A Touch Of Fashion: Het Vijfletterwoord

Eén keer in de twee weken lees je hier een stukje van blogger Suzanne, in haar mode column ‘A Touch Of Fashion’. Vandaag is het weer zo ver en kun je genieten van Suz haar schrijfkunsten!

Ik durf het bijna niet meer uit te spreken: het vijfletterwoord. Het was ongeveer het enige waar de Nederlandse modewereld de afgelopen week mee bezig was. Een onderwerp dat totaal is uitgekauwd en dat de echte mode intimi niet eens meer kunnen horen. Vandaar dat ik het ook niet verder ga benoemen. Elk woord zegt tenslotte toch te weinig.

Photobucket
Alle foto’s zijn genomen van pagina’s afkomstig uit de allereerste Nederlandse Vogue.

Zonder sentimenteel, theatraal of dramatisch te doen: dit voelt als een mijlpaal. Je wilt niet weten hoe trots ik ben dat ik ooit aan mijn achterkleindochters (als ik die ooit mag meemaken) de collectors edition van het blad kan laten zien. Dat ik kan zeggen: ik las altijd alle bladen, maar vanaf 21 maart 2012 las ik er nog maar één. Maar dat ik nú al tegen cynische ooms kan zeggen: kijk eens hoeveel diepgang mode wel degelijk heeft. Tijdens het lanceringsfeest (die was 21 maart om 22:30 te zien bij RTL 8, uitzending gemist is your best friend) zeiden verscheidene mensen: een huwelijk is wel heel bijzonder, de meest bijzondere dag van je leven, maar deze dag komt er wel heel dichtbij. Nu wil ik de jongen in mijn leven liever niet kwetsen, maar ik kan me er alles bij voorstellen. Hoe zou de mode ooit beter gevierd kunnen worden in ons land?

Nederland zou Nederland niet zijn als er niet stapels van het blad bij de Albert Heijn in dozen zou staan, alsof het de krant van gisteren is, en als mensen niet wat te zeuren zouden hebben over iets wat gewoon heel mooi is (mag ik hier even bij vermelden dat ik niet wil doen alsof ik nooit zeur?). Hetgeen waar het meest over gezeurd werd is dat de cover tegenviel. Het eerste wat ik toen dacht was: juist dit blad laat zien dat het gaat om de inhoud. Als modeliefhebster zou het nogal hypocriet zijn om te zeggen dat de buitenkant er niet toe doet, maar wat ik wél wil zeggen is: welke cover zou wél kunnen laten zien hoe groots dit is voor ons land? Geen één toch?

Photobucket

Drie dagen ben ik bezig met het boek te lezen. Want een boek mag het genoemd worden. Op de eerste plaats is het gewoon zwáár, maar op de tweede plaats: diep respect als ze dit niveau elke maand kunnen neerzetten. Na de hele eerste editie van top tot teen gelezen te hebben sta ik er niet meer van te kijken dat hoofdredactrice Karin zegt: ‘Ik hou niet van zeuren en piepen. Je kunt niet aankomen met ‘ik ben een beetje moe’ of ‘ik ben een beetje misselijk’, want we maken hier wel… ‘. Hoe trots ik ook ben, ik heb nu al medelijden met mijn held Fiona, hoofd mode.

Eén ding wil ik nog graag ophelderen. Als ik namelijk ergens niet vóór ben, dan is het serieuze en ontoegankelijke mode. Mode die te ver van de mensen afstaat, en die mensen daardoor niet begrijpen. Mijn blog heet niet voor niets fashionisaparty.com. In dit geval maak ik een uitzondering. Dit blad is namelijk écht een droom. Niet zoals andere bladen ook pretenderen om bij weg te kunnen dromen. Nee, dit blad ‘heeft het vermogen verlangens aan te wakkeren waarvan we niet wisten dat we ze hadden’ (Daniëla Falcão, hoofdredacteur in Brazilië).

Photobucket

‘Before it’s in fashion, it’s in…’ doet het blad eigenlijk te kort. Van alle hoofdredacteuren van de edities over de hele wereld, vond ik die van Franca Sozzani (Italië) nog het beste. Zij gebruikt niets meer dan de woorden: ‘kwaliteit’, ‘creativiteit’, ‘mode’ en vooral ‘stíjl’. Geen toeval natuurlijk: ook een vijfletterwoord.

P.S. Wil je meer van mij lezen en/of zien? Volg dan ook mijn blog.


Reacties

Door Manon op 26 maart 2012 16:03

Ik heb het blad nog niet in huis, ik ben nu wel erg benieuwd! Vogue in Nederland, hell yeah (love)

[Beantwoorden]


Door AnnaSophia op 26 maart 2012 16:05

Waarom zijn er geen enkele leuke belgische magazines? Nu, lijkt me erg fijn hem te kopen. En waarschijnlijk ga ik dat ook doen ;-)

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 26 maart 2012 om 16:49:

Dit blad is ook bestemd voor Belgie!

[Beantwoorden]

Emily antwoordt op 26 maart 2012 om 17:26:

Oh waw, dus hij is in Belgie te koop?
Ik ga meteen in alle krantenwinkels gaan zoeken dan ;-)

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 26 maart 2012 om 17:28:

dat weet ik niet hoor! dat durf ik niet te zeggen! maar in het blad staat dat het ook bestemd is voor de belgische lezer, en er wordt ook veel aandacht besteed aan belgische ontwerpers e.d.

Vera Camilla antwoordt op 26 maart 2012 om 18:20:

Ik denk het wel! Er zijn toch wel meer bladen die in NL worden gemaakt te koop in België? En… dat ene blad, Flair ofzo is toch ook Belgisch en wordt hier verkocht? Ik hoop het in ieder geval wel voor je!

Wij kunnen wel in de grotere boekhandels Franse, Italiaanse Vogues etc. kopen.


Door Lovethatmakeup op 26 maart 2012 16:13

Ik heb ‘m ookal, vind wel dat er echt heeeel veel tekst in staat:(

[Beantwoorden]

Domenique antwoordt op 26 maart 2012 om 16:38:

het is geen plaatjes album?

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 26 maart 2012 om 16:50:

Nee dus.

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 26 maart 2012 om 16:50:

Het is ook een blad met inhoud, plaatjes alleen zouden geen kwalitatief hoogstaand tijdschrift kunnen maken; daar zijn andere vormen voor.

[Beantwoorden]

Chiara antwoordt op 26 maart 2012 om 18:15:

Vogue hoort ook niet alleen maar een plaatjesalbum te zijn. Tekst is wereldwijd een wezenlijk onderdeel van Vogue.

[Beantwoorden]


Door Taylor op 26 maart 2012 16:21

jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeh!!

[Beantwoorden]


Door Cherel op 26 maart 2012 16:28

Ik ben super benieuwd naar het blad!

[Beantwoorden]


Door Nuria op 26 maart 2012 16:34

Ik ga van de week mijn slag slaan, ik kan niet wachten om die heerlijke nieuwe bladzijdes vol fashion te ruiken :)

[Beantwoorden]


Door Jenn. op 26 maart 2012 16:38

Grappig, dat gevoel had ik ook! Zo’n klein kikkerlandje dat toch maar mooi een eigen VOGUE heeft (het vijfletterwoord, excusez-moi). Ik heb hem gekocht als een soort collectors item, de allereerste. Ik ben niet van plan nog een tweede te gaan kopen, omdat ik nog maar 15 ben is het voor mij meer plaatjes kijken dan de artikelen die erin staan.
Ik hoop echt dat ze dit niveau elk issue voor elkaar kunnen krijgen.

VOGUE, love it!

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 26 maart 2012 om 16:52:

Wat tof! Ik begrijp je helemaal.

[Beantwoorden]


Door LottedeJ op 26 maart 2012 16:38

Leuk geschreven Suzanne, je kan echt lezen dat mode je absolute passie is!

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 26 maart 2012 om 16:51:

Daar ben ik blij om!

[Beantwoorden]


Door Bellachique op 26 maart 2012 16:39

Geweldig gewoon dat ze nu ook in een Nederlandse editie is!

[Beantwoorden]


Door Sandra op 26 maart 2012 16:40

echt een leuk artikel!

[Beantwoorden]


Door Joyce op 26 maart 2012 16:41

superleuk geschreven, ik ben fan van de Vogue!

[Beantwoorden]


Door Joyce op 26 maart 2012 16:45

Leuk! Mij lijkt de Vogue best leuk! (love)

[Beantwoorden]


Door ValleyDoll op 26 maart 2012 16:49

Ooh ik ga hem halen hoor !

[Beantwoorden]


Door Miranda op 26 maart 2012 16:51

Ik ben nu toch wel benieuwd;D

[Beantwoorden]


Door Maud op 26 maart 2012 16:55

oke nu ben ik nieuwsgierig

[Beantwoorden]


Door Vera op 26 maart 2012 16:55

Helemaal geweldig en wat heb je het leuk geschreven Suzanne! :)

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 26 maart 2012 om 17:28:

dankje!

[Beantwoorden]


Door Soesja op 26 maart 2012 16:55

Ah ik ga hem toch maar kopen, hij is wel heeel mooi en later idd vast een collectorsitem :)

[Beantwoorden]


Door Superdiva op 26 maart 2012 16:56

Ik heb hem ook gehaald samen in een pakket met de glamour. Het is voor mij denk ik meer om hem te hebben. Er staan veel dure reclames in, die zijn wel mooi, maar niet echt heel interessant. Verder wel supermooie shoots!

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 26 maart 2012 om 17:28:

er staat inderdaad veel reclame in, maar met bijna 300 pagina’s blijft er alsnog héél veel over om te lezen en bekijken.

[Beantwoorden]

Vera Camilla antwoordt op 26 maart 2012 om 18:21:

Ik vond de reclames zelf ook heel tof om te bekijken haha, maar maybe that’s just me :D

[Beantwoorden]


Door Anne vdh op 26 maart 2012 17:02

ik heb hem ook gelijk gehaald! Zodat ik aan mijn kleinkinderen kan laten zien “kijk kinders, dit was de eerste!” ;)
Ik heb hem nog niet gelezen terwijl ik hem al 3 dagen heb haha, vanavond maar eens even goed voor zitten!

[Beantwoorden]


Door Ise op 26 maart 2012 17:02

Ik heb hem nog steeds niet gezien, echt een schande. Ben zo benieuwd! (love)

[Beantwoorden]


Door Marjolein op 26 maart 2012 17:30

Ik ben ook erg benieuwd, ik wil hem ook kopen ;D

[Beantwoorden]


Door emma op 26 maart 2012 17:36

wat leuk geschreven!!!!
Ik wilde hem op de releasedatum halen, maar had helaas geen tijd. Gelukkig woon ik in het meest onfashionable dorp ooit, dus een dag later kon ik nog op mijn gemakje naar de winkel om hem te kopen :)

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 26 maart 2012 om 18:17:

hier ook hoor! hij werd weer aangevuld, dus ik zie hem overal nog!

[Beantwoorden]


Door Siska op 26 maart 2012 17:46

Hoe duur is ie als je m los koopt? Of heb ik daar overheen gelezen? :$

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 26 maart 2012 om 18:17:

nee sorry, dat staat er niet bij. €5,95

[Beantwoorden]

Siska antwoordt op 26 maart 2012 om 18:54:

Okee, dankje

[Beantwoorden]


Door Esmay op 26 maart 2012 17:53

Ik heb ’t blad in huis, en ookal was het alleen maar om het gevoel van: “de allereerste Nederlandse Vogue” vind ik ’t ook een geweldig blad. Vol met fashion, met een tikje beauty. I like!

[Beantwoorden]


Door nirosha op 26 maart 2012 17:56

Veel tekst? yes please! Ik ben geen die-hard tijdschriftenlezer, ik koop af en toe de Elle, en verder gewoon blogs, maar hier ben ik wel benieuwd naar : )

[Beantwoorden]


Door fee op 26 maart 2012 18:00

Jaaaa,
ik heb hem al in huis,
Super tof, eindelijk een nederlandse vogue!
xoxo

[Beantwoorden]


Door Maaike op 26 maart 2012 18:08

Ik heb hem ook gehaald. Ik hoop idd dat ze dit niveau vast kunnen houden. Dan is het echt een aanwinst voor wat er nu op modegebied beschikbaar is. Ik wacht dan ook nog even af voordat ik een lofzang afsteek. De eerste indruk is iig erg goed.

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 26 maart 2012 om 18:18:

wat verstandig van jou! ik hoop het ook! dan is het inderdaad een aanvulling.

[Beantwoorden]


Door Mariette op 26 maart 2012 18:11

Erg leuk geschreven! Ik hoop op een abonnement als ik jarig ben :).

Liefs, Mariette

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 26 maart 2012 om 18:18:

goed idee!

[Beantwoorden]


Door Chiara op 26 maart 2012 18:14

Ik vond de cover juist erg goed.
Heb zelf jarenlang een abonnement op de Engelse Vogue gehad en was benieuwd of ik de Nederlandse ook wel goed zou vinden. Maar ik was aangenaam verrast. Veel inhoud, niet alleen mooie plaatjes. Ook kunst en literatuur.
Een waardige aanvulling op de wereldwijde Vogue edities.

[Beantwoorden]


Door Hollandabeauty op 26 maart 2012 18:29

Ik had hem binnen een uur in huis, ik moest ‘m hebben en hij valt niet tegen

[Beantwoorden]


Door MissEvie.nl op 26 maart 2012 18:38

Leuk om te lezen! Deze eerste editie lijkt mij ook wel wat :-)

[Beantwoorden]


Door Roos op 26 maart 2012 18:45

Leuk dat de vogue nu ook in NL verkrijgbaar is :-)

[Beantwoorden]


Door Josephine op 26 maart 2012 19:37

Aah, ik wil hem ook nog heel graag!

[Beantwoorden]


Door Brechtje op 26 maart 2012 19:51

Ik had geen idee dat Vogue nu in Nederland te koop is. Ik ben wel heel erg benieuwd geworden nu, ik ga hem ook maar eens halen! :)

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 27 maart 2012 om 11:12:

dan heb je toch wel een klein beetje onder een steen gelegen denk ik ;)

[Beantwoorden]


[…] editie van A Touch Of Fashion heb ik het over het meest besproken, en meteen dus ook meest uitgekauwde, onderwerp van de […]


Door LinvanT op 26 maart 2012 20:01

Haha, echt geweldig dat je konijntje ook meeleest.

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 27 maart 2012 om 11:12:

yes, i’ve got some fashionable bunnies <3

[Beantwoorden]


Door Annelien op 26 maart 2012 20:03

Jaaa <3 hij (zij?) is zo mooi! Afgelopen woensdag heb ik het liefste vriendje naar de bijenkorf gestuurd om het vijfletterwoord voor me te kopen en sindsdien ben ik dolgelukkig haha.

[Beantwoorden]


Door Cynthiiaa op 26 maart 2012 20:24

Oh gawd, hij ziet er nu al mooi uit. :’) Ik wil hem ook erg graag in mijn handen hebben!

[Beantwoorden]


Door Lotje op 26 maart 2012 20:50

Ah prachtig! Ik ga hem ook halen :3

[Beantwoorden]


Door DI op 26 maart 2012 21:00

Ikzelf ben niet zon super fashionista, maar toen ik de vogue zag liggen had ik hetzelfde als jij! ik dacht die moet ik toch kopen…al is het alleen maar als collectors item… is toch heel speciaal om te hebben!

[Beantwoorden]


Door Simone op 26 maart 2012 21:10

Ik voelde me zo blij toen ik m gekocht had! De aller eerste Nederlandse VOGUE! Ik koop de Amerikaanse elke jaar in september dat is ook echt zo’n geweldig hebben DIN.. Ik kan niet wachte tot de Nederlandse september editie er is! (hoop dat die dan +/_ dubbel zo dik is als deze..)

[Beantwoorden]


Door Marjorie op 26 maart 2012 21:41

Ik ben erg benieuwd!

[Beantwoorden]


Door Annemarie op 26 maart 2012 21:42

Ik vond m echt enoooorm tegenvallen! Ik snap niet zo goed waar iedereen zo hyped over is.. Ik vind de vormgeving goedkoop en lelijk, er staat veel te veel reclame in, het grootste deel van de foto’s zijn niet écht mooi en de cover is saai.. Ik vind het geheel sowieso veel te braaf.. Echt een enorme teleurstelling..

[Beantwoorden]

Chiara antwoordt op 26 maart 2012 om 22:25:

Wat vindt je niet mooi aan de foto’s dan? Naar mijn idee zijn dit high fashion foto’s, die je ook in een buitenlandse Vogue zou zien staan.

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 27 maart 2012 om 11:13:

ik ben het ook niet met je eens, maar smaken verschillen!

[Beantwoorden]

Chiara antwoordt op 27 maart 2012 om 11:23:

Daarom wilde ik graag weten wat ze er niet mooi aan vind. Misschein wijst ze me wel opiets wat ik nog helemaal niet had gezien.

Annemarie antwoordt op 27 maart 2012 om 16:30:

Nou ik vind een deel wel mooi, zoals die die je hierboven ziet met Schiffmacher en die daarnaast van die extravagante make up.. Maar de rest vind ik wat.. tja.. wat makkelijk, braaf en goedkoop aandoen. Ik had het wat spectaculairder en extravaganter verwacht misschien. Zoals ik al zei ik vind de foto’s niet echt verschrikkelijk maar ook niet zo boeiend als ik van te voren verwacht had. Maar dan waren mijn verwachtingen waarschijnlijk gewoon te hoog/verkeerd.

Annemarie antwoordt op 27 maart 2012 om 19:51:

Ik bedoel vooral de shoot Groots en Meeslepend, City Blue en ik vind Move that Dress ronduit H&Mig..
Heb m daarnaast natuurlijk wel gekocht, sowieso goed voor later!


Door Juultjee op 26 maart 2012 21:43

Wat een geweldig artikel.

P.s ik had een vraag, aan vera : zou je een keertje een review willen doen over de essence makeup to match foundation? Dit is de nieuwste foundation an essence namelijk en ze bekoven veel goeds! (zeggen ze zelf) :wave: :wave:

[Beantwoorden]


Door sammy op 26 maart 2012 23:48

ik denk dat ik morgen maar is een stapeltje tijdschriften ga kopen en hopelijk verkopen ze hier in t dorp ook al de vogue, al zal t me niks verbazen als dt nog een jaar duurt in dit gat..

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 27 maart 2012 om 11:13:

hahah! ik zie hem overal, dus vast ook bij jou in het dorp ;)

[Beantwoorden]


Door sammy op 26 maart 2012 23:49

maar anders fiets ik wel even naar de stad:D

[Beantwoorden]


Door Martje op 27 maart 2012 08:20

ik heb er ook al een ik moet er ook nog iets over schrijven op mijn blog.

[Beantwoorden]


Door Maaike op 27 maart 2012 08:24

Hmm ik ben er nu wel heel benieuwd naar…. Misschien dat ik binnenkort even naar de winkel ga, als beloning na de toetsweek. ^^ Ligt hij gewoon in de winkels tot de nieuwe uitkomt?

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 27 maart 2012 om 11:14:

ja!

[Beantwoorden]


Door Marieke op 27 maart 2012 10:42

Ben heel benieuwd! Karin Swerink wist eerst de Glamour groot te maken, maar dat blad vond in na twee jaar heel erg in niveau dalen. Hoop niet dat er met Vogue hetzelfde gebeurt. Geen abo dus, ik bekijk per nummer of ik ‘m de moeite waard vind. Voor mij kan niets de Linda. overtreffen..

[Beantwoorden]

Suzanne antwoordt op 27 maart 2012 om 11:14:

ik ben ook Linda fan!

[Beantwoorden]


Door marie op 27 maart 2012 19:12

jup ook te koop in belgie :D ! ben hem daar strax gaan halen loooove it eindelijk een vogue in het nederlands , khad wl eens een frans vogue mr dit is tog net iets leuker om te lezen (:

[Beantwoorden]


Door Marrie op 27 maart 2012 21:16

Ik vond de cover wel oprecht tegen vallen. Zeggen dat een slechte cover laat zien dat het om de inhoud gaat is natuurlijk helemaal niet relevant in de modewereld. In de beeldcultuur waar we in leven gaat het er juist om dat een beeld (in dit geval de cover) je moet triggeren, omdat er zoveel aangeboden wordt. Voor de allereerste cover van de allereerste vogue had ik (en dus ook menig anderen) wel wat meer verwacht. Vogue staat toch een laagje hoger dan de andere Nederlandse bladen, en toch komt het met een cover die net zo goed op de Linda of de Libelle had kunnen staan, alleen dan waarschijnlijk zonder louis vuitton blousje. Dus ja: ik denk dat er wel een betere cover uit gekozen had kunnen worden.
Verder staat het blad wel bom en bom vol met reclame, aan de ene kant een beetje vervelend, aan de andere kant voor mode studenten wel een fijne bundel van de laatste reclames van merken. Het lijkt me dat er ook niet echt op is geselecteerd maar dat weet ik niet.
Verder wel heel fijn om een nederlandse vogue te hebben! want de interviews in de italiaanse zijn onmogelijk om te lezen haha.

Ik hoop dat je mn reactie niet erg vind! Ik vind het leuk om over mode te discusieren! (:

[Beantwoorden]


Door Marrie op 27 maart 2012 21:17

ow en daarbij moet ik wel zeggen dat ze het wel fantastisch hebben opgezet dat ondanks een matige cover iedereen dat blad wilde kopen natuurlijk!

[Beantwoorden]


Door Sheela op 28 maart 2012 13:31

Hmm, ik ben benieuwd :)

[Beantwoorden]


[…] Het vijfletterwoord Het woord dat niemand meer kon horen of zien: de naam van hét wereldwijde modetijdschrift, dat ein-de-lijk een Nederlandse versie krijg. Lyrisch was ik erover. Waarom? Lees dat nog maar eens terug. […]