Twitter Question #84

Ik weet dat ik al jong geïnteresseerd was in make-up. De glanzende lippen van vrouwen op tv fascineerden me. Hoe kwamen ze aan die glans? Dat wilde ik ook! Van mijn moeder kreeg ik een grote toilettas vol make-up die ze niet meer gebruikte en daar speelde ik mee. Toen ik 10/11 was droeg ik wel eens heel stiekem een beetje metallic grijs of roze oogpotlood. Ik hoopte dat niemand het zag, maar droeg toch omdat ik het zelf zo leuk vond.

Photobucket

Photobucket
Op de basisschool experimenteerde ik er mee, stiekem. Thuis, of bij vriendinnen. Geen idee hoe dat eruit zag. Ik weet dat ik het zelf altijd erg mooi vond, maar aan het gezicht van mijn moeder te zien waren mijn looks iets minder geslaagd.

Naar de middelbare school durfde ik eerst geen make-up te dragen, omdat niemand uit mijn klas dat deed. Uiteindelijk begon ik er toch mee en probeerde ik 100 mascara’s uit. Op mijn 14de begon ik echt met make-up. Foundation, bronzer, eyeliner en mascara. Eerst werd het raar gevonden, maar al snel gingen vriendinnen en andere meisjes op school het ook doen.

Ik krijg regelmatig mailtjes van lezeressen van ongeveer 10 tot 13 jaar. Dan vragen ze mij op welke leeftijd het normaal is om met make-up te beginnen, maar dat kan ik natuurlijk niet bepalen. Daarvoor moet je echt met je ouders overleggen. Ik snap dat je gefascineerd bent door make-up en wat het voor iemands uiterlijk kan doen. Dat was ik toen ik heel jong was ook al, en dat ben ik nog steeds. Begin ermee wanneer jij er klaar voor bent.

Een make-up limiet? Voor mij niet! Ik vind het prachtig, als ik oudere dames voorbij zie lopen in een mantelpakje, rode lipstick, eyeliner, mascara en de haren netjes. Zo wil ik later ook wel worden. Mijn moeder is nog bepaald geen oude dame, ze is net 50 jaar. Zij draagt ook nog veel make-up. Geen foundation, maar wel bronzer of blush, een beetje poeder, en vooral veel oogschaduw in of een mooie lipstick. Het staat d’r prachtig, laat haar tot leven komen.


Vanaf en tot welke leeftijd is het volgens jou oké om make-up te dragen?


Reacties

Door nirosha op 7 juli 2012 13:05

oeh, moelijk. Ik begon op mijn twaalfde met een klein beetje mascara, en daarna een lijntje boven mijn oog. Ik weet het echt niet eigenlijk..

[Beantwoorden]


Door Audrey op 7 juli 2012 13:05

De meiden hebben echt gelijk! Iedereen mag het zelf weten, maar een beetje aanpassen op het gebruik en de leeftijd kan geen kwaad
<3

[Beantwoorden]


Door shauni op 7 juli 2012 13:08

bij mij is er geen grens als je er goed en zelfverzekerd in voelt wilt het zeggen dat je er klaar voor brengt ik heb er een stuk meer zelfvertrouwen door ! :wave:

[Beantwoorden]


Door MissEvie.nl op 7 juli 2012 13:09

Zelf begon ik rond mijn 14e geloof ik. Maar nog niet zo veel. Ik heb make-up altijd al geweldig gevonden en als jonge meid experimenteerde ik thuis natuurlijk wel eens met mama’s make-up ;-) Ik zelf vind 14 of 15 een geschikte leeftijd om te beginnen.

[Beantwoorden]


Door Joyce op 7 juli 2012 13:13

Een limiet vind ik erg lastig, ik denk dat je gewoon altijd make-up kunt blijven dragen. Wat je al zegt, het staat echt prachtig bij oudere vrouwen. Qua beginnen met make-up, hmm lastig. Als het gewoon een beetje mascara en lipgloss is zou ik zeggen 12 jaar, maar de hele mikmak met foundation en everything, dan zou ik toch wel even wachten tot m’n 14e/15e.. Maarja dat is voor iedereen weer anders natuurlijk! (:

[Beantwoorden]


Door Bo op 7 juli 2012 13:13

Ik zou gewoon zeggen. Mij maakt het niets uit! Ik vind het ook leuk om mijzelf op te maken.. mijn oma draagt ook nogsteeds foundation ..

[Beantwoorden]


Door LottedeJ op 7 juli 2012 13:18

Ik vind ook dat iedereen dat zelf moet weten en dat daar geen grenzen zijn wat dit betreft. Een beetje lipgloss en mascara vind ik al prima in de bovenbouw van de basisschool, maar ook als je 90 bent ‘mag’ je van mij nog make-up dragen. Who cares? Zolang je er zelf maar blij en tevreden mee bent!

[Beantwoorden]


Door Renée op 7 juli 2012 13:20

Ik vind dat leeftijd niet zoveel uitmaakt, maar inderdaad geen meisjes van 10 met een dikke laag make-up.

[Beantwoorden]


Door AnnaSophia op 7 juli 2012 13:26

Zolang het maar niet gebruikt wordt om er ouder uit te zien vind ik het oké. Ik weet nog dat ik vroeger in het weekend mijn nagels mocht lakken, maar tijdens schooldagen moest die er dan wel weer af. Vond ik fijn zo

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 7 juli 2012 om 19:22:

Ik droeg al wel heel jong nagellak. Samen met mama nagels rood lakken ^^)

[Beantwoorden]


Door Eva op 7 juli 2012 13:26

Maakt niet zoveel uit, zolang je maar niet het Toddlers and Tiaras effect van TLC krijgt.

[Beantwoorden]


Door Simone op 7 juli 2012 13:27

Ik begon met mascara op mijn 12e. Maar dat was dan ook echt alleen mascara. Eigenlijk heb ik het altijd best naturel gedaan, tot de laatste jaren. Toen ging ik ook veel meer lippenstift dragen.

Mij maakt het niet uit wanneer iemand begint; zolang het de eerste jaren maar naturel blijft.

[Beantwoorden]


Door Esmay op 7 juli 2012 13:29

Minimum .. tja, ik vind een meisje van 8 die het leuk vind om make-up op te smeren als hobby wel schattig. Maar het dan ook écht dragen .. nee.
En een oma met rode lipstick en nog mascara; leuk juist :D
Wilde dat mijn oma nog zo chic was :P

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 7 juli 2012 om 19:24:

Haha ja he, mijn oma draagt wel een beetje oogpotlood, maar ze is heel allergisch dus dat is ook weer niet alles bij haar rode ogen… :X Wel lief dat ze het probeert.

[Beantwoorden]


Door Femke op 7 juli 2012 13:35

Ik vind dat een leeftijd niet heel veel uitmaakt, maar meisjes van 10 met een hele laag foundation vind ik wel te ver gaan.. Leuke vraag!

[Beantwoorden]


Door Joyce op 7 juli 2012 13:38

ik vind dat meisjes niet te jong moeten zijn als ze ermee beginnen, ongeveer vanaf de middelbare vind ik wel een oké minimum maar eigenlijk moet iedereen het natuurlijk zelf weten =)

[Beantwoorden]


Door sanne op 7 juli 2012 13:38

Door lonneke op 7 juli 2012 13:45

ik vind dat iedereen dat zelf gewoon moet weten !
als je er prettig bij voelt, moet je het gewoon lekker doen ^^)
ik zelf begon op mijn 11 met een beetje make-up . af een toe wat mascara en lipgloss. Op mijn 13e ben ik elke dag make-up met alles erop en eraan gaan dragen.
x

[Beantwoorden]


Door Emma op 7 juli 2012 13:48

Ik vind dat als je naar de middelbare school gaat dat je kunt beginnen met een beetje mascara, oogpotlood enz. maar zeker niet te heftig! En als je wat ouder word en een onzuivere huis hebt kun je ook wat foundation opdoen ^^) Gewoon zoveel waar je je zelf goed bij voelt.
xxx

[Beantwoorden]


Door Charlotte op 7 juli 2012 13:52

Ik ben 12 en ik gebruik mascara lipgloss en een ienimie beetje minerale foundation alleen op mijn voorhoofd want ik heb enorme last van Acne. Dus nouja 12 tot je dood zou ik zeggen…

[Beantwoorden]


Door Lifesplash op 7 juli 2012 13:53

Ik ben het eens met Julie! Ik zelf ben nog maar 12, maa vind het heeeerlijk om met oogschaduws te expirementeren en gewoon looks te maken thuis. Naar school draag ik alleen wat eyeliner en mascara maar thuis kan ik soms gewoon los gaan haha.

[Beantwoorden]


Door Anouk op 7 juli 2012 13:55

Mijn oma is 77 en ze draagt nog steeds foundation, concealer, lippenstift, mascara en oogschaduw.
Ik vind het hardstikke mooi staan en als mijn oma zich daar prettiger bij voelt, mag ze het zolang doen als ze wil van mij.

[Beantwoorden]


Door Eva op 7 juli 2012 13:57

zelf begon ik pas met make-up toen ik in de tweede klas zat, en dat was dan echt een heel klein beetje mascara. Ik vind het een beetje overdreven om als jong meisje heel veel make-up te dragen. Nu draag ik eigenlijk alleen mascara, soms foundation en soms een lip product. Ik houd niet zo van dat extreem veel make-up gedoe :P Af en toe een oog look is best leuk hoor maar het moet gewoon niet te gek worden. Wel vind ik dat Oma’s gewoon nog lippen stift etc. mogen dragen, ze zijn ook al volwassen genoeg en het staat gewoon leuk!

[Beantwoorden]


Door Marielle op 7 juli 2012 13:58

Ikzelf was 12 jaar, mijn dochter begon met make-up begin groep 8 (mascara en lipgloss)

[Beantwoorden]


Door Eline op 7 juli 2012 14:00

Ik persoonlijk vind dat de minimum leeftijd 14 moet zijn, want dan krijgen de meeste meisjes al wat meer last van pukkeltjes. Make up kan je tot je oude dag dragen maar dan wel wat minder opvallend als toen je een spring in’t veld was…
-xxx- Eline

[Beantwoorden]


Door Milou op 7 juli 2012 14:03

Ik ben er mee begonnen toen ik in klas 1 zat. mascara, beetje oogschaduw, soms lipgloss. Nu doe ik soms nog wat camouflage spul en mascara. Ik ben niet echt een meisje van de foundation en de lippenstift. Een geschikte leeftijd om te beginnen vind ik 12. De eindleeftijd maakt voor mij niet heel veel uit. Het ligt eraan of diegene van over de 40 niet té veel op doet. Maarja, bij bijna alles waar ”té” voor staat is het niet goed. Ik ben nogsteeds verliefd op mijn make- up <3 Maar kan denk ik wel zonder als het zou moeten.. (:

[Beantwoorden]


Door Maaike op 7 juli 2012 14:05

Ik ben pas begin 20 echt met make up begonnen. Als klein meisje had ik wel van die kinder make up. Dat vond ik erg leuk om mee te spelen. Er is nog ergens een foto waar ik mijn oom (!) aan het opmaken ben. haha. Maar als tiener boeide het me echt niet. Pas toen ik uitging rond mijn 15/16de droeg ik make up naar een feestje, maar naar school eigenlijk nooit. Ik was ook een echte tomboy: had kort haar, droeg baggy kleren en het kon me gewoon geen hol schelen. Pas toen ik aan het werk ging in mijn eerste serieuze baan begon het te kriebelen. Je wilt er dan toch professioneel uitzien (en wakker als je om 6 uur op moet) en omdat ik er vrij jong uitzie, kan ik me met make up ook meer onderscheiden van de rest. Niet dat zij dat niet dragen, maar zo kan ik meer mezelf laten zien. Vroeger deed ik dat meer met gekke kleding en printjes, maar dat kan echt niet. Dus nu maar met nagellak en mooie looks.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 7 juli 2012 om 19:26:

Haha, mannen opmaken blijft leuk ^^)

[Beantwoorden]


Door Jasmine op 7 juli 2012 14:07

Ik vind vanaf twaalf wel een geschikte leeftijd zolang je er niet al te uitziet en make/up kun je dragen tot wanneer je gepensioneerd bent.

[Beantwoorden]


Door Roos op 7 juli 2012 14:14

De laatste tijd schrik ik gewoon van de jonge meisjes die met foundation hoofden en spinnenpoten rondlopen. Dan heb ik het over meisjes van 10/11 jaar. Ik vind dat je vanaf je 12e make-up kan dragen, maar dan echt niet veel. Het enige wat ik toen droeg was een beetje mascara, concealer en lippenbalsem.
Een echte maximum leeftijd vind ik er niet aan zitten, ik vind dat je gewoon zo lang als dat je het wilt make-up kan dragen.

[Beantwoorden]


Door Dita op 7 juli 2012 14:22

1e klas t/m oneindig! Alleen eerst niet te veel.. vind het erg als meiden die in de brugklas zitten met dikke laag foundation lopen enzo

[Beantwoorden]


Door ... op 7 juli 2012 14:23

Ik begon volgens mij met mascara toen ik bijna naar de 1e ging. Dat was dan ook maar 2 keer per week ofzo. Ik werd toen bijna 12 (de rest was allemaal al lang 13) Nu ga ik naar de 3e en vind dat ik nog helemaal niet zo veel draag (mascara,oogpotlood en beetje poeder)

[Beantwoorden]


Door Naatje op 7 juli 2012 14:30

Ik begi nu een beetje met make-up… Al vanaf groep 6 en ik zit nu in groep 8 ” ik draag nu mascara, soms oogpotlood/eyeliner en soms concealer!, dat is het, maar meestal/ altijd draag ik mascara

[Beantwoorden]


Door Lisette op 7 juli 2012 14:30

Ik begon echt heel laat met make-up rond mijn 13de ik ben nu 14 en vind make-up super leuk, ik durf nooit andere make-up te doen… dus ik heb elke dag het zelfde…

[Beantwoorden]


Door Bloeme op 7 juli 2012 14:31

Ik begon op mijn 12e met een beetje mascara, en nu ben ik 13 en gebruik blush,oogschaduw,mascara, eyeliner en dat soort dingen..maar ik zorg er wel voor dat het neutraal is en niet dat ik een plakaat op mijn gezicht heb, daar hou ik niet van. Maar van jongs af aan heb ik al het gevoel dat ik later iets met make-up wil doen.

[Beantwoorden]


Door Nina op 7 juli 2012 14:34

Ik begon af en toe mascara te gebruiken op mn 12e, verder niks ofzo, maar op mijn oude school zaten gewoon meisjes van 9/10 met poeder, mascara, oogschaduw en alles op hun gezicht, en dat vind ik een beetje te ver gaan voor hun leefdtijd.

[Beantwoorden]


Door Eline op 7 juli 2012 14:36

nu ik erover na denk..
ik was best vroeg!
op mijn 10e droeg ik al mascara
en op mijn 11e soms ook aal zilvere oogpotlood/oogschaduw (ookal vond me moeder dat soms teveel)
op mijn 12 droeg ik ook al zwarte oogpotlood
en nu wordt het steeds meer ;)

[Beantwoorden]


Door Femke op 7 juli 2012 14:38

Ik ben voor de eerste schooldag op de middelbare school een tasje vol (goede) make-up gaan halen. Ik vind dat je make-up met een rede moet gebruiken. Zelf ga ik bijvoorbeeld de deur niet uit zonder oogpotlood. Dat komt omdat ik anders heel slaperig uit mijn ogen kijk. Voor mensen die acne hebben kan foundation een redding zijn. Ik denk dat er geen minimum/maximum leeftijd aan het gebruik van make-up zit. Gewoon het gene gebruiken waar jij jezelf prettig bij voelt en niet omdat andere het ook dragen.

[Beantwoorden]


Door Kayleigh op 7 juli 2012 14:41

Ik ben zelf 11 en draag gewoon make-up maar ik hou het simpel poeder, concealer (want je ik heb al wat onzuiverheden) mascara en soms wat eyeliner. Ik zorg er wel voor dat ik niet meteen 16 lijk want ik ben nog gewoon 11 natuurlijk. Ik heb nu vakantie en daarna ga ik naar de eerste van de middelbare en dan draag ik gewoon elke dag make-up. =D ik zie mezelf als omaatjes van 80 ook nog wel met make-up lopen hoor.

[Beantwoorden]


Door Linda op 7 juli 2012 14:44

Ik ben nu zelf 13 jaar en ik zit al vanaf groep 8 aan de make-up.
Ik gebruikte toen alleen mascara, ook nooit lipgloss want dat trekt mij niet zo. Nu gebruik ik sinds kort ook gekleurde dagcrème, is echt super om een volgende stap te zetten met maken met het gebruik van make-up. Ik vind het gebruiken van make-up goed en mooi wanneer je je er zelf goed bij voelt en niet luisteren naar wat een ande zegt! Ik zeg: doen!

[Beantwoorden]


Door Roos op 7 juli 2012 14:47

Ik vind ook dat ieder van zich zelf mag weten wanneer ze beginnen met make-up dragen.

[Beantwoorden]


Door Vera op 7 juli 2012 15:03

Ik denk dat als je naar de middelbare school gaat dat een redelijk normaal moment is om aan make-up te beginnen. Tot welke leeftijd mag iedereen zelf weten ^^)

[Beantwoorden]


Door Kim op 7 juli 2012 15:17

Als meisje zijnde kliederde ik thuis wel vaak met mn moeders make-up :-P Dan deed ik knalrode lippenstift op en zo’n lange parelketting om. Oh wat was dat leuk! Maar ik begon ‘echt’ met makeup toen ik 13 of 14 was, beetje mascara en lichte oogschaduw, en in de loop van de jaren kwam er steeds wel weer wat bij. Over het algemeen vind ik dat je met make-up kan beginnen wanneer je wilt, als je het een beetje realistisch houd :-) Jonge meisjes hebben vaak nog zulke mooie huidjes, zonde als daar dan zoveel lagen make-up overheen zitten! Toen mijn oma 90 was droeg ze ook altijd wel wat make-up, een beetje blush en lichte lippenstift. ’t stond dr heel mooi ^^) Ze had ook altijd wel een ”vriendje” in het verzorgingstehuis haha :crazy:

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 7 juli 2012 om 19:27:

Haha, rode lipstick met een parelketting… Het blijft een klassieker :D

[Beantwoorden]


Door kim op 7 juli 2012 15:28

Mij maakt het niet uit wanneer je begint en eindigt, zolang het maar een beetje bij je leeftijd past want om nou iemand te zien die 9 is met foundation, poeder en onwijs veel mascara op, dat gaat mij wat te ver! :ja:

[Beantwoorden]


Door Kate op 7 juli 2012 15:36

ik ben nu 12, en draag meestal wat mascara, lipgloss, foundation poeder, en soms een dun lijntje zwart oogpotlood onder mn ogen ;-)
is dit te veel denken jullie? :O

[Beantwoorden]

quinty antwoordt op 7 juli 2012 om 15:53:

ik vind dat niet te veel

[Beantwoorden]

Nynke antwoordt op 7 juli 2012 om 17:21:

ik ben ook 12 en draag meestal alleen mascara, lipgloss, oogpotlood en soms oogschaduw. ik vind dat niet teveel hoor ;-)

[Beantwoorden]


Door Cécile op 7 juli 2012 15:37

Mijn ouders hebben altijd gezegd dat ik mocht beginnen met make-up dragen als ik op de middelbare school zat. Ik vind dit zelf ook een perfecte grens, make-up hoort niet thuis op de basisschool. Oude dames vind ik prima met make-up. Ik vind dat er niet echt een maximum is verbonden aan make-up, maar wel een minimum.

[Beantwoorden]


Door Lisa op 7 juli 2012 16:11

Ik vind dat een kind dat op de basisschool zit zich nog niet met make-up bezig hoeft te houden. Misschien thuis, in het weekend er een beetje mee spelen maar naar buiten of school hoeft voor mij echt niet. Eenmaal naar de middelbare school is beginnen met een beetje mascara en lipgloss best leuk. Ik zie nu meiden van 13-14 jaar met een full face make-up rondlopen (incl. mega spinnenpoten) en dan denk ik; zonde! Tijdens mijn lessen behandel ik ook onderwerpen als uiterlijk en gepaste make-up e.d. voor bepaalde situaties. Ik zie meiden er daarna overna denken en sommige veranderen dan positief gezien. Als ik voor de klas sta probeer ik me ook bewust te zijn van mijn voorbeeldfunctie. Ik draag wel full-face make-up maar wel gepast. Ik wil die jonge meiden laten zien hoe het ook kan.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 7 juli 2012 om 19:29:

Ah ja, die spinnenpoten… Dat vond ik vroeger dus mooi. Ben blij dat het me alleen nooit lukte ze zelf te maken haha ^^)

[Beantwoorden]


Door emma op 7 juli 2012 16:14

ik begon op de basisschool lekker te experimenteren en geef en gaf mijn jongere zusjes ook wel make-up. Ze waren 10 toen ik ze lipgloss en nagellak gaf, daar kan je niet echt verkeerd mee gaan. Dingen als foundation en eyeliner vind ik wel too much. Een glittertje hier, een kleurtje op de lippen daar en een mooie lakje, maar dan niet elke dag. Ik deed het met hun vooral als ‘tutmiddag’ en dan fotoshoots houden, you know the deal.
Qua maximum leeftijd zou ik niet echt iets kunnen noemen, zo lak ik om de week mijn oma’s nagels. En dan geen paarlemoer glans, maar knalroze, glitters, felblauw en dieppaars. Mijn oma (82) zegt dan ook dat ze het leuk vind om de oude mensjes in de flat te shockeren, hahahaha

[Beantwoorden]


Door Milou op 7 juli 2012 16:26

Ik vind niet dat er een maximum leeftijd zit aan het gebruiken van make-up maar ik vind het wel heel erg ver gaan dat meisjes bij mijn zusje op school mascara en eyeliner etc. en dat terwijl die meiden een jaar of zes zeven zijn.

[Beantwoorden]


Door Alanah op 7 juli 2012 16:32

ik had toen ik 11 was voor een feestje mascara (bruine) gekregen van mijn zus. Ik deed het alleen op voor feestjes.
Toen ik 12 was, kreeg ik mijn eerste oogschaduw paletje van Essence met bruintinten, ook dit was alleen voor een feestje. Maar toen droeg ik wel al vaker mascara. Op de middelbare school begon ik met elke dag wat mascara en een lijntje onder mijn ogen. Nu ik 13 ben doe ik dat nog steeds, maar niet iedere dag. En ik gebruik alleen wat foundation om een puistje te camoufleren. Maar wat ik het meeste gebruik is nagellak! Vanaf mijn 9e, om het nagel prutsen te voorkomen. Nu heb ik er 98!

[Beantwoorden]


Door Leonie. op 7 juli 2012 16:38

Ik ben 11 en ik draag best veel make-up Mijn vrienden vinden dit gewoon normaal en ik schaam me er echt niet voor je mag zelf bepalen of je het wil dragen.
Ik lijk wel ouder dan ik ben maar ook zonder make-up.
Ik draag niet elke dag hoor : oogschaduw, concealer, lipstick/lipgloss soms foundation niet te vaak omdat ik ontzettend last heb van puistjes, eyeliner en mascara , maar dit doen echt heel veel meiden uit mijn klas ! dus het is heel normaal. (love) I love make-up +nagellak.

[Beantwoorden]

Simone antwoordt op 7 juli 2012 om 17:14:

Maar wat is de definitie van normaal? Is normaal dat het grote deel van de maatschappij dat doet?

[Beantwoorden]

Liselot antwoordt op 7 juli 2012 om 23:23:

Ik vind het nogal veel.. Toen ik 11 was droeg ik alleen op de dag van de schoolfoto mascara..:) op mn twaalfde mocht ik mn wimpers laten verven omda ze echt heeeel blond zijn en droeg ik alleen op feestjes mascara en lipgloss.. Maar ik snap ook niet dat al die ouders dat maar goed vinden..
Verder echt een leuke TQ!!

Xxx

[Beantwoorden]

Simone antwoordt op 8 juli 2012 om 19:25:

Ik deed het ook pas in de eerste klas :p Alleen mascara


Door Nynke op 7 juli 2012 17:15

ik vind dat je makeup mag dragen vanaf wanneer je zelf wil, als het je maar staat en je het mooi aanbrengt. je moet het pas gaan dragen wanneer je er zelf achter staat, bij mij in groep 8 gingen meisjes makeup dragen omdat ze zagen dat andere meiden dat deden. not done ! :nod:

[Beantwoorden]


Door eline op 7 juli 2012 17:25

ik ben nu 12, en ik draag mascara, en soms eyeliner. voor de rest nog helemaal niks. je mag gewoon met make-up beginnen wanneer je wilt, als je maar niet meteen een dikke laag foundation op gaat smeren, of een dikke laag mascara. je moet gewoon rustig aan beginnen, vind ik dan he

[Beantwoorden]


Door Thérèse op 7 juli 2012 17:29

Hoe jonger, hoe minder make-up, vind ik zelf ;-)

[Beantwoorden]


Door CreaBeaBlog op 7 juli 2012 17:34

Ik begon in groep 8 met oogpotlood en mascara, vanaf de brugklas ging het snel naar full face…

[Beantwoorden]


Door Puck op 7 juli 2012 17:45

Ik draag eigenlijk al vanaf dat ik dertien was foundation/oogschaduw/mascara/lipgloss. Vooral oogschaduw is al sinds groep zeven een lievelingsproduct, maar ik mocht het nooit naar school dragen van papa en mama.

[Beantwoorden]

Puck antwoordt op 7 juli 2012 om 17:48:

Trouwens Vera, ga je weer beginnen met 2 blogposts per dag of niet? Ik snap het volkomen als je er geen tijd voor hebt en ziek bent, en ik vind het niet erg (wel jammer omdat ik natuurlijk graag 2x per dag je artikelen lees haha), maar ik vind het gewoon fijn om te weten wanneer ik artikelen kan verwachten. :)

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 7 juli 2012 om 19:19:

Ik zou het ook fijn vinden om te weten wanneer ik beter ben, maar helaas weet ik dat niet. Voel me nog steeds niet goed, ik krijg het niet voor elkaar om meer dan 1 blogpost per dag te schrijven. Zodra ik er bovenop ben, komen er weer 2 blogposts. Dat merk je dus vanzelf :-)

[Beantwoorden]

Puck antwoordt op 7 juli 2012 om 21:58:

Ik snap het helemaal hoor haha. Beterschap!


Door ilse op 7 juli 2012 18:00

ik vind dat meisjes vanaf de middelbare school een beetje kunnen gaan uitproberen met make-up. dan hoef je nog niet met een full face op school te komen, maar een beetje met lipgloss expirimenteren is niks mis mee. kleine kinderen op de basisschool hoeven wat mij betreft nog niet met make-up te beginnen, maar als je een beetje in de tienerjaren/pubertijd komt, vind ik dat een mooie leeftijd. (al herinner ik me wel dat in groep acht van mijn basisschool de meiden al bezig waren met push-up bh’s en mascara. dat vind ik zelf te vroeg, maar ik had dan ook een aantal ordinaire kinderen in de klas die de rest mee trokken. ik zelf begon pas in klas twee met beauty)
Ik vind niet dat er een eindleeftijd aan make-up gebonden is. een vrouw van 90 kan nog prima make-up dragen. al vind ik wel dat je je routine een beetje aan moet passen aan je leeftijd. op je zestiende heb je bepaalde make-up die je goed staat, en op je 80e heb je andere make-up die je goed staat.

[Beantwoorden]


Door Kiki op 7 juli 2012 19:20

nou zelf ben ik 13 en begon make-up te gebruiken toen ik 12 was maar zelf daarvoor vond ik make-up al helemaal geweldig.
ik vind dat je pas echt rond de 12/13 moet beginnen met make-up natuurlijk niet te veel maar bijvoorbeeld gwn wat mascara en oogpotlood kan geen kwaad en zelf zou ik stoppen met make-up rond de 70 zlfs mijn oma gebruikt nu nog make-up.

grtjes kiki

[Beantwoorden]


Door Nena op 7 juli 2012 19:51

iedereen mag dat van mij zelf beslissen! Maar het moet nu niet te veel zijn en te overdreven zijn! Vooral als je nog maar 10 ofzo bent, maar een kelin beetje mascara en lipgloss kan nu ook geen kwaad! Ik hou zelf ook veel van make-up en ben 13. XX

[Beantwoorden]


Door Fleur op 7 juli 2012 20:18

Begon in groep 7 met mascara en naar minisoos (groep 7 en 8, dansen en spellen doen) oogschaduw en lipgloss erbij, nu ga ik naar de middelbare en gebruik ik mascara, oogpotlood (standaard) en oogschaduw soms. Maar nog geen foundation behalve tijdens de musical gedaan, maar dat komt omdat mijn foundation iets te donker is maar ik mengde hem met dagcreme tijdens musical.

[Beantwoorden]


Door Angel op 7 juli 2012 20:40

Het maakt mij niet zoveel uit, zolang diegene zich er maar goed bij voelt!

[Beantwoorden]


Door My Linh op 7 juli 2012 20:49

Iedereen moet het natuurlijk helemaal zelf weten, maar ik vind vanaf 14/15 eigenlijk normaal. Ik heb het idee dat jonge meisjes tegenwoordig al op 11/12 jarige leeftijd beginnen. Vind ik jong, maar moeten ze natuurlijk helemaal zelf weten! (:

[Beantwoorden]


Door Nadine op 7 juli 2012 20:49

Ik denk dat het altijd wel mag.. Zo lang je maar lekker in je fel zit en als make-up daarvoor zorgt, prima! (zorg dan wel even dat het mooi aangebracht is…) :-P

[Beantwoorden]


Door Ingrid op 7 juli 2012 20:54

Ik vind dat je vanaf de middelbare school kan experimenteren met make-up. Ik ben zelf vanaf mijn 15de begonnen met oogpotlood, mascara en transparante lipgloss en op mijn 16de met de eyeliner.
Ik moet toegeven dat ik het toch raar vind dat meisjes tegenwoordig al op de basisschool aan make-up beginnen (en dan bedoel ik met make-up foundation, concealer, blush etc). In de jaren ’90 (omg, ik klink zo oud) zag je op de basisschool niet zoveel meiden met make-up lopen. Ik weet dat de tijden erg zijn veranderd ivm de komst van het internet en de media, maar toch. Make-up hoort m.i. niet thuis op de basisschool. Je bent immers nog een kind. Als je een tiener bent, dan vind ik make-up acceptabel.
En verder zit er voor mij geen maximumleeftijd aan make-up. Ik vind het prachtig om oudere vrouwen met make-up te zien.

[Beantwoorden]


Door Alicia op 7 juli 2012 21:05

Zolang meiden het zelf prettig vinden om er mee te beginnen is het prima, en ook tot hoe lang je dat wilt. Ik ken oudere mensen (rond de 60) die nog dagelijks fullface make-up gebruiken.

Ik zelf ben nog steeds niet into make-up, ik vind het ook niet per se nodig bij mezelf. Bij avondjes weg en feestjes wil ik wel eens oogschaduw op doen etc. maar ik ben er absoluut niet druk mee.

[Beantwoorden]


Door zwaan op 7 juli 2012 22:12

Wat een lieve laatste zin (:

[Beantwoorden]


Door Diede op 7 juli 2012 22:17

Ik ben in groep 8 begonnen met mascara. Nu ga ik naar de 2e, ik gebruik iedere dag (wimperkruller) mascara, blush & als ik een puistje heb concealer. Als ik tijd en zin heb doe ik soms in een bruintint oogschaduw.
Als het weekend is of er is een speciale gelegenheid dan kan ik nog wat heftigere ooglook maken & een lipstick gebruiken.

[Beantwoorden]


Door Nina op 7 juli 2012 22:19

Bij mij begonnen meisjes in groep zeven ofzo al met mascara en ik had een van mijn moeder gekregen alleen ik vond mascara zelf niet mooi staan omdat ik een bril had dus deed ik het niet op, soms. Maar eind groep 8 kreeg ik lenzen en in de eerste ging ik eigelijk elke dag mascara op doen. Inmiddels (2e klas) is dit mascara, oogschaduw, blush (soms bronzer), concealer (meestal) en soms lipstick.
Ik merk wel dat meisjes steeds eerder beginnen met make up ik vind het kunnen maar inderdaad als je heel jong bent en veel make up draagt is het wel een ander verhaal en dan gewoon de rest van je leven. Wauw lange reactie xd

[Beantwoorden]


Door ColoredLips op 7 juli 2012 23:06

Oudere vrouwen die make-up dragen vind ik niet echt raar. Als een jong meisje (denk aan basisschool leeftijd) helemaal onder de make-up zit, vind ik het een heel ander verhaal. Tuurlijk spelen jonge meiden met make-up, maar ik vind dat kinderen gewoon moeten blijven spelen in plaats van zich druk maken om hun uiterlijk. Dat kan later vaak genoeg.
Ik vind dat 12 een prima leeftijd is om een beetje te beginnen met mascara, als je op de middelbare school zit.

[Beantwoorden]


Door Cynthiiaa op 7 juli 2012 23:35

Zelf vind ik niet dat er echt een limiet zit aan make-up, toen ik nog in de zorg stage liep, vonden de dames het geweldig om make-up te dragen! Of omdat de nagels in de lak werden gezet, zolang je iemand er blij mee kunt maken, vind ik dat het makkelijk kan, maar natuurlijk geen heftige smokey eyes.. gewoon natuurlijke tinten. Dat geldt ook voor de jongere generatie, mascara is ook make-up, en dat droeg ik al in groep zeven denk ik, volgens mij wel eerder. In ieder geval zit er niet echt een leeftijg aangebonden, zolang je niet go crazy gaat op een jonge of oude leeftijd, mag je van mij gewoon make-up dragen hoor! :D Ok, 8 is echt te jong..

[Beantwoorden]


Door Miss Langhaar op 7 juli 2012 23:59

Vanaf een jaar of 12 moet wat mascara wel kunnen. En tot tja, tot je niet meer in staat bent je op te maken ofzo?

[Beantwoorden]


Door wendela op 8 juli 2012 00:18

Ik vind rond de twaalf jaar wel een goede minimum, maar ik ben er pas ditjaar mee. Begonne een beetje oogpotlood en mascara en ik ben vijftien… Ik vind dat mensen mooi zijn van zichzelf, ik werd vanaf mn twaalfde gepest omdat ik geen make up droeg. Ik mocht het toen nog niej van mama. Mijn moeder draag eigenlijk nooit make up alleen als ze naar een feestje gaat, ze vindt het gwn niet nodig. Een maximum is er niet egt, zolang het maar gwn bij haar leeftijd past… Xxx mij

[Beantwoorden]


Door Leontien op 8 juli 2012 01:57

Ik vind het zonde als meiden van 12/13 al heel veel make-up dragen,
ook omdat ze dan denken dat ze er anders niet bij horen, of omdat ze ouder willen lijken.
Ik was zelf 15 denk ik toen ik echt begon met make-up, en het begon eerst alleen met wat mascara en lipgloss, pas later ook oogschaduw enzo.
Mijn nichtje van 8 vind mijn make-up collectie ontzettend interessant en zou het liefst alles willen gebruiken, ze mag soms wat lipgloss van mij lenen en dan is ze helemaal in de zevende hemel :-)
Mijn oma is nu 90 en draagt nog geregeld lipstick en blush,
ik vind dat alleen maar leuk!

[Beantwoorden]


Door Naomi op 8 juli 2012 09:52

Ik zie soms wel meisjes op mijn school uit de eerste klas, die er nog jong uitzien, die zich dan dik hebben opgemaakt met zwart oogpotlood, mascara en foundation. (soort smokey eye) Dat is wel iets too much. Wanneer je naar de middelbare school gaat vind ik wel dat je kan beginnen met make up, als het maar subtiel blijft.

[Beantwoorden]


Door alexia op 8 juli 2012 10:28

IK ben dertien jaar oud en ik draag op feestjes foundation, altijd concealer, oogschaduw, oogpotlood, mascara, af en toe lipstick en bronzer. Vanaf het eerste middelbaar lijkt het me wel normaal om al met make-up te beginnen.

[Beantwoorden]


Door Merel op 8 juli 2012 10:28

Ik vind niet dat er echt een leeftijd voor make-up is, zolang je maa de hoeveelheid make-up gebruikt die bij je leeftijd past. Ik zie zat meiden op school die hun hele gezicht hebben vol gesmeerd, en dan vind ik het niet meer mooi.

Zelf draag ik geen make-up naar school omdat ik het een gedoe vind, maar naar feestjes of op vakantie maak ik mezelf wel altijd op.

[Beantwoorden]


Door Meike op 8 juli 2012 10:36

Ik ben 12 , zit in de eerste en draag gwn al oogschaduw, poeder en mascara en lippenstift. Naar school draag ik meestal alleen een beetje poeder, soms oogschaduw(of eyeliner) en mascara (: Het is maar net wnnr jij er klaar voor bent. Ik wilde het nu al!

[Beantwoorden]


Door Ludmila op 8 juli 2012 10:52

Ik ben nu 12 en draag mascara soms een beetje poeder maar nog niet foundation enzo. x :kiss:

[Beantwoorden]


Door Jenn. op 8 juli 2012 11:05

Er is zeker wel een minimum, ik denk dat je echt niet te vroeg met make up moet beginnen als je nog maar 10 oid bent. Je huid heeft het dan nog niet nodig, en het kan er alleen maar op achteruit gaan. Ikzelf begon pas op m’n dertiende met makeup, maar dan bleef het alleen nog maar bij mascara. Ik denk niet dat er echt een maximum is voor makeup, maar als ik zo’n verrimpeld vrouwtje zie met felle lipstick schud ik toch even mijn hoofd.

[Beantwoorden]


Door Marii op 8 juli 2012 11:11

ik ging in de eerste klas er mee stoeien denk ik zo op de helft van het haar, gebruikte vooral mascara en oogpotlood

oogschaduw ben ik nooit zo fan van geweest

[Beantwoorden]


Door Fashiable op 8 juli 2012 11:13

Als je naar de middelbare school gaat vind ik het een prima leeftijd om te beginnen met (een beetje) make-up, al is het dan voor de meesten nog absoluut niet nodig. Nu zie ik al meisjes lopen van 10/11 met mascara en dat vind ik gewoon echt belachelijk. Op zo’n leeftijd hoor je nog niet echt bezig te zijn met mooi zijn door middel van make-up en nog gewoon bij wijze van spreken te rollen in de modder en lekker spelen met je vriendjes. Natuurlijk experimenteerde ik ook wel wat op de basisschool, maar dat heb ik het over gelmascara. En ik vind dat er geen maximum leeftijd aan make-up zit. Als een oma zich daar dan nog haar plezier in kan vinden, mag ze dat van mij gerust doen, zolang het niet op een clown gaat lijken ;)

[Beantwoorden]


Door marijke op 8 juli 2012 11:37

Er zit geen leeftijd vast aan het gebruiken van make up! Kinderen van de leeftijd van 6 vinden het anders geweldig om ”kinder” make up te gebruiken!

Je kunt een kind geen make up op verbieden, hooguit wat licht roze oogschaduw en lipstick op en het staat super cute, en zij zijn er blij mee! Het is alleen maar goed als kinderen gaan experimenteren, zolang het geen lagen make up is, maar een beetje dat doen wij natuurlijk ook!

[Beantwoorden]


Door Lysanne op 8 juli 2012 11:47

Thuis kan ieder kind lekker experimenteren met make – up. Mijn zusje van 8 heeft ook allemaal van dat kindermakeup enzo. Maar make up naar school vind ik dat je dat vanaf je 11e ofzo kan doen, ligt natuurlijk ook aan de hoeveelheid. (H)

[Beantwoorden]


Door Vlinder op 8 juli 2012 11:58

Ik vind van die kleine meisjes die zo’n make-up setje hebben van bijv. de Bart Smit echt schattig, maar echt serieuze make-up mogen ze van mij wel mee wachten tot ze 14/15 zijn. Vaak hebben ze ook gewoon nog zo’n mooi huidje en hebben ze het helemaal niet nodig. Mits ze misschien last hebben van acné of zo en graag het e.e.a. willen camoufleren.

En een maximum leeftijd is er niet…ik vind het ook mooi als ik van die oudere dames zie die zich nog helemaal optutten :)

[Beantwoorden]


Door Merel op 8 juli 2012 11:58

Zelf begon ik met make-up dragen toen ik net 14 was, op mijn 15e alles en nu ben ik 16 en heb ik de helft achterwege gelaten, beginnen op je 13/14e tot je dood vind ik prima (:

[Beantwoorden]


Door Hermina op 8 juli 2012 12:47

Ik was toch echt 15/16 toen ik ermee begon. Ik vind dat je als jong meisje (10 t/m 14 jaar) nog eventjes van je jeugd moet genieten ipv. jezelf al helemaal optutten en van alles gebruiken je lijkt er alleen maar ouder door en sommige meisjes hebben het niet eens nodig en dan zie je opeens een jonge meid met veeeeels te veel foundation en ook nog eens de verkeerde kleur terwijl ze een baby huidje heeft, haha.

Ik ben nu bijna 19 en gebruik nog steeds alleen maar eyeliner,mascara, blush en highlighter en vind dit ook wel prima:) ik heb niet de mooiste huid maar foundation hoeft van mij niet:D

[Beantwoorden]


Door Paulien op 8 juli 2012 12:49

Ik ben bijna 13 en ik draag mascara en soms met heel warm weer een beetje poeder, ander ben ik een glimworm :P .

[Beantwoorden]


Door Barbara op 8 juli 2012 13:34

TOT maakt mij niets uit, maar VANAF welke leeftijd…? Hele jonge kinderen (denk basisschool) moeten daar nog niet mee bezig zijn, maar een max leeftijd is er voor mij niet.

[Beantwoorden]


Door Sylvia op 8 juli 2012 13:42

Ha, ik ben dus oma, 51 jaar, een dochter van 30 en een kleinzoon van 16 maanden. Ik ben vaste klant bij MAC, Sephora en andere ‘beautyparadijsjes:-) Op mijn twaalfde vond ik de inhoud van mijn moeders toilettas het allermooiste wat ik me kon bedenken! Op mijn veertiende ging ik actief met makeup aan de slag, lichte lipgloss en mascara. Het echte opmaken deed ik vanaf mijn zestiende, al het geld wat ik had ging op aan makeup. Nu een stuk ouder :-) geef ik een flink bedrag uit aan huidverzorging maar zeker ook makeup! Ik heb er plezier in op me op te maken, niet opzichting, gewoon bescheiden kleurtjes met als uitzondering de lippenstift die mag wat mij betreft best knallen. Ik liet mijn dochter rond haar veertiende makeup gebruiken, foundation heeft ze nooit gebruikt want dat vind ik zo zonde om een gave huid te bedekken! Rond haar zestiende moest ik bijna mijn mijn makeup achter slot en grendel :-) plaatsen want moeders makeup ‘verdween’ regelmatig! Wat mij betreft is er wel een beginnersleeftijd voor het gebruiken van makeup (sorry tien jaar vind ik echt te jong, maar dat is persoonlijk) maar geen eindleeftijd. Mijn moeder van ruim tachtig lakt haar nagels en stift haar lippen, ik zie mezelf op die leeftijd hetzelfde doen!

[Beantwoorden]

Simone antwoordt op 8 juli 2012 om 14:03:

Geweldig dat ze dat nog doet!

[Beantwoorden]


Door Renate op 8 juli 2012 14:41

Ik vind dat iedereen dat voor zichzelf moet bepalen. Ik begon al erg vroeg met oogpotlood en mascara ( toen ik 11 was ) en op me 12e had ik al eyeliner, mascara, concealer en poeder. Veel meisjes in mijn klas vonden het raar en deden misschien alleen wat mascara op, maar ik vond make-up nou eenmaal interessant. En ik ken niet heel veel oudere mensen die make-up dragen, misschien wat oogschaduw, mascara of lipstick, maar ik vind dat ze dat ook zelf moeten bepalen, maar ik denk als ik een ‘oma’ ben ( wat nog heel lang gaat duren haha ) dat ik dan kies voor geen make-up, want ik vind het persoonlijk vaak niet erg mooi bij oudere mensen. En het is trouwens ook nog een verschil of iemand gewoon een beetje fatsoenlijke make-up op doet of een plamuurlaag. Ik vind meisjes met té veel make-up niet mooi, maar dat moeten ze natuurlijk ook zelf weten, als ze zich daar prettig bij voelen, moeten ze dat natuurlijk gewoon doen ;).

[Beantwoorden]


Door Martine op 8 juli 2012 15:51

Ik droeg als aller eerst wat nagellak, een paar keer per jaar hooguit.
Ik droeg volgens mij in groep 8 al mascara, vanaf m’n 14/15e epileer ik m’n wenkbrauwen wat netter bij, vanaf m’n 15/16e wenkbrauw potlood en that’s it.
Ik draag nu ik 20 ben alsnog niet meer dan mascara, wenkbrauw potlood, lipbalsem/lipgloss. Heel soms met een feestje als ik wat wit ben wat bronzer om op foto’s wat bruiner te lijken ;)

[Beantwoorden]

Martine antwoordt op 8 juli 2012 om 15:54:

overigens vind ik het normaal als meiden van 16+ pas beginnen met fullface als foundation etc.
ik stoor me vaak aan jonge meiden die al meer make-up dragen als ik, ik denk dan vaak ‘waar gaat de wereld heen’ als ik weer zo’n meid van 14 met foundation, eyeliner, lipgloss, blush etc zie lopen

[Beantwoorden]


Door karlijn op 8 juli 2012 16:07

ik begon op mijn elfde met een beetje oogshaduw. maar op mijn twaalfde begon ik pas echt. ik ben nu dertien en ben nu al bijna een jaar bezig op youtube en vind make-up nog steeds hartsikke leuk

[Beantwoorden]


Door Anna op 8 juli 2012 16:37

Het ligt eraan.. Sommige bruggers bij ons op school die in de eerste zitten lijken wel 9 ofzo. Nouja iedereen moet het natuurlijk zelf weten maar van die jonge meisjes van 11 met opvallend veel makeup vind ik echt een beetje sneu. Zovan ik draag makeup omdat iedereen dat doet ofzo. Het ligt er ook aan hoeveel makeup je gebruikt, en hoe. Moeilijke vraag!

[Beantwoorden]


Door Jennn op 8 juli 2012 16:49

Dat maakt mij niet zoveel uit als je je maar niet té oud maakt dus bijvoorbeeld als je 12 bent en je dan hebt opgemaakt als een 15-jarige..

[Beantwoorden]


Door Fien op 8 juli 2012 16:59

Ik vind op je 13e wat mascara wel kunnen. En dan als je veertien bent en je hebt puistjes, kun je foundation dragen. Oogschaduw, blush, highlighter, oogpotlood dat begon bij mij eind veertiende, toen ik beautyblogs ontdekte (; Ik ben nu 15, heb geen puistjes en draag; beetje poeder, soms BB cream, af en toe blush, mascara, oogpotlood en soms oogschaduw. Ik vind het prima zo
Liefs

[Beantwoorden]


Door Lisa op 8 juli 2012 17:21

Ik was 12 toen ik begon met wat mascara. Op m’n 14e sloeg ik een beetje door en had ik echt een plamuurkop en mijn panda-ogen waren hét gesprek van de dag in het kleine rotdorp waar ik op school zat. Nu gewoon naturelle make-up, maar dan wel weer alles hahaha.

[Beantwoorden]


Door Ines op 8 juli 2012 17:23

Ik begon op mn twaalfde met mascara en soms een lijntje onder mn oog.
Ik ben redelijk klein en toen vond ik dat vreselijk en zo vond ik mezelf er ouder uit zien. oke.. right
Daarvoor had ik mijn disney princess lipgloss en dat soort spul haha
Ik ben nu 14 en meestal draag ik bb cream, concealer, eye liner en mascara
xx

[Beantwoorden]


Door Seva op 8 juli 2012 19:53

Zelf begon ik met mascara in de brugklas en in het tweede leerjaar droeg ik al foundation, poeder erbij..
Daarnaast werd ik vaak als ‘opmaakpop’ gebruikt als mijn zus (6 jaar ouder) even niks te doen had. Ging ze mij opmaken, kreeg ik haar kleding aan en ging ze mijn haren helemaal omtoveren en soms maakte ze er foto’s van.. haha het is heel grappig om te zien dat ik het toen helemaal geweldig vond als ze me ‘opmaakte’ .
Zelf moet ik er nu niet meer aandenken ik ben nu 19 en gebruik alleen wenkbrauwpoeder en concealer onder mijn ogen..
Mascara gebruik ik niet omdat ik er sinds 3 jaar niet meer tegen kan krijg elke keer ontstoken ogen/geïrriteerde wimpers.
En foundation heb ik eigenlijk helemaal niet nodig, dus waarom ik het toen iedere dag gebruikte weet ik eigenlijk nog steeds niet.
ik denk dat ik mezelf gewoon wijsmaakte dat ik er dan beter uitzag.

Kortom waar het eigenlijk omging, denk ik dat het beter is dat je als tiener alleen mascara gebruikt, op die leeftijd heb je niks nodig en tot welke leeftijd je makeup mag gebruiken..
Ik ben van mening dat daar wel een leeftijd aan vast zit.
mascara tot je 60ste en lipstick kan je gebruiken totdat je nog geen diepe lijnen hebt dat het uitloopt.
en foundation/poeder vind ik echt een NO GO!
en vooral als je rimpels hebt moet je het niet gebruiken, het ziet er heel nep uit. blush vind ik bij andere wel mooi staan.

[Beantwoorden]


Door sanne op 8 juli 2012 20:00

ik ben 11 en draag elke dag mascara, en soms oogpotlood, meer ook niet ! <3

[Beantwoorden]


Door Lianne op 8 juli 2012 21:16

Ik weet nog wel dat ik 12 was en toen had een vriendin mascara gekregen voor haar verjaardag, ik wist toen echt nog niet wat het was en wat het deed. Die vriendin had al zwarte lange wimpers van haarzelf en zag toen geen verschil. Ik vond het onzin. Pas op mijn 13/14e begon ik met mascara/oogpotlood. En.. pas vanaf mijn 19e? (ja, I know) met foundation/concealer etc. Haha, echt heel laat. :)
Ik denk dat 12/13 wel een goede leeftijd is, in iedergeval niet op de lagere school. En een max, ik denk het niet. Ik vind dat bij oudere mensen mascara en af en toe een rode matte lipstick (niet overdrijven) best mooi kan staan en ja, zelfs die blauwe oogschaduw ook. Het gaat erom hoe en vooral, als diegene maar straalt en er blij mee is. :)

[Beantwoorden]


Door lizzie op 9 juli 2012 05:09

ik ben nu 11 en gebruik dagelijks mascara en heeeeel soms een klein beetje zilveren oogschaduw, en al heeel lang nagellak. (love)

[Beantwoorden]


Door Carmen op 9 juli 2012 10:50

ik droeg al mascara toen ik 10 jaar was, maar ik vind 12 een betere leeftijd. hihi
van 12 jaar tot 75 jaar.
Je mag toch wel nog een béétje makeup dragen als oma?
ik vind van wel. ;p

[Beantwoorden]


Door E. op 9 juli 2012 14:20

Vanaf de brugklas vind ik een getinte dagcreme en mascara ok. Vanaf 15/16 kunnen ook andere dingen maar lippenstift moet je naar mijn mening echt mee wachten tot je zeker 18 bent. Anders maakt het veel te ouwelijk.

Foundation vind ik bij veel rimpels geen succes, gaat er zo in zitten..
Als ik nog denk aan mijn oma voor ze stierf. Bijna 80 en iedere dag helemaal opgemaakt. T ging alleen zo in de rimpeltjes zitten.
Verder Tres Chique!

[Beantwoorden]


Door irissz.robiin op 9 juli 2012 21:50

Ik ben nu 13, bijna 14 en ga naar de derde. In groep 8 mocht ik van mijn moeder voor het eerst wat mascara dragen naar feestjes en dan was ik helemaal blij! In de eerste begon ik wat meer make-up te kopeen en dat droeg ik dan als we gingen eten of een feestje hadden, mascara en oogschaduw! Sinds het begin van de tweede begon ik wat vaker make-up te dragen en ontdekte ik ook blogs! Sinds toen ontdekte ik hoe leuk ik make-up eigenlijk wel niet vind! Ik draag nu altijd, (behalve in het weekend als ik op de bank lig) mascara en concealer (wallen en puistjes) en soms blush. En besteed ik heel veel tijd aan nieuwe looks enzo! Dus tja, ik begon best laat en dat vind ik prima, nu ga ik de deur niet meer zonder uit! Ik vind dat het niet uitmaakt of je het wel/niet draagt maar ik vind het gewoon verzorgder! (:

Liefs, beetje lang verhaal!

Iris. :wave:

[Beantwoorden]


Door Marloes op 9 juli 2012 22:09

Leeftijd maakt niet uit, de hoeveelheid is wel erg belangrijk :)

[Beantwoorden]


Door lotte op 10 juli 2012 16:33

Tja mijn oma van 78 draagt elke dag nog poeder blush oogschaduw mascare en lippenstift maar het staat haar nog hartstikke goed, dus waarom niet toch?

[Beantwoorden]


Door Victoria op 10 juli 2012 19:19

Ik denk dat ik 11 was of zelfs 10 toen ik oogschaduw begon te dragen. Ik had een mint groen kleurtje gekregen die ik op m’n oogleden stippelde, zag er niet uit natuurlijk maar zo ging ik wel naar school. Ook mascara deed ik op, maar alleen op m’n bovenste wimpers omdat ik de onderste wimpers te riskant vond. Al als klein meisje speelde ik met make-up. M’n oma had een hele kast vol en elke keer als we een bezoekje brachten aan haar vroeg ik of ik naar boven mocht om met haar make-up spelen. Ik opende de kast en begon overal te snuffelen. Ik was dol op de moddergroene oogschaduw en de knalroze lippenstift. Nu ben ik pas 13 en ik geniet nog steeds van make-up, wel met mate. Ik leer er steeds nieuwe dingen bij en daarmee blijf ik m’n looks steeds verbeteren. De kast van m’n oma is langzaam naar mij over gesprongen. Ze heeft nog steeds een kast om te smullen, maar m’n kast @ home ziet er ook niet verkeerd uit!

[Beantwoorden]


Door anna op 11 juli 2012 20:04

Haha ik draag al mascara sinds ik 10 was omdat ik op tv iedereen erin zag lopen hahaha ik vind dat oudere mensen het ook gewoon kunnen

[Beantwoorden]


Door Ester op 11 juli 2012 22:26

Originele TQ weer. Ik vind zelf dat er niet echt een ‘grens’ aan zit. Ikzelf ben overigens pas heel laat begonnen met make-up. Wel is het zo dat ik het maar niks vind als meisjes van 10 of 11 jaar ofzo al met make-up rondlopen. Kinderen moeten kind zijn vind ik.

[Beantwoorden]


Door Fay op 13 juli 2012 17:47

Ik ben nu 13 en experimenteer heel vaak met make-up, maar naar school draag ik alleen maar soms een beetje mascara en een beetje blush en een beetje highlighter. Maar dat is maar iets van 1 keer per week. Met schoolfeest doe ik wel wat oogschaduw op.

[Beantwoorden]


Door hester op 15 juli 2012 17:35

ik begon zelf met make-up toen ik 13 werd, en ik zat toen in de tweede klas. Makeup vind ik voor alle leeftijden, maar wel met mate.

[Beantwoorden]


Door Kim op 15 juli 2012 18:06

ik begon zelf op mijn 11de, alleen beetje mascara.. maar dat vind ik wel een goed begin daarvoor en tot wanneer vind ik niet zoveel uitmaken

[Beantwoorden]


Door femke op 15 juli 2012 19:20

Ik ben al jong begonnen met kinder makeup enzo, maar naar school makeup dragen begon bij mij in de eerste klas, toen was ik 12. Het begon met wat mascara, later een lijntje onder of boven mn oog en in de tweede klas begon ik met foundation. Gewoon een klein beetje zodat je mn puistjes niet meer zo goed zag. Nu ben ik 15 en ga naar de 4e klas en draag een fullface, eyeliner, mascara, oogpotlood, foundation, blush, poeder, concealer en lippenbalsem.

[Beantwoorden]


Door Ruya op 16 juli 2012 17:08

ahha.. Ik draaag sinds de 2de mascara en oogpotlood. en in de derde concealer en camouflagestickiee erby :-P
hmm…. op je 10de fullface?? –dat gaaat natuurlijk te ver.! , wat my betreft pas op de middelbare school beginne.. uitzondering is egt als je al eerder last heb van onzuiverheden ensoo :) dan is het okeeej:-p
makeup heeft geen maximum, maaar draag wat past bij je leeftijd
btw, Vera leuke blog!! heb hem pas sindskort ontdekt :P

[Beantwoorden]


Door Frances op 23 juli 2012 09:53

Ik was 11, ik deed/doe alleen beetje mascara op. In speelde wel met oogschaduw, voor feesjes maar niet naar school. In groep 8 deed ik dat ook en half groep 8 ben ik ook soms oogpotlood gaan doen. Er was een meisje die altijd bij de gym in de ochtend mascara op deed. Iedereen vond het dom en raar maar ze mocht het niet van haar ouders…Ik vind dat groep 8 gewoon wel goed is. Mijn ouders hebben er nooit wat over geklaagd ofz.

[Beantwoorden]


Door Clara op 26 juli 2012 13:59

Ik mocht altijd van mijn moeder geen make-up op de basisschool opdoen, maar thuis had ik wel een klein goedkoop setje (toen had ik die van mijn zakgeld gekocht bij de Action, haha), ik was vooral blij met de mascara die erbij zat! Ook had ik een oogschaduw/blush/gezichtspoeder setje in de vorm van een vlinder, ik vond het vooral leuk om de blush (knalrood) op mijn ogen te gebruiken, haha.
Wel mocht ik van mijn moeder nagels lakken, mijn moeder en ik hadden best veel lakjes, en ik maakte bijna elke dag een ander patroontje..
Mijn moeder vertelde laatst dat ze me al die nagellak gaf zodat ik niet zo bezig zou zijn met make-up, omdat ze me daar nog te jong voor vond om mee naar school te gaan. Daar ben ik het mee eens, ik vind dat je vanaf de middelbare school wel kan beginnen met wat mascara, lipgloss etc. maar foundation en oogschaduw gaat ver vind ik. En de maximum leeftijd is er eigenlijk niet, behalve met foundation. Als je rimpels krijgt moet je daarmee stoppen vind ik.

[Beantwoorden]