Vergeet dat je gelukkig moet zijn.

Toen ik een paar dagen geleden het tijdschrift Red opensloeg bij het interview van Barry Atsma, werd ik gelijk geraakt als een klap in mijn gezicht. Gek genoeg wel op een positieve manier. Het interview begint met een vraag over hetgeen wat elk mens wilt: geluk. Ik vind dat Barry daar op een mooie manier naar kijkt, verfrissend. Zijn uitspraak schudde me gelijk wakker. Ja, deze knappe acteur is damn right!

Photobucket
Bron: Red (nummer 8, augustus 2011). Barry is het eens met de uitspraak van de heer Shopenhauer, hij is op zijn gelukkigst wanneer hij vergeet dat hij gelukkig moet zijn.

Ik ben heel gelukkig, maar voel niet de behoefte dat altijd zo te roepen. Toch merkte de laatste tijd druk dat ik wél moest zeggen/tweeten/bloggen dat ik gelukkig en ontzettend dankbaar ben met alles wat ik heb. Alsof ik wanneer ik dat niet benoem, dat niet ben en me dat niet realiseer. Dat is toch eigenlijk belachelijk? Ik spreek vaak genoeg mijn blijdschap uit, dat is mijn spontaniteit. Maar ik ben net zoals Barry gewoon het gelukkigst als ik vergeet dat ik gelukkig moet zijn.

Ik geloof wel in positief denken, dat je daar verder mee komt dan met negatieve gedachtes. Maar er is helemaal niets mis met zeggen dat het niet goed met je gaat. Soms gaat het niet goed, we zijn ook maar mensen en we hebben niet overal controle over. Met positief denken genees je geen ziekte of haal je iemand die overleden is niet terug. Natuurlijk moet je jezelf na een tijdje uit die sleur proberen te halen, maar iedereen heeft recht op zijn eigen rouwproces in welke vorm dan ook. Niets vervelender dan een omgeving die ondertussen blijft gillen dat je met negatief denken nergens komt, dat werkt alleen maar averechts. Het is een veel beter idee de persoon mee te nemen naar leuke uitstapjes, de bios, uit eten, wat diegene maar leuk vindt. En wat als het gewoon niet lekker gaat zonder reden, waarom zou dat minder oké zijn? Natuurlijk wordt van een dip niemand vrolijk, maar zoals ik al zei: we hebben niet overal controle over.

Mensen in mijn omgeving weten wel dat ik gelukkig ben, dat hoef ik niet aan de lopende band te roepen. Als ik dat wel zou doen zouden mijn vrienden zich eerder gaan afvragen of alles wel oké met me gaat. Geluk is ook iets wat je uitstraalt zonder dat je het doorhebt. Je hoeft je geluk niet altijd uit te spreken, want juist wanneer je niet je best doet gelukkig te zijn, kan je wel eens zomaar heel gelukkig worden.

Hoe denk jij over geluk?

Twitter Facebook
Categorie: Anders | 29 juli 2011 | 89 reacties

Reacties

Door Helene op 29 juli 2011 14:34

Door Milou op 29 juli 2011 14:36

Héél erg mooi!

[Beantwoorden]


Door samanthalovesbeauty op 29 juli 2011 14:37

mooi artikel. ik vind dat je gelijk hebt. Als je vergeet dat je gelukkig MOET zijn, ben ik ook het gelukkigst! :)
x

[Beantwoorden]


Door Paola op 29 juli 2011 14:44

Super mooi!

[Beantwoorden]


Door Alicia op 29 juli 2011 14:45

Beter verwoord artikel over dingen die er echt toe doen dan je blog bij Cosmo Girl.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 juli 2011 om 17:59:

De blog bij CG! ging dan ook over heel iets anders he.

[Beantwoorden]


Door Yara op 29 juli 2011 14:53

Super mooi artikel.

[Beantwoorden]


Door Maaike op 29 juli 2011 15:00

Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb een tijd gedacht dat het goed met me ging terwijl dat eigenlijk niet zo was. Toen ging het dus ook falikant mis. Nu zeg ik ook gewoon, best ok, als antwoord op de vraag hoe het gaat en dan willen mensen standaard weten wat er aan de hand is. Nou ja soms heb je gewoon een off day. Maar je moet je juist realiseren dat het soms niet lekker gaat en dat juist benoemen. Dan weet je de happy momenten ook meer de waarderen. Tenminste dat is mijn ervaring.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 juli 2011 om 18:01:

“Maar je moet je juist realiseren dat het soms niet lekker gaat en dat juist benoemen. Dan weet je de happy momenten ook meer de waarderen.” Dat denk ik ook :ja:

[Beantwoorden]


Door Aranka op 29 juli 2011 15:02

Wat een goed artikel, ik hou het geluk graag voor mezelf. Maar de mensen mijn omgeving mogen wel zien dat ik gelukkig ben. Maar dan wel op de positieve manier. Stel dat ik gelukkig was met al mijn rijkdom qua spullen etc. dan ga ik die echt niet allemaal laten showen van kijk eens wat ik allemaal heb wat mij gelukkig maakt. Maar ze mogen natuurlijk mijn gelukkige blik op mijn gezicht wel zien.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 juli 2011 om 18:00:

Precies! En het ook delen, door ook leuke dingen voor hun te kopen.

[Beantwoorden]


Door Soesja op 29 juli 2011 15:03

Heel mooi artikel, echt iets om over na te denken! Maar ik ben het wel met je eens :)

[Beantwoorden]


Door Sylvia op 29 juli 2011 15:04

Hartstikke mooi artikel! Ik denk dat mensen die de hele tijd iedereen moeten vertellen dat ze o zo gelukkig zijn zichzelf proberen te overtuigen. Alsof het normaal is dat het altijd goed met je gaat. Echt fantastisch artikel, helemaal met je eens. <3 ^^)

[Beantwoorden]


Door Elien op 29 juli 2011 15:05

hij heeft helemaal gelijk!
leuk artikel (:

[Beantwoorden]


Door Shauni op 29 juli 2011 15:10

Ik vind het een erg leuk artikel, Vera! Maar ik ben niet helemaal akkoord dat je zegt dat je met positief denken geen ziekte kan genezen. Ik geloof dat wanneer je zegt dat je iets bent, gelooft of doet dat dat ook echt invloed heeft, en dat je dat dan ook kunt zijn, kunt geloven of kunt doen. Op die manier trek je positieve dingen in je leven aan, volgens mij.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 juli 2011 om 18:01:

Invloed, daar geloof ik wel in. Maar echt genezen, nee dat geloof ik niet.

[Beantwoorden]

Francy antwoordt op 1 augustus 2011 om 09:45:

Mee eens en ’n mooi artikel! Mijn oom is nu terminaal ziek maar zo positief ingesteld. Die positiviteit heeft z’n leven wat verlengd maar helaas gaat hij de strijd niet winnen. Ook m’n zus is aan de beterende hand, heeft borstkanker, door chemo’s en bestralingen. Door haar positieve instelling kan ze alles beter aan en wij weer door haar. Wat ’n zware stof op de maandagochtend he?

[Beantwoorden]

Sylvia antwoordt op 29 juli 2011 om 19:10:

Jij denkt dat door positiviteit mensen kunnen genezen van kanker, griep, spierziektes of welke ziekte dan ook? Ik heb astma, maar als ik positief genoeg was dan had ik dat niet meer? Dan hoop ik daadwerkelijk dat je nooit ernstig ziek zal worden, want wat zal dat een tegenvaller zijn zeg.

Daarnaast als je positief bent trek je geen positieve dingen aan, maar zie je dingen positief dat is het hele idee van positief zijn. Je zal iets minder snel ervaren als tegenslag, maar dat betekent niet dat je nooit tegenslag hebt. Als je denkt dat je iets kunt en je vecht er voor bereik je meer dan wanneer je het bij voorbaat al opgeeft omdat je er niet in gelooft. Dit alles heeft niks met het daadwerkelijk aantrekken van positieve dingen te maken door maar positief te denken. Als ik op mijn luie reet op de bank ga liggen, denken ik krijg een baan, en er verder geen zak voor doe zal ik niet ineens werk hebben. Nee zo werkt het niet.

[Beantwoorden]

Nina antwoordt op 29 juli 2011 om 19:19:

Ze zegt toch dat ze juist niet gelooft dat positief denken een ziekte kan genezen.. ?

[Beantwoorden]

Sylvia antwoordt op 29 juli 2011 om 22:48:

Het was een reactie op Shauni niet op Vera. ;-)

Lucia antwoordt op 30 juli 2011 om 01:25:

Met beide ben ik t wel een beetje eens.
Ik denk dat je beide nodig hebt, als combinatie tijdens een ziekte bijvoorbeeld. Om ergens in te geloven heb je positiviteit nodig en posiviteit heb je nodig om erin te geloven (A)

Jolanda antwoordt op 30 juli 2011 om 10:16:

Mooi gesproken Sylvia! Hier ben ik ook mee eens.

liefs

[Beantwoorden]

Jolanda antwoordt op 30 juli 2011 om 10:17:

het mee eens moet het zijn.

Sylvia antwoordt op 30 juli 2011 om 12:53:

Dankjewel. ^^)

Shauni antwoordt op 30 juli 2011 om 10:54:

Ja, dat denk ik echt. Het werkt omgekeerd ook zo volgens mij. Bijvoorbeeld je beste vriend of vriendin is ziek en je bent lang bij hem of haar in de buurt geweest en je denkt na afloop: “hopelijk wordt ik nu niet ziek” dan wordt je net gegarandeerd ziek, wij zijn als mensen immers allemaal met elkaar verbonden. Omdat het ziek zijn in je gedachten speelt, zal je dit ook aantrekken. En dit geldt voor alles zo.

[Beantwoorden]

Sylvia antwoordt op 30 juli 2011 om 12:52:

Dan wordt je ziek omdat je vaak bij je zieke vriendin bent geweest en de ziektekiemen bij jou terecht komen. Niet omdat je veranderd in een soort magneet voor bacteriën of virussen.

Shauni antwoordt op 30 juli 2011 om 18:41:

Nja, als jij dat gelooft.

Sylvia antwoordt op 30 juli 2011 om 18:53:

@Shauni. Dat is geen kwestie van geloven.


Door Joyce op 29 juli 2011 15:12

Wat een geweldig artikel Vera, dit geeft aan dat je niet alleen een beautyblogger bent, maar ook een vrouw die geweldig in het leven staat. Geluk is voor mij als een vlinder, je kunt het niet zomaar in een potje opsluiten, het verlangt naar vrijheid en fladdert vanzelf naar je toe.

[Beantwoorden]

Roelie antwoordt op 29 juli 2011 om 21:41:

‘Geluk is voor mij als een vlinder, je kunt het niet zomaar in een potje opsluiten, het verlangt naar vrijheid en fladdert vanzelf naar je toe’

Heel mooi gezegd!

[Beantwoorden]


Door Carmen op 29 juli 2011 15:33

Heel mooi artikel Vera.
Ik kan op dit moment zeggen dat ik wel gelukkig ben, maar ik ga niet hopen en er teveel over nadenken van zou ik nu gelukkig zijn. Nee ik doe gewoon m’n ding en ik voel me er goed bij (:
Maar het is zo moeilijk om te zeggen, nee het gaat niet helemaal super met me. Daar zal ik nog lang moeite mee hebben. Waarom? Misschien omdat ik geen medeleven wil hebben? Of om niet zielig te lijken? Ik weet het niet..

[Beantwoorden]


Door Leanne op 29 juli 2011 15:35

Echt een heel mooi artikel! Hier denk je eigenlijk niet vaak over na maar toch is het wel zo! Mooi gedaan vera!<3

[Beantwoorden]


Door charile op 29 juli 2011 15:47

Mooi artikel!
x

[Beantwoorden]


Door Ariska op 29 juli 2011 15:51

Prachtig stuk! Zelf denk ik dat je niet naar geluk moet zoeken, want daar wordt je alleen maar ongelukkig van. Geluk overkomt je denk ik. Daarnaast denk ik ook dat er zonder ongelukkigheid geen geluk is. Stel je een wereld voor waar nog nooit oorlog is geweest, die mensen zijn denk ik minder gelukkig (ik zeg niet dat ze niet gelukkig zijn) dan mensen in een wereld waar oorlog is geweest en waar het nu weer vrede is. Die mensen wéten wat het is om ongelukkig te zijn en zijn dus nog gelukkiger met het feit dat er vrede is.

[Beantwoorden]


Door Natascha op 29 juli 2011 15:57

Ik heb op zich best veel commentaar op wat die Barry zegt. We moeten niet streven naar een ideaal leven, maar we willen streven naar een ideaal leven. Iedereen wil immers gelukkig zijn.
Elk mens heeft genot van kleine dingen die gebeuren, al die kleine genotjes kunnen naar gelukkig-zijn leiden. Dus die derde laatste zin van Barry vind ik ook niet kloppen….
Je weet pas dat je gelukkig bent als je het een tijdje niet bent geweest ;) En dan moet je er vooral van genieten (:

[Beantwoorden]


Door Marijke op 29 juli 2011 15:58

Erg mooi artikel Vera!
Ik ben het helemaal met Barry én met jou eens!

[Beantwoorden]


Door flo op 29 juli 2011 16:12

Heel mooi :cool:

[Beantwoorden]


Door Judith op 29 juli 2011 16:53

Mooi artikel en mooi gezegd Vera!

[Beantwoorden]


Door Miranda op 29 juli 2011 16:54

Heel erg mooi, ben het helemaal er mee eens.

[Beantwoorden]


Door LUCA op 29 juli 2011 17:42

Mooi artikel!

[Beantwoorden]


Door anoniem op 29 juli 2011 17:46

ja inderdaad, sommige beautybloggers die tweeten allemaal gelukkige dingen, en dan heb ik ook zoiets van ‘JA WAAROM MOET JE DAT TELKENS ZEGGEN’?

[Beantwoorden]

Jolanda antwoordt op 30 juli 2011 om 10:20:

Dat is misschien of een dekmanteltje heb ik het idee soms voor mensen die dat 24 uur per dag tweetten.
Net zoals je krijgt wat je verdiend, die zin heb ik altijd nog wel moeite mee eigenlijk. Of ik zie die zin te negatief dat kan ook natuurlijk haha:P

[Beantwoorden]


Door laurence op 29 juli 2011 17:46

Gelukkig zijn zit in je hoofd.
Denk maar aan de vele depressies.

[Beantwoorden]


Door Axelle op 29 juli 2011 17:48

heel leuk artikel ! Ik ben ook een positiefdenker alleen ik woon samen met iemand die dat absoluut niet is en dat zorgt vaak voor complicaties :(

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 juli 2011 om 18:51:

Dat is vervelend, lijkt me lastig :( Sommige mensen zijn gewoon pessimistisch van zichzelf, kunnen ze weinig aan doen.

[Beantwoorden]


Door Claudia op 29 juli 2011 17:51

Prachtig stuk (love)
Ik denk er regelmatig over na hoe ik me voel en heb er nu geen moeite mee om over te praten als ik me niet zo super voel.
Een paar jaar geleden heb ik een hevige depressie gehad en pas toen (ik ben nu 35 – I know, bejaard hihi) heb ik echt leren kijken naar, en praten over hoe ik me voel en wat ik daarzelf in kan doen.
Ik doe sindsdien dingen anders. Ik luister meer naar mijn lijf en doe sneller dingen die me gelukkig maken, zoals ik pas nog m’n blog ben begonnen en andere blogs ben gaan lezen na het zien van wat youtube filmpjes die ik erg leuk vond. (die van jou was trouwens de eerste Nederlandse die ik zag, dus nog bedankt daarvoor, je bent een inspiratie ;))
Nu sta ik anders in het leven. Word minder verlegen en leg meer contacten en geniet ik van alles dat ik nu bereik ook al zijn het soms kleine dingen. ^^) Dus um ja, om een lang verhaal kort te maken, ik ben nu gelukkig, ik jodel het niet iedere dag van de toppen van de dagen maar ben gewoon bewuster gaan leven, en dat scheelt al een heel stuk. :wave:

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 juli 2011 om 18:52:

Goed om te horen dat je gelukkiger bent! En super tof dat ik de eerste was die je keek ^^)

[Beantwoorden]

Claudia antwoordt op 29 juli 2011 om 19:27:

^^) En ik kijk je natuurlijk nog steeds :wave:

[Beantwoorden]


Door Sanne op 29 juli 2011 18:04

Helemaal gelijk heeft die Barry :) Gelukkig zijn is niet compleet iets wat je kunt afdwingen. Natuurlijk kun je zorgen dat je positief in het leven staat en door dingen te doen waar je blij van wordt. Toch zijn er ook bepaalde situaties waar je gewoon niets aan kunt doen dat overkomt je gewoon. En idd gelukkig zijn is zeker niet iets vanzelfsprekend!

[Beantwoorden]


Door kimberley op 29 juli 2011 18:16

wat een mooi artikel!

[Beantwoorden]


Door Esmay op 29 juli 2011 18:17

precies. gelukkig zijn moet je uitstralen!

[Beantwoorden]


Door Kiwi op 29 juli 2011 18:41

Je hebt helemaal gelijk. Het lijkt een hype tegenwoordig om maar zo positief mogelijk te zijn en constant je geluk en dankbaarheid te uiten. Hoewel ik het goed vind dat men ook het goede in zijn leven erkent (dat is zeker nodig om te relativeren) hebben sommige mensen het simpelweg gewoon -niet- goed. En dit ligt vaker NIET aan hen zelf.
Ik zal mezelf als voorbeeld nemen. Ik heb jaren lang last gehad van… mezelf. Een vol hoofd, ontiegelijk veel denken, heel diep, over alles. Ik kon moeilijk dingen volbrengen ookal had (heb) ik een heel goed stel hersens. Dit (en nog veel meer wat daarbij hoort) heeft me erg tegengehouden om verder te komen. Tussendoor is ook nog eens mijn vader overleden na een heftig ziekteproces (kanker), dit gaat je simpelweg niet in de koude kleren zitten. Dit kost tijd.
Ik weet nu eindelijk dat ik waarschijnlijk ADD heb en wordt binnenkort onderzocht. Het voelt heel fijn dat ik het nu kan plaatsen en daarmee ook aan mijn omgeving kan uitleggen. Een last van mijn schouders.
Ik ben geen negatieveling, nooit geweest. Maar ik heb wel meer dan 10 jaar ‘tegenslag’, waar ik NIKS aan kon doen.
Mensen moeten meer doorhebben dat het leven een proces is. Je leert jezelf kennen, je omgeving, wat je wel wilt, wat je niet wilt, hoe je met jezelf en anderen moet omgaan, wat het beste voelt voor jezelf!
En weet je wat? Ik zou het voor geen goud willen missen (nou, dat van mn vader natuurlijk niet). Ik vind het heerlijk om te groeien, om te ontdekken. The ups, the downs; leven. Dat is simpelweg het leven. Er zijn maar weinig mensen die in een geweldig fijn gezin geboren worden en opgroeien met weinig noemenswaardige problemen. Dat is het leven.
Het leven is wel wat jij er van maakt. En ik geloof heel erg in dat je zelf kan bepalen hoe je op dingen reageert en hoe je over dingen denkt (al kan ik zo graag willen dat ik goed met mn vader’s dood om kan gaan.. ik heb daar echt geen invloed op. Dat is iets groters wat erg veel tijd nodig heeft). Dus inderdaad niet negatief denken ookal gaat het slecht. Hoop is zo belangrijk. En echt doorhebben dat JIJ je leven uiteindelijk bepaalt. Ookal duurt het soms lang, it’ll get better.
Wat een speech, zeg :-p

[Beantwoorden]


Door Kim op 29 juli 2011 18:55

Mooi artikel, Vera!
Ik word soms helemaal gek van dat maar positief willen zijn, de hele tijd zeggen ‘oh, ik ben zo gelukkig en dankbaar blablabla’. Het is heus niet erg om mensen niet altijd alleen dat te laten zien, maar ook de negatievere dingen. We hebben allemaal recht op onze ups en downs!

[Beantwoorden]


Door Akkelien op 29 juli 2011 18:56

Heel mooi gezegd. Ik vind ook dat er soms heel erg veel (sociale) druk staat op gelukkig zijn. Je moet gelukkig zijn met de dingen die je op dit moment doet, je moet jezelf elke dag gelukkig voelen etc. etc. Ik houd niet van het woord ‘moeten’. Je leeft je leven zoals het voor jou goed voelt en als je een keer een zeur- of huil-dag hebt dan mag dat best.

[Beantwoorden]


Door Marieke op 29 juli 2011 18:58

Ik snap precies wat jij en die acteur bedoelde. Je voelt je vaak gelukkig als niemand inclusief jij het gevoel hebt dat ze gelukkig moeten zijn. Dat je het gewoon bent.

Vaak gebeurt dit bij mij ook op onverwachts leuke momenten. Bijvoorbeeld een keer naar het strand met vrienden , gewoon onverwacht. Geen verwachtingen, alleen genieten. (love)

[Beantwoorden]


Door Joanne op 29 juli 2011 19:00

Goed artikel zeg!

Eigenlijk heb ik er nooit zo over nagedacht, ik heb nooit hoeven zeggen dat ik gelukkig ben, dat de belangrijke mensen om mee heen toch wel aan me.
Maar ik lees de laatste tijd wel vaak, op Twitter bijvoorbeeld, dat mensen zeggen dat ze zo dankbaar zijn.

Nee, ik heb niet zo de behoefte om dat elke dag te herhalen en krijg er bijna rillingen van als anderen dat wél doen!

[Beantwoorden]


Door Angela op 29 juli 2011 19:04

Wauw, wat en mooi artikel!

[Beantwoorden]


Door Nina op 29 juli 2011 19:21

Mooi artikel Vera, echt iets om over na te denken!

[Beantwoorden]


Door Esther op 29 juli 2011 19:21

Mooie uitspraak. Ik vind het wel klopen!

[Beantwoorden]


Door Amy op 29 juli 2011 19:24

Echt een super artikel, ik word gelukkig van de dingen die onbewust gebeuren. ik hoef niet gelukkig te worden van een nieuw tshirt. natuurlijk ben ik er dan wel ontzettend blij mee, maar van de kleine dingen *zon die schijnt, vogels die fluiten, blauwe lucht* word ik ook heel erg gelukkig. en soms voel je je een dagje niet zo goed, oke dat gebeurt soms. maar zodra je je dan weer beter voelt besef je hoe gelukkig je bent met de dingen die je hébt. voor gelukkig zijn hoef je eigenlijk niks te doen. gelukkig zijn gebeurt gewoon, en soms heb je het niet eens in de gaten, en op die momenten vergeet je dat je gelukkig moet zijn -dan ben je dat gewoon-

[Beantwoorden]


Door Miss Minnies op 29 juli 2011 19:27

Ben het volledig met je eens ^^

Liefs,
Yasmine

[Beantwoorden]


Door Femke op 29 juli 2011 19:53

Mooi geschreven Vera!

[Beantwoorden]


Door Marleen op 29 juli 2011 20:11

Aan de ene kant ben ik het met je eens maar aan de andere kant ook weer niet. Tuurlijk mag je eens zeggen dat je niet lekker in je vel zit. Maar het helpt niet om alsmaar te zeuren over dingen, in dat opzicht ben ik van mening dat je beter de negatieve kant om kunt draaien in iets positiefs. Door niet te zeggen dat je ongelukkig bent maar te zeggen dat je gelukkig kúnt zijn. En je hoeft ook niet te zeggen dat je gelukkig bent wanneer je het niet bent, maar dan toch heb ik het idee dat je langer in die sleur zit als je alsmaar denkt ik ben ongelukkig. Blegh, daar word je ook niet vrolijker van ;)

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 juli 2011 om 21:27:

Ik heb het ook helemaal niet over zeuren en natuurlijk is het ’t beste iets negatiefs in iets positiefs om te draaien, maar dat lukt niet altijd. Je hebt niet overal controle over, zoals ik in de tekst zei.

En ik zei ook niets over ‘denken dat je zo ongelukkig bent’. Don’t misunderstand me!

[Beantwoorden]

Marleen antwoordt op 30 juli 2011 om 14:01:

Ik bedoelde er ook niet mee te zeggen dat jij het als zeuren zei, maar meer als voorbeeld. Maar ik snap wel wat je bedoelt dat je niet altijd hoeft te laten zien dat je gelukkig bent en dat je best eens mag laten zien dat je wat minder goed in je vel zit.

Ik bedoelde meer te zeggen dat ik het aan de andere kant er niet mee eens was omdat sommigen er téveel over kunnen doordrammen met dat ze zich niet lekker voelen etc. En daar word je niet beter van.

[Beantwoorden]


Door Lotte op 29 juli 2011 20:20

Ik ben het helemaal met je eens dat je geluk niet altijd hoeft uit te spreekt, het komt vanzelf naar voren in andere dingen.
Bekijk bijvoorbeeld maar eens foto’s van een tijd dat je minder lekker in je vel zit/zat en foto’s van een periode dat je je helemaal goed voelde. Ik vind (bij mezelf) dat het verschil duidelijk te zien is.

En ik vind ook dat je niet altijd te bewust bezig moet zijn met ‘ik moet nu genieten, want dit is mooi/leuk/speciaal. Want dan kun je niet puur genieten ervan!

[Beantwoorden]


Door Mariel op 29 juli 2011 20:40

Ik ben best gelukkig, heb af en toe best een baaldag en die moeten er ook wel zijn je kan niet altijd happy zijn vind ik.. (:

[Beantwoorden]


Door Angelique op 29 juli 2011 21:02

Ik liep een keer langs twee oudere heren die elkaar tegen kwamen waarbij de één aan de ander vroeg: “alles goed?”.
De andere meneer antwoordde met: “nou, niet alles maar wel veel!”.
Dat vond ik zo leuk! We zijn ook zo gewend om te zeggen “jaaaa alles goed!”. Terwijl dat niet altijd zo is!

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 29 juli 2011 om 21:29:

Dat vind ik ook leuk! Ik reageer ook altijd autmatisch met een ‘ja, goeeeed’ :P

[Beantwoorden]


Door Jasmijn op 29 juli 2011 21:03

ik heb heel lang meten nadenken tot ik het snapte, maar ik vind toch wel heel diep en mooi hoe hij het beschrijft :)

[Beantwoorden]


Door Goya op 29 juli 2011 21:22

Wauw je hebt echt helemaal gelijk, wat een mooi artikel!

[Beantwoorden]


Door Marieke op 29 juli 2011 21:25

Ik ben het helemaal met je eens!
Ik heb persoonlijk vaak het gevoel dat gelukkig “moeten” zijn, me juist ongelukkig maakt.
Mijn verjaardag bijvoorbeeld, daar had ik al maanden naar uitgekeken en die dag werd ik wakker met een VERSCHRIKKELIJK ochtendhumeur. Kan gebeuren, denk ik dan normaal, maar omdat het dan toch een ‘speciale’ dag was werd ik kwaad op mezelf. “Het is toch geen doen, Marie, je bent 16 vandaag, je bent jarig, dit zou een van de geweldigste dagen van je leven moeten zijn. En jij zit hier op de sofa in zelfmedelijden te zwelgen. Stop ermee!”
En zo zat ik dan mezelf op te jutten omdat ik het gevoel had dat het schandalig was om je ongelukkig te voelen op je 16e verjaardag. Als ik op dat moment het idee had losgelaten van elukkig en blij en leuk en lief en gek en tof en … te moeten zijn, was mijn slechte beu veel sneller overgewaaid.

Kusjes
Marieke

[Beantwoorden]


Door Suzanne op 29 juli 2011 21:55

heel mooi geschreven meid, ik ben het met je eens, en kan ook altijd erg geraakt worden door quotes uit een interview, die kunnen heel inspirerend zijn! voor mij geldt echter wel – ik ben vrij pessimistisch ingesteld – dat ik me soms bewust moet realiseren wat goed gaat en wat ik heb om me gelukkig te voelen. maar uiteindelijk zijn het toch de kleine dingen in het leven die gelukkig maken denk ik

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 30 juli 2011 om 08:57:

Je komt wel altijd heel vrolijk en gelukkig over, pessimistje! :ja:

[Beantwoorden]


Door Sanneke op 29 juli 2011 23:45

DOH :S had een ontiegelijke comment getypy, blijft mijn nagel haken en sluit mijn laptop af :’D
Dus deze comment wordt dan net weer wat anders dan in ik in mijn hoofd had..

Mooi gezegd! Ik heb echt een hekel aan mensen die elke dag zeggen dat ze gelukkig zijn. Alsof ze t aan zichzelf of andere moeten bewijzen.
Ik vind t ook jammer dat mensen ‘alles goed’ gebruiken als begroeting. Ik heb deze vraag gewoon jaren genegeerd, want hij slaat nergens op, je meent het niet. Je zegt het gewoon om iets te zeggen en je verwacht dat iemand ‘goed’ zegt.

Vorig jaar was ik vrij depressief door alles. En liet alles liggen. Ik verwaasloosde mijzelf, mijn vader, mijn vriend, het huishouden, mijn vrienden; alles! Het kost dan heel veel moeite om zomaar de afwas te doen. Vrienden begrepen hier totaal niks van. En zo kwamen ze op een avond ons huis binnen vallen om met ons te praten. Want ja, mijn moeder lag dan misschien wel in het ziekenhuis maar er was toch genoeg tijd om het huis schoon te houden? Er was niemand die me begreep of tegen me zei dat ik ongelukkig mocht zijn en hier alle rede toe had. En dat maakte het extra zwaar. Alsof ik me moest schamen dat ik me zo verschrikkelijk voelde.

Het wordt ook niet gewaardeerd als je zou zeggen dat het slecht met je gaat. Je moet gewoon zeggen dat het goed gaat. Ik weigerde dat vorig jaar te zeggen en zei dan ‘Oh, het gaat wel’ terwijl ik me eigen vreselijk voelde. Maar ‘gaat wel’ schrok mensen al af en ze begonnen snel over iets anders. Laat staan als ik ze had verteld hoe ik me werkelijk voelde.

ZO! Dat ben ik kwijt ;D

[Beantwoorden]


Door LiL op 30 juli 2011 00:01

Ik ben ook het gelukkigst als ik het niet door heb! Nou dan heb ik het wel door, maar dan straalt het er ook van af. Nu is er een vriendschap kapot gegaan op vakantie, en zijn er lelijke dingen gezegd, ik voel me nu al een week down, maar kan gelukkig weer genieten, i love positief zijn (love)

[Beantwoorden]


Door Emma op 30 juli 2011 07:55

Super goed artikel Veer. Ik merk het ook vaak, mijn leven is ALLES behalve perfect. Chronische pijn, arbeidsongeschikt, net gedumpt, financieel is het ruk maar als ik ergens een hekel aan heb is het negatief zijn. Want dit trekt je alleen maar naar beneden, een vicieuze cirkel in waar je niet meer uitkomt. In elke situatie is wel iets positiefs te vinden, al is het nog zo klein. Ik geniet van kleine dingen en weet dat alles gebeurt met een reden. En zo kan ik alsnog zeggen dat ik nu gelukkig ben, met een gebroken hart, pijne rug en zonder thuis zit ik hier nu toch met een glimlach, te genieten van dit artikel en de vogeltjes buiten. En mensen vinden dat altijd heel raar, er word me vaak gevraagd waarom ik zo vrolijk ben, in mijn situatie. Niemand word gelukkig van huilen, je schiet er niets mee op, dus waarom zou je het blijven doen? Er is een tijd en plek voor verdriet, maar daarna moet je door!

[Beantwoorden]


Door Mariska op 30 juli 2011 10:13

Mooi en vooral goed artikel!

[Beantwoorden]


Door Emma op 30 juli 2011 10:52

Helemaal mee eens Vera! Ik vind het overdreven telkens van de daken af te schreeuwen dat je gelukkig bent, is ook niet leuk voor omstanders die misschien niet zo gelukkig zijn. Als je gelukkig bent hoef je dat volgens mij niet eens hardop te zeggen, je voelt het, en de omgeving merkt het toch wel aan je!

[Beantwoorden]


Door Ann op 30 juli 2011 10:58

Echt super mooi geschreven Vera! Je straalt het idd uit als je gelukkig bent en je vanbinnen prettig voelt, zoiets hoef je niet elke dag te benadrukken.

[Beantwoorden]


Door Fleur op 30 juli 2011 11:35

Ik heb ondertussen wel geleerd om eerlijk te zijn daarover. Maar ik ben dan al wat ouder =) Als mensen vragen hoe het met mij gaat, wanneer dat mensen zijn die ik echt wel goed ken, dan ben ik eerlijk. Dan zeg ik dat het goed gaat als het ook goed gaat, of ik zeg bv dit gaat goed maar dit gaat niet goed etc. Maar mensen die ik amper ken of niet zo goed, daarbij krijg je meer dit: ‘Hoe is het met jou?’ ‘Goed, en met jou’ ‘Ja ook goed’….. Dan blijft het oppervlakkig. Mensen waarbij ik mezelf kan zijn, die zien het toch wel aan me wanneer het niet zo goed gaat. Dan kan ik net zo goed maar eerlijk zijn daarover. Ik zou willen dat ze dat nl ook bij mij kunnen doen. Je kunt elkaars luisterend oor zijn als je er open en eerlijk over bent. In voor en tegenspoed ;-)

[Beantwoorden]


Door Maaike op 30 juli 2011 13:41

Goed artikel! Ik heb vaak gemerkt dat je niet te hard je best moet doen. Als je te graag wil, lukt het gewoon niet.

[Beantwoorden]


Door Jorna op 30 juli 2011 14:36

Prachtig! <3 Heel goed artikel. Ik voel me ook het gelukkigst als ik niet bezig ben met gelukkig-moeten-zijn.

[Beantwoorden]


Door Dieuwertje op 30 juli 2011 20:07

Goed artikel!
Ik ben wel van mening dat je kunt voorkomen dat je ongelukkig wordt. Ik heb zelf behoorlijk diep gezeten en weet ondertussen heel goed wat slecht voor mij is en ik zal er alles aan doen wat ik kan om te zorgen dat die situatie niet meer voorkomen in mijn leven.
Verder moet je gewoon genieten van je leven, als je geniet zien mensen dat en dan weten mensen echt wel dat je gelukkig bent.

[Beantwoorden]


Door Sab op 31 juli 2011 15:07

Dit is zó waar en hoe ik er al zolang over denk.
We leven in een maatschappij waarin we nooit eens mogen zeggen dat het glas half leeg is, of dat we het leven maar een 6’je waard vinden (ik kijk altijd de reünie hihi).

Ik zal eerlijk zijn, als ik iets heel lekkers drink baal ik soms best dat mijn glas half leeg is en dat lijkt me best wel menselijk en er zijn momenten dat mijn leven een 5 niet ontstijgt .
Maar pas als je echt toe durft te geven dat je ongelukkig bent, kun je wel naar een ‘gelukkig’ leven toewerken.

Als je leven een 4 waard is (om even in de cijfers te blijven =) ) en je maakt jezelf waard dat het een 9 is, zul je nooit weten hoe het echt voelt om je leven een 9 te kunnen geven omdat de betekenis van die 9 dan al zo veranderd is.
Je bereikt zoveel meer met eerlijk zijn, naar jezelf toe in plaats van dat grenzeloze (geforceerde!) optimisme wat tegenwoordig van je verwacht wordt. Heel hard roepen dat je gelukkig bent als je het niet bent, stelt jezelf misschien tevreden… maar gelukkiger zal je er niet van worden =)

[Beantwoorden]


Door Veerle op 6 augustus 2011 19:56

Helemaal waar!! Ik denk dat ik weet wat je bedoelt. Geluk zit hem in genieten van alle fijne dingen die op je pad komen, en als je oplet zijn dat er meer dan je zou denken. Geluk zit hem niet in jezelf dwingen tot iets (gelukkig) zijn wat je niet bent. Je moet soms gewoon even je (on) gelukkige zelf zijn. Daar bereik je veel meer mee dan met geluk faken, want dat kost zo veel moeite dat je weg naar geluk zo maar 10x zo lang wordt. Ik ben gek op dit soort inspirerende artikels! Ik haat pessimisme, maar het verschil tussen eerlijk zijn en pessimistisch zijn is volgens mij bijna net zo groot als dat tussen pessimisme en optimisme.

[Beantwoorden]


Door rosemarijn op 8 augustus 2011 15:37

wauw, eindelijk iemand die goed verwoord zoals ik me altijd voel.

[Beantwoorden]


Door fleur op 10 augustus 2011 09:21

wat een ongelooflijk goed stuk vera!

[Beantwoorden]


Door rosa op 11 augustus 2011 17:32

echt heel inspirerend!

[Beantwoorden]