Eén keer in de twee weken neemt fashionblogger Suzanne mijn plek in voor haar mode column ‘A Touch Of Fashion’. Vandaag is het weer zo ver en kun je genieten van Suzanne’s schrijfkunsten en gevoel voor mode.
Deze editie zit ik klaar om jou te voorzien van wat tips om je kleding mooi en goed te houden. Zuinig zijn op je kleding kan nooit kwaad en scheelt je uiteindelijk ook zeker in de portemonnee. Het is tenslotte zonde om je tiende zwarte panty te voorzien van een ladder. Hoe zorg je voor, babysit je, op je kleding?

Niets leuker dan knuffelen met je huisdier. Maar erna wel met je kledingroller in de aanslag.
Voordat we op bovenstaand onderwerp overgaan, wil ik jullie eerst even bedanken voor de enthousiaste reacties en aanmeldingen die zijn gevolgd op de oproep die ik ruim een week geleden deed. Bekijk het artikel nog even hier als je hem gemist hebt: wellicht vind je het leuk je alsnog op te geven! Aanmeldingen zijn nog welkom t/m donderdag 2 februari.
Dan nu over naar mijn tips!
– Zorg dat je een kledingroller in huis hebt! Deze koop je al vanaf €1,- bij bijvoorbeeld H&M, en is zeker een must als je huisdieren door je huis hebt lopen. Uit eigen ervaring weet ik dat, na het knuffelen met mijn konijn bijvoorbeeld, sommige stukjes heel makkelijk haren aantrekken, en daar kom je zonder kledingroller moeilijk vanaf.
– Stof je kledingkast! Zorg dat je de schapjes afneemt en de plukken weghaalt. Dit, om grijze stofstrepen op bijvoorbeeld je tricot te vermijden.
– Heb je een trui die gaat pillen (waar van die kleine, harde bobbeltjes op komen?): ga er heel voorzichtig met een scheermesje overheen om ze weg te halen!
– Het beste is met dunne hakken alleen op asfalt e.d. materiaal te lopen, want tussen keien in de stad zul je ze heel snel beschadigen! Toch even het centrum in op je pumps? Met dezelfde kleur nagellak als je hak kun je de beschadigingen vaak minder zichtbaar maken.
– Ik kan er niet naar kijken (en het vooral niet horen!): vrouwen die hun hakjes kapot hebben gelopen, en (vaak helemaal scheef) op de hakken zelf lopen (er zitten áltijd kleine hakjes onder hakken, en alleen díe zijn bedoeld om op te lopen). Dit is niet alleen heel zonde en onherstelbaar voor je schoenen; het loopt ook nog eens heel vervelend! Zodra je voelt en hoort (in de gaten houden dus!) dat je door je hakje heen bent: níet verder lopen, maar eerst naar de schoenmaker! Als je goedkope, plastic hakken koopt, kun je beter voor het dragen nog naar de schoenmaker – deze gaan soms niet eens één draagsessie mee.
Deze trui gaat helaas vilten, zien jullie? – minder wassen helpt óók nog eens (na alle andere voordelen) om dit tegen te gaan.
– Voor de hand liggend, maar toch niet te vergeten: check je handen op kloven en haakjes voor je je panty aantrekt, want voor je het weet kun je hem weggooien!
– Onthoud dat kleding slijt van de wasmachine (en niet zo’n beetje ook!). Natuurlijk hoef je niet te stinken, maar dikke truien en vesten, die je vaak niet direct op je lichaam draagt, waar geen vlekken in zitten, worden vaak net zo fris als je ze een paar dagen buiten hangt aan een hangertje. Beter voor het milieu, je portemonnee én het kledingstuk.
– In dezelfde categorie valt de volgende tip: doe kleding niet in de droger als het niet nodig is. Een droger maakt je kleding eerder lelijk en vervormd en verhoogt daarnaast de kans op krimpen.
– Kledingstukken die nog nooit gewassen zijn éérst met de hand wassen! De verf geeft vaak nog erg af, waardoor kleuren door elkaar gaan lopen/andere kledingstukken verpest worden. Als je na de eerste wasbeurt nog twijfelt over het afgeven: neem altijd het zekere voor het onzekere.
– Lichte en effen kledingstukken zijn het meest kwetsbaar als je gaat koken of door de modder gaan banjeren. Ook dunnere stoffen zijn eerder vatbaar voor (zichtbare) vlekjes. Houd hier rekening mee en doe je witte trui bijvoorbeeld even uit tijdens het eten.
– Haal vlekken meteen uit je kleding, en gooi ze niet klakkeloos in de wasmand tot je moeder ze eruit haalt. Het scheelt echt het halve werk (en soms een heel kledingstuk) als je meteen actie onderneemt en probeert de vlak eruit te halen.
– Wees creatief met kapotte kleding! Een gat in je broek gevallen? Wellicht kun je de broek vermaken tot een korte broek! Een gouden oude zijn het naaien van leuke figuurtjes op de plek waar het kledingstuk is beschadigd. Dat klinkt kinderachtig, maar ben creatief: de winkels hangen vol met broeken en leggings met kniestukken – die kniestukken kunnen natuurlijk ook dienen als ‘figuurtje’.
Dan wil ik graag eindigen met de uitspraak: kleding is er voor jou, jij niet voor je kleding. Daarmee wil ik zeggen: je kleding is er om in te leven en het hoort erbij dat er wel eens iets vies wordt of kapot gaat. Soms helaas was sneller dan je gewild of verwacht had. Maar hé, zó erg vonden wij nieuwe kleren kopen toch niet?
Bron gebruikt als inspiratie: garmentcare.info
Ben jij (erg) zuinig op je kleding?
P.S. Wil je meer van mij lezen en/of zien? Volg dan ook mijn blog.
Dat vind ik ook wel wat voor Suus, ja! :D
[Beantwoorden]
daar heb ik geloof ik van gehoord ja… hmm…
[Beantwoorden]
Oooh, suzanne doe mee!! Da’s leuk.
Je bent zo leuk en goed en vooral creatief met kleding. Echt iets voor jouw!!
xx
Moet je doen! Echt waar, het is echt iets voor jou.