Q&A met Dove droog haar expert: de antwoorden!

Een aantal weken geleden vroeg ik jullie om je meest dringende vraag over droog haar in deze blogpost te stellen. We zijn inmiddels een tijdje verder en Dove droog haar expert Katya heeft een aantal van de leukste vragen beantwoord. Lees verder om erachter te komen waardoor je haar in de zomer droger kan zijn dan de rest van het jaar en (dit willen we denk ik allemaal wel weten) hoe je droog haar kunt voorkomen.

Photobucket

Er kwamen echt ontzettend veel vragen binnen, en bij een groot deel sprong al snel de gedachte ‘hmmm, dat wil ik ook weten!’ in mijn hoofd. Ik heb een boel vragen aan Katya gesteld en zij heeft er een aantal uitgekozen. Er viel ook een goodiebag te winnen, deze gaat naar de vragenstelster van de eerste vraag: Annemarije! Gefeliciteerd, ik ga contact met je opnemen en dan komen de Dove goodies zo snel mogelijk naar je toe.

Waarom zijn krullen over het algemeen droger dan stijl haar?
Droog haar heeft vaak een tekort aan lipiden. Lipiden worden aangemaakt in het haarzakje (endogene lipiden) of afgescheiden door de talgklieren in de hoofdhuid (exogene lipiden). Ze vormen een natuurlijk conditionerend en beschermend laagje om het haaroppervlak en zijn aanwezig in het intercellulair cement van het haar, waar ze de haarstructuur versterken. Krullend haar is vaak droger dan stijl haar, omdat bij krullend haar de exogene lipiden zich moeilijker van de wortel tot aan de punten kunnen verspreiden vergeleken met stijl haar.

Betekent het dat als je droog haar hebt, je ook beschadigd haar hebt?
Niet altijd. Droog haar wordt vaak verward met beschadigd haar, terwijl het twee verschillende dingen zijn. Het is belangrijk om te weten wat de conditie van je haar is, om te weten hoe je het het beste kunt behandelen.

Droog haar is een syndroom – een combinatie van symptomen die tegelijk plaatsvinden. Als je haar gebrek heeft aan gladheid, zachtheid en glans, als het onhandelbaar en kroezig is en uitgedroogd aanvoelt, heb je waarschijnlijk last van droog haar.
Het is moeilijk om te bepalen dat je haar droog is, omdat je al deze symptomen ook kan hebben als je haar beschadigd is – daarom is het belangrijk om ook te kijken naar andere symptomen, zoals breekbaar haar en gespleten punten. Ook is het belangrijk om te kijken naar hoe je je haar behandelt.

Beschadigd haar
wordt alleen veroorzaakt door externe omgevingsfactoren en beschadigende stylingactiviteiten, terwijl droog haar onderliggende biologische factoren kan hebben.
Droog haar kan een genetische oorsprong hebben, kan veroorzaakt worden door ouderdom of het gevolg zijn van externe invloeden zoals beschadigende behandelingen. Als je dik of krullend haar hebt heb je meer kans om droog haar te hebben.

Waarom is mijn haar in de zomer droger dan de rest van het jaar?
Weersomstandigheden kunnen een grote invloed hebben op de conditie van het haar. Er zijn twee belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden: luchtvochtigheid en temperatuur.

Het vochtgehalte in het haar hangt samen met de relatieve luchtvochtigheid – hoe lager de luchtvochtigheid, des te lager het vochtgehalte, wat ervoor kan zorgen dat het haar uitgedroogd aanvoelt. De gemiddelde luchtvochtigheid is afhankelijk van het seizoen en de plek waar je je bevindt.

Temperatuur heeft geen effect op het vochtgehalte van het haar, maar het kan wel een belangrijk effect hebben op de mate van vochtopname in het haar – tijdens warme en vochtige dagen kan dit erg snel gaan. Overmatige vochtopname in het haar kan een schadelijk effect hebben op de haarstijl – als het haar veel vocht absorbeert verliest het haar vorm, doordat dit vocht invloed heeft op de fysieke banden binnenin het haar die helpen om de gewenste vorm te behouden. Hierdoor kan het haar gaan pluizen en er droger uit gaan zien.

Kortom, zowel te weinig als te veel vocht kan zorgen voor ongewenste haarsymptomen, zoals pluizig, droog haar.

Photobucket

Ik heb heel erg droog haar en ik gebruik vaak een stijltang (dit wil ik niet opgeven). Hoe kan ik mijn haar dan het beste verzorgen?
De hele hoge temperatuur van stijltangen kan het vochtgehalte van het haar verlagen tot onder het natuurlijke en gezonde niveau. Gebruik haarproducten die emollienten bevatten – emollienten vormen een bescherming op het oppervlakte van het haar die ervoor kan zorgen dat het haar minder snel vocht verliest. Ook natuurlijk oliën kunnen dit vochtverlies vertragen en werken vaak beter dan siliconen of minerale oliën.
Je kunt ook haarverzorgingsproducten gebruiken die alpha hydroxy acids (AHA) zoals glycolic of lactic acid bevatten. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat het haar beschermd is tegen beschadigingen van stylingactiviteiten, zoals de hitte van een stijltang. Gebruik ook altijd hittebeschermende spray – hierdoor kun je je haar op een betere en snellere manier stylen terwijl je het beschermt tegen beschadigingen.

Hoe kun je droog haar voorkomen?
1. Gebruik altijd een conditioner en gebruik elke 3-4 wasbeurten een haarmasker. Als je een drukbezet leven hebt en geen tijd hebt voor een masker, kun je de conditioner vervangen door een Dagelijkse Verzorgende Conditioner – zoals een masker is dit verrijkt met verzorgende ingrediënten, maar het werkt in minder dan een minuut – zoals een conditioner.

2. Gebruik haarproducten die emollienten bevatten – emollienten vormen een bescherming op het oppervlakte van het haar die ervoor kan zorgen dat het haar minder snel vocht verliest.

3. Je kunt ook haarverzorgingsproducten gebruiken die alpha hydroxy acids (AHA) zoals glycolic of lactic acid bevatten. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat het haar beschermd is tegen beschadigingen van stylingactiviteiten, zoals de hitte van een stijltang

4. Probeer een oliebehandeling. Zoek naar mixen van verschillende natuurlijk oliën – kokos, amandel en argan zijn geschikt, omdat ze in het haar kunnen worden opgenomen in het haar en blijven niet alleen op het haaroppervlak achter. Oliebehandelingen kunnen het tekort aan lipiden aanvullen.

5. Chemische haarbehandelingen zoals permanenten, relaxen en bleken zijn funest voor droog haar. Als je deze behandelingen echt niet kunt vermijden is het het beste om ze professioneel te laten doen bij een goede kapper om een teveel aan schadelijke chemicaliën te voorkomen. Als je het toch graag thuis wil doen, volg dan precies de gebruiksaanwijzing op de verpakking op. Een goede nabehandeling is ook essentieel. Gebruik producten die gericht zijn op het behandelen van de schade die veroorzaakt is door de specifieke behandeling die je hebt gehad.

Ik wil jullie bedanken voor het stellen van de vragen, het waren er echt onwijs veel! Dove droog haar expert Katya wil ik natuurlijk ook bedankt om de tijd te nemen en de vragen te beantwoorden.

Twitter Facebook
Categorie: Haar | 7 september 2011 | 39 reacties | Tags: , , , ,

Reacties

Door Daphne op 7 september 2011 09:16

Ah dit vind ik handig!

[Beantwoorden]


Door kirst op 7 september 2011 09:49

wauw super handig artikel! Goed om te lezen en ook een duidelijk antwoord op de vragen. Liefs.

[Beantwoorden]


Door Myrthe op 7 september 2011 10:37

Wat een handig artikel! Hier heb ik echt heel veel aan, dankjewel Katyya (maar jij ook natuurlijk, Vera)!

[Beantwoorden]


Door LottedeJ op 7 september 2011 10:41

Super handig artikel! Ik dacht ook dat beschadigd en droog haar hetzelfde was. Ik heb duidelijk geen beschadigd haar, maar droog haar, weet ik nu! Dankjewel!

[Beantwoorden]


Door Patricia op 7 september 2011 10:49

Leuk artikel! Heb onder andere dit in mijn hoofd moeten stampen tijdens mijn opleiding. (kapper)

[Beantwoorden]


Door daisy op 7 september 2011 10:56

Ik heb erg makkelijk haar!

Wel lang blond en stijl, maar nooit te vet, te droog of klitten.
Ik gebruik ook geen conditioner of masker, maar gewoon enkel een eenvoudige shampoo voor elke dag (schwarzkopf), die ik om de dag gebruik maar wel een hele kleine hoeveelheid, net genoeg om het te wassen.

Ik krijg ook altijd complimenten over mijn haar, ook van kapsters dat het er zo gezond uitziet en glanst.

De truc is om er gewoon niet teveel mee te klooien! Niet kleuren, te veel stylen, permanenten en te veel rommel gebruiken.

[Beantwoorden]

Miss Langhaar antwoordt op 7 september 2011 om 11:58:

Ik wou dat ik ook zo’n haar had ^^ Maar toen ik het nog op dezelfde manier verzorgde als jij, dus gewoon shampoo, was het 1 grote geknoopte pluizenbol.

Iets dat bij mij goed heeft geholpen: je haar niet te vaak wassen! 2x per week is voldoende. Ikzelf heb nooit vet haar en het is er ook veel minder droog door geworden. Ook gebruik ik dagelijks een serum, of ik nu de stijltang gebruik of niet :-)

[Beantwoorden]

Tinsley antwoordt op 7 september 2011 om 13:05:

Doe jij dat serum dan elke ochtend in je droge haar?

[Beantwoorden]


Door Helen op 7 september 2011 11:08

Wat super interessant om te lezen zeg! Dus daarom heb ik ietwat droog haar met mijn bos krullen…

[Beantwoorden]


Door Claudia op 7 september 2011 11:52

Heb nog nooit zo stil gestaan bij hoe complex haarverzorging kan zijn O_o apart om allemaal zo te lezen eigenlijk :)

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 september 2011 om 11:59:

Ja, het is echt wel ingewikkeld :ja:

[Beantwoorden]


Door Esther op 7 september 2011 12:03

Erg leuk dit! :D

[Beantwoorden]


Door Paola op 7 september 2011 12:08

Heel handig artikel! En gefeliciteerd Annemarije!

[Beantwoorden]


Door Jennifer op 7 september 2011 12:48

Zo, een lekkere lange maar vooral nuttige Q&A. Heerlijk! ^^)

[Beantwoorden]


Door Desirée op 7 september 2011 13:53

Leuk en interessant om te lezen! ^^

[Beantwoorden]


Door Fatima op 7 september 2011 14:04

Erg handig! En gefeliciteerd met de goodiebag! :D

[Beantwoorden]


Door Ilse op 7 september 2011 14:31

Weet iemand budget producten waar veel emollieten, glycolic of lactic acid in zitten?

[Beantwoorden]


Door Cynthiiaa op 7 september 2011 14:53

Ik heb mijn haar echt jarenlang geverfd, geblondeerd en gewoon gekruld. Uitlaten groeien, verven, knippen, en toen bleef ik het beschadigde haar houden, maar het is gewoon droog! :D Daar kwam ik net even achter. xd Ik moet gaan “maskeren.”

[Beantwoorden]


Door Esmay op 7 september 2011 15:27

Superhandige vragen en antwoorden natuurlijk!

[Beantwoorden]


Door Miranda op 7 september 2011 15:30

Ohh wauw wat een super handig artikel, hier heb ik zeker wat aan!

[Beantwoorden]


Door Ilse op 7 september 2011 15:44

Hee Vera!
Ik hoop dat jij mij verder kan helpen..
Ik heb geen wimperkrultang, maar mijn vraag is: Hoe kan je je wimpers krullen zónder wimperkrultang? :D

xxx

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 september 2011 om 11:59:

Ogen dichtdoen, strak trekken en dan mascara aanbrengen!

[Beantwoorden]


Door Samira op 7 september 2011 15:50

Me like this!!

[Beantwoorden]


Door Lotte op 7 september 2011 16:00

Gefeliciteeeerd ^^)
leuk en interessant artikel!

[Beantwoorden]


Door Linda op 7 september 2011 16:03

Interessant!
Mijn haar is echter niet droog, maar wordt juist heel snel vet, en daar lijkt helaas een stuk minder aan te doen :(

[Beantwoorden]


Door Katja op 7 september 2011 16:50

Heel handig!

[Beantwoorden]


Door Aileen op 7 september 2011 17:14

Echt interessant voor mensen met droog haar! En wat leuk dat het echt goed wordt uitgelegd! :)
Dankjewel!
X<3

[Beantwoorden]


Door Femke op 7 september 2011 17:54

Wat een handige vragen zeg!

[Beantwoorden]


Door Jasmijn op 7 september 2011 18:14

Superhandig, dankjewel!

[Beantwoorden]


Door Pretty Beauty Land op 7 september 2011 18:56

wat een leuke foto! Erg leuk gedaan! Ook een leuk artikel met handige vragen!

[Beantwoorden]


Door leah op 7 september 2011 18:57

kan je ook vet en droog haar tegelijk hebben?

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 september 2011 om 11:58:

Ja hoor, ik heb wel eens vet haar bovenop en droog onder.

[Beantwoorden]


Door Annemarije op 7 september 2011 19:21

Eindelijk kan ik reageren! (zat de hele dag op school)
Ik had vanmiddag helemaal een inkakker, totdat ik ineens las dat ik gewonnen had, it made my day! Echt super leuk, dankjewel Vera :D

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 8 september 2011 om 11:58:

Graag gedaan! Als het goed is heb je mail van me.

[Beantwoorden]


Door Tess op 7 september 2011 20:58

leuk !
xxx

[Beantwoorden]


Door Dorien op 8 september 2011 11:43

Dit is wel echt handig!:)

[Beantwoorden]


Door lorainr op 10 september 2011 08:19

Aah super handig dit ! :D , maar ik heb een vraagje ik heb zelf stijl lang haar maar me onderkant staat omhoog zoals z’n halfpipe! Hoe kan ik dat weg krijgen ! :p

[Beantwoorden]


Door xx_Patries_xx op 16 september 2011 16:53

handig artikel zeg bedankt

[Beantwoorden]


Door Sofanja op 26 oktober 2011 11:21

Ik heb nu een fles van jullie speciale shampoo gebruikt, de conditioner en tussentijds haarmasker, mijn haar is nog net zo droog als voor het gebruik, wat doe ik fout? Ik geloof dus niet zo in die reclame……

[Beantwoorden]