A Touch Of Fashion – Vint- ik leuk- age

Eén keer in de twee weken vind je hier een blogpost van Suzanne, in haar mode column ‘A Touch Of Fashion’. Vandaag is het weer zo ver en kun je genieten van Suz haar schrijfkunsten en liefde voor mode.

Sommigen doen niet anders, anderen gruwelen al bij het idee om door iemand anders gedragen kleding te moeten dragen. Hoe dan ook: vintage shopping is een manier van winkelen an sich en – wanneer je dit niet gewend bent – daar kun je wel een handje hulp bij gebruiken. Want is het nou zo normaal dat een tweedehands jurkje zomaar €50,- kost? En moet je het er maar mee doen als een kledingstuk naar het parfum van je oma ruikt? Ik ben geen expert, maar durf hier best mijn visie over te geven.

Photobucket

De afgelopen tijd heb ik me namelijk geprobeerd wat meer te verdiepen in het hele vintage idee. Bij de mensen die mijn blog volgen zal dit onderwerp dan wellicht ook bekend in de oren klinken: een tijdje terug maakte ik er namelijk al een filmpje over. In deze A Touch Of Fashion wil ik nog wat verder op vintage ingaan, maar dan op de praktische kant: waarom kan vintage voor jóu aantrekkelijk zijn? Dat wil ik je laten zien aan de hand van items die ik bij diverse webshops met vintage kleding vond.

Om te beginnen: in vintage winkels kun je vaak merkkleding kopen voor minder geld. Dr. Martens kosten nieuw al heel gauw €150,-, maar deze (ongedragen!) kosten je maar €35,-.

Vintage is dé place to be als je een specifieke stijl hebt. Veel vintage kleding is namelijk uitgesproken, en dus kun je je hart ophalen. Of je nu een punk-achtige stijl hebt, of juist extreem schattig – zoals dit roze prinsessenjurkje – in een vintage winkel heb je vast de meeste kans van slagen.

Je kunt zeggen dat vintage duur is, maar vaak is het wel ‘net iets anders’. Waar je bij de grote ketens soms dagen kunt zoeken naar iets echt bijzonders, bij een vintage winkel scoor je zo een jurk. Eentje die even nét iets anders is. Zoals dit nep leren exemplaar.

Vintage is tijdloos. Waar je bij de ketens elk seizoen ongeveer hetzelfde aantreft, omdat dat nu toevallig de trend is, is dat bij vintage winkels vrijwel onbelangrijk. Zo zijn de items die je er koopt, zoals deze tas of schoenen ook vaak tijdloos, en gaan ze dan ook veel langer dan één seizoen mee. Bovendien blijven ze waardevast, waardoor je ze (als je er zuinig mee omspringt) ook weer kunt verkopen.

De andere kant is dat trends tegenwoordig bijna altijd ‘oude’ trends zijn: trends die terugkomen dus. Zoals de kleur mosterdgeel; nu helemaal hot, maar nog niet doorgedrongen in alle bekende winkels. Wellicht dat je in een vintage winkel wel je slag slaat, want jaren geleden hingen de winkels ook al vol met de kleur.

Als je op bovenstaande items hebt geklikt zul je het waarschijnlijk al ontdekt hebben: het kledingstuk is in één maat verkrijgbaar en moet dus maar net je maat zijn. Je mag van geluk spreken als er in een vintage winkel toevallig twee of drie dezelfde stuks hangen: in principe is er van alles één. Mijn ervaring is dat vintage vaak erg kleine (32/34) maatjes zijn, of vanaf een maat 40 lopen. Daartussen kom je minder tegen. Dat betekent niet dat vintage niet geschikt is voor dames met maatje 36/38: zoek goed en ben creatief met andere maten!

Photobucket
Ik in mijn vintage blazer – officieel maat M.

Een ander nadeel vind ik het feit dat je inderdaad al gauw €50,- voor een jurkje betaalt. En niet omdat het jurkje nou altijd zo ontzettend bijzonder is, wel omdat vintage kleding per stuk wordt geselecteerd door, vaak, een kleine onderneming die daarvan moet rondkomen. Je betaalt dus vooral voor hun dienst, en – ook al is de kwaliteit van vintage vaak wel beter dan van de grote ketens van nu- niet eens zozeer voor de kleding.

Ook zul je er rekening mee moeten houden dat de kleding gedragen is geweest. Sommige mensen vinden dat juist een leuk idee, andere gaan er bijna van over hun nek. Wat ik je kan vertellen is dat een goede vintage winkel ervoor zorgt dat de kleding altijd in een goede staat, gewassen en fris is. Wat overblijft is niet het parfum van je oma, maar wel een ‘oude’ geur die haast niet uit de kleding te krijgen is.

Photobucket
Maakt dat dat je vintage dan toch maar liever links laat liggen? Wat mij betreft niet. Het leuke aan vintage vind ik dat het júist vaak door kleine ondernemingen wordt verkocht, wat het persoonlijk maakt. Ook is het beter voor het milieu kleding een tweede leven te geven. Dan is er nog de eigenzinnigheid van de winkeliers en klanten in een vintage winkel die het winkelen inspirerend maken, en je hebt zoiets als ‘magazijnuitverkopen’, waar je wél voor minder geld kleding kunt kopen. Tot slot vind ik het júist altijd een kick als dat mooie paar schoenen net wél mijn – alleen mijn – maat is.

Nu kun je wat dingen tegen elkaar afwegen, en rest mij dus alleen nog de vraag:
“Vint -ik leuk- age of vint -ik niet leuk -age”?

P.S. Op de hoogte blijven van sales die deze vintage winkels eventueel organiseren? Klik dan op onderstaande links om de winkels uit deze post op Facebook te volgen.

Viva Vintage
Doortje vintage
Froufrou’s
Episode
Sugar Sugar
June and Jules

P.P.S. Wil je meer van mij lezen en/of zien? Volg dan ook mijn blog.

Twitter Facebook
Categorie: A Touch Of Fashion | 10 september 2012 | 61 reacties | Tags: , , , , , , , ,

Reacties

Door Alicia op 10 september 2012 16:23

Waaauw ! :-)

[Beantwoorden]


Door lente op 10 september 2012 16:30

great :cool:

[Beantwoorden]


Door Meike op 10 september 2012 16:30

Door Esmee op 10 september 2012 16:31

Leuke blogpost Suzanne! Ik vind dat je een goed gevoel voor mode hebt! Mosterdgeel is niet zo mijn ding, maar het staat leuk bij vele anderen! ^^)

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 10 september 2012 om 18:29:

dankjewel :D

[Beantwoorden]


Door Maaike op 10 september 2012 16:34

Ik vind vintage erg leuk maar hier in NL is het onbetaalbaar en is echt vintage nauwijks te vinden. In Londen ben ik bij Spital Fields geweest en daar kun je je vintage hart pas echt ophalen. Daar heb ik een blauwe wollen trui gescoord, twee paar leren loafers en the perfect red blazer. En allemaal voor minder dan 15 pond. Laat de kledingmaten je trouwens niet afschrikken. De maten van nu zijn anders dan toen!

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 10 september 2012 om 18:30:

ja, dat weet ik. ik let ook nooit op maten, maar dan nog vind ik alles vaak of heel groot of heel klein. en eeuhm… als ik ooit naar londen ga dan weet ik je te vinden ;).

[Beantwoorden]

Maaike antwoordt op 10 september 2012 om 19:27:

Haha Ik help je graag. Er is in oost Londen op zondag een mega markt met een aparte afdeling voor echte vintage dingen. En daar in de buurt zitten een aantal vintage kledingwinkels die tegelijkertijd open zijn. Daar kun je pas echt je modehart ophalen! Ik ben in februari 4 dagen in Londen geweest waarvan ik er 3 heb gespendeerd aan shoppen! haha

[Beantwoorden]


Door Roxanne op 10 september 2012 16:39

Vintage kleding vind ik ook erg leuk, alleen vind ik dat het in de winkels zelf ook nog best wel duur is. Ligt er natuurlijk aan naar welke vintage winkel je gaat.

[Beantwoorden]


Door Janne op 10 september 2012 16:49

Ik vind vintage echt super leuk! Alleen jammer dat ik er zelf niks van heb :(

[Beantwoorden]


Door beautybysandra op 10 september 2012 16:50

wat een leuk artikel om te lezen. ^^)

[Beantwoorden]


Door Nicole op 10 september 2012 17:00

Volgens mij is er een foutje gemaakt met een link. Want als ik op die link klik van het “prinsessenjurkje” kom ik bij een pagina met schoenen…

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 10 september 2012 om 18:30:

goed dat je het zegt, gaan we even aanpassen!

[Beantwoorden]


[…] hier om A Touch Of Fashion – Vint- ik leuk- age te lezen op veracamilla.nl. This entry was posted in fashion and tagged a touch of fashion, […]


Door Beautyxkusjex op 10 september 2012 17:08

Leuk artikel!

[Beantwoorden]


Door Monique op 10 september 2012 17:11

Vintage trekt me niet echt. Ik vind het vaak te uitgesproken. Ik val liever niet op (alhoewel ik wel een knal roze blazer draag op het moment) met mijn kleding. Ik draag welliswaar wat ik leuk vind, maar ik ga wel een beetje met de menigte mee.

[Beantwoorden]


Door Yak Man op 10 september 2012 17:19

Ik heb nooit echt dingen gezien wat mij trekt.. Maar het lijkt me wel super leuk om iets heel leuks te scoren voor een fijn prijsje. De enigste “vintage” kleding die ik heb, zijn kleding zijn moeder :’). Zo heb ik een high waisted short van haar die ze ooit aan had in haar tiener jaren XD. En demin twee demin blousejes die ze in haar kast had hangen, maar die hebben mijn zusje en ik gewoon ingepikt

[Beantwoorden]


Door Trâm op 10 september 2012 17:20

Ik vind vintage geweldig, leuke kledingstukken en meestal niet veel duurder dan de grotere keten mits je voor je iets echt bijzonders gaat. Helaas zijn hier geen vintage winkels :no:

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 10 september 2012 om 18:34:

ik denk dat je ‘tenzij’ bedoelt, maar eeuhm… jammer! en webshops dan?

[Beantwoorden]


Door Tessa op 10 september 2012 17:23

Ik vind kledingruilen wel echt heel erg leuk! Glamour had een paar jaar geleden een actie dat je een roze vuilniszak met kleding kon inleveren en dat de topstukken weer te koop waren in de Bijenkorf in Amsterdam, dat was echt top :) Iemand die weet of ze dat nog doen?

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 10 september 2012 om 18:37:

ja dat weet ik. helaas niet :(. ze hebben nu de webshop geopend in plaats van. wat ik echt jammer vindt want het was zooooo leuk! ben allebei de keren geweest.

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 10 september 2012 om 18:37:

*vind

[Beantwoorden]


Door Joyce op 10 september 2012 17:33

Ik houuuu van vintage shoppen op zijn tijd! ^-^ Heerlijk dat unieke gevoel! Al zie je toch steeds meer dat vintage shops ook ‘nieuwe kleding’ erbij gaan verkopen, omdat het een beetje uit aan het sterven is. Jammer!

[Beantwoorden]


Door Milou op 10 september 2012 17:41

Klopt het dat vint, met een t staat? :S

[Beantwoorden]

Alicia antwoordt op 10 september 2012 om 17:43:

is een woordgrapje, omdat ze het over vintage heeft.

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 10 september 2012 om 18:36:

juist :)

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 10 september 2012 om 18:36:

Anders staat er vindage als je vind en age aan elkaar plakt.

[Beantwoorden]

Sanne antwoordt op 10 september 2012 om 20:52:

En dan denk ik meteen aan bandage hahaha sorry :lol:

[Beantwoorden]


Door Thérèse op 10 september 2012 17:45

ik vind je kledingstijl apart, maar super leuk!

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 10 september 2012 om 18:35:

dankje!

[Beantwoorden]


Door Janine op 10 september 2012 17:58

Laatst was ik bij de episode, en daar hebben ze Levi’s Vintage Shorts in alle kleuren en maten, oh mijn god. Liefde op het eerste gezicht! Ik ga zeker nog eens terug en dan koop ik een roze :D

[Beantwoorden]


Door Thy op 10 september 2012 18:01

Vintage is vaak kwalitatief stukken beter dan wat je tegenwoordig in de winkels vindt. Het is niet voor niets gemaakt in de jaren 60/70/80 en nu nog steeds in tact!

Daarnaast laten de meeste goede vintagewinkels alle kleding stomen voordat het verkocht wordt. Dat wordt ook doorberekend in de prijs.

Vintage kopen is 10x beter voor het milieu en origineler!!

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 10 september 2012 om 18:36:

goed dat je dat zegt, maar volgens mij staat dat allemaal in mijn stukje?

[Beantwoorden]


Door Lisa op 10 september 2012 18:08

Leuk artikel, ik hou zelf wel van vintage of tweedehands. Een aanrader vind ik trouwens ook de kringwinkel, als je goed zoekt vind je altijd wel een leuk item :)

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 10 september 2012 om 18:35:

klopt, maar ook heel vaak heel veel rommel helaas.

[Beantwoorden]


Door Soesja op 10 september 2012 18:10

Ik vind vintage kleding an sich niet heel erg Soesja, maar vind het gewoon zooo leuk om het te shoppen! De sfeer die in dat soort winkeltjes hangt vind ik echt veel leuker dan bijvoorbeeld H&M. Daar raak ik vaak gestresst, terwijl ik in vintagewinkeltjes juist lekker rustig kan kijken. En dan ben ik ook extra blij als ik eens een geweldig item vind dat wel helemaal mij is!

[Beantwoorden]


Door Les jolies filles op 10 september 2012 18:10

Hi, leuk artikeltje!!

Liefs,
Jolien

[Beantwoorden]


Door Rose op 10 september 2012 18:16

Leuk artikel!

[Beantwoorden]


Door Hester op 10 september 2012 18:39

Vintage vind ik heel erg leuk, maar ik ben er niet echt bekend mee. Dat er echte winkels voor zijn wist ik maar vaag voor 5%, haha. Leuk om te lezen dus ^^)

[Beantwoorden]


Door Dita op 10 september 2012 18:40

Door Joyce op 10 september 2012 19:02

ik ben heel erg dol op vintage, ik heb niet een hele uitgesproken smaak maar ik kan altijd wel mijn lol op in vintage winkeltjes !

[Beantwoorden]


Door Femke op 10 september 2012 19:04

Leuke post! Het ziet er erg gaaf uit zeg. Vintage vind ik leuk, maar draag het zelf niet echt eigenlijk. Bij andere vind ik het leuker!

[Beantwoorden]


Door lonneke op 10 september 2012 19:13

leuk artikel, goed en duidelijk geschreven !
x

[Beantwoorden]


Door larissa op 10 september 2012 19:19

Super leuk vera!

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 10 september 2012 om 20:00:

Dit is van Suzanne ;-)

[Beantwoorden]


Door Sanne op 10 september 2012 20:24

Leuk artikel! Ik vind vintage-winkels vooral leuk om door te dwalen en gekke dingen te passen en heel af en toe, tegen hét item van je leven aan te lopen :)

[Beantwoorden]


Door Jasmijn op 10 september 2012 20:30

Het lijkt me eigenlijk hartstikke leuk om een keer vintage te shoppen maar ik weet nooit zo goed waar die winkels zitten. En juist ook dat andere mensen het al eens gedragen hebben lijkt me interessant, omdat je kunt bedenken wat ze deden terwijl ze die kleding droegen, wat voor persoon het droeg… :)

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 11 september 2012 om 08:59:

zoek gewoon eens op internet! ‘vintage + plaats’. en anders kun je altijd nog webshops proberen!

[Beantwoorden]


Door Alexandra op 10 september 2012 21:18

Ik probeer het elke keer weer.. Maar die geur die er altijd hangt bah!
Dan ben ik alweer klaar. Maar als je nog adresjes zoekt; de nieuwe hoogstraat (verlengde van de damstraat) in amsterdam en dan de straat die er aanvast zit geloof de jodenbreestraat, zit vol met vintage winkels en vanaf daar loop je zo door naar het waterlooplein.

[Beantwoorden]


Door Alex op 10 september 2012 23:16

thanks to dit artikel heb ik net voor ongeveer 4 euro een clutch besteld op die site van die mosterdgele blouse. i like vintage :)

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 11 september 2012 om 09:00:

ja, die shop is lekker goedkoop hè?! veel plezier ermee!

[Beantwoorden]


Door Angel op 10 september 2012 23:47

Superleuk weer :) Mis wel Vera/Suus filmpjes! :D

[Beantwoorden]


Door 123 op 11 september 2012 13:05

“zoek goed en ben creatief met andere maten”

Het is toch:
Zoek goed en WEES creatief met andere maten??? :nod:

[Beantwoorden]


Door Marjorie op 11 september 2012 14:26

Wauw, ik vind het jasje echt geweldig! I loveeee your style (love) Ga zo door!

[Beantwoorden]


Door Mirte op 11 september 2012 14:55

Ik zou niet zo snel echt vintage kleding dragen (middelbare school, kinderachtig gedrag, roddelen en pesten, zulke dingen) maar vintage accessoires vind ik wel leuk :) Ik heb bijvoorbeeld mijn oma’s zonnebril georven en die draag ik ontzettend vaak! Hij is super groot met ombre effect in de glazen en witte en goude details. Love it! Leuk artikel, ik vind het echt goed dat jij die dingen wél durft! :)

[Beantwoorden]


Door Eva op 11 september 2012 15:26

Leuk artikel!
Zelf vind ik ‘vintage’ uit een vintagewinkel altijd veel te duur. De stukken die ze daar hebben komen ook van kringloopwinkels zoals oa Het Goed, een grote keten waar de kleding ook steeds duurder word omdat vintage zo populair is geworden de laatste jaren. Ik loop graag in 2e hands dingetjes als ze origineel zijn, maar koop dit zelden bij een winkel als Doortje, gewoon omdat ik die spullen 5 keer zo goedkoop zelf kan vinden op rommelmarkten en in kringloopwinkels. Maargoed, je moet het wel leuk vinden om zelf op pad te gaan en goed te zoeken! Ik doe het graag in elk geval :)

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 12 september 2012 om 18:01:

voor mij geldt hetzelfde, maar niet iedereen heeft zin in dat zoeken én niet iedereen kan het

[Beantwoorden]


Door Anna-Beau. op 12 september 2012 16:25

Ik koop vaak bij Porch People in Nijmegen, hele leuke winkel en de kleding wisselt elke week! <3

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 12 september 2012 om 18:01:

zit die daar bij de markt? heb ik eens van gehoord, dat daar een leuke zat!

[Beantwoorden]


Door Celine op 14 september 2012 19:41

Al best een tijdje geleden was ik met mijn moeder in een kringloopwinkel, omdat mijn moeder een muurlampje wou en ze nergens een goede kon vinden. Toen we naar boven liepen om daar te kijken, stonk het echt zo erg. Het was de kledingafdeling. Die geur die er hangt is echt vies.

Ik heb er niets tegen, maar het is niets voor mij

[Beantwoorden]


Door kirsten op 21 september 2012 20:22

Leuk artikel!

[Beantwoorden]