The Make-Up Basics: Je huid.

Image Hosted by ImageShack.us
Een hele tijd geleden vroeg Suzanne mij – die me vaker bestookt met vragen over make-up, laatst nog, kreeg ik de vraag wat highlighter nou eigenlijk was; waarvoor het diende en of ze er niet te bleek voor was – of ik niet eens een artikel wilde maken over make-up basis; de basis dingen die je in je collectie móet hebben! Eerlijk gezegd is er niets waarvan ik vind dat je het moet hebben – oké, misschien mascara – maar zo’n lijstje opstellen leek me handig. Ik weet dat ik er graag een had gehad toen ik net met make-up begon. Elke week komt er weer een nieuw deel, deze week deel één over most importantly: Je huid. Dagelijks krijg ik mailtjes van lezeressen die niet weten wat ze aanmoeten met hun pukkeltjes of wallen, daarom voor hen nu een uitgebreide uitleg.

Een goede verzorging is essentiëel. Bekijk je huid eens goed; wat voor huidtype heb je? Voelt je huid vaak trekkerig aan en zie je misschien ook velletjes? Dan heb je een droge huid. is je t-zone (voorhoofd, neus en kin) vet en heb je onzuiverheden? Dan heb je een onzuivere huid. Heb je droge plekjes en pukkeltjes? Dan heb jij waarschijnlijk een gemengde huid. Zoek naar producten die passen bij jouw huidtype, dit staat vermeld op de verpakking en het winkelpersoneel is er niet voor niets. Als je het niet zeker weet, vraag hun dan om advies. Ook kun je vaak proefjes vragen (zeker in parfumerieën) en als je niet zeker weet over je eventuele aankoop; google thuis dan rustig naar reviews.

Het is belangrijk dat je je make-up er ’s avond afhaalt, dit kan met een reinigingslotion. Ook is het raadzaam een tonic te gebruiken (zeker wanneer je last van acné hebt) en eventueel een scrub. Gebruik wat je fijn vindt. Wanneer je vindt dat je huid niet veel nodig heeft, of als je geen zin/tijd hebt om je huid uitgebreid te verzorgen, is een dag en nachtcrème vaak al voldoende. Wanneer je je huid goed verzorgd hebt, zie je er gelijk een stuk beter uit en zal foundation, concealer en poeder er ook gelijk stuk mooier uitzien op jouw huid. Maar wat goed is voor jouw huid, daar kan ik niet over oordelen. Dat kan alleen jij! En vaak moet je daarvoor toch producten uittesten om te weten wat je fijn en goed vindt. Producten die ik prettig vond voor de onzuivere huid: Vichy Normaderm: vooral de scrub, tonic, dag en nachtcrème. Voor de droge huid: The Body Shop Aloë Vera lijn. Deze producten maken je huid heerlijk zacht. Ik gebruik vooral de de tonic, de dag en nachtcrème graag tijdens de winter (dan is je huid meestal een stuk droger).

Concealer gebruik je om donkere wallen, puistjes en andere onzuiverheden te camoufleren. Ikzelf kan niet zonder concealer, met een beetje concealer en poeder op lijkt het alsof ik geen make-up draag, terwijl mijn onzuiverheden vrijwel verdwenen zijn. Je hebt huidskleurige concealers, maar ook concealers met een kleur. Roze concealer gebruik je om donkere wallen te camoufleren en groen conealer is er om rode pukkeltjes te verbergen. Daarover heen kun je nog een huidskleurige concealer aanbrengen om zeker te weten dat je onzuiverheden onzichtbaar zijn. Fijne concealers: Catrice Allround Concealer palette is een palette met roze, groene en huidskleurige concealers. Hij kost weinig en blijft goed zitten. Ook gebruik ik graag de Maybelline Mineral Concealer. De concealer van Maybelline is iets duurder, maar dekt erg goed. Het is een vloeibare, huidskleurige concealer die pukkeltjes goed bedekt.

Vloeibare foundation werkt beter op een droge huid en poeder foundation werkt beter op een vette huid. Ikzelf breng altijd een vloeibare foundation over mijn concealer aan (je kunt ook eerst foundation aanbrengen en dan pas concealer, net wat je fijn vindt) en breng daarna nog een klein laagje poeder aan om het glimmen te stoppen. Koop liever geen foundation met olie, omdat je dan meer kans loopt dat je gezicht gaat glimmen en je kunt er sneller pukkeltjes van krijgen. Op de verpakking staat of een foundation olie bevat of niet, je kunt het beste foundations gebruiken die op basis van water zijn gemaakt. Waarom wil je een foundation gebruiken? Check altijd goed de verpakking om te kijken wat er in de foundation ziet en voor welk huidtype hij het beste werkt. Test altijd een paar verschillende foundation kleuren op je kaaklijn en beoordeel in daglicht (het liefst samen met een moeder/zus/vriendin) welke kleur het beste bij je huidskleur past. Wanneer je al foundation draagt die de juiste kleur heeft, kun je de foundation die je wilt testen daar overheen aanbrengen. Test het niet op je hand, je hand heeft een hele andere kleur als je gezicht. Kijk ook eens dit filmpje over het camoufleren van een onzuivere huid. Fijne foundations: Maybelline Dream Satin Liquid. Deze foundation is heerlijk luchtig, dekt niet overdreven en blijft goed zitten. De Essence Clear&Matte foundation gebruik ik ook nog vaak, dekt goed en blijft goed zitten. Ook lekker budget-proof! Een aanrader voor foundationmaagden.

Dan: hoe zorg je dat het goed blijft zitten? Jarenlang vroeg ik me dit af, omdat mijn foundation halverwege de dag alweer van mijn gezicht af was gesmolten. Er zijn verschillende middeltjes waardoor je gezichts make-up zo lang mogelijk meegaat. Je kunt een primer of make-up basis gebruiken. Dit is een doorzichtig goedje wat je aanbrengt na je dagcrème en voordat je make-up op doet. Gosh heeft een make-up primer, Hema heeft een make-up basis en ikzelf gebruik Benefit Porefessional. Het helpt ook om poeder over je foundation aan te brengen. Dit kan een losse poeder, minerale poeder of setting powder zijn. Ik zelf spray altijd graag nog een beetje Vitamin E Face Mist van The Body Shop, of Waterspray van La Roche Posay op. Hierdoor blijft je foundation ook beter zitten en ziet het er mooier uit.

Ook belangrijk: Zit overdag niet aan je gezicht! Het is onhygiënisch (je kunt er zelfs pukkeltjes krijgen door de bacteriën die je dan overbrengt) en je haalt je foundation, poeder en concealer er mee af.

En tot slot: Zoals ik al zei moet je gebruiken wat je fijn vindt. Smaken verschillen! Het is persoonlijk, soms móet je zelf een product uittesten om te weten of het voor jou werkt. Ik zou het wel willen, maar kan helaas niet met jou mee naar de drogist om de perfecte foundation of dagcrème uit te kiezen. De wereld van cosmetica is ingewikkeld, maar wanneer je het een beetje begint te begrijpen is hij o-zo mooi…

Next in The Make-Up Basics: Blush, Bronzer en highlighter.

Twitter Facebook
Categorie: Verzorging | 10 augustus 2010 | 44 reacties | Tags: , , ,

Reacties

Door Samantha op 10 augustus 2010 13:15

Leuk artikel!

misschien kan je ook wat schrijven over de dag en nacht creme van de aldi.
het is heel goedkoop en heel veel bbners gebruiken het.
google maar ff over de dag en nacht creme van de aldi.

http://www.elsevier.nl/web/Stijl/Mode/157009/Supergoedkope-antirimpelcrme-Aldi-niet-aan-te-slepen.htm

misschien handig voor meisjes die niet zoveel te besteden hebben aan dure nacht cremes. en ik gebruik hem zelf ook en hij is super !

[Beantwoorden]

Vera Camilla (admin) antwoordt op 10 augustus 2010 om 14:39:

@Samantha: goede tip idd, maar ben ik heel allergisch… de meeste gezichtsverzorgings producten die ik heb getest is voor mijn allergie geweest.

[Beantwoorden]


Door M&S op 10 augustus 2010 13:25

Leuk&Handig!
xx

[Beantwoorden]


Door Frauke op 10 augustus 2010 13:44

Woww lang! Welheel leuk :D

[Beantwoorden]


Door Lee; op 10 augustus 2010 13:54

Inmiddels weet ik vrijwel alles al, maar ik had het artikel goed kunnen gebruiken toen ik me net in make-up etc. ging verdiepen :D Handig hoor!

[Beantwoorden]


Door hanne op 10 augustus 2010 13:55

handig :D

[Beantwoorden]


Door Denise JustPink op 10 augustus 2010 13:56

Super handig artikel! En lekker uitgebreid!

[Beantwoorden]


Door Marjolein op 10 augustus 2010 15:04

Handig artikel! (:

[Beantwoorden]


Door Myrna op 10 augustus 2010 15:34

Goed stuk. Maar als je een droge huid hebt kan je beter geen tonic gebruiken omdat daar te veel alcohol in zit en dat droogt een droge huid alleen nog maar meer uit.

[Beantwoorden]

Vera Camilla (admin) antwoordt op 10 augustus 2010 om 15:53:

@Myrna: klopt, maar een tonic reinigt je huid heel goed en die van de aloe vera lijn was heel mild.

[Beantwoorden]


Door Laura op 10 augustus 2010 16:05

Interessant artikel. En ook eens vernieuwend! super leuk!

[Beantwoorden]


Door lisanne op 10 augustus 2010 16:10

Super leuk, !! Echt leuk dat je dit doet, en dat je je site wil verbeteren!:D

[Beantwoorden]


Door nina op 10 augustus 2010 16:49

Heel goed, duidelijk en handig artikel, bedankt!

[Beantwoorden]


Door danielle op 10 augustus 2010 18:42

Ik vind het een leuk artikel, maar de tekst is een beetje veel. Misschien kun je het voortaan in duidelijke (speelse) kopjes doen (of met plaatjes), dat zou een stuk leuker zijn om te lezen.

[Beantwoorden]


Door Lente op 10 augustus 2010 18:44

Je huid ziet er nu stukken beter uit dan een aantal maanden geleden toen ik je site begon te volgen.
Doe je nu iets anders ofzo ?
Ik wil namelijk ook graag van mijn onzuivere huid af :)

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 10 augustus 2010 19:08

@danielle: agreed, tekst is inderdaad veel maar dr staat echt gewoon alles in wat ik moest zeggen. wilde geen info vergeten. Vond het er ook te saai uit zien zoals je zegt, maar die kopjes lukte me niet en met plaatjes lijkt het NOG langer…

@Lente: thanks! nee, doe er helemaal niets mee. misschien door t lekkere weer? mn huid ziet er nog steeds niet heel mooi uit hoor, maar dat kan ik gelukkig goed verbergen ;)

[Beantwoorden]


Door lizzz op 10 augustus 2010 19:20

Wat een handig artikel voor meiden, die nog net beginnen. eigenlijk wist ik alles al. Ik ben benieuwd naar de volgende delen.

[Beantwoorden]


Door Marijke op 10 augustus 2010 19:22

leuk artikel! die Maybelline foundation ga ik ook is kopen! :-)

[Beantwoorden]


Door ava op 10 augustus 2010 19:23

super leuk artikel!
ik heb er echt superveel aan.

groetjes

[Beantwoorden]


Door Lisanne op 10 augustus 2010 19:41

Wauw wat een handig artikel!

Petje af!

x

[Beantwoorden]


Door Laetitia op 10 augustus 2010 20:00

Wauw!
Erg lang & handig artikel!
Kgebruik alleen geen foundation en concealer ;)
Be wel benieuwd naar het volgende deel,want blush,bronzer en highlighter gebruik ik alledrie :)

[Beantwoorden]


Door Laura op 10 augustus 2010 20:00

Heel erg handig!

[Beantwoorden]


Door Suzanne op 10 augustus 2010 20:10

handig, een stuk dat je niet meer hoeft te lezen ;)

[Beantwoorden]


Door suzanne op 10 augustus 2010 21:27

leuk stuk! las op je twitter dat je er erg lang mee bezig ben geweest! Hou je wel rekening met Jou-Jouw? bijv: Maar wat goed is voor jou huid, daar kan ik niet over oordelen. Dat kan alleen jij!
omdat het jouW huid is, is het bezittelijk en bij bezittelijke voornaamworden komt er bij jouW een w achter. gewoon een tip hoor! ga zo door met je site, hij is erg leuk!

[Beantwoorden]

Vera Camilla (admin) antwoordt op 10 augustus 2010 om 21:31:

@suzanne: Oh oeps! ja ben zo lang met dit stuk bezig geweest, op een gegeven moment kon ik t gewoon NIET meer lezen :P ga t aanpassen!

[Beantwoorden]


Door nono op 10 augustus 2010 22:38

Maybelline mineral concealer verkopen ze niet meer in nl:(. Dat was 1 van me lievelingsconcealers. Heb maybelline er zelfs over gemailed omdat ik het telkens kon vinden. Ze heben gezegd dat het idd klopt maar het is nog wel in het buitenland verkrijgbaar.

[Beantwoorden]


Door Laura op 10 augustus 2010 23:41

Super handig, zo’n uitgebreid verhaal over de basis.

[Beantwoorden]


Door Lisa op 11 augustus 2010 00:05

Leuk en informatief artikel voor beginners, wist het meeste al maar toch leuk voor beginners :) Leuk dat je dat deed :)

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 11 augustus 2010 09:55

@nono: neeeee echt! gvd! :O die concealer is frigging awesome!

[Beantwoorden]


Door Lizzy op 11 augustus 2010 10:52

Super handig, ook al wist ik het meeste al.

[Beantwoorden]


Door Roos op 11 augustus 2010 12:12

Leuk stuk! Zolang was het niet, want het las lekker weg.
xx

[Beantwoorden]


Door Eve op 11 augustus 2010 19:52

super handigg!

[Beantwoorden]


Door Sarah op 12 augustus 2010 16:28

ik zou wel graag een tonic kopen,
maar hoe gebruik je dat precies?
hmm..

[Beantwoorden]


Door teuntje op 13 augustus 2010 15:27

handig artikel!
maar ik raad de meeste tonics af, er zit vaak alcohol in. Alcohol droogt de huid in eerste instantie uit, maar het maakt meer talg aan waardoor je juist meer onzuiverheden krijgt. dus een tip: controleer voordat je een tonic koopt of er alcohol in zit!

[Beantwoorden]


Door inge op 14 augustus 2010 13:53

leuk en handig artikel!
helaas heb ik er niks aan, omdat ik zware acné heb die snel littekens maakt ( dermatoloog z’n letterlijke woorden). al 3 jaar lang gebruik ik antibiotica en verzorg ik me huid supergoed maar het werd alleen maar erger dus nu krijg ik roaccutane, hoop dat het helpt!
x.

[Beantwoorden]


Door Vera Camilla (admin) op 14 augustus 2010 13:55

@Sarah: op een watje doen en dan op je droge huid aanbrengen nadat je je make-up hebt afgehaald.

@inge: Oeeei :( sterkte, dat is echt rot!

[Beantwoorden]


Door inge op 15 augustus 2010 12:13

ah dankjewel! ik gebruik het nu een week en ik zie al heel duidelijk verschil, ben er echt zo blij mee! en bij een ander stukje van je las ik ook wat over appelcider azijn en heb het gelijk gekocht en het werkt echt goed! bedankt voor de tip.:D
xxx.

[Beantwoorden]


Door Lente op 15 augustus 2010 20:48

@ Vera :
Geloof me =) het ziet er helemaal niet slecht uit !
Maar ik ken het gevoel. Heb al zooo veel producten uitgeprobeerd. Bleh.

[Beantwoorden]


Door VeraCamilla.nl op 17 augustus 2010 14:02

[…] het eerste deel van The Make-Up Basics vertelde ik over de huid; Hoe belangrijk een goede verzorging is en hoe je […]


Door saar op 17 augustus 2010 21:39

ikzelf heb een normaal huidtype en heb haast nooit last van puistjes : D maar m’n huid onder m’n ogen is altijd droog en heel gevoelig. Nu wil ik een oogcreme kopen en heb jij misschien een aanrader of als je het niet gebruikt zou je wel een goed merk weten? Ik ben trouwens 16.

[Beantwoorden]


Door Angela op 20 augustus 2010 16:46

Thankjoe!

[Beantwoorden]


Door Josephine op 28 augustus 2010 12:27

Heel handig artikel en lekker uitgebreid!

[Beantwoorden]


Door Marloes op 13 oktober 2010 11:49

Kan je ook een tonic én nachtcrème gebruiken? Of is het of tonic of nachtcrème ? en als het wel kan , moet je dan eerst je nachtcrème aanbrengen of eerst je tonic?

[Beantwoorden]


Door Elisa op 24 januari 2013 13:56

Beste, vera ik wil zelf beginnen met make-up en deze basics helpen me echt maar het probleem is dat ik een donkere huid heb dus de meeste foundations en concealers enz te licht voor mij. Heb je misschien tips?

[Beantwoorden]