legt het in deze video (vanaf 4:00) ook uit

Hoe zit dat met foundation?

Foundation heeft ook altijd een warme of koele ondertoon. De meeste drogisterij foundations zijn wat geler (warm), duurdere merken verkopen vaak ook foundations met roze (koele) ondertonen. Maar… nu wordt het tricky. Je moet juist een foundation met een warme ondertoon kopen als je zelf een koele ondertoon hebt en vice versa. Voor de rest van je make-up, kleding etc geldt dat niet, alleen voor foundation. Door de andere kleur te kiezen, neutraliseer je de ondertoon en oogt je huid mooi egaal.

Kan ik dan helemaal niets meer met de andere ondertoon aantrekken/op doen?

Natuurlijk wel! Ik draag ook nog steeds blauwe oogschaduw en paarse tops. Ik probeer het dan wel te compenseren met bijvoorbeeld een warme blush en lipkleur, en op die paarse top draag ik dan ook een sjaal of een jasje in een warme tint. Maar als ik daar geen zin in heb, dan ga ik ook gerust een dagje ‘verkeerd’ gekleed of opgemaakt de deur uit.

Twitter Facebook
Categorie: Anders | 8 oktober 2012 | 163 reacties | Tags: , , , ,

Reacties

Door Sanne op 8 oktober 2012 07:07

Handig om te weten Bedankt!!!

[Beantwoorden]


Door Maaike op 8 oktober 2012 07:13

Wat een handig artikeltje. Er is op youtube een filmpje te vinden waarin dit ook uitgelegd wordt door de verschillende kleuren bij elkaar te leggen. Welke oogschaduw je bijvoorbeeld wel of niet staat heeft ook te maken met de kleur van je ogen. Je kunt het filmpje vinden op het kanaal van RobertJonesBeauty en het heet: Learn make up color theory using the color wheel. Vond ik zelf heel handig.

[Beantwoorden]


Door Kelly te Winkel op 8 oktober 2012 07:13

Wat een super handig artikel! Dit wist ik helemaal niet, bedankt! Ik ga zeker die kleuren ronde vaak gebruiken.

[Beantwoorden]


Door Femke op 8 oktober 2012 07:14

Super handig vera, dankjewel!!!

[Beantwoorden]


Door Charile op 8 oktober 2012 07:22

Wat handig om te weten!

[Beantwoorden]


Door Sandra op 8 oktober 2012 07:22

Heel handig artikel, thanks !

[Beantwoorden]


Door beautybysandra op 8 oktober 2012 07:23

wat een handig artikel, ik snapte het nooit goed met die ondertonen maar nu begin ik het te begrijpen ^^)

[Beantwoorden]


Door Esmay op 8 oktober 2012 07:24

Heel handig dit :D Ik ben zelf geel qua ondertoon, dus ik ben warm .. denk ik.. Ah, ik ga het straks gewoon even uitproberen met een paar kledingstukken! Om heel eerlijk te zijn let ik er eigenlijk nooit op. Ik draag warm en koel door elkaar heen haha! Zo had ik gister nog een duidelijk koele ooglook en koos ik voor een warme, oranje achtige blush haha! Ach whatever :)

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:08:

Ik gebruik ook alles door elkaar hoor, vind ik juist leuk!

[Beantwoorden]


Door Lifesplash op 8 oktober 2012 07:24

Handig artikel, Ik wist al dat ik een warme ondertoon had, maar dit benadrukt het helemaal! Ik ben namelijk warm en had ook een keer een grasgroen topje aan. Mijn moeder zei gelijk: ‘Joh, dat t-shirt moet je niet meer dragen. Die kleur staat je af-schu-welijk’. Mijn tante zei het ook gelijk. Later heb ik hem nooit meer gedragen, haha. Maar wanneer ik dan roze draag, krijg ik héél veel complimentjes. Het is best makkelijk als je weet welke kleur ondertoon je hebt, kun je veel mee. :)

[Beantwoorden]


Door Amanda92love op 8 oktober 2012 07:25

Ik dacht dat je door middel goud en zilver het ook kon weten ik heb namelijk een kleur analise gehad en daar gebruikte ze in eerste instantie zilver is koel en goud is warm :)

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:09:

Ja, kan ook met goud en zilver, maar ik denk niet dat iedereen dat in de kast heeft hangen ^^) Daarom mijn geel/donkerblauw voorbeeld.

[Beantwoorden]


Door Manon op 8 oktober 2012 07:38

Super handig artikel, gister bij de Taylor Swift tutorial, had je het er al over maar toen snapte ik het niet, en nu wel! ;-) xoxo

[Beantwoorden]


Door Ingeborg op 8 oktober 2012 07:41

Heel leuk artikel! Ik snap precies wat je bedoelt. Toch heb ik niet echt last van een te warme of te koele ondertoon volgens mij..

[Beantwoorden]


Door Amarens op 8 oktober 2012 07:42

Superhandig! Ik zal het eens uitproberen haha (:

[Beantwoorden]


Door Makeupsensation op 8 oktober 2012 07:52

leuk en leerzaam artikel! Vooral ook heel leuk geschreven :)

[Beantwoorden]


Door Yak Man op 8 oktober 2012 07:56

Dat vroeg ik mij dus af na het zien van je filmpje, leuk dat je hier aandacht aan hebr besteed :).

[Beantwoorden]


Door Milou op 8 oktober 2012 08:07

Heel erg handig! Ik ben zelf warm, denk ik.. tenminste, ik gebruik altijd warme tinten want dat vind ik het beste bij mij staan.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:09:

Vaak trek je al naar de kleuren toe die jou het beste staan. Zou dus heel goed kunnen!

[Beantwoorden]


Door Martine op 8 oktober 2012 08:16

Heel handig! Maar weet het eerlijk gezegd nog steeds niet van mezelf.ik vond het opvallend dat ik er altijd zo geel uitgeslagen zie met foundation. Daarom droeg ik het ook niet. Misschien omdat ik dan een roze ondertoon (koel) moet kopen omdat ik zelf een warme ondertoon heb?

Qua kleding draag ik ontzettend veel zwart maar ik draag daar soms zowel goud als zilver bij, het staat allebei leuk. Bij het meisje in het filmpje zag ik het ook echt niet in het filmpje, wat nu?

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:10:

Ja, dat zou heel goed kunnen! Het kan ook prima dat zowel goud als zilver je staat, bij sieraden is het ook wel moeilijker te zien. Toch zal één van de twee net wat meer doen bij je gezicht.

[Beantwoorden]


Door Debora op 8 oktober 2012 08:16

heel handig artikel ! (love)

[Beantwoorden]


Door Denise op 8 oktober 2012 08:23

huh? ik ben juist heellang opzoek naar de perfecte foundation met een gele ondertoon, omdat ik een tijd lang maybellinne had met een roze, en ik er ongelofelijk flets uitzag ermee?

[Beantwoorden]


Door Myrthe op 8 oktober 2012 08:28

Dit is echt superhandig, ik probeer het zo gelijk even met wat shirts (:

[Beantwoorden]


Door debby op 8 oktober 2012 08:28

Handig. Dit vind ik wel een lastige materie. Ik weet dat ik cool ben, maar ik weet niet als ik een blush pak wat voor toon dat is.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:11:

Snap ik, vond ik ook heel lastig maar het is echt wennen en jezelf aanleren. Google maar eens op ‘koele kleuren’ of ‘warme kleuren’ voor voorbeelden.

[Beantwoorden]


Door dita op 8 oktober 2012 08:29

Ik heb eens zo’n kleuren consult gehad :-) heb koude ondertonen

[Beantwoorden]


Door Chantal op 8 oktober 2012 08:39

Erg handig artikel zeg ^^)

[Beantwoorden]


Door Laura op 8 oktober 2012 08:43

Leuk atrikel zeg!

[Beantwoorden]


Door Joyce op 8 oktober 2012 08:43

heel erg fijn om te weten!

[Beantwoorden]


Door Hester op 8 oktober 2012 08:50

Ik keek dat filmpje pas nog! Ik denk dat warme kleuren mij beter staan, ik had pas een (nieuw!) donkerblauw truitje aan en leek opeens heel bleek… Maargoed.
Ik hou trouwens van je intro, haha heb er hardop om gelachen met m’n zus.

[Beantwoorden]


Door Céline op 8 oktober 2012 08:57

Wat een handig artikel! Ik twijfel zelf altijd heel erg wat voor een ondertoon ik heb. Ik neig naar koel,maar gouden sieraden staan me dan weer beter. Dat van de foundation wist ik echt niet. En dat na al 5 jaar beautyblogs lezen. Ooo

[Beantwoorden]

joanne antwoordt op 8 oktober 2012 om 10:28:

Je kan ook neutraal zijn hè :)

[Beantwoorden]


Door Jessica op 8 oktober 2012 09:01

Handig artikel :) Kan het ook zo zijn dat je beide hebt? Want volgens mij heb ik dat haha.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:11:

Ja, je kan ook neutraal zijn zoals Joanne hierboven ook zegt.

[Beantwoorden]


Door Nine op 8 oktober 2012 09:26

Handig artikel Vera! ^^)

[Beantwoorden]


Door Eva op 8 oktober 2012 09:27

Hihi, heel handig! Ik wist het al, maar ik zie vaak mensen lopen die het niet weten van zichzelf..

[Beantwoorden]


Door Anneke op 8 oktober 2012 09:29

Ik geloof dat ik een koele ondertoon heb. Als ik blauw of groen draag dan krijg ik altijd meer complimentjes, haha. Mijn ogen komen dan ook beter uit.
Toch vindt m’n vriend rood ook altijd mooi staan bij mij. Ik zelf trouwens niet.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:12:

Als je ogen beter uitkomen dan is dat ook een teken!

[Beantwoorden]


Door Bella op 8 oktober 2012 09:38

Ik ben ook een blonde en de koele ondertoon maakt mij net een zombie. Ik lijk wel constant ziek

[Beantwoorden]


Door Lisa op 8 oktober 2012 09:47

Ik ben juist blond en heb een koele ondertoon :) Bij een warme ondertoon lijkt m’n gezicht roder ..

[Beantwoorden]


Door AniQ op 8 oktober 2012 09:53

Hmm dat je met foundation juist de andere kleur moet pakken, dat is nieuw voor mij. Ik heb een gele huid en foundations met een roze ondertoon staan mij absoluut niet. Het ziet er verre van natuurlijk uit. Met blush net zo. Ik ga eigenlijk altijd voor een perzikkleurige blush ipv een roze. Roze (koele) lipstick doet ook niets voor mij, terwijl peach en koraal kleuren mij juist heel goed staan.
Ik heb dit advies nooit eerder gehoord als ik eerlijk ben. Ik denk juist dat je met de basis dicht bij je eigen huid moet blijven. Van daaruit kun je je gezicht meer gezonde kleur geven door gebruik te maken van een bronzer en/of blush. ^^)

[Beantwoorden]

joanne antwoordt op 8 oktober 2012 om 10:27:

Inderdaad, ik hoor wel heel vaak dat je als je een koele ondertoon hebt alsnog een gelige foundation moet pakken omdat dat ‘mooier’ is (bobbi brown staat daar bekend om).
Maar dat je koel moet pakken als je warm bent heb ik nog nooit gehoord en zou ik ook nooit doen.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:13:

Ik zie het bij mezelf duidelijk. Als ik een gele foundation gebruik, past dat minder goed bij mijn huid (warm) dan een roze. Volgens mij is het best een bekende materie. Google maar eens. Staat de kleur toch niet, dan kan dat ook liggen aan het feit dat de rest van je lichaam een andere ondertoon heeft. Dat kan namelijk ook :ja:

[Beantwoorden]

joanne antwoordt op 8 oktober 2012 om 21:34:

Ik heb het gegoogled maar kon niet echt iets vinden. Anyway, je moet natuurlijk dragen wat je zelf het best vind staan! Maar sowieso was ik een beetje verbaasd toen je zei dat je een warme huidskleur hebt, want van al je foto’s/filmpjes en het feit dat je zo’n lichte huidskleur hebt die niet bruin wordt had ik gedacht dat je een koele huidskleur hebt. En als koele foundation je beter staat en je hier beneden zegt dat je blauwe aderen hebt, bevestigt dat mijn vermoeden alleen maar meer. Sowieso vind ik koele kleuren je ook altijd mooier staan. Maar ik heb je huidskleur nooit in het echt gezien dus jij weet het natuurlijk beter!

Marije antwoordt op 8 oktober 2012 om 22:32:

Als ik kijk naar de kleuren die Vera mooi staan, dan lijkt ze een lentetype. Koraal, zacht oranje tinten en petrol keuren enzo. Als ze een koel zomertype zou zijn geweest, dan zouden pasteltinten, zoals zachtroze haar kleuren zijnl een lentetype heeft een warme ondertoon.

Ik heb zelf een heel uitgebreide kleurenanalyse laten doen en de kleurconsulente vertelde dat warme types cremewit beter staat, terwijl in het algemeen helder wit mooier is voor koele types. Zilver bij koel, goud bij warm.

Een veel gemaakte fout is dat je koel van ondertoon bent als je roze wangen hebt. Je kunt warm zijn, maar toch rood in je gezicht hebben. Koel ben je als je huid een blauwe ondertoon heeft, warm als dat geel is.

Dus ook al ben je warm, dan kan een NW foundation het mooiste bij je staan wanneer je rode wangen hebt.

Oh ja, groen en blauw kunnen ook warm zijn, maar dat hangt echt van de ondertonen af. Je hebt koele blauwtinten en warme, voor groen geldt hetzelfde.
Daarnaast is niet elke lichte huid koel en donkere huid warm.

Sorry voor mijn lange post, maar hopelijk schept het wat duidelijkheid.

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 23:49:

Joanne, ik ben 200% zeker een warm type. Mijn lichaam heeft een andere ondertoon dan mijn gezicht, maar als ik iets met koele kleuren aantrek staat me dat echt niet. Maar het kan natuurlijk dat jij iets anders mooi vindt dan ‘hoort’. Dat is ook helemaal prima! :-)


Door Marieke op 8 oktober 2012 09:57

Ik heb het voorrecht om neutraal te zijn! (Dat zeiden ze bij MAC..) Althans, in mijn gezicht.. De rest van mijn lichaam is warm, dus ik gebruik altijd een warme foundation om te matchen ;)

[Beantwoorden]


Door Elsemieke op 8 oktober 2012 10:06

Dit wilde ik nou altijd al weten, maar ik heb het geprobeerd met de shirtjes en ik zie echt geen verschil, haha. Kan je ook iets ertussenin zijn?

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:13:

Ja, je kan oom neutraal zijn!

[Beantwoorden]


Door Sabien op 8 oktober 2012 10:07

Haha een stuk kaas!

[Beantwoorden]


Door joanne op 8 oktober 2012 10:25

Handig artikel, ondertoon maakt veel uit.
Ik kijk zelf altijd naar de aderen in iemands pols. Als die blauwig zijn ben je koel, als die groenig zijn ben je warm. Bij mij is het 50-50, dus ik ben neutraal. En dat is ook zo, zowel koel als warm staat goed.
Dat is misschien ook nog handig om te vermelden, dat neutraal ook kan. :)

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:14:

Ja, bij polsen kan inderdaad ook, maar de mijne zijn blauw en ik ben toch echt warm :D

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:14:

De rest van je lichaam kan ook een andere ondertoon hebben…

[Beantwoorden]


Door Beautygeek30 op 8 oktober 2012 10:30

Mmm dan ben ik toch anders geloof ik. Ik heb een gele gezichtskleur en ook nog koel. Maar dat zou inhouden dat ik een foundation moet kopen met een warme/roze toon?? Eerlijk gezegd heb ik dat in het verleden wel eens gedaan en ik zie eruit als een idoot! Sowieso matcht het dan niet met mn hals kleur, maar zodra ik een foundation op heb met een warme toon, lijkt het alsof er iets mis is met mn gezicht ^^) Hahahaha. Ik vind dit altijd zo’n lastig onderwerp!!

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:15:

Dat kan omdat de rest van je lichaam dus een andere ondertoon heeft. Dan kun je dus betere toch die gele kopen om het te matchen.

[Beantwoorden]


Door Helen op 8 oktober 2012 10:32

Wat een handig artikel Vera! Zelf zit ik er nog steeds weleens mee te worstelen :(

[Beantwoorden]


Door paulien op 8 oktober 2012 10:40

ik ben al een tijdje opzoek naar wat voor een ondertoon ik heb maar ik kom er maar niet uit. ik las ook dat je het aan je aders kunt zien. blauw/paars is koel en groen is warm. maar ik heb beide. sommige stukken zijn paars/blauw en andere stukken ziin groen.
Ik ga straks dit even proberen misschien kom ik er dan uit.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:16:

Je kunt ook neutraal zijn :-)

[Beantwoorden]


Door Michelle op 8 oktober 2012 10:43

Heel goed uitgelegd, maar vind het nog steeds moeilijk om te zien of ik een koele of warme ondertoon heb. Ik ga ervan uit dat ik een warme ondertoon heb.

[Beantwoorden]


Door Lonneke op 8 oktober 2012 10:47

Handig artikel! Goed uitgelegd ook! Al vind ik het nog steeds bij mijzelf nog lastig om te zien of ik een koele of warme ondertoon heb.:))

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:16:

Snap ik, is het ook. Goed in de gaten houden wat kleuren voor je doen :-)

[Beantwoorden]


Wel handig, maar ik kies toch altijd een foundation die wel matcht met mijn ondertoon, vind ik er natuurlijker uitzien

[Beantwoorden]


Door Nathalie op 8 oktober 2012 11:09

Mysterieus of kaas, haha geweldig Vera :-P

[Beantwoorden]


Door Hannah op 8 oktober 2012 11:15

Ik vind het nogsteeds lastig om te zien! Maar ik denk dat ik een warme ondertoon heb, goud staat me namelijk wel beter dan zilver.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:16:

Dan ben je inderdaad waarschijnlijk warm :ja:

[Beantwoorden]


Door Laura op 8 oktober 2012 11:16

Heel handig artikeltje :) Ik denk dat ik zelf ook een warme ondertoon heb.

[Beantwoorden]


Door Miranda op 8 oktober 2012 11:31

Wat een handig artikel ook heel duidelijk ;D

[Beantwoorden]


Door Miss Mags op 8 oktober 2012 11:46

Inderdaad een heel handig artikel.

[Beantwoorden]


Door sophie op 8 oktober 2012 11:47

Bedankt Veraa! super handig!

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:16:

Graag gedaan Sophie! ^^)

[Beantwoorden]


Door Wies op 8 oktober 2012 12:12

Leuk artikel! Ik ben zelf overduidelijk ”warm” maar ik kan absoluut geen foundation hebben met een roze ondertoon, dat ziet er echt niet uit. Ik heb het zelf ook niet zo geleerd.

[Beantwoorden]


Door Mariette op 8 oktober 2012 12:18

Heel handig artikel!

Liefs, Mariette

[Beantwoorden]


Door Ellen op 8 oktober 2012 12:27

Ik vind dit zo lastig. Rode kleuren staan mij altijd wel en ook blauw en groen staat mij mooi. maar bruinige en poeder kleuren maken mij vaak flets.

ook heb ik veel roodheid in mijn gezicht en gebruik ik een foundation met gele ondertoon omdat ik het mooier vind.

dusja of ik dan warm of koud ben, ik zou het niet weten..

[Beantwoorden]


Door Tessa op 8 oktober 2012 12:50

Ik weet het echt niet. Ik draag weliswaar alleen zilveren sieraden, maar ik draag qua kleding wel graag donkerblauw en rood. Ook oranje en turquoise zijn favoriet. Ik weet het echt niet..

[Beantwoorden]


Door pretty beauty land op 8 oktober 2012 13:10

super leuk artikel!

[Beantwoorden]


Door Martiniii op 8 oktober 2012 13:27

Ik denk ook wel dat het er soms aan ligt. Je kunt jezelf ook heel makkelijk een type maken..zo dacht ik altijd (of nee wist ik echt zeker) dat ik een herfsttype was.. ik droeg altijd koraal kleuren, mijn haar werd op advies van de kapper roodbruin geverfd enzovoort..blijk ik een koel zomertype te zijn na een analyse ;) .. daarna heb ik toen ook zilver haar gehad maar dat is eigenlijk ook totaal geen zomerkleur maar een winterse kleur..stond ook prima. Maar het is zo makkelijk om een ander type te worden.. het scheelt bijvoorbeeld al heel veel als je je wenkbrauwen bijtekent in een warme of koelere tint + je haar verft in een warme/koele tint. ik vind warm/koel toch altijd een beetje een raadsel blijven. En volgens mij zijn er bijna in elk palet (of het nu zomer/lente/winter/herfst is) wel kleuren die je best wel staan. ^^)

[Beantwoorden]

Marije antwoordt op 8 oktober 2012 om 22:40:

Zo dacht ik altijd dat ik een koel zomertype was en zelfs de kleurenconsulente dacht dat ook op het eerste gezicht. Toch kon ze bepaalde dingen niet thuis brengen en bleek ik een warm lentetype te zijn na de analyse. Nu ik de juiste kleuren draag, krijg ik veel meer complimenten over de kleuren die ik draag.
Ik droeg vaak zachtroze en die kleur deed echt helemaal niets voor me.

Grappig dat jij zo’n zelfde soort ervaring hebt.

[Beantwoorden]


Door niemand op 8 oktober 2012 13:49

hoi vera,

leuke filmpjes maar ik stoor me aan je gezicht. het is misvormd en je kleren zijn wel leuk maar je draagt ze echt lelijk. Als je niet naar de plastische chirurg zie ik nog wel een kans voor je in de toekomt. :ja:
succes!!

groetjes niemand

[Beantwoorden]

Charlotte antwoordt op 8 oktober 2012 om 15:11:

dit slaat nergens op , zo’n reactie :S
Vera is een leuke volwassen meid , die veel verstand heeft van make-up en die er altijd leuk en verzorgd uitziet.
misschien ben jezelf wel harstikke lelijk en daarom iemand zo afkraakt .

[Beantwoorden]

wilma antwoordt op 8 oktober 2012 om 15:31:

dit klinkt verre van aardig! en bovendien slaat het ook nergens op en het is slecht onderbouwt. ik vind het gewoon belachelijk dat je van die lelijke dingen van vera zegt! ze hoeft helemaal niet naar de plastische chirurg, iedereen is te knap voor de plastische chirurg.. en zoiezo is vera niet lelijk maar juist knap

[Beantwoorden]

Martine antwoordt op 8 oktober 2012 om 15:33:

Ah wat moet jij het zwaar hebben in je leven zeg
Al die ‘lelijke’ mensen om je heen waarvan je vindt dat ze naar de plastisch chrirug moeten ;)

[Beantwoorden]

Roos antwoordt op 8 oktober 2012 om 15:44:

Oeh, stoer van je, ‘niemand’. Geen naam en lekker via internet andere mensen misvormd noemen. Denk dat dit alleen maar aangeeft hoe onzeker JIJ bent over je uiterlijk ;) Ga aub naar een psycholoog of een ander soort therapeut want mensen zoals jou hebben echt hulp nodig.. Zoiets zeg je niet. Doei.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:19:

Niemand/Lotte, bij de Rimmel review reageerde je nog wel zo leuk! Jammer.

[Beantwoorden]

Mirte antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:55:

Jammer dat je mensen met succes af moet kraken om je goed te voelen.. Maar ik hoop dat je zelf door hebt dat dit meer over jou zegt dan over Vera. Fijne dag nog :)

[Beantwoorden]

Marije antwoordt op 8 oktober 2012 om 22:45:

Wat een laffe reactie en hij slaat echt helemaal nergens op. Vera, je ziet er altijd zo mooi uit. Een misvormd gezicht? Dit kan echt niet serieus zijn bedoeld. Dat is absoluut niet waar.

Vera is mooi van binnen en buiten en niemand in ieder geval niet van binnen, anders had ze dit niet gepost. Dit is alleen maar posten om te kwetsen. Daar heb ik geen respect voor.

[Beantwoorden]


Door Kimberly op 8 oktober 2012 13:50

Handig artikel Vera! ^^) Het is toch ook zo dat je het aan je aders zou kunnen zien of je een warme of koele ondertoon hebt? Ik weet alleen niet meer precies hoe het nou was..

[Beantwoorden]


Door Nicky op 8 oktober 2012 14:27

Erg fijn artikel want ik geraak hierdoor steeds in de war! Al ben ik nog steeds niet veel verder, ik heb het net geprobeerd en het is alsof er geen verschil is tussen de twee… Ik merk wel dat ik van nature eerder naar koele kleuren grijp, denk ik. Misschien omdat ik onbewust merk dat dat me beter staat?

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:19:

Ja, dat kan heel goed. Dat is vaak zo!

[Beantwoorden]


Door nicole op 8 oktober 2012 14:41

Ik heb een warme! :)

[Beantwoorden]


Door Sharon op 8 oktober 2012 15:02

Leuk geschreven! Volgens mij ben ik warm haha :p

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:20:

Ja, want ik weet dat je ook een NW15 bent net als ik :D

[Beantwoorden]


Door Deborahschrijft op 8 oktober 2012 15:04

Die intro is zo herkenbaar! Een paar jaar geleden droeg ik graag grijze oogschaduw, maar daar werd ik ook redelijk bleek van… Inmiddels grijp ik meer naar wat warmere kleuren en dat staat mij een stuk beter. Ik zie er niet meer uit alsof ik een slaaptekort heb!

Groetjes
Deborah
Deborahschrijft.blogspot.com

[Beantwoorden]


Door Maaike op 8 oktober 2012 15:18

Wat een leuk artikel! Mijn moeder heeft een opleiding gevolgd waardoor ze dit soort dingen ook kan met kleren en welke vormen je goed staan en ook bijvoorbeeld brillen en accesoires.
Ik wilde een interview met haar op mijn site zetten, maar dat wilde ze niet, haha.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:20:

Leuk! En jammer dat ze dat niet wilde, lijkt me heel interessant om meer over te lezen :ja:

[Beantwoorden]


Door My Linh op 8 oktober 2012 15:18

Wat een handig artikel ^^ ga ik zo even proberen als ik thuis ben :D thnx!

[Beantwoorden]


Door Katja op 8 oktober 2012 15:20

Lol, mysterieus of kaas XD
Ik zag ooit een filmpje van Michelle Phan, waarin ze dit ook uitlegde, maar ik begreep het toch niet echt (terwijl ze het duidelijk uitlegde XD).
Nu zal ik straks dit eens uitproberen, met de tshirts :D
Ben benieuwd.

[Beantwoorden]


Door eva op 8 oktober 2012 15:25

volgens mij zit ik ertussen in, rood staat me maar blauw ook, is dit gek?

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:20:

Nee hoor, je kan ook neutraal zijn!

[Beantwoorden]


Door kitkatje op 8 oktober 2012 15:37

ik vind het best lastig, om nou te bepalen of het koel of warm bij mijn gezicht staat…

[Beantwoorden]


Door Marjorie op 8 oktober 2012 15:44

Handig! Ik zelf let er eigenlijk niet zo op. Als het er voor mij goed uit ziet, dan heb ik er vrede mee. (A)

[Beantwoorden]


Door Serena op 8 oktober 2012 15:47

Leuk artikel! Het enige wat ik me dan afvraag is:

Ik heb een roze ondertoon en de MUA bij M.A.C adviseert mij altijd een foundation met roze ondertoon. Bedoel je dan dat ik juist een foundation met gele ondertoon zou moeten kopen?

Als je roze bent, ben je dan juist koel lijkt me toch? En dit klinkt raar maar in principe staat elke kleur mij wel (qua kleding) dus volgens mij is het niet voor iedereen even sterk aanwezig.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:21:

Het zou kunnen dat je neutraal bent. pak een Foundation die matcht bij de rest van je lichaam, het kan zijn dat die een andere ondertoon heeft.

[Beantwoorden]


Door claire op 8 oktober 2012 16:00

Handig! Maar ik heb ook wel eens van één visagist gehoord dat je altijd één hele foundation moet gebruiken, omdat dat beter staat…

[Beantwoorden]

claire antwoordt op 8 oktober 2012 om 16:01:

Gele*

[Beantwoorden]


Door sara op 8 oktober 2012 16:10

Ik heb allebei denk ik haha.
xx♥

[Beantwoorden]


Door Jenn. op 8 oktober 2012 16:12

Vind het nog steeds moeilijk te bepalen, maar deze tips helpen al een stapje op weg! ;D

[Beantwoorden]


Door Sarah op 8 oktober 2012 16:20

Ik vind het heel makkelijk om dit bij anderen te bepalen, maar niet bij mezelf! Maar ik dacht toch echt dat jij een koele ondertoon hebt?

[Beantwoorden]


Door Lana op 8 oktober 2012 16:29

Ik heb een warme ondertoon, en ik merk ook dat warme kleuren me veel beter staan! :)

[Beantwoorden]


Door Mirjam op 8 oktober 2012 17:01

Zie je! Daarom past blauwe oogschaduw gewoon prachtig bij mijn blonde haar en blauwe ogen! Nu ik eraan denk, ik heb idd veel kledong in koele kleuren. Heeel handig artikel!

[Beantwoorden]


Door Amber op 8 oktober 2012 17:16

Leuk artikel! Ik let er eigenlijk nooit op en ik vind eigenlijk elke kleur wel leuk staan.. haha, maar ik zal er eens op letten! Wel let ik altijd op foundation omdat ik snel rode vlekjes en dergelijke krijg, gebruik ik graag een meer gele foundation! Dat vind ik het mooist!

[Beantwoorden]


Door Lisa op 8 oktober 2012 17:25

Hé lieve Vera,
Nav de mailtjes die wij heen en weer gestuurd hebben wilde ik jou nog wat tips geven die ik heb bedacht na het lezen van dit artikel!
Eigenlijk zie ik gelijk dat je erop bent gaan letten (nog meer dan je al deed waarschijnlijk?) en ik vind het echt super goed van je! Waar je wel op kunt letten is de foute verwijzing in een zin (jouw ipv jou: Draag je make-up en kleding met de voor jouw juiste ondertoon, dan zal dat je verschijning doen stralen,) want jouw is goed als de zin zou zijn: Jouw moeder is een lieverd. In jouw zin is het jou. Ook gebruik je vaak een komma met daarachter aan het woord ‘en.’ Dit is echter niet goed qua interpunctie. Een komma en het woord ‘en’ is dubbelop!

Ik hoop dat je er iets aan hebt!
Enne.. ik ga maar eens uitzoeken of ik een warme of koele ondertoon heb haha!

X Lisa

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:23:

Super Lisa, dankjewel! Maar kan een komma dan echt nooit voor ‘en’? Ik vind soms de zin anders zo lang worden. Een komma last toch even een soort adempauze in.

[Beantwoorden]

Nathalie antwoordt op 8 oktober 2012 om 19:02:

volgens mij wel Vera, want ik ben net een publicatie aan het lezen en het viel mij juist op dat de auteur regelmatig , en gebruikt in zijn zinnen. Ik geloof trouwens niet dat er één goede manier is … Hoe dan ook, ik val er alleszins niet over. Zolang je geen gigantische dt-fouten maakt, ben ik al super content :) keep up the good work!

[Beantwoorden]

Nikita antwoordt op 8 oktober 2012 om 19:25:

Volgens de ‘ouderwetse’ regels mag er inderdaad geen ‘en’ gevolgd worden na een komma, maar mijn Nederlands leraressen waren het daar nooit eens over. Het is net zoiets als uitprinten, ofterwijl en overnieuw. Bestaat allebei niet, maar omdat iedereen het fout zegt/schrijft hebben ze het maar aan het woordenboek toegevoegd..

[Beantwoorden]

Lisa antwoordt op 8 oktober 2012 om 19:47:

Ik heb altijd geleerd dat het niet mag. Geen idee of de stijlregels veranderd zijn. Wat je sowieso kunt doen is het hele probleem omzeilen. Verander de zinsopbouw zodat je geen ‘, en’ gebruikt. In dit geval: Pak eens een t-shirt in een warme, en een t-shirt in een koele kleur (bijvoorbeeld oranje en donkerblauw) en houd ze allebei bij je gezicht. Dan zou je kunnen zeggen: Pak eens een t-shirt in een warme en koele kleur, houd deze voor je gezicht en zie wat er gebeurt. Zo klinkt het niet heel lang en voldoe je sowieso aan de regels!

[Beantwoorden]


Door Lotte op 8 oktober 2012 17:34

Handig artikel! Goede tips geef je. Ik moet zeggen dat ik het lastig blíjf vinden hoor, ik weet nog altijd niet of ik warm of koel ben. Volgens mij ben ik een mengseltje van beide, haha. Ik ben ook meer groen dan geel of roze. Bijzonder wezen ben ik toch.

[Beantwoorden]


Door Roos op 8 oktober 2012 17:35

Maar donkerblauw maakt mijn huid er mooier uit zien dan oranje, maar toch staat een gelere foundation mooier dan een roze foundation.

[Beantwoorden]


Door Riot op 8 oktober 2012 17:48

Grappig dat je hier een artikel over hebt geschreven, of is het toeval? ^^)

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:23:

Is geen toeval!

[Beantwoorden]


Door Alex op 8 oktober 2012 17:50

Ik heb het dus geprobeerd, een warme en een koele kleur bij mijn gezicht houden, maar ik zie weinig verschil. uh ooohh.. kan je ook “lauw” zijn?

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 oktober 2012 om 18:23:

Je kan ook neutraal zijn, ja ^^)

[Beantwoorden]


Door Daniëlle op 8 oktober 2012 17:55

leuk artikel! (:
ik heb pas dit filmpje bekeken, even denken uh, een weekje terug volgensmij? toen was ik ziek, en ging ik allerlei filmpjes terug kijken haha. dus ik had er toen al veel van geleerd, maar heb eigenlijk nog steeds niet uitgeprobeerd haha :$ . dus ga ik dat vanavond maar doen!
x

[Beantwoorden]


Door Maaike op 8 oktober 2012 18:26

Meest handige artikel ooit! ^^ (love)
Dankjewel! Ik ga zo even kijken wat ik ben haha ^^)

[Beantwoorden]


Door Maaike op 8 oktober 2012 18:31

Ik heb even gekeken, maar ik moet zeggen dat ik het erg lastig vind. Ik heb heel veel blauw in mijn kast hangen (koele kleuren dus vooral) alleen als ik rood voor mijn gezicht hou, dan maakt dat me toch iets sprekender dus dat vind ik een beetje raar omdat ik amper iets roods heb, of überhaupt iets van warme kleuren.
Xxxx alsnog leuk artikel

Ps. Roze is een warme kleur of niet?

[Beantwoorden]


Door Amanda op 8 oktober 2012 18:34

Ik hou me er niet zo mee bezig, ik weet dat ik een warm type ben (keer zo’n kleurenanalyse gedaan). Maar ik draag toch wat ik leuk vind :D Ik zie wel dat warme kleuren me beter staan, hoewel koele kleuren soms ook heel mooi kunnen staan!

[Beantwoorden]


Door Suzanne op 8 oktober 2012 18:53

hey, mijn filmpie :D

[Beantwoorden]


Door Beautyraiseplace op 8 oktober 2012 19:12

Super handig zelf heb ik een warme ondertoon

[Beantwoorden]


Door Annelies op 8 oktober 2012 19:26

Knap gedaan Vera! Je maakt erg leuke filmpjes, duidelijk en heel fijn om naar te kijken, keep up the good work! :)

[Beantwoorden]


Door Resy op 8 oktober 2012 19:29

Erg handig artikel!

[Beantwoorden]


Door beautyxkusjex op 8 oktober 2012 19:47

Wat een handig artikel, zo weet je toch wat je goed staat en wat minder goed, mooie timing voor dit artikel!

[Beantwoorden]


Door Ester op 8 oktober 2012 19:54

Hé dat is een handig artikel! Ik wist eigenlijk ook niet wat voor kleurtype ik was. Gelijk naar m’n kledingkast gelopen en een felblauw en een rood kledingstuk bij m’n gezicht gehouden, ik heb overduidelijk een warme ondertoon. Qua kleuren kleding enzo die bij me passen weet ik het eigenlijk niet precies, ik kijk meestal ter plekke als ik iets pas of ik het me vind staan qua kleur. Zo had ik pas een schitterende beige trui van H&M gepast die ik echt ge-wel-dig vond en wat denk je? Ik was opeens een enorme bleekscheet! Wat ik ook zo lastig vind is dat met zomer en wintertypes enzo (en herfst en voorjaar). Ben er nog steeds niet uit of ik nu een voorjaar- of zomertype ben, het kan allebei en ik vind het zó lastig! Die opmerking ‘mysterieus als kaas’ vond ik trouwens wel hilarisch leuk!

[Beantwoorden]


Door eline op 8 oktober 2012 20:03

maar jij hebt toch een rozige huid van jezelf? dat is toch eerder koel

[Beantwoorden]

Marije antwoordt op 8 oktober 2012 om 22:51:

Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. Haar huid kan wat transparanter zijn, maar toch warme ondertonen hebben.

Warme lentetypes hebben ook best vaak roze wangetjes. Anyway, je zou echt een kleurenanalyse moeten laten doen om je kleurentype en ondertoon zeker te weten

[Beantwoorden]


Door jana op 8 oktober 2012 20:29

Erg handig :D x

[Beantwoorden]


Door Rose op 8 oktober 2012 21:16

Super handig artikel vera!

[Beantwoorden]


Door Manouk op 8 oktober 2012 21:24

Vera, wat laat jij mij toch altijd heerlijk hardop lachen met je schrijfwijze ^^)

[Beantwoorden]


Door Annemiek op 8 oktober 2012 21:28

Voor mij zijn drogisterij foundations juist altijd te roze!

[Beantwoorden]


Door Sara op 8 oktober 2012 21:30

Ik raak er nog steeds niet aan uit… Ik ben gelig van huidskleur (ik moet dus ook een foundation met gele ondertoon hebben), maar toch staan koude kleuren mij het best haha :D

[Beantwoorden]

anastasya antwoordt op 8 oktober 2012 om 22:01:

Ja mij ook. ik heb een hele gelige huid maar toch staan koele en felle kleuren mij het mooist.

[Beantwoorden]


Door Lies op 8 oktober 2012 21:39

Heel handig artikel! Ik zit zelf toch altijd te twijfelen of ik nou juist voor de warme of koude kleuren moet gaan.

[Beantwoorden]


Door Rose op 8 oktober 2012 21:56

Ik kan allebei hebben. Ik ben gwn woel of karm.

[Beantwoorden]


Door Anne vdh op 9 oktober 2012 09:57

Nice! Niemand (nouja niemand, ik heb het iig nog nooit ergens zo duidelijk gelezen) heeft nog nooit in 1 zin uitgelegd wat voor soort foundation ondertoon je nou nodig hebt:D Geniale tip!
Als ik een verkoopster (maakt niet uit welke winkel/counter) om foundationadvies vraag krijg ik altijd een foundation met roze ondertoon omdat mijn gezicht dat een beetje heeft. Maar daarvan vind ik mezelf altijd ZO bleek en ghostly lijken. Thuis heb ik ze met een gele ondertoon en die vind ik wel mooi (en passen bij de rest van mijn lichaam) staan en me niet bleek maken!
Maar wel gek, want bij de MAC en Bobbi Brown krijg ik altijd roze foundations en concealers aangeraden, terwijl ik me dat niet vind staan.. of zou ik zelf nou zo scheef kijken haha:P
Hoe dan ook.. Vera, je bent geniaal:D

[Beantwoorden]


Door Michelle. op 9 oktober 2012 17:54

Super handig en duidelijk artikel (love)

[Beantwoorden]


Door NellemiekeD op 9 oktober 2012 18:27

ik zie niks veranderen in mijn gezicht als ik een warme of een koude er bij houd..

[Beantwoorden]


Door Bianca op 9 oktober 2012 22:50

Dat klopt idd helemaal. Ik heb een koele toon en bij mij staan koele kleuren dus heel mooi. Maar mijn foundation moet echt gelig zijn, anders is het echt heel vreemd. Verder zijn er zoveel verschillende warme kleuren die toch koel zijn, zoals bruin dat naar grijs neigt enzovoort.
Zelf merk ik het eigenlijk pas als ik de kleur opheb, dan lijkt er iets niet te kloppen haha :)

[Beantwoorden]


Door Miss Sentinelli op 10 oktober 2012 11:08

Erg handig artikel! Bedankt :)

[Beantwoorden]


Door Anouk op 10 oktober 2012 20:59

Leuk artikel! (:

[Beantwoorden]


Door Annelies op 11 oktober 2012 10:29

ik blijf het moeilijk vinden :p

[Beantwoorden]


Door Myrthe op 11 oktober 2012 14:05

Heeii, handig artikel!
Ik probeerde het even uit, maar het kan allebei zegmaar.
Kan ik ook gewoon een neutrale of geen ondertoon hebben?

[Beantwoorden]


Door hester op 11 oktober 2012 20:39

huh roze is toch juist warm en geel koud ?

[Beantwoorden]


Door Lisanne op 13 oktober 2012 10:10

Ik heb een koele ondertoon, heb je tips wat bij mij mooi staat? En kan ik ook warme tinten dragen, of echt niet? :?:

x <3

[Beantwoorden]


Door Fleur op 13 oktober 2012 12:50

Echt handig, ik heb blijkbaar een warme ondertoon, ik heb de oranje bb cream van skin 79, maar hoe weet ik of die een warme of koude ondertoon heeft? Staat dat erop ofzo?

[Beantwoorden]


Door hannah op 17 oktober 2012 23:12

Mmm ik vind dit best wel slecht uitgelegd, want zo simpel zit het helemaal niet in elkaar! Die cirkel die je uitlegt, daar klopt ook niks van. Want er zitten in de linker kant wel degelijk warme kleuren en aan de rechter kant ook koele. Dus beetje jammer, als je het doet, doe het dan goed!

[Beantwoorden]


Door Romy aka beautyblogromy op 7 november 2012 17:34

Heee Vera,
Handig om te weten, ik denkndat ik een warme ondertoon heb, want ik kon het verschil niet zo goed zien en ik wist niet echt waar ik naar moest kijken! Liefs Romy aka beautyblogromy

[Beantwoorden]


Door katrien op 9 november 2012 14:42

Het hangt vooral niet af van de kleur zelf. Nee het hangt af van de tint van kleur, je hebt warm geel (oker) en koud geel (citroengeel). Daar hangt het juist vanaf, niet van de kleur zelf. Zo zie ik het toch.. :)

[Beantwoorden]


[…] Je vraagt je misschien af hoe je weet of je nou een koel of warm type bent? Vera heeft er eens dit handige artikel over geschreven, waarin ze bovendien linkt naar een filmpje waarin ík ook wat meer uitleg geef […]


Door Merel op 26 januari 2013 14:44

Ik weet niet goed wat ik ben eigenlijk, ik kan veel kleuren in mn gezicht hebben, groen staat me minder mooi (koel) alleen paars/blauw (ook koel) staat me dan juist wel weer goed haha .. Ik denk dat ik wel een koele ondertoon heb, weet het niet helemaal zeker :p

[Beantwoorden]


Door Lauren op 26 januari 2013 19:16

Je kunt ook allebei de ondertonen hebben, dat heb ik bijvoorbeel. Ik zou een keer bij michelle phan kijken met het filmpje perfect red lips. Hier laat ze allemaal manieren zien. De makkelijkste manier is door naar je polsen te kijken. Heb je blauwe aders? Dan heb je een klude ondertoon. Heb je groene aders? Dan heb je een warme ondertoon. Heb je het allebei een beetje dan ben je allebei de ondertonen. Als he allebei hebt dan staat bijvoorbeeld een koele wit en een warme wit.
Je bent btw echt super vera!

[Beantwoorden]


Door Beautyblog op 27 januari 2013 10:02

learned something !
dankjewel voor de tips, super handig
xxxx

[Beantwoorden]


Door Louise op 2 maart 2013 17:16

Hee Vera,
Is het mogelijk dat je er tussenin zit?
Ik had al een keer aan de verkoopster gevraagd wat ik had en die zei dat warm niet per se beter stond dan koud en vice versa.
xx

[Beantwoorden]


Door jenna op 5 september 2013 20:13

Ik denk niet dat je juist een foundation moet pakken met een roze ondertoon als jij zelf een huidskleur hebt met een gele ondertoon. Dat gaat er onnatuurlijk uit zien en je foundation mengt zich niet goed met je huidskleur. Je moet een juist een kleur pakken die het meest met je eigen huidskleur overeenkomt of een stukje lichter. Dat lijkt mij het meestlogische?

[Beantwoorden]


Door Sarah op 31 maart 2016 00:31

Leuk artikel! Volgens mij ligt het allemaal nóg iets minder eenduidig. Je huid bepaalt namelijk niet alleen of je koel, warm of neutraal bent, maar bijvoorbeeld ook de kleur van je haar en je ogen. Ik ben al eens een koel type genoemd, maar ook een warm type, volgens mij omdat ik een rozige huid heb en zwarte wenkbrauwen (koel), maar ik heb warm donkerbruin haar en een zelfde kleur ogen. Zwart, blauw en paars staan me oké, maar bijvoorbeeld ook warm rood en bruin. Volgens mij zijn dus heel wat mensen niet echt ‘in te delen’ en moet je gewoon elke kleur uitproberen.

[Beantwoorden]